• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MAD_MAN: ano, okres hodonín
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    DOKKTOR: pasport dělá projektant, přeměří a narýsuje, k tomu krátká zpráva... říkal jsi Hodonín?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: To se mi bohužel už s jednou chatkou stalo, musel jsem ji zbourat jinak by mě čekala mastná pokuta a ještě mastnější účet za odklizení stavby. Pokud je to někde v území nikoho, daleko od prahy, tak bych se toho tak nebál.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    jenom bych teda ještě dodal, že na trvalé bydlení už si tam ani nehraju. je to malé. čili řeším čistě jen to, abych tam nevyměnil střechu a následně nepřišla demoliční výzva
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    inu, návštěva stavebního úřadu a územního plánování byla vcelku veselá, nasmáli sme se až až, ale vubec nic sem se tam nedozvěděl, kromě toho, že to mám zbořit. paní z úp byla trochu vstřícnější a navrhla vpodstatě to, co sem se dozvěděl tady. buď jít cestou stavby pro zemědělství podle §18 (musím nastudovat) nebo přes pasport dříve povolené stavby bez dokumentace (což bude asi veselé, protože chata stojí přes tři parcely kousek od hranice VVN, ovšem mimo ochranné pásma nového úp). změnu úp sem asi prošvihnul, nový má po prázdninách poslední veřejné projednání a v zimě začíná platit. třetí možnost je černá ruka, tak jak všichni ostatní naokolo, a neřešit, což sice zní blbě, ale na vedlejším pozemku soused staví novou chatu, stopro bez povolení, kousek dál nedávno vyrostly asi tři nové chatky, taktéž se neobávám, že by byly povolené, když ani nejsou vyfocené na poslední katastrální mapě natož zapsané, takže případný bonz asi nebude tak horký. nicméně se jdu zeptat ještě za geodetama, jak konkrétně se řeší ten pasport a za babičkou, třeba nakonec najdeme plány a stavební povolení ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: já bych se o žádným hygienickým zázemím vůbec nezmiňoval. Prostě bych to kolaudoval jako to nejjednodušší co jde, jen aby to bylo legální. Žádná elektřina a pod. Na to by zas musela bejt revize...
    Jinak nevím, kde to je uvedeno (pokud někdo ví tak ať napíše) ale na ty stavby pro zemědělství jsou asi nějaký minimální rozměry aby tam šla ta stavba umístit. Vím, že se to řeší u farem. Ale možná je to mimo mísu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Možná by to šlo legalizovat jako zemědělskou stavbu, třeba sklad techniky s hygienickým zázemím.

    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: to E.č. nutnost není. Taky mám jednu takovou. V katastru to můžeš mít vedeno jen jako stavba bez čp a če
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: no vona ta situace u dokktora bude, ze se pokousi legalizovat cernou stavbu... nehledě na to, že chata by mela mit číslo evidenční ne ? což asi také namá...
    CUKI
    CUKI --- ---
    PERSEEIDA: To znám dokonale. Já mám pozemek (původně zahrádková osada, která se rozčlenila na jednotlivé parcely a udělala se z toho chatová osada. Rozdělení je včetně geometráku, kde je vyznačena cesta (v které mimo jiné vede el.) Ale do katastru to už nikdo nezapsal. Teď aby se dohodlo asi 14 lidí, což je skoro nemožné...
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: tam ale to potvrzení od té obce je vlastně jen potvrzení typu stavby. Tedy co konkrétně tam stojí. Jinak důkaz, že stavba byla někdy povolena jen ten stavební pozemek, i když by to asi u hodně úřadů nestačilo.
    U Dokktora je ale jinej problém. A to je ten že obec by musela faktickým zápisem uznat novou stavbu mimo zastavitelné území obce (alespoň podle toho jak to popisuje). A to i kdyby sebevíc chtěli, tak asi nemůžou.
    Pokusil bych se jít cestou hledání nějaké dokumentace a nebo tu stavbu přizpůsobit možnému (vyjimečně přípusnému) využití pozemku. A nebo postupně změnit z orné půdy na něco pro tento účel vhodnějšího.
    TSOH
    TSOH --- ---
    DOKKTOR: před časem jsem řešil zápis dvou chatek do katastru. Pod chatkama byl st. pozemek. Okolni pozemky les. Dělal jsem pro zápis pasport chat a musel jsem mít potvrzení od obce, že tam chaty stojí mnoho let. Pokud by pod chatkama nebyl st. pozemek, tak se obávám že by se mi to zlegalozovat nepodařilo...
    BOYLER
    BOYLER --- ---
    DOKKTOR: Zasel bych urcite na odbor zivotniho prostredi, oddeleni ochrany zemedelskeho pudniho fondu, ale nedelal bych si moc velke nadeje, pokud stavba neni v zastavitelnem uzemi a nebo minimalne neni navazujici na zastavitelne uzemi obce.
    Kazdopadne komplexni vyjadreni tohoto odboru by ti take mohlo otevrit oci,)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: To jsou věci se kterými je potřeba počítat, ale v tomto je to minoritní záležitost. To proskleni je díky své výšce fakt masivní a nekontrolované. Ten zisk tam musí být ohromný i v letních měsících, protože střecha toho moc nezachrání. Akumulace vnitřku je naprosto mizivá a i když ta izolace je nic moc, tak to okolí, ani deště ani vítr nemají na tohle přehřívání skoro žádný vliv.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: ale i to slunce má výsledný vliv po kombinaci s větrem, obvyklou teplotou, počtem dní slunečního svitu, srážkama...
    Na americkém kontinentu mají ve stejné zem. šířce jako u nás mnohem větší zimu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Tam nejde o vítr ale hlavně o slunce! Zeměpisná šířka je tam podobná jako u nás, takže žádná zásadní změna. Na jednu stranu je to v tomto ohledu děsně nedotažené (ta kombinace toho hlubokého oslunění díky nestíněnému vysokému prosklení), na druhou stranu to vytváří netradiční zajímavé zóny.
    Ty vodorovný gangnail vazníky tu taky zrovna moc nepotkáš.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: vhodná orientace domu závisí tak moc na lokalitě, že bych si netroufla hodnotit nic z Krušných hor natož z Kanady.

    U nás je třeba považován za převládající směr větru (a deště) západní, ale lokálně to může být úplně jinak. Co já vím, odkud fouká v Quebecku?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Mladý tesař se skromným rozpočtem postavil sám prvotřídní dřevostavbu - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/tesar-levna-drevostavba-kanada-dzb-/stavba.aspx?c=A170125_141002_stavba_web

    Tohle sem sice úplně nepatří, ale zaujal mě ten obrácený koncept postavit širší stranu v ose S-J. Podle mě je to velká chyba i když ji eliminuje trochu vnitřní dispozicí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    https://magazin.aktualne.cz/...P&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=recombee1&utm_term=position-0
    zkracoval jsem si nedávno cestu podél dálnice a dalo by se tam postavit celé sídliště :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: jestli ji tam má někdo zapsanou jako stavba, tak koukni na jakym pozemku a jak a kdy toho dosáhnul.
    To jestli to budeš rekonstruovat nebo v tom bydlet je pro začátek vedlejší. To jak dlouho to tam stojí taky. Řeším teď podobný problém z chatkou z 60´ let. Zpětná kolaudace je možná jen za určitých okolností (ztráta dokumentace a pod) nikoli řešení černých staveb.
    Takže budeš muset přesvědčit úřad, o tom že tam ta stavba bejt může, teprve pak ji můžeš zlegalizovat.
    Na orné půdě to bude ale problém, takže je potřeba změna územního plánu. To, co je v katastru, ale není směrodatné. Třeba už v územním plánu půjde o zastavěnou část obce a bude vedena pro rekreační využití. Pak by to nebyl problém.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam