• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TURF: neseparovat,dva roky kompostovat bez prehazovani,pak to muze i pod zeleninu(pripadne ke stromum pokud neni duvera),ozkouseno testy. Postavit trikomorovy kompster vlevo pridavas,v pravem zraje kompost,uprostred je pod striskou zasypovy material,voda svedena do sudu,vodou se vyplachuji kybliky,lije se do kompostu. Nekolik naprosto stejnych kybliku. Hajzlik je udelany na miru aby deska dobre dosedala na kybliky. Jeden kyblik naplnis postavis do rohu,das novy s trochu pilin na dne,pouzijes,zasypes,smrdi-pridat vic pilin. Kdyz mas kybliku vic nemusis je vynaset kdyz je zrovna potreba zachod pouzit a je plny. Chlapik to ma celkem vymysleny,vyresil nekolik problemu co mi na tehle hajzlikach driv vadily

    Nevim je to obsahla knizka,todle jsou takove body co mi prijdou dulezite,ale klidne se ptej,pokud budu vedet rad odpovim.
    TURF
    TURF --- ---
    LINKOS: tldr, jaky je zaver?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TURF: doporucuji si precist knizku "lidsky hnuj", je to od chlapika co ma 30 let kompostovaci toaletu primo v dome,separace je zbytecna a kontraproduktivni.
    TURF
    TURF --- ---
    ahoj, máte někdo zkušenosti se separačníma toaletama? dají se použít v koupelně hned vedle ložnice, nebo to smrdí? zvažujeme pořízení https://ekoobchudek.cz/cs/ekologicke-toalety/106-separacni-toaleta-separett-weekend-torp-isak.html do chaty s víkendovým provozem (občasným, celoročně. stane se i, že měsíc nikdo toaletu nepoužije)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Timber owl cabin pops up in the French countryside - Curbed
    https://www.curbed.com/2017/7/10/15946540/owl-cabin-bordeaux-refuges-periurbains
    tohle je u mě pěkná architektura...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: jednorázovka je ok, ale bacha na zámky, pokud ti to neplave v lepidle tak se tam ta voda dost drží...
    CUKI
    CUKI --- ---
    SOS
    Nemá někdo kontakt na rozumného studnaře s malou vrtnou soupravou. Užší než 2,1m... lokalita Beroun? Nechce se mi ji kvůli tomu kupovat...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Přehnala se tu blesková bouřka a zmoknul nám čerstvě položený záklop podlahy z OSB (Kronospan, 18mm).
    Je taková jednorázovka velký problém?
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: jo tak jsem to myslel když odečteš podval tak 3,5t už moc nezbude.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: ne, BE je 3500 auto+3500vlek. Do 2015 bylo mozne tahnout vic ale uz to je omezeny co jsem ted nasel. Takze na marinu uz teda neodtahnes ani tak.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Jinak s přenosného bydlení zatím sešlo, budu stavět zase na pevno, ale rád bych tuhle možnost taky někdy vyzkoušel. Zatím dost bojuji s tím jak vyřešit přesah střechy, tak aby při převozu nepřekážel, ale po stavbě měl na každou stanu alespoň 25cm a na jih cca metr:-(
    Zatim mě nic jednoduchého a elegantního nenapadlo.
    Taky je tam díky zkrácení přesahu střechu větší tepelný most ve styku stěny a stropu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Ečko nemám a asi by B+E ani nestačilo To je do 3,5t komplet i s podvalem. Do toho se nedostaneš se zaizolovanou maringotkou 25m2 s vybavením...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: kamarad to odridil s B+E. Nevim co to bylo za tahac ale rikal ze na 11m marinu to bylo akorat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tak já budu na osmi metrech délky a hlavně nemám papíry na nic velkého.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: bavil jsem se v holandsku s kamaradem co si privezl do amstru maringotku z vychodniho nemecka kvuli tomu ze tam jsou levny. Dopravu zaridil vypujcenim maleho nakladacku na kterou ji vytahl navijakem. To pujceni auta ho vyslo na mnohem min nez aby platil dopravu. Ale nevim jestli se v cechach pujcujou maly nakladacky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: jj to asi udělám, proto to řeším.
    Osobně se ho snažím spíše od myšlenky přepravitelné stavby odradit, protože mi to přijde tak jako tak složité. Kamarád stěhoval marinu za asi 23k Kč, ale na větší vzdálenost. Tedy cena pouze za tahač s podvalníkem. Podle mě tohle bude stát pouze o ten jeřáb více a o zesložitění v podobě povolení pro nad rozměr.
    Ty podvalníky jsou všechny stejně předimenzovaný a cena od cca 29Kč do 45Kč.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: Nechci Tě z toho nijak zrazovat, spíš jen chci upozornit na to, že v rozpočtu stavby je nutné nechat značnou rezervu na přepravu a připravit na to zákazníka. Toto se musí řešit vždy individuálně. Můžeš nějakýmu dopravci zavolat a požádat o cenovou nabídku a říct mu, že chceš pouze představu o ceně pro budoucí projekt.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: Já teď spíš srovnávám ty rozdíly. mezi dím do 2,55 na kolech a mezi do 3,2 bez nich. Ona i ta blbá marina se dost prodraží pokud ji traktor neveze do sousední vsi.
    Já jsem dost skeptickej k tomu mít tam ty kola, protože když to jde umístit na nich, tak je to jistě výhoda, ale na obou místech kde bych to mohl stavět mi jsou ty kola na nic. No a pak zbývá ten rozdíl v té šířce. Tedy zajistit ten průjezd pro nadměrné vozidlo. Kolik to tedy může stát?

    A máš pravdu stěhovaní není možné kdykoli, omezení to je, ale nikoli velké.

    Tady: http://www.miroslavsmid.cz/cenik/cenik-dopravy-a-prace
    je nějaký ceník. Povolení je litr na víc..
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: o limitu 2,75 jsem jaktěživ neslyšel 2,55m je základní norma (2,6 pro chladák).
    Podval potřebuješ tak jako tak, pokud nemáš marinu s papírama. Takže jediný co je podle mě na víc je ten jeřáb.
    Nebo stojí fakt něco i to povolení? Pokud ano nikde jsem nepřišel na to jak se počítá. Navíc kombajny do 3,2m taky jezděj taky tak.


    VDFLAT: Ano 4m je už potřeba doprovodných vozidel to se pak nasčítá...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: Jasně, to jsou informace na webu, ale máš jeřáb na nakládce, na vykládce, náklaďák zaplatíš tam i zpátky, protože tohle na vytěžovák nikdo nebude chtít vzít, k tomu komplikace, protože to nebude mít oka zvrchu, pak to musí za něco přikurtovat k autu , cestou to šofer orve o značky, o větve, složit to budou chtít někde na louce uprostřed lesů, která je zčásti podmáčená, běžnej náklaďák se tam zahrabe, takže to budeš překládat na traktor. Nedejbože, aby to chtěl mít zákazník na místě 23. prosince v půl metru sněhu.
    Toto je nejhorší scénář, kterej dokážu vymyslet a neni rozhodně za deset tis.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    Dělám ve firmě, co vyrábí bazény, a převeze se i rozměr 4x8 (v případě několika v sobě to už váží kolem 3 tun). Doprava ze středních Čech na Moravu bývá okolo 50.000 Kč, k tomu do 6.000 Kč za nějaký jeřáb na vykládce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam