• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Psal jsem to samé. 2 roky je v dnešní uspěchané době velký nadstandard, Ale hodnotit to teď? Uvidíš za deset dvacet let.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: a kamarád teď dělal omítky z hydrátu a vypadá to ok.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: vápenná právě proto, že je difuzně otevřená a mnohem více voděodolná než hliněná. Cement zavírá, tzn. zvyšuje dif.odpor, proto ho tam nechceme. A třeba my jsme si vápno vyhasili (celou paletu pytlů páleného) a leželo dva roky, než se dávalo na zdi. Materiál to byl luxusní.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: prosimte predti si to od toho inkriminovaneho prispevku znova.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: prvni reakce linkose byla, ze ti odcitoval to na co regaujes a ty si chtel vysvetleni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak v tom případě došlo k nedorozumění už na počátku, protože prvotní reakce Linkose byla na: "Je zajímavé, že většina propagátorů hliněných staveb uvádí jako hlavní výhodu těchto staveb absenci cementu, ale vápno nevadí? V čem je rozdíl? "

    Protože jsme došli k tomu. Přímo Linkos to dokonce uvedl. Že už se dělají pouze vnější vápenné omítky nikoli hliněné.

    Proto jsem nakousl ekologický rozdíl mezi výrobou vápna a cementu.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: clovece ty si opravdu natvrdly nekdy.

    ja vim o cem se bavime,. ale ze ty reagujes na to ze nekdo napise, ze hlina je mistne dostupna tim ze odpovidas. ze vapno je stejne dostupne mistne jako cement a navic se ho potrebuje mene

    "Ale nechápu to "neni potreba nikam to prevazet,da se pouzit mistni" Jako vápenec?"

    jenze pisatel teto vety nepsal o vapenci ale o hline, coz ti celou dobu unika...
    viz cela veta, ktere ty citujes cast:
    "tak hlinnena omitka se nepali jako cement,takze uspora energie a casto i neni potreba nikam to prevazet,da se pouzit mistni."

    kdyz ti to linkos odcitoval, tak chces vysvetleni. ano tady je to vysvetleni, ta citovana veta mluvi o dostupnosti hliny... cti lepe na co reagujes
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Bavíme se konkrétně o vnější vápenné omítce. A o rozdílech v energetické náročnosti zpracování mezi vápnem a cementem. Protože někteří průkopníci slamáků cement zavrhují jako velmi špatný, ale pak používají vápenné omítky jako kdyby to bylo něco super hyper eko. podle mě v tom moc rozdíl není.

    Hliněné omítky jsou jasné. Tady u mě sice bude snadnější získat cement než hlínu, ale ve většině lokalit v ČR je hlíny dostatek. To beru jako velké plus slamáků
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: ze se mluvilo o hline, ktera je z mistnich zdroju, ne o vapne ani cementu... porad to nechapes ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: to jsem se přepsal :-) vápenné jsem měl na mysli.
    A vysvětlení k : "tak hlinnena omitka se nepali jako cement,takze uspora energie a casto i neni potreba nikam to prevazet,da se pouzit mistni."
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI:"tak hlinnena omitka se nepali jako cement,takze uspora energie a casto i neni potreba nikam to prevazet,da se pouzit mistni."
    Cementove mleko paneboze ne,vapene mleko
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: řeč byla o vápnu vs. cementu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: mistni se mysli hlina, tu narubes kdekoliv
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Jo, to je taky důvod, to mě nenapadlo. Máš pravdu. Ale nechápu to "neni potreba nikam to prevazet,da se pouzit mistni" Jako vápenec? To je snad to samé i u cementu ne?
    Pro cement hraje zase to že ho není potřeba tolik jako vápna. Tedy převážíš menší množství.

    LINKOS: To cementové mléko je podle mě jeden z důvodů proč se dělají dutiny a odpadá ta vrchní vrstva. Alespoň co znám z chalupy.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tak hlinnena omitka se nepali jako cement,takze uspora energie a casto i neni potreba nikam to prevazet,da se pouzit mistni. U vapna je teplota nizsi,i kdyz se to pali taky na vyssi teplotu nez by bylo pro omitky nejlepsi. On ten difuzni odpor neni ani tak o slozeni cementu,ale spise o te teplote,kdy se to prepali.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ne skutecne vapena omitka. Ono je to slozitejsi,ve stredoveku se delalo lecos,od haseni vapna pro decka pri narozeni,prez hazeni kocek v vapna az po nahazovani prave haseneho horkeho vapna.
    Tak samozrejme je vapena omitka "mekci" nez s cementem,kdyz na to vezmes kladivo. Navic dneska je problem,ze je vapno prilis ciste,nema hydraulicke vlastnosti,takze je vhodne po par letech to natrit vapenym mlekem,coz je neco do ceho se ne kazdemu bude chtit.
    Dneska zednici neznaji ani ten zakladni trik,ze do haseneho se nepridav voda,ale je potreba to hodne predmochat nez pridas jakoukoli primes-pisek.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: pokud máš z venku vápennou omítku, tak je to asi v pohodě, viz příspěvek nad.
    O prověření v našich podmínkách bych ale zrovna nemluvil. První normálně fungující dům v naších podmínkách byl postaven tuším v roce 2005. Ještě před deseti lety bylo takových domů u nás jako šafránu. Co chceš na domech soudit po pěti max desíti letech provozu?
    Z tohoto pohledu je to dost nová záležitost v našich končinách. Tím nechci říct že je to špatná cesta. Ale jen že je to stále velký experiment a bude docházet pravděpodobně k velkému vývoji v tomto odvětví.

    Podle mě sláma má obecně velký a nevyužitý potenciál jak ve zpracování tak v samotné k-ci. Ten balík se musí dát kvalitně zpracovat strojově, jinak bude drahý a nebude zabezpečena stálost parametrů.
    Dál vidím obrovský potenciál dělat balíky i jiných tvarů. Které budou vhodnější pro stavbu kopule nebo alespoň oblouku. Takové stavby se budou dát zatížit těžkou zelenou střechou...
    Tím by se odstranil další nutně dovezený materiál s nemalou uhlíkovou stopou.
    Další velkou rezervu vidím v základech a hydroizolaci. Současné metody co jsem dosud našel nejsou podle mě moc vhodné a jsou dost neefektivní.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Tak pokud je to jen kvůli vzhledu, tak by stačil adhezní můstek a finálka ne?

    LINKOS: O tomto trendu jsem neslyšel, naopak jsem si včiml že mnoho slamáků má klasické vnitřní hliněné omítky a venkovní hliněné s přísadami palačinek, kvůli voděodolnosti. Tím ale vzrůstá i difuzní odpor.
    Pokud je to tak jak píšeš a z venku je vápenná omítka fungovat by to mohlo v pohodě. Ve všem co jsem dosud našel jsem ale použití vápenné omítky z venku neviděl.
    Co vím tak vápno se tam přidává pouze od cca 1,5% do cca 8% To ale není vápenná omítka a difuzní vlastnosti to moc nemění. Za to pevnostní bohužel ano. Ostatně proto se dělá pevná vápenocementová omítka, ta má ale o dost větší difuzní odpor, proto se zde podle mě nehodí.

    Vápenná omítka je dobrá jako desinfekční nástroj, ale jako ochrana stavby před povětrnostníma podmínkama nevyhovuje moc dnešním standardům. Vápno se nehasí mokrou cestou a nezraje desetiletí, jako ty středověké. Navíc zručnost řemeslníka v tomto případě je nutná na velmi vysoké úrovni. Ve středověku měl každý kraj velmi ceněného "mistra vápna" který kontroloval a míchal směs na všech stavbách. Nedělal nic jiného. Každý den jen tohle a teprve po desetiletí se z něj stal zkušený mistr.
    Osobně bych se do vápenné omítky asi neměl odvahu pustit.

    Je zajímavé, že většina propagátorů hliněných staveb uvádí jako hlavní výhodu těchto staveb absenci cementu, ale vápno nevadí? V čem je rozdíl?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    ALDEMIK: jednoznačně ano. Na zdi dáš rákos, aby to mělo na čem držet. Hlíny tam pak nebude moc - cca 2 cm jádrové a do 5mm fajnové (povrchové). Ale pořád je to lepší než nic. Při kotvení rákosové rohože ale pozor na to, zda tam někde není nějaká parotěsná fólie, aby sis ji nepropíchl...
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    a dali byste vnitřní hliněnou omítku i do klasické sendvičové difuzně otevrene drevostavby? laka me to, ale jsem totalni laik, muj duvod je ciste esteticky-pocitovy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam