• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: dospělech chlap má bězný výkon kolem 100W a žena kolem 70ti. 200W nemá v klidu nikdo. 700W už je solidní výkon
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MATT: jj podle normy se na jednu osobu pocita tepelny zisk 200W. proto je v nekterych typech pasivnich domu vedro, kdyz prijde navsteva.
    MATT
    MATT --- ---
    OGMIOS: 50 kW je 50 kJ za sekundu a imho je to nesmysl. clovek ma neco mezi 70-700 W a krava neni ani 10x vetsi..
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK: No to není tak pravda, z mého okolí vím že se tím v nejedné škole přilepšujou platy.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CUKI: přesstava, že rekonstrukce pomůže škole platit lépe učitele, je velmi naivní. to jsou naprosto oddělené přihrádky rozpočtu, které se fakt nepřelejou :-)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: problém to asi veskrze není. akorát je tam ta vrstva zbytečná, pokud máš celé kamna ze šamotu a hlíny. pokud je šamot spojený taky maltou, tak už mlčím, jinak je tam ta cementová vrstva kontraproduktivní, pokud to třeba někdy budeš rozebírat a opravovat. i když ta pointa platí spíš u kachláků, tady se asi nemá ani co nejak extra hýbat a "stárnout". a pokud tam není výměník v topeništi, tak tam vlastně asi nemusíš lézt vubec za celý život těch kamen. tak sorry za zmatky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA:
    No to je ten problém, dneska se už nedá udělat třeba částečná rekonstrukce se zateplením. Prostě pokud rekonstruuješ, tak MUSÍŠ splnit alespoň nějaké hodnoty v každé k-ci. Za druhé stavební firmy tě nenalákají na dotace a tudíž by z toho neměli takový zisk, takže se ti na to vys....
    Prostě vše je přizpůsobené tomu aby jsi o tu dotaci musel požádat a někdo za to dostal provizi. Pak tu stavíme takovéto šílenosti.
    A za druhé pouze oprava té fasády by stála skoro to samé co celá rekonstrukce, která škole umožní platit lépe učitele a tudíž lépe splnit její poslání.

    Dal jsem to jsem schválně proto aby bylo vidět jak se dneska přemýšlí a co jsou lidé schopni kvůli tomu podstoupit a z čeho ustoupit.

    Stejně tak je tu vidět, že domy které nemají opravdu velkou historickou hodnotu, brzy zmizí ze světa z důvodu že se nevyplatí je provozovat.
    Ono v historii jste toho byli už několikrát svědky. Většina hradů nebyla zbořena při obléhání, ale tím že ho opustili protože už nesplňoval základní požadavky na v té době rozumné podmínky k bydlení.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: tak pokud bys mel kravin tak bys mohl rovnou vyuzivat teplo krav. Nekde jsem snad kdysi zaregistroval ze jedna krava dava 50kw akorat nevim za jakou casovou jednotku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: za mě: Dané peníze investovat do výměny oken, izolací odspoda (psali, že to vlhlo, že izolovali), odvodu vody od základů, výměny kotlů a rozvodů tepla, na opravu fasády (tj. obnovu původní omítky), v případě potřeby - dle výsledků výpočtů a měření po výměně oken - do systému nuceného větrání.
    Hrubým odhadem všechny tyto zásahy také vedou ke snížení energetické náročnosti budovy (krom nové omítky).

    Vykašlat se na osekání portálu, odvoz soch, sundavání zdobných prvků a hlavně se vykašlat na riskantní a nenávratný polep barevným polystyrenem. Pokud by energetické úspory byly málo, mohli zkusit namodelovat vytápění pomocí tepelného čerpadla (nejspíš jen částečné, ta budova je obrovská) a díky němu by mohli získat dobrý tarif na elektriku.

    Tedy z toho, co udělali, vynechat zateplení a odstraňování prvků a za uspořené peníze nechat udělat okna v původním tvaru a velikosti.

    Ano, rodiče dítěte převážně zajímá jak a kdo ve škole učí, ale škola se týká celé obce a její vzhled bude strašit ještě tři generace.
    JADR
    JADR --- ---
    Čerpám z několikaměsíční zkušenosti z Nepálu. Vstupní investice neberu v potaz, ale nebylo to nějak extrémní. Více zde https://www.gpoba.org/LL08_NepalBiogas
    Přes letní sezónu prostě máš plyn na vaření. Víc ti k tomu nepovím. Jen prostě nepotřebuješ kravín jak píšeš. Stačí pár kusů ale bez těch zvířat se to neobejde
    CUKI
    CUKI --- ---
    Trochu OT, ale tohle mě docela zaujalo: https://zpravy.aktualne.cz/...rcem-kritiky-architektu-rekonstruk/r~4b78c57288dd11e7a3060025900fea04/

    Je to děsná prasárna o tom žádná, ale je zajímavé že nikdo z kritizujících neřeší, jak by tuhle budovu měli citlivě zrekonstruovat a vytvořit nějaké udržitelné hygienické podmínky a náklady na vytápění.
    Případně kde by ta škola na to měla vzít...
    Můj syn jde teď do první třídy a po pravdě mě zajímá daleko víc kdo ho bude učit, než to jak vypadá jeho škola...
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: jako konkrétně kolik z toho skotu (2-3kusy) vymáčkneš energie na vaření? A kolik tě to bude stát?
    JADR
    JADR --- ---
    z vlastní zkušenosti vím že stačí skot, třeba 2-3 kusy a už to funguje. Samozřejmě čím nižší teplota tím míň bioplynu. V zimě by to tu v takhle v malém asi moc nefungovalo... Ale ta Francie teplejší...
    Všechno vykydá do toho šneku, přihodí něco trávy nebo jiného materiálu a je to.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: Hele nemluví se o tom, protože to sice vypadá hezky, ale v praxi to zatím moc použitelný není. Je to drahý a pro použití z lidských "výrobků" to je naprosto mimo možnost použití. Pokud by jsi měl kravín, tam by se to dalo asi využít, ale jinak nic.
    MATT
    MATT --- ---
    EGGH: pred nakou dobou jsem videl dokument, jak domaci bioplyn rozjizdej v africe.. a ted koukam, ze v indii ho prej pouzivaj uz desetileti..

    Biogas – How This Common but Underexplored Cooking Fuel is Changing Lives in Africa - Smallstarter Africa
    http://www.smallstarter.com/browse-ideas/how-to-start-a-biogas-production-business-in-africa/


    zrovna tak se moc nemluvi o vytapeni kompostem
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: klidně to mohlo bejt mnohem hrubší (plastičtější), ale tohle bude podle mě OK. Osobně bych to srovnal zubatou stranou.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: sorry jsem k***t, perlinka se použila na zeď ke které se ty kamna stavěly. Ten povrch je teda prostě jen šamot s minimální vrstvou té jejich malty. Jasně povrch zdrsním, Picas mě doporučil to pak celý natřít ještě jílovým podkladem a potom ten postup co jsem psal níže.
    DOKKTOR: je tam pouze tenkrá vrstva té malty, co je to za problém?

    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: no co za komačů se jelo na pětiletky a teď jedeme na čtyřletky. 3roky se hrabe a ke konci posledního roku (před volbami) se něco spíchne aby se neřeklo... :-D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    me na tom spise zarazi ta vytrzenost. Roky na to "pitomi ekologove" upozornuji(treba Culek o tom verejne mluvil), ale nepostrehl jsem ze by se neco delo. Ted najednou honem honem vymyslime "akcni plan" destovku aby to vypadalo,ze neco delame,rozdame nejaky prachy a to lidem zacpe hubu do voleb a dal nevidime...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: ty s tou destovou vodou to je zadrhel, ja se v ni meju na chalupe ale hrozne nerad, desne dlouho trva nez smeju mydlo. Jestli to tak bude i s pranim tak potes koste.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam