• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: tak co treba plastove mikrocastice? Ve finale kazdej material podleha degradaci. Pokud treba PPR ovlivnuje chut vody tak je jasny ze uplne stalej neni takze do sebe budu dostavat ropne produkty. Kovy jsou zas v podstate jedy aspon ve forme jak je pouzivame. Ve finale se da akorat vybrat nejmensi zlo a holt neudelas nic kdyz bys chtel nezavadnou technologii.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: jinak co mi prijde podstatne u te vody je kvalitni izolace okolo trubek,taky to dost udela
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: tomu ja nerozumim,pp vseobecne je oproti nekterym ostatnim plastum vcelku v poradku a i ekologicke organizace tlaci aby se vice pouzival,treba misto pvc.
    Neobsahuje ftalaty, je staly,pokud vis o necem proc je pp skodlivy tak se podel.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MAR_TINA: z dlouhodobeho hlediska neni dobry aby clovek pil vodu plnou plastovych castic treba. V tele to pak dela bordel. Na to uz je dneska dost studii ale i tak to je jen spicka ledovce. Spousta prvku navic pracuke v takovym casovym horizontu ze nikdo neprokaze primou spojitost a maj zatim pouze podezreni. Skleneny vnitrek trubky by byl ve finale asi nejvic koser.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI:
    1. Jde mi hlavně o kondenzát v zimě, kdy uvnitř bude teplejší vzduch z domu a venku prostě zima. Pěstovat se tam bude v létě chilli, pár bylinek, možná pár citrusů, zkrátka to, co venku úplně nepůjde. Zákonitě se vlkhost někde srazí, na oknech nebo na tom makrolonovym stropě. Z obou to musí někam stéct a bojim se, že to steče někam mezi strop a dřevo a zahnije to. Okna samozřejmě zrevonuju a ošetřim, nicméně nebude to všemocný/doživotní. Třeba existuje nějaký systém, který tohle řeší. Nějaká zábrana, odtokový žlábek... Bude to průchozí do domu a bude to mít dvoje, troje dveře.
    2. Ty okna jsou super, 200x106, dvojitý, rám je zachovalý. Okna budou odděleny trámem tak, aby vyplnil celý prostor mezi vnitřním a vnějším oknem. Náklady počítám nějaký ten tisíc. Absolutně cenově nesrovnatelné s typovými výrobky. Nebo nevím, jak si představuješ "novou kci". Z kovu si to vyrobit asi neumim.
    3. 50.2836217N, 15.0547578E
    4. Co se většinou dělá, nemusí být cesta, kterou se chci vydat:) Vidím ton a rolovací rohož zvenku, nebo takové ty látkové markýzy. Nad tím je přesah střechy, kde se to schová před nepřízní počasí.

    EGGH: Špatně jsem se prve vyjádřil, takže tvou rádobyvtipnou hlášku ti prominu. Roubená je jen část a opravdu, opravdu se to nedá nazývat roubenkou v tom smyslu, v jakém si roubenku každý představuje.

    PERSEEIDA: Protože dvě malé místnůstky budou mít okna do té zimní zahrady, větrat se budou DO zimní zahrady. Měl by to být způsob earthshipu. Tam snad problém s vlhkostí nemají?
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: na průměr 16 nekoukej to je pro topení. Na vodu do domu cca 32-25. Hlavní páteř 25 a konce cca 20mm průřez. To co popisuješ bude ale asi ten PEX-Al-PEX, ale po pravdě nevím ani jak přesně vypadají ty PEX-Al.

    Myslím že ten PPR je fakt v pohodě, používá se i chem laboratořích, kde se do té doby řešila hodně těsnost a inertní vlastnosti trubek
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OGMIOS: a co ti na tom přijde závadného?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: ja na to koukal, sec je na trubce psano al-pex tak ma plast-al-plast vrstveni. Jinak prumer 16 se da sehnat za +-7,-kc a sroubovaci koncovky za necely kilo. Akorat jestlize to je z PE tak ten neni stalej v teple takze na rozvod teple vody to asi neni. Hmm chtel bych aby existovala zdravotne nezavadna technologie na rozvod vody :(
    CUKI
    CUKI --- ---
    AXTHEB: vše záleží na tom jakou vodu do toho pouštíš, a jaký má průtok.
    OGMIOS: V tom vrtu jsou pro plasty ideální podmínky. Teplota je stále stejná, vlhkost taky. Ocel je zase mimo cenové možnosti většiny lidí. Pokud tedy budeme mluvit o dostatečně kvalitní oceli
    LINKOS: PEX-AL mají Al vrstvu jako vnitřní, pak je PEX-Al-PEX a ten má ten Al uprostřed. Pokud bych šel do těchto dvou možností tak určitě do PEX-AL-PEX. Tvarovky jsou ale dost drahý a nic moc spolehlivost. PPR je snadné spojovat, jen je problém v některých místech s nedostatkem prostoru.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    OGMIOS: Al neurotoxin není, a z trubek ho do sebe dostaneš za život stejně jak z dvou kuřat pečených v alobalu.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: aha a ja to mam s medi zafixovano naopak.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: jinak med je prave nejvic skodliva pokud zoxuduje, medenka je toxicka,takze by se nemelo pak vedeni na delsi dobu vypoustet. Proto mi prijde na vodu nejlepsi obycejny PP .
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: tak to je trochu jiny system,tady se odhola ta vnejsi vrstva i s al a pak se to pomoci takovejch sponek a klesti lisovalo.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: mas na al-pex normalne sroubovaci koncovky.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: jeste,pokud to jsou ty co myslim,tak zrovna ty lisovaci kleste na to spojkovani taky nebyli zrovna levny,ale treba se delaj nejaky levnejsi.
    Jinak z klasickyho pvc by se nic nemelo vyplavovat,ty odpadni trubky se pochopitelne nemekci ftalaty,tudis problem je jen s tim mekcenym(v cem obcas tahaji pitnou vodu v ES). PP ftalaty neobsahuje. Nektere ekologicke organizace se ale snazi zamezit vyrobe jakehokoli pvc,neb jeho vyroba je dost zatezujici,zvlaste u nas kde se pry pouziva stara technologie. Ale kdyz uz to je vyrobene tak to je celkem inertni material,pokud to neni na slunicku jak dnesni plastova okna.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: klasická PP trubka co se s ní tahá voda by neměla být s ftaláty, tedy hormonálně aktivní, to je spíše u měkčeného pvc- třeba zahradní hadice.
    Jestli ty pex-al jsou ty co myslím, tak by jednak neměla voda příjít do styku s al, ale PP bych zvolil já
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: no,delame i vedeni dlouhe 100m a hradi to cez. Schvalne to proberu s projektantem,az budu v praci po svatkach. Nedavno sme delali pripojku i pro mobilhaim a platil to cez,ale stalo to v obci. Pojistkovku hradil cez a chlapikovy sme tam dali i pilir na elektromer a to si platil on, vcetne kabelu k elektromeru a do mobilhajmu.
    Co jsme to resili,tak by nemel byt problem s tim co to je za stavbu na pozemku.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: no vis jak, natahnes trubku a nasroubujes nakonec fitinku a mas hotovo. To zvladne kazdej trubka i ja. Nikdy jsem PPR nepajel a tak nevim. Ale furt se nemuzu rozhodnout kvuli prostupu molekul do vody neb AL ma byt v podstate neurotoxin. Nicmene ani ty plasty jako hormonalni disruptory nejsou idealni. Ikdyz se mluvi o jiste stalosti tak furt to neco bude vyplavovat. Coz me taky zarazilo kdyz jsi tu psal ze vrty se pazej PVC. Peknej fujtajbl.
    Ale otazka je jakou technologii teda pouzit. Med je taky skodliva sic kdyz vytvori uvnitr trubky zoxidovanou vrstvu tak snad tolik ne. Takze co, zpatky na zelezny trubky? Ja si snad budu muset udelat dreveny koryto :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: To je na vodu dost zbytečnej přepych ne? Pokud je to nějaká dlouhá štace bez odboček tak bych to tam klidně dal, ale jinak spoje PPR jsou mnohem jistější. Jinak certifikaci na pitnou vodu to má, hliník je problém jedině v kyselé vodě. Ze všech materiálů se ti tam něco dostane. PPR je v tomto ohledu sice nejlepší, ale zase není těsný pro molekuly vzduchu, takže může po čase zarůstat, ane nic hroznýho to není. Ten hliník by tomu měl zabránit. Pokud máš nejistotu, tak pex-al-pex to jistí.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    CUKI: Na chatě jsme si vždycky platili vše kolem el.přípojky sami, máme dokonce se sousedem vlastní dřevěný stožár.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam