• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    zdar, můžu mít otázku ohledně výběru digestoře. Přemýšlím, že asi nejlepší by byla normálně odtahová, nicměně do komína být vyvedena nemůže. Proto budu muset vybourat v kuchyni otvor do obvodové zdi. Digestoř je od obvodové zdi vzdálená asi 1800mm, chtěl jsem se zeptat, jestli tam má být nějaký sklon směrem ven (asi by to nemělo vést od digestoře nahoru předpokládám)? Díky.
    DOKKTOR: Ne ty kamna jsou stavěný maltou.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: problém to asi veskrze není. akorát je tam ta vrstva zbytečná, pokud máš celé kamna ze šamotu a hlíny. pokud je šamot spojený taky maltou, tak už mlčím, jinak je tam ta cementová vrstva kontraproduktivní, pokud to třeba někdy budeš rozebírat a opravovat. i když ta pointa platí spíš u kachláků, tady se asi nemá ani co nejak extra hýbat a "stárnout". a pokud tam není výměník v topeništi, tak tam vlastně asi nemusíš lézt vubec za celý život těch kamen. tak sorry za zmatky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA:
    No to je ten problém, dneska se už nedá udělat třeba částečná rekonstrukce se zateplením. Prostě pokud rekonstruuješ, tak MUSÍŠ splnit alespoň nějaké hodnoty v každé k-ci. Za druhé stavební firmy tě nenalákají na dotace a tudíž by z toho neměli takový zisk, takže se ti na to vys....
    Prostě vše je přizpůsobené tomu aby jsi o tu dotaci musel požádat a někdo za to dostal provizi. Pak tu stavíme takovéto šílenosti.
    A za druhé pouze oprava té fasády by stála skoro to samé co celá rekonstrukce, která škole umožní platit lépe učitele a tudíž lépe splnit její poslání.

    Dal jsem to jsem schválně proto aby bylo vidět jak se dneska přemýšlí a co jsou lidé schopni kvůli tomu podstoupit a z čeho ustoupit.

    Stejně tak je tu vidět, že domy které nemají opravdu velkou historickou hodnotu, brzy zmizí ze světa z důvodu že se nevyplatí je provozovat.
    Ono v historii jste toho byli už několikrát svědky. Většina hradů nebyla zbořena při obléhání, ale tím že ho opustili protože už nesplňoval základní požadavky na v té době rozumné podmínky k bydlení.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: tak pokud bys mel kravin tak bys mohl rovnou vyuzivat teplo krav. Nekde jsem snad kdysi zaregistroval ze jedna krava dava 50kw akorat nevim za jakou casovou jednotku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: za mě: Dané peníze investovat do výměny oken, izolací odspoda (psali, že to vlhlo, že izolovali), odvodu vody od základů, výměny kotlů a rozvodů tepla, na opravu fasády (tj. obnovu původní omítky), v případě potřeby - dle výsledků výpočtů a měření po výměně oken - do systému nuceného větrání.
    Hrubým odhadem všechny tyto zásahy také vedou ke snížení energetické náročnosti budovy (krom nové omítky).

    Vykašlat se na osekání portálu, odvoz soch, sundavání zdobných prvků a hlavně se vykašlat na riskantní a nenávratný polep barevným polystyrenem. Pokud by energetické úspory byly málo, mohli zkusit namodelovat vytápění pomocí tepelného čerpadla (nejspíš jen částečné, ta budova je obrovská) a díky němu by mohli získat dobrý tarif na elektriku.

    Tedy z toho, co udělali, vynechat zateplení a odstraňování prvků a za uspořené peníze nechat udělat okna v původním tvaru a velikosti.

    Ano, rodiče dítěte převážně zajímá jak a kdo ve škole učí, ale škola se týká celé obce a její vzhled bude strašit ještě tři generace.
    JADR
    JADR --- ---
    Čerpám z několikaměsíční zkušenosti z Nepálu. Vstupní investice neberu v potaz, ale nebylo to nějak extrémní. Více zde https://www.gpoba.org/LL08_NepalBiogas
    Přes letní sezónu prostě máš plyn na vaření. Víc ti k tomu nepovím. Jen prostě nepotřebuješ kravín jak píšeš. Stačí pár kusů ale bez těch zvířat se to neobejde
    CUKI
    CUKI --- ---
    Trochu OT, ale tohle mě docela zaujalo: https://zpravy.aktualne.cz/...rcem-kritiky-architektu-rekonstruk/r~4b78c57288dd11e7a3060025900fea04/

    Je to děsná prasárna o tom žádná, ale je zajímavé že nikdo z kritizujících neřeší, jak by tuhle budovu měli citlivě zrekonstruovat a vytvořit nějaké udržitelné hygienické podmínky a náklady na vytápění.
    Případně kde by ta škola na to měla vzít...
    Můj syn jde teď do první třídy a po pravdě mě zajímá daleko víc kdo ho bude učit, než to jak vypadá jeho škola...
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: jako konkrétně kolik z toho skotu (2-3kusy) vymáčkneš energie na vaření? A kolik tě to bude stát?
    JADR
    JADR --- ---
    z vlastní zkušenosti vím že stačí skot, třeba 2-3 kusy a už to funguje. Samozřejmě čím nižší teplota tím míň bioplynu. V zimě by to tu v takhle v malém asi moc nefungovalo... Ale ta Francie teplejší...
    Všechno vykydá do toho šneku, přihodí něco trávy nebo jiného materiálu a je to.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: Hele nemluví se o tom, protože to sice vypadá hezky, ale v praxi to zatím moc použitelný není. Je to drahý a pro použití z lidských "výrobků" to je naprosto mimo možnost použití. Pokud by jsi měl kravín, tam by se to dalo asi využít, ale jinak nic.
    MATT
    MATT --- ---
    EGGH: pred nakou dobou jsem videl dokument, jak domaci bioplyn rozjizdej v africe.. a ted koukam, ze v indii ho prej pouzivaj uz desetileti..

    Biogas – How This Common but Underexplored Cooking Fuel is Changing Lives in Africa - Smallstarter Africa
    http://www.smallstarter.com/browse-ideas/how-to-start-a-biogas-production-business-in-africa/


    zrovna tak se moc nemluvi o vytapeni kompostem
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: klidně to mohlo bejt mnohem hrubší (plastičtější), ale tohle bude podle mě OK. Osobně bych to srovnal zubatou stranou.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: sorry jsem k***t, perlinka se použila na zeď ke které se ty kamna stavěly. Ten povrch je teda prostě jen šamot s minimální vrstvou té jejich malty. Jasně povrch zdrsním, Picas mě doporučil to pak celý natřít ještě jílovým podkladem a potom ten postup co jsem psal níže.
    DOKKTOR: je tam pouze tenkrá vrstva té malty, co je to za problém?

    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: no co za komačů se jelo na pětiletky a teď jedeme na čtyřletky. 3roky se hrabe a ke konci posledního roku (před volbami) se něco spíchne aby se neřeklo... :-D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    me na tom spise zarazi ta vytrzenost. Roky na to "pitomi ekologove" upozornuji(treba Culek o tom verejne mluvil), ale nepostrehl jsem ze by se neco delo. Ted najednou honem honem vymyslime "akcni plan" destovku aby to vypadalo,ze neco delame,rozdame nejaky prachy a to lidem zacpe hubu do voleb a dal nevidime...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: ty s tou destovou vodou to je zadrhel, ja se v ni meju na chalupe ale hrozne nerad, desne dlouho trva nez smeju mydlo. Jestli to tak bude i s pranim tak potes koste.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Vcelku souhlas, ale dvojí rozvody na záchod a praní nejsou od věci. Pitná voda je a hlavně bude nedostatková surovina. Navíc se na obojí mnohem více hodí ta deštová voda, protože je měkká= méně chemie na čištění (ani eko prostředky nejsou to co by se mělo ve velkém vypouštět)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jedna z částí Prahy začala vyžadovat po lidech posudky před připojením do dešťové kanalizace, že na jejich pozemku nelze vsakovat vodu do podloží. A co myslíte? Už třetí (a to dělám minimum pražských zakázek) volá, že chce posudek, že to nejde.

    Lidi prostě nechtějí dělat věci správně, lidi je chtějí dělat jednoduše, levně a nejlíp naopak, než velí předpisy.

    Tak jim říkám, ať se připraví na platby z m2 střechy a nemožnosti to změnit příští desetiletí. Zítra jdu hodnotit dalšího. Jestli tam má dost místa, tak si tu zahradu prostě rozkope.
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    MAR_TINA: souhlas, nejvíc mi vadí, že u nás skoro neprší, ale holt nejsme v seznamu obcí zasažených suchem, takže dotace jedině na splachování a tam jsou ty dvojí rozvody a dopouštění nádrže a rozhodně nechci aby mi někdo kontroloval, že nemám propojený zdroje vody, navíc nádrže jsou stávající, takže bez příspěvku na m3...
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    DOKKTOR: pokud si uděláš akceptovatelnej posudek, tak ti tam to razítko za flašku klepnu :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Zachytávání srážkových vod a jejich využití na zálivku má ohromný význam a docela souhlasím s tím, že u novostaveb by to měl být preferovaný způsob likvidace dešťové vody.

    V místech bez extrémního sucha s přiměřeně velkou a dobře osázenou zahradou retenční nádrž zcela nahradí studnu (náklady) a zalévání z vodovodu (obří náklady a plýtvání pitnou vodou). Navíc se srážky ze střechy (100 m2 ve středních čechách je 50 - 60 m3 ročně, což stačí cca na 350 m2 zalévané plochy) vsáknou na pozemku, kde spadly (vodní bilance je zachovaná), namísto aby pomáčely souseda, vytekly na silnici nebo dešťovou kanalizací do řeky a dál do moře. Potud dobrý.

    Ale do domu na záchod? Náklady na dvojí rozvody, čištění vody, hlídání nádrže, šetří se jen vodné, ne stočné a voda namísto toho, aby zůstala na pozemku, teče čističkou do řeky a do moře.

    A lidi najednou začli šílet po nádržích a musí mít honem honem posudek, aby dostali dotaci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam