• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: co já vím mezi jakými místnostmi to máš? A i tak to bude (může být) docela velkej rozdíl.

    VO_D_KOLEK: Jozefa Smolu? Znám, ale netuším, kde uvádí jaký má smysl vzduchotěsnost omítky mezi jednotlivými místnostmi, kde máš podřezané dveře?
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: K literatuře: skoro všechna, kterou jsem k tématu zděného pasivu přečetl. Smolu znáš, ne?
    Podle téže literarury je vnitřní omítka hlavní vzduchotěsnou vrstvou.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Neprůvzdušnost řeším celou dobu, měl jsem za to, že si rozumíme.

    Vzduchovou neprůzvučnost u obložek s podřezanými dveřmi? Má to smysl?
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: která literatura? Já mám i venkovní zdivo neomítnuté a měnit na tom nic nehodlám. Omítka je vesměs pohledová záležitost a hlavně kryje prasárny při zdění. Pokud někdo nezdí jako prase, může se na omítky vy...
    Předtím si řešil neprůvzdušnost, což u tebe znamenalo omezit negativa způsobené nevhodnou skladbu stěn. Tam to chápu. Pokud je to vnitřní příčka řešil bych pouze vzduchovou neprůzvučnost, tedy hodnotu R´w od min 42 do 53dB dle toho jaké místnosti dělí. A tedy bych zeď nechal zdí a ten prostor mezi zaizoloval kammenou vatou cca 45-55Kg/m3
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Tak literatura uvádí důsledné omítání i příček, že ano.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: a proč ti to tedy vadí?
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Ano, jedná.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: Jsou, ale jedná se o vnitřní dveře ne?
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Protože spáry. A není to tak dávno, cos tvrdil, že betonové tvárnice jsou dost porézní :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: proč musí být zdivo uzavřeno omítkou?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    EL_KO: tu pak přetáhneš třeba tím lepidlem nebo jemnou omítkou. i když asi jo, když se ta jemná udělá sušší, tak tam i v takové vrstvě asi bude držet na první dobrou. asi by i stačila zatmelit ta spára dřevo/zeď, ale to dřevo musí být samo o sobě ošetřené tak, aby bylo neprůvzdušné. a i tak to časem pracuje a tvoří se mikrotrhliny v povrchovce a něco tím projde.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    DOKKTOR: to taky nikdo nedělá, žejo. MV1 je pytlovaná jemná jádrová omítka, směs písku, vápna a cementu. hrubá omítka by ideální nebyla, když mu jde o vzduchotěsnost..
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: dá se to lepidlem ve vícero vrstvách. ne, že ne. určitě to bude i líp těsnit. že by ale dobrá malta nedržela bych se nebál
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    EL_KO: ano, chtěl jsem upozornit na fakt, že když se borec, ptá, jak se dělá malta, tak mu nebudu radit, at si jede hentam pro písek, onde pro vápno a jinam zas pro cement, když mu na takový kousek stačí pytel hrubé omítky za šest pětek v každých normálních stavebninách.
    CUKI: ano, rozdíl tam je, ale ani když sem jel na kubíky, tak nás ani nenapadlo to míchat z vápna, když pytel unimalty stojí vpodstatě tolik co pytel cementu plus to vápno do toho. to pohodlí při práci je zase někde jinde. radit tady lepidlo je dost mimo, to už to opravdu může rovnou zamáznout tím asfaltem. proto sem psal (a to mi radili právě ve stavebninách, že - velmi oblíbené - všichni to tak dělají) at použije tu hrubou omítku, což je vpodstatě hotová pytlovaná malta. ano je to dražší, ale pohodlnost při práci u takových maličkostí je u x levelů jinde.
    jinak bavíme se tu o maltě nebo o betonu? proč do toho montuješ pytlovaný potěrák?

    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    EL_KO: To už zní líp, díky.
    Na větší nerovnosti (max. 1 cm) jsem zatím dával v několika vrstvách lepidlo a do každé perlinku.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Interiérové, obyčejné obložky (kdosi (tady?) zmiňoval provětrávané, aby se nemusely podřezávat dveře, možnás to byl přímo ty).
    Čili nic s tím nedělat? Vycházím z toho, že zdivo musí být uzavřeno omítkou, proč by tohle měla být výjimka?

    K pěně: na svou místech (ve stoupačce, na dně) jsem použil větší množství trvale pružné pěny (oknařské). Původně jsem ji chtěl chránit nějakým nátěrem, ale přímo výrobce to označil za zbytečnost (slunce se k tomu nedostane, to jediné by mělo vadit).
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    VO_D_KOLEK: Malta je obecnější terminus pro stavební směsi, kde je toho víc než jen kamenivo a cement... tady by se na vyplnění větších nerovností, na který nestačí lepidlo (=stěrka), použila jemná jádrová omítka (=malta) :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: To nejsou vchodové dveře? Tam budeš mít obyč obložky? Vzduchotěstnost je problém mezi obložkama a zdí a ne směrem do těch skořepin. Klidně to jen vypěň. Na několikrát postupně, jinak pěna není dostatečná zábrana. A zevnitř je potřeba parotěska, jinak ti ta pěna časem degraduje.

    EL_KO: Malta se může po čase v kusech vydrolit a bude dělat s těma dveřma brajgl. Lepidlo je jistější a ten zámek není 3cm a i tak to nemusíš nutně udělat najednou.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: v nejhorším..) dávat 3 čísla lepidla - nic moc
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Zatáhnout to, aby nebylo obnažené zdivo, a tudíž zase vzduchově utěsnit. Zarovnávat netřeba, obložky se budou chytat okrajů a ty jsou přesně. Zbytek se vypění.

    Lepidlo, malta… Matete mě :) Znám různé lepicí a stěrkovací hmoty a betony různého složení. Když se míchala malta, tahal jsem za sebou kačera a měl jiné zájmy.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    VO_D_KOLEK: taky zachovej/douprav otvor na ideální rozměr, hlavně, abys do toho nemusel pak sekat...

    pro obložky 80 to bývá 89x202 +-1cm
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam