• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    EDAK
    EDAK --- ---
    Sousedé.cz - Soběstačný život na kolech – nejen pro dobrodruhy
    https://magazin.sousede.cz/-Sobestacny-zivot-na-kolech-nejen-pro-dobrodruhy/domov/clanek/id/2675
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: já se ptám pořád jenom kvuli těm kamnům. co sem vyčetl, tak se právě nedoporučuje nasávat vzduch z "komína", protože u vstupu je stejný tlak jak na výstupu, ještě tlakové ztráty po cestě dolů a pak kamna špatně táhnou. a pokud je ústí obojího hned vedle sebe, tak vstup nasává i část spalin i s CO2 a špatně to pak hoří. jenom se ptám, jak to bude fungovat vám. my máme díru dole a ventilačkou potáhnem vzt.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    DOKKTOR: nevím jestli tě správně chápu, máme dvoukomorovej komín, takže přisávání do kamen je vyřešeno přes komín. To sání nahoře u komína je vyřešeno tuším bočníma mřížkama.
    Ptáš se odkud sají kamna ten vzduch z komínu? Tak to je úplně u země. Digestořové vedení by bylo vyústěno cca 2,5 nad zemí.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: a výstup větrací šachty ústí hned vedle výstupu komína? pokud přisávání větrací šachtou, tak by tam měl byt rozhodně nejaký metr rozdíl jak kvuli rozdílu tlaků, tak hlavně, abys do kamen nenasával zpátky spaliny z komína hned vedle. kdybys pak, jak zatopíte, dal vědět, jak to funguje ;) já sem se na přisávání ventilačkou vy....l a rači probourám díru ven u země.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: máme komín s větrací šachtou, takže přisávání do kamen je vyřešeno přes ní. Proč to nedpororučuješ?
    LINKOS: jo na ten sklon jsem se ptal hlavně kvůli kondenzaci vody v rouře.
    QNEDLEEQ: to nemám, ale předpokládám, že to bude klasická KG trubka a čistil bych to případně z obou stran?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To byl jen příklad. Ono je jedno jestli je to Hitler, Mao, Stalin, nebo kdokoliv jinej. Svým způsobem by se mezi ně dalo dát i rovnítko, všichni tři zvládly ušetřit naší planetu o 40 mega těch nejstupidnějších a nejničivějších zvířat všech dob - lidí.
    Dneska by možná mohli v Bruselu na to požádat zelené o dotace. Minimálně ten Hitler by dosáhl na tu kotlíkovou ne? Efektivní to bylo až běda.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: No hlavně to chce hodně těsný kamna (vlastní přívod vzduchu je nutnost). Jinak moc vývod ven z digestoře nedoporučuju i tak. Bude vznikat razantní podtlak a to není zrovna zdravý a pro mnoho lidí příjemný. Taky větší TZ.
    Pokud by jsi to chtěl udělat pořádně, tak nebudeš mít jen odtah, ale na opačném konci místnosti stejně dimenzovanej přítah do místnosti, kterej ti bude zajištovat alespoň přibližný rovnotlak.
    Sklon se dělá směrem ven cca 3° o déšť bych se nebál, ale bude tam kondenzovat voda.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DON_PEDROPOULOS: dobry je aby prostup zdi byt trochu sklonen dolu,aby mohla pripadne destova voda vytect ven a ne dovnitr.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    zdar, můžu mít otázku ohledně výběru digestoře. Přemýšlím, že asi nejlepší by byla normálně odtahová, nicměně do komína být vyvedena nemůže. Proto budu muset vybourat v kuchyni otvor do obvodové zdi. Digestoř je od obvodové zdi vzdálená asi 1800mm, chtěl jsem se zeptat, jestli tam má být nějaký sklon směrem ven (asi by to nemělo vést od digestoře nahoru předpokládám)? Díky.
    DOKKTOR: Ne ty kamna jsou stavěný maltou.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: nedavno se z archivu zjistilo,ze to vedeli anglani nekolik let a nezverejnili to,budou to podrobneji zkoumat. Mimochodem,dneska v radiu jeden vzdelanec rikal,ze to co delali Anglani ve Viktorianske dobe ve svich koloniich byla prasecina jeste vetsi a melo to na svedomi i vic zivotu. Vsak oni i vymysleli koncemtracni tabory za Burske valky(jen nevim jestli byli skutecne vyhlazovaci)

    Tak nejak tusim,ze to ig farben (nyni basf)normalne prodavala,takze pravdepodobne to i danila sic do statni kasi,takze nula k nule. Dnes prukopnik v zelenych technologiich. :-)
    Ono i monsanto a jejich Agent orange jsou taky hezky namoceny.

    Tak naprosta vetsina lidi je presvedcena,ze by bez masa zemrela dlouhou a bolestivou smrti,takze se radeji tam podivat nepujde
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: sezer psa zachranis kravu nebo kure z velkochovu. to by mohl byt novy slogan :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    Vždyť za WW2 to taky nikdo venku neviděl. Lístek do plynu byl jen jednosměrnej...

    Já bych povinně děti na prvním stupni ZŠ bral na osvětu do podniků "vyrábějící" pro nás tolik žádané potraviny.
    Z tohoto hlediska mi přijde že kdyby ten Hitler ten plyn alespoň zdanil, tak by nikdo nic proti neměl...

    Nebo že by některá zvířata si byla skutečně rovna a některá si byla rovnější?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: co oko nevidi...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tam je to stejné. Zavřel bych všechny ty srá.. do stejného prostoru.
    Tak jsme si nějak obecně v dějinách ujasnili, že to co dělali za WW2 nacisti bylo špatné, ale ostatním zvířatům děláme daleko horší věci jako by nic?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: Nepočítáš výkon, takže je to jedno. I kdyby to bylo za měsíc vyjde to stejně.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: hele a co brojleri, mesic zivota na vykrmne, vykona ventilace aby se neudusily,protoze tam uz to je komplet uzavrene,to zvire vidi nebe maximalne 2x kdyz ho vezou do vykrmny a kdyz ho vezou zpravovat na maso. Permanetni prisun vody,krmiva,kropeni,podestylka z raseliny. Chliv rozdelen na 4 casti,mam za to ze rikal 60k na tu ctvrtinu,ale prijde mi to hrozne moc,mozna 60k na chliv,chlivy tam jsou myslim 3. Asi tyden maji na to aby to odvezli,vycistili a pripravily na dalsi varku.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FOXA: metan by mel byt lehci nez vzduch, stoupa do vrchnich vrstev atmosfery a dela sklenikovy efekt...
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: tepelnej výkon krávy. tech 125MJ je za den.
    FOXA
    FOXA --- ---
    LINKOS: taky bych byla spíš pro lapání z kravína než pro čerpání ze zvířat. Akorát to předpokládá, že ty krávy budou většinu času zavřenýma. A ten zvon by měl být spíš pod podlahou pod nějakými rohožemi, protože metan je těžší než vzduch. Tedy jestli si ze ZŠ správně pamatuji poučky o hornících a kanárcích.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Pro mě to není jednodušší. Já bych lidi za takové jednání zavíral do stejného prostoru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam