• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Hmm nevim jak vy ale ja osobne mam trochu problem s malymi pokoji. Kdyz nema vzduchotechniku tak ho za chvilku vydejchas zvlast spis li ve 2 a vzduchotechniku spatne snasim respiracne takze bych si ji domu nikdy nedal. Tudiz pokoj na spani za me minimalne 12-15m2 a pak uz ty metry naskakujou.
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Nemáte někdo (pozitivní) zkušenosti s domácí vodárnou s filtry na tvrdou a železitou vodu?
    Potřebovala bych znát výrobcem značku nebo prodejcem na koho se obrátit. Středočeský kraj.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    prave pro me byl inspiraci podkrovni byt kamaradu v parizi, na plochu asi 40 m2 se vesel obyvak s kuchynskym koutkem, koupelna s vanou a dva sice maly, ale nezavisle pouzivatelny pokojicky, takze se tam tri lidi dokazali nezavrazdit
    CUKI
    CUKI --- ---
    DEIKSAC: Tohle by se mělo tesat!
    Pokoj pro hosty není špatná věc, otázkou je poměr toho využití vs. neupotřebení a zbytečnému zadlužení.
    V 48m2 mám 3+kk a a spalo tu na návštěvě devět lidí (3rodiny) v bezproblémovém soukromí.

    Dneska už bych si dokázal v takové dispozici poradit s mnohem menším prostorem.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JADR: dobře vymyšlenejch 70m2 může bejt lepší než běžnejch 100 :-) ale zas třeba pokoj pro hosty neni blbá věc
    JADR
    JADR --- ---
    CUKI: díky za tip na ten Slaný. jj, je PRG. S dětma si menší barák moc nedovedu představit. Minimálně 100m2 obytný to bude chtít.
    Ještě nemám rozmýšleno těžkou stavbu, psal jsem asi. O dřevostavbě jsem přemýšlel ze začátku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: Tak dřevostavba nepotřebuje, žádné masivní základy. To je její velká výhoda. Taky při stejně široké stěně, bude mít mnohem lepší izolační parametry. Je mnohem snadněji recyklovatelná. Tedy pokud na to nějaký ignorant nenalepí EPS a neudělá omítku.
    130m2 bungalow je trochu mimo tohle fórum, ale zde bezesporu ušetříš majlant jen na těch základech.
    Na zasklení určitě nešetři.
    No a pokud to nutně musíš dělat zděné, tak bych šel do BST.
    Tím letištěm myslíš PRG? Ve Slaném se dělá třeba Neico...

    LINKOS:
    Tak je to ze své podstaty těžší než Ytong to dá rozum, křehký je to taky, ale flexou se to řeže jako máslo.
    A přístavba v patře mimo nosné zdi bývá zděná nevhodná jakákoliv. Tam se uplatní montované SDK příčky. Nejde ani o to že by to ten strop neudržel, ale řešit průhyb taky není jen tak od věci.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: a jak se s tim pracuje? Cim se to reze, jak to je tvrde,krehke. Predpokladam,ze to bude vyrazne tezsi nez ytong,to myslim kvuli pristavbe v patre
    JADR
    JADR --- ---
    CUKI:
    Bude to přízemní domek jednoduchý obdélník asi sedlová nebo plochá střecha. Zastavěná plocha tak kolem 130m2.
    Okna Počítáme s trojsklem. Ctyřsklo asi bude dost mastný...

    Klidně bych šel do toho betonového monolitu, ale nemám s tím tolik zkušeností.

    V čem by byla výhodnější dřevostavba ? Sloupkovou konstrukci , i-nosniky nebo clt ?
    Myslel jsem že masivní konstrukce bude co se týče hluku a akumulace lepší..





    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Co by jsi chtěl za info? :-) Jinak pro tebe to asi zrovna moc zajímavý nebude, hledám někoho z okolí, kdo to vidí spíš jako příležitostnou práci, ne trvalej job 5 dní v tejdnu 8 hodin denně po celý rok.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: Tak letiště je největší problém oken. Takže troj-čtyřsklo s tabulemi různých šířek. U letiště platí dvojnásob pravidlo plnit okna ve stejné nadmořské výšce.
    Další důležitá vlastnost stavby je co nejvolnější spojení se zemí. Pokud to bude vícepatrové, tak stejně nejvýhodněji vyjde plovoucí založení desky na izolantu (perinsul a nebo XPS). A nebo jít do dřevostavby založené na pilotech a vyplněné hodně hutnou vatou (60 a více Kg/m3). Tu bych doporučil i na vnější opláštění stavby z VPC.
    Těžkou stavbu bych ale osobně dělal z betonového tenkého monolitu litého do vlastního bednění. Ideálně z části zakopat.
    JADR
    JADR --- ---
    CUKI: dík, ta vpc a izolant se zdá jako dobrá volba, četl jsem i jinde že to doporučují. Jde mi zejména i tu zvukovou izolaci zvenčí - hluk letiště. Projekt budu muset teď začít nějak řešit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tak klasika VPC je 140 a ty IN verze maj 175mm. Teoreticky by se dali použít i ty 140mm verze, ale lepší je použít velkoformátovou 175ku. Ta 140ka má totiž nevhodný modul na zdění do tenkého lože a nemá zámky.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: jak silne jsou priblizne ty steny z vpc? Pokud jde o dum dvoupodlazni dum...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Prostě je dobré řešit nejdříve statiku a pak izolaci a ne to dělat dohromady. K čemu ti je půlmetrová zeď z Ytongu a cihlovzduchu ze statického hlediska? Není ani pevná ani izolující. Nedá se ošetřit rosný bod. Ten bude v nosném zdivu vždy. Za mě je to prostě plýtvání materiálem.
    No a VPC je těžká akumulační hmota která nejen akumuluje teplo, ale i vlhkost. A tu dokáže velmi rychle pohlcovat i vydávat. Dosahuje skoro 40% SDK, což není špatné. Dají se z toho postavit i relativně tenké zdi, Tedy ideální na vícepatrové domy. Na přízemní bych vnější izolaci nepoužil asi nikdy, na to je takového materiálu taky škoda. Jo a pak taky VPC je jeden z nejlepších zvukově izolačních materiálů. Dosahuje skoro úrovně dřevostaveb s těžkou vatou....
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: muzes mi objasnit co myslis pseudoizolacnimi materaly a co misto toho navrhujes?
    V cem jsou podle tebe vpc lepsi nez heluz a ytong?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Co je na tom revolučního? Mám to tak cca 10let a ani zde v čechách jsem nebyl první. U bungalowů je to naprosto běžná možnost. Jen to není dobré kombinovat s tím pseudoizolačním materiálem, ale naopak použít nějaký co je hlavně pevný a tenký a na to ten izolant.

    JADR: Pokud chceš něco pořádnýho a cenu evidentně nekoukáš, tak jak píše můžeš použít VPC jak píše IVO. Dobře a rychle se z toho zdí.

    Ale jak jsem psal základ je v tom projektu. Každej typ stavby a každá lokalita bude chtít něco jinýho. Pokud by jsi stavěl dřevostavbu, tak se vyhneš mnoha zbytečnejm nesmyslům, jako jsou těžké základy a pod. Pokud budeš stavět pod zemí, tak zase nepoužiješ dřevo. Pokud budeš trvat na patře, nebudeš dělat vnitří zateplení,...
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: Pasivní dům není omezen materiálem. Postavil jsem ho z betonu i ze dřeva, spolupracoval na mnoha dalších materiálech.

    Ale začni tím že si uděláš dobrý projekt. Ten ti ušetří nejvíc času a nervů. Ne ten pro stavební povolení, ale takový co má i nějakou rozvahu co kdy a jak dělat.
    Kvalitním projektem ušetříš nejvíc, co už pak jinde nedoženeš.

    Jinak o materiálu na hrubou stavbu to není ani cenově, to je zanedbatelná položka. Takže stav z čeho chceš, ale liapor je stejnej nesmysl jako Ytong i cihlovzduch.
    JADR
    JADR --- ---
    MAR_TINA: taky už jsem koukal na ty izolační cihly jak na heluz i Porotherm. Akorát co čtu to musí být precizně založené jinak můžou být nežádoucí TM. Toho se trochu bojím, jinak nemít tam citlivou termofasádu je super. Hlavně kvůli tomu mechanickému poškození.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam