• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI:"tak hlinnena omitka se nepali jako cement,takze uspora energie a casto i neni potreba nikam to prevazet,da se pouzit mistni."
    Cementove mleko paneboze ne,vapene mleko
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: řeč byla o vápnu vs. cementu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: mistni se mysli hlina, tu narubes kdekoliv
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Jo, to je taky důvod, to mě nenapadlo. Máš pravdu. Ale nechápu to "neni potreba nikam to prevazet,da se pouzit mistni" Jako vápenec? To je snad to samé i u cementu ne?
    Pro cement hraje zase to že ho není potřeba tolik jako vápna. Tedy převážíš menší množství.

    LINKOS: To cementové mléko je podle mě jeden z důvodů proč se dělají dutiny a odpadá ta vrchní vrstva. Alespoň co znám z chalupy.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tak hlinnena omitka se nepali jako cement,takze uspora energie a casto i neni potreba nikam to prevazet,da se pouzit mistni. U vapna je teplota nizsi,i kdyz se to pali taky na vyssi teplotu nez by bylo pro omitky nejlepsi. On ten difuzni odpor neni ani tak o slozeni cementu,ale spise o te teplote,kdy se to prepali.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ne skutecne vapena omitka. Ono je to slozitejsi,ve stredoveku se delalo lecos,od haseni vapna pro decka pri narozeni,prez hazeni kocek v vapna az po nahazovani prave haseneho horkeho vapna.
    Tak samozrejme je vapena omitka "mekci" nez s cementem,kdyz na to vezmes kladivo. Navic dneska je problem,ze je vapno prilis ciste,nema hydraulicke vlastnosti,takze je vhodne po par letech to natrit vapenym mlekem,coz je neco do ceho se ne kazdemu bude chtit.
    Dneska zednici neznaji ani ten zakladni trik,ze do haseneho se nepridav voda,ale je potreba to hodne predmochat nez pridas jakoukoli primes-pisek.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: pokud máš z venku vápennou omítku, tak je to asi v pohodě, viz příspěvek nad.
    O prověření v našich podmínkách bych ale zrovna nemluvil. První normálně fungující dům v naších podmínkách byl postaven tuším v roce 2005. Ještě před deseti lety bylo takových domů u nás jako šafránu. Co chceš na domech soudit po pěti max desíti letech provozu?
    Z tohoto pohledu je to dost nová záležitost v našich končinách. Tím nechci říct že je to špatná cesta. Ale jen že je to stále velký experiment a bude docházet pravděpodobně k velkému vývoji v tomto odvětví.

    Podle mě sláma má obecně velký a nevyužitý potenciál jak ve zpracování tak v samotné k-ci. Ten balík se musí dát kvalitně zpracovat strojově, jinak bude drahý a nebude zabezpečena stálost parametrů.
    Dál vidím obrovský potenciál dělat balíky i jiných tvarů. Které budou vhodnější pro stavbu kopule nebo alespoň oblouku. Takové stavby se budou dát zatížit těžkou zelenou střechou...
    Tím by se odstranil další nutně dovezený materiál s nemalou uhlíkovou stopou.
    Další velkou rezervu vidím v základech a hydroizolaci. Současné metody co jsem dosud našel nejsou podle mě moc vhodné a jsou dost neefektivní.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Tak pokud je to jen kvůli vzhledu, tak by stačil adhezní můstek a finálka ne?

    LINKOS: O tomto trendu jsem neslyšel, naopak jsem si včiml že mnoho slamáků má klasické vnitřní hliněné omítky a venkovní hliněné s přísadami palačinek, kvůli voděodolnosti. Tím ale vzrůstá i difuzní odpor.
    Pokud je to tak jak píšeš a z venku je vápenná omítka fungovat by to mohlo v pohodě. Ve všem co jsem dosud našel jsem ale použití vápenné omítky z venku neviděl.
    Co vím tak vápno se tam přidává pouze od cca 1,5% do cca 8% To ale není vápenná omítka a difuzní vlastnosti to moc nemění. Za to pevnostní bohužel ano. Ostatně proto se dělá pevná vápenocementová omítka, ta má ale o dost větší difuzní odpor, proto se zde podle mě nehodí.

    Vápenná omítka je dobrá jako desinfekční nástroj, ale jako ochrana stavby před povětrnostníma podmínkama nevyhovuje moc dnešním standardům. Vápno se nehasí mokrou cestou a nezraje desetiletí, jako ty středověké. Navíc zručnost řemeslníka v tomto případě je nutná na velmi vysoké úrovni. Ve středověku měl každý kraj velmi ceněného "mistra vápna" který kontroloval a míchal směs na všech stavbách. Nedělal nic jiného. Každý den jen tohle a teprve po desetiletí se z něj stal zkušený mistr.
    Osobně bych se do vápenné omítky asi neměl odvahu pustit.

    Je zajímavé, že většina propagátorů hliněných staveb uvádí jako hlavní výhodu těchto staveb absenci cementu, ale vápno nevadí? V čem je rozdíl?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    ALDEMIK: jednoznačně ano. Na zdi dáš rákos, aby to mělo na čem držet. Hlíny tam pak nebude moc - cca 2 cm jádrové a do 5mm fajnové (povrchové). Ale pořád je to lepší než nic. Při kotvení rákosové rohože ale pozor na to, zda tam někde není nějaká parotěsná fólie, aby sis ji nepropíchl...
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    a dali byste vnitřní hliněnou omítku i do klasické sendvičové difuzně otevrene drevostavby? laka me to, ale jsem totalni laik, muj duvod je ciste esteticky-pocitovy...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: vlhkost se tam hromadit nebude pokud difuzní odpor směrem ven klesá. Pak se tam nic moc podstatného nesrazí a odpaří se to ven.
    Jakmile by ale pára “narazila” na bariéru s vysším difuzním odporem, než byl ten, který ji do konstrukce “vpustil”, srazí se to, pokud je to dost venku. Hlína je dostatečná parobrzda, a balíkem i vápennou omítkou to, co je “vpuštěno”, projde.

    A ještě pozor, ona hliněná omítka sama o sobě je obří rezervoár/akumulátor vlhosti. Když je relativní vlhko nabírá to do sebe, když je sucho “vrací” vlhkost zpět. Tím se přirozeně reguluje vnitřní klima. Takže na potenciální prasklinky sere pes. Hlavně je to fakt prověřené. V česku je cca 130-140 slaměnných domů na této bázi. Dan Grmela s Radkem Hálou absolvovali tour po pár letech od stavby po mnoha slamácích a pokud je mi známo, nikde nebyly potíže s vlhkostí v konstrukci...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tak pokud ti jde do izolace/zdi vzduch je neco spatne
    Od vnejsi hlinenych omitek se snad uz hromadne upustilo. Pokud je uvnitr hlinena omitka funguje do znacne miry jako parobrzda,kdezto vapena nikoli. Problem vyresen :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    THEODORT: Ano pracují ze vzdušnou vlhkostí, vždyť to píšu, proto kupodivu v těch koupelnách je menší problém než v ložnicích. Vím velmi dobře jak vypadá slaměný balík i když cihlou bych ho nesrovnával. Jde totiž o houževnatý materiál, takže v mnoha ohledech tu cihlu (tvrdou křehkou) řádově předčí v mnoha ohledech vůbec. Například to sesedání.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    CUKI: omg ty jsi pripad.. hlinene omitky jsou predevsim diky tomu ze dokazi velice dobre pracovat se vzdusnou vlhkosti opet v mode. navic k tomu pristupujes jak kdyby ta zhutnela slamova vrstva byla vzduch nebo co(co jsem videl v praxi neomitnutou stenu jen stazenou roxorama se zavitovkama ze zakladu do vence.. bylo to staticky stabilni i coby volne stojici stena, ta slama je tak zhutnela ze je v podstate neprodysna a nehorlava, pevnostne bych to videl srovnatelny s cihlou)
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: čtu si to teď po sobě, asi jsem to mohl napsat lépe, nicméně to míchání dohromady jak píšeš je velmi důležité. Ono totiž nejde ani tak o to kolik vzduchu projde přes zeď, ale aby se tam ta vlhkost nehromadila. Z toho co jsem našel tak hliněné omítky mají dost nestálou hodnotu μ. Od nějakých jednotek po běžnější hodnoty kolem 20ti a vyjimečně změřené 40 a víc (vodoodpudivé s kravincem). No a teď jde o to jak ta stavba pracuje. Vadí hlavně hodně vlhké zimy. 1) se většinou dělá vnější vrstva vodoodpudivější pomocí různých příměsí a za druhé pokud se vevnitř topí, tak v té vnitřní části vznikají trhliny (tedy hodnota μn jde dolu). Pak dochází přesně k opačnému stavu než je zdrávo, a někdy při dobrých podmínkách a kvalitní hmotě se z té venkovní dá udělat velice homogenní a nepropustná vrstva. Ne nijak velká ale k poměru té vnitřní o dost vyšší.
    Kupodivu nebývá ani tak problém z koupelnou kde dochází k nárazovému zvýšení vlhkosti a to dokáže omítka sama do sebe pohltit, téměř tak dobře jako sádra, ale třeba v malých ložnicích kde během noci dochází k postupnému průniku vlhkosti do slámy, ale ven už se všechna dostat nemusí.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ja si spis myslim,aniz bych se chtel prist,ze bud si to spatne napsal,nebo spatne myslel.
    "Já obecně považuji za omyl tvrdit, že zeď musí dýchat. To je tvrzení které vzniklo díky lobby výrobců plynosilikátu a cihlovzduchů...
    I tím slamákem (který je z tohoto pohledu velmi difuzně propustný) projde méně než jedno procento potřebného vzduchu dovnitř. Tedy prakticky jako igelit."
    Minimalne je nestastne pri reseni difuzni otevrenosti do toho michat pruvzdusnost takhle nestastne formulovane...

    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: A tedy jak se to řeší? To že je to někde popsáno není odpověď, jak se řešila difuzní otevřenost tvé k-ce konkrétně? Pokud to není nějaké tajemství...
    Jj je to 115. U střechy co dělám teď je to podobné 570Kg na 50m2, u dalších mých staveb se mi to nechce dohledávat ale je to taky tak nějak, počítal jsem to vždy. lehká střecha u tak velké stavby jako máš ty by vážila méně než 1/5 toho co tam máš. A to se bavíme jen o střeše. Proto jsem psal, že se to nehodí. na patky. Ostatně sám mám pásy ne? Asi to nějaký důvod mít bude :-) protože to zakládání slamáků na zemi je dost náchylné na problémy. 4kN nejsou nic neobvyklého na mnoha místech v ČR. Je to bezpečnostní minimum. A nejde o nějaké ploché střechy. Zažil jsem na své střeše přes metr mokrého sněhu a to měla sklon 45° a byla z falcovaného plechu! Ani na takové sníh nesjel dolů. A ve chvíli kdy sjel rozdrtím zdi z plynosilikátu jako nic. Pod 2kN nic nedimenuju nikde. Ta sláma to udrží i mnohem více, jen ještě víc klesne, to je vše. To je přesně to co potřebuješ. Čím menší rozdíl mezi nejzatíženějším stavem a tím nejvíce odlehčeným, tím menší bude sesedání. I když tam se k tomu ještě projeví čas. Nějak si neumím dost dobře představit sesednutí o 7cm. Tedy umím viděl jsem i víc u roubenek, ale neumím se na to připravit :-)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: tohle je popsáno v návodech/učebničkách či jak to nazvat a řešíš to s projektanty, kteří to znají (měli by to znát). Je to probádaná prozkoumaná věc (jakože skutečně proběhl výzkum s peer reviews). Můj projektant toto téma řešil v rámci svých magisterských studií v Briánii, měl to jako závěrečnou práci.
    Naše stropy v přízemí jsou 2,5 metru. V podkroví he hřeben vyšší.
    Nějak se mi nezdá těch 115N/m2. To je ekvivalent 11,5 kila, to by byla velmi lehká střecha. Ale obecně ano, je dobré to zatížit, ale buď stačí udělat střešní izolaci z balíků slámy, nebo tam dát tašky. Ale má to taky nějaký limit - čili neplatí “čím težší střecha, tím líp pro nosnou slámu”. Naše střecha i se stropem má zhruba 10 tun, je tam 26 krokví = 390 kg na krokev = 60 kg na m2 (170m2). Ty 4kN na m2 jsou extrémní případ, kdy na rovné střeše leží myslím půl metru nového mokrého sněhu. Proto si myslím, že je dobrá sedlová střecha, protože na ní se to neudrží. Nicméně je to (musí to být) projektováno tak, aby to ta konstrukce věnce i slámy unesla.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Pokud bude vnější omítka difuzně uzavřenější než ta vnitřní, potřeba to řešit je. Nejde o to jí uzavřít, ale zajistit aby měla vnitřní omítka třeba nějakou jinou směs. V Británii jsem viděl právě opravu něco přes 20let staré slaměnky (nenosné) a byl tam problém právě v tomto. Tam situaci vyřešili tak, že vnější omítku sundali a nahradili ji něčím odlehčenějším. A tyhle domky byly zajímavé ještě tím, že i střechu měli slaměnou, ta se ale musí každých 5-10let opravovat tak jako tak.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: A smím se zeptat jak jsi to řešil ty? Jak jsi zajistil že ta vnitřní hliněná omítka je všude propustnější než ta vnější? Neříkám, že to nejde zajistit, jen jsem si u nikoho zatím nevšiml že by to nějak řešil.
    Ano mám jen 3 pokojový dům. Ale i když udělám stavbu o velikosti tvého domu budu na tom pořád násobně lépe. I když jsem uvažoval, že máš jen 130m2 s běžně vysokými místnostmi, nějak jsem přehlédl, že máš skoro 4m vysoko stropy.
    Já neříkám, že to na patkách postavit nelze, ale že se to k tomu moc nehodí. Ta střecha musí být velmi těžká aby si to alespoň trochu sedlo. Když na to prskneš běžnou střechu s vazníku s lehkou krytinou, tak pak když tam napadne sníh bude tam násobně větší zatížení. Když se sejdou špatné podmínky, tak na střeše zatížené sněhem bude diametrálně odlišné zatížení. Například minulý týden jsem počítal střechu pro kamaráda. Statické zatížení vlastním krovem a krytinou 115N/m2 střechy Ale zatížení sněhem vychází 4kN/m2 střechy. To je skoro 35x víc!!! S tím se prostě u slamáku neumím tak nějak popasovat.
    Naopak pokud by jsi dělal zelenou střechu, tak to může být mnohem zajímavější. Čím těžší střecha tím líp pro slámu. Tam je to vlastně výhoda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam