• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: tepelnej výkon krávy. tech 125MJ je za den.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CUKI: jenze ony ten metan i vykrkaj a nez aby z nich couhaly hadice, tak je lepsi jjim do krmiva primichavat 5% zelenych ras, aby metan radeji neprodukovaly, protoze je to mnohem silnejsi sklenikovy plyn nez CO2 i kdyz ma kratsi dobu zivotnosti.

    CUKI: jak pises tady 100W na cloveka v klidu je realne cislo. 200W tak mozna ve fitku. 1.4kW to uz by ta krava asi potrebovala poradnej chladic :) to mi nejak nesedi.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT:
    OGMIOS:
    Co proboha počítáte? 125MJ Je necelejch 35kWh (nikoli 35kW). Nemůžete převádět práci na výkon, ale zase jen na energii. Třebaže v nám bližších jednotkách a to je tedy kWh.

    Problém vidím ale hlavně v počátečních údajích
    OGMIOS: můžeš uvést kde jsi to vyčetl? On je také velký rozdíl mezi tím kolik toho ta kráva spase (přepočteno na energii) a kolik ji vyzáří v podobě tepla. Obecně totiž velcí býložravci nevydají na jednotku váhy zdaleka tolik, co člověk už jen kvůli tomu, že člověk nemá srst.

    Jinak u krav by bylo mnohem zajímavější získávat metan co vyprdí, protože to je obrovská energie.
    MATT
    MATT --- ---
    OGMIOS: to odpovida 1.4 kW
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MATT: nevim, tech 125 000kj bylo uvedeno jako tepelny vydej zvirete za den tak snad to odpovida.
    MATT
    MATT --- ---
    OGMIOS: aha..po tý dojivosti jsem opatrnej, ale přijde mi, že mícháš práci s výkonem..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MATT: napsal jsem do googlu 125k kj to kw :D
    MATT
    MATT --- ---
    LINKOS: tak to je mazec, nás ještě před 15 lety učili nějakejch 15-20 (max 30) litrů denně..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: prumer to jiste neni, ale doji i k 90kg,prvodojicky k 30-50kg. Neni to jen tak uz jen ta strava je michana z asi 14 slozek,vetra se jim atd. Doji se trikrat denne,vcetne v noci. Je to narocne to z nich dostat,ale dela se to.
    Zpracovani kravincu na bioplyn to je jasny,ale to neni mi moc jasny jak cucat z kravy jeste jeji zivotni energii...?:-)
    MATT
    MATT --- ---
    OGMIOS: muzes mi prostime vysvetlit, jak jsi z 125k kj za den spocital 34 kw/den?

    LINKOS: chces mi tvrdit, ze v roce 2017 nadoji prumerna mlecna krava 90 kg mlika za den? sorryjako..
    a jak pouzit kravý teplo? pokud nechces sdílet místnost s krávou (jak se dřív opravdu žilo), tak jedině tepelný čerpadlo nebo zpracovávat jejich odpady (ale to už je zas jiný teplo).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: dneska doji tak 3x tolik a z toho cucani jsou pekne vyzable a i ta "zivotnost" se tedy zkratila.

    Jen me zajima jak to vlastne vyuzit. Jednak kravy maji rady spise chlad tak 10-15 stupnu,proto jsou chlivy otevrene a instaluje se do nich ventilace,jinak se poti a mene doji,
    pak jaksi smrdi i kdyz ne tak hrozne jak prasata,takze taky to vyzaduje vetrani
    a nakonec to mnozstvi toho zradla co sezerou,o tom odkud to vozi nemluve.

    Takze jak vyuzit teplo produkovane kravou?

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Nelenil jsem a zagooglil jsem a zdroje z80let uvadi ze pultunova krava s dojivosti 30kg denne vyda za den +-125k-167k kj tepla coz mi vychazi na 34-43kw/den. S tim ze dnesni kravy dojej teda vic a tak bude asi i vic tepla.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: dospělech chlap má bězný výkon kolem 100W a žena kolem 70ti. 200W nemá v klidu nikdo. 700W už je solidní výkon
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MATT: jj podle normy se na jednu osobu pocita tepelny zisk 200W. proto je v nekterych typech pasivnich domu vedro, kdyz prijde navsteva.
    MATT
    MATT --- ---
    OGMIOS: 50 kW je 50 kJ za sekundu a imho je to nesmysl. clovek ma neco mezi 70-700 W a krava neni ani 10x vetsi..
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK: No to není tak pravda, z mého okolí vím že se tím v nejedné škole přilepšujou platy.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CUKI: přesstava, že rekonstrukce pomůže škole platit lépe učitele, je velmi naivní. to jsou naprosto oddělené přihrádky rozpočtu, které se fakt nepřelejou :-)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: problém to asi veskrze není. akorát je tam ta vrstva zbytečná, pokud máš celé kamna ze šamotu a hlíny. pokud je šamot spojený taky maltou, tak už mlčím, jinak je tam ta cementová vrstva kontraproduktivní, pokud to třeba někdy budeš rozebírat a opravovat. i když ta pointa platí spíš u kachláků, tady se asi nemá ani co nejak extra hýbat a "stárnout". a pokud tam není výměník v topeništi, tak tam vlastně asi nemusíš lézt vubec za celý život těch kamen. tak sorry za zmatky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA:
    No to je ten problém, dneska se už nedá udělat třeba částečná rekonstrukce se zateplením. Prostě pokud rekonstruuješ, tak MUSÍŠ splnit alespoň nějaké hodnoty v každé k-ci. Za druhé stavební firmy tě nenalákají na dotace a tudíž by z toho neměli takový zisk, takže se ti na to vys....
    Prostě vše je přizpůsobené tomu aby jsi o tu dotaci musel požádat a někdo za to dostal provizi. Pak tu stavíme takovéto šílenosti.
    A za druhé pouze oprava té fasády by stála skoro to samé co celá rekonstrukce, která škole umožní platit lépe učitele a tudíž lépe splnit její poslání.

    Dal jsem to jsem schválně proto aby bylo vidět jak se dneska přemýšlí a co jsou lidé schopni kvůli tomu podstoupit a z čeho ustoupit.

    Stejně tak je tu vidět, že domy které nemají opravdu velkou historickou hodnotu, brzy zmizí ze světa z důvodu že se nevyplatí je provozovat.
    Ono v historii jste toho byli už několikrát svědky. Většina hradů nebyla zbořena při obléhání, ale tím že ho opustili protože už nesplňoval základní požadavky na v té době rozumné podmínky k bydlení.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: tak pokud bys mel kravin tak bys mohl rovnou vyuzivat teplo krav. Nekde jsem snad kdysi zaregistroval ze jedna krava dava 50kw akorat nevim za jakou casovou jednotku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: za mě: Dané peníze investovat do výměny oken, izolací odspoda (psali, že to vlhlo, že izolovali), odvodu vody od základů, výměny kotlů a rozvodů tepla, na opravu fasády (tj. obnovu původní omítky), v případě potřeby - dle výsledků výpočtů a měření po výměně oken - do systému nuceného větrání.
    Hrubým odhadem všechny tyto zásahy také vedou ke snížení energetické náročnosti budovy (krom nové omítky).

    Vykašlat se na osekání portálu, odvoz soch, sundavání zdobných prvků a hlavně se vykašlat na riskantní a nenávratný polep barevným polystyrenem. Pokud by energetické úspory byly málo, mohli zkusit namodelovat vytápění pomocí tepelného čerpadla (nejspíš jen částečné, ta budova je obrovská) a díky němu by mohli získat dobrý tarif na elektriku.

    Tedy z toho, co udělali, vynechat zateplení a odstraňování prvků a za uspořené peníze nechat udělat okna v původním tvaru a velikosti.

    Ano, rodiče dítěte převážně zajímá jak a kdo ve škole učí, ale škola se týká celé obce a její vzhled bude strašit ještě tři generace.
    JADR
    JADR --- ---
    Čerpám z několikaměsíční zkušenosti z Nepálu. Vstupní investice neberu v potaz, ale nebylo to nějak extrémní. Více zde https://www.gpoba.org/LL08_NepalBiogas
    Přes letní sezónu prostě máš plyn na vaření. Víc ti k tomu nepovím. Jen prostě nepotřebuješ kravín jak píšeš. Stačí pár kusů ale bez těch zvířat se to neobejde
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam