• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Jak to myslíš s tím zatížením štítové strany? U nosné slámy ta omítka nese v synergii s balíky celou zátěž podkroví a celé střechy. Nahoře je střešní věnec, na kterým je vystavěné celé podkroví. Naopak u skeletových domů si zátěž nese to skeletové dřevo a omítka nese maximálně tak sama sebe...
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: O tom že by balík slámy nemohl pracovat, se se klidně hádal, ale jinak s tebou souhlasím. Nicméně ty máš evidentně úplně jinou skladbu k-ce.

    Navíc zde podle mě hraje velkou roli obrovské zatížení štítové strany. Ty to nejen že nemáš uděláno až do štítu, ale máš to provázáno s ostatními stěnami a hlavně máš pevný sokl, který to drží. Také máš nosnou, tedy velmi dobře zhutněnou slámu.

    A to s tím dřevem a pohybem slámy jsem měl na mysli v jiném modelu k-ce, která to asi dle upřesnění není. Zmátlo mě to dřevěné obložení. Někdy se sláma ukládá ne mezi kolíky uprostřed balíku ale mezi kolíky-latě na krajích. Tedy každý balík je ohraničen 4mi latěmi, které nesou střechu. Pak se to nemusí tak složitě omítat, ale dá se to zevnitř i z venku zaklopit. protože ty latě jsou z obou stran dosažitelné pro další rošt.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    EL_KO: Ještě k soklu - to by také neměl být problém. Na naší stavbě je sokl "utopený" vzhledem k omítce (hlouběji). Omítku přidržují jen dubové hranoly profilu 3x3 cm přivrutované do dřevěného spodního věnce (smrk), který je z profilů 5x10 cm, tzn. nic moc ultra únosného to rozhodně není. Vruty tam jsou tak dva na metr a jsou to ani ne pětky, spíš 4,5....(jako tloušťka)...

    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    EL_KO: Někdo tam něco strašlivě zkopal. My máme nosnou slámu s vápennou omítkou (vápenná je v pohodě, není to klasická malta, tzn. zejména tam není cement, proto to dýchá) a toto se tam neděje. Omítali jsme v roce 2015 špryc a 2016 v březnu jádrovou a v dubnu fajnovou a vše je naprosto OK po celou dobu. Balíky nepracují (CUKI). Není to dřevo. Balíky se ani nepohnou a i kdyby se jim chtělo, tak ta omítka jim v tom zabrání, protože je tvrdá.

    Pokud je to ale slaměnný dům s dřevěným skeletem, tak teoreticky by mohlo pracovat nějak to dřevo - skelet, ale takových domů je tedy v ČR asi 130-200 a určitě mnoho z nich má venku vápennou omítku a toto se normálně neděje.

    Druhá věc, co mě napadá je, že omítku mohli dělat na podzim nebo pozdě v létě a nestihla vyzrát (vyzraje nejdříve zvenku, a zevnitř mnohem později) a vytvrdnout (vápno potřebuje minimálně půl roku na vyzrátí!), pak přišly mrazy, uvnitř omítky to nevyzrélé prmorzlo, spoje se rozdrolily a výsledek je na fotce. Vápenná omítka se musí dělat nejpozději na přelomu května/června.

    A poslední věc - jestli do toho náhodou nenarvali cement. Jestli je tam cement, tak by to bylo možné chápat i tak, že vlhkost zevnitř kondenzuje v omítce, kde to promrzne a rozpráší se spoj mezi omítkou a balíky/konstrukcí.

    Ale jak už říkal LINKOS, vápenná omítka se takto dělá běžně a není to problém, když se udělá na jaře a nedá se do ní cement...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EL_KO: rastr neni potreba,na baliky se dela omitka bezne a kdyz se to nezmasti,tak neni problem. Ale takhle na dalku tezko rozpoznat pricinu,klidne mohli byt i spatne/nijak uchyceny baliky a jednostrane zatizeni ve posunulo a vypada to jakoze odpadava omitka od podkladu,pritom muze vypadnout i s balikem. Nebo je spatne uchycena omitka a odpadne jen ta.

    Zjisti kdo to delal a muzu tam poslat nekoho se na to podivat,pokud bude chtit.
    Nedoporucoval bych se do toho poustet pokud s tim nemas zkusenosti. Klidne to s nekym zkonzultuj a pak az se do toho pust
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: jestli do toho nedejbože půjdeme,) tak bych to předělal komplet. je to totiž nehorázně křivý (+-2cm na metr!) na to se nehodlám napojovat. a udělalo by se to pořádně jednou pro vždy, tak by ta skelná výztuž už nebyla velkým navýšením...
    další věc je, že nahoře to sice rámy fixují proti sesuvu, už jsou tím ale pěkně deformované a mezi podbitím střechy a omítkou se dělá fuka..

    LINKOS: je to možný, každopádně ty balíky pro mě nejsou dost exaktních konstrukčních vlastností, abych se podepsal pod to, nalepit na ně X tun materiálu. Jedna věc bude orientace stébel, další druh slámy a kvalita slisování... čistě pro izolaci dejme tomu ale lepit na ně omítku, abych na to dával záruku.. jedině s výstuží pevně fixovanou k rastru.

    jo, je to kousek od Nymburka - v pondělí se ho zeptám, jestli chce kontakt. Byl bych radši, kdyby si to vzal na starost někdo, kdo s tím má nějakou zkušenost. Díky.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EL_KO: podle me byla omitka malo zatlacena do baliku,mozna jsou i baliky na lezaka a konce stebel min drzi omitku. kdyby se kousek odklepl, aby se vidělo jak je pripraven podklad a v jaky to je vrtve,tak by se dalo zjistit co se tam stalo za problem. Kde to je? Ze by se na to nekdo prijel podivat
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO: Tak pokud dole není něco co to nese, tak to musejí držet 100%ne ty balíky, které pokud pracují, tak snižují únosnost té omítky. Čím hlouběji se dostane do těch balíků, tím to lépe bude držet. Nemusí to být celoplošně hluboko, stačí v nějakém přibližném rastru. Taky tam může být problém z vlhkostí.

    Ale pokud je to tak jak to máš teď ohraničeno, nešlo by předělat jen ten spodek? Předtím bych zajistil "injektáží" ten vršek, aby se to provázalo a pak bych to uříznul a spodek bych udělaj znovu a nejlépe jinak. Pak by se ušetřilo za lešení. A pokud spadne za čas i vršek, tak by se dodělal jen ten. Je to jen omítka.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    LINKOS,CUKI: já se v tom radši nechtěl moc vrtat, protože to dělat nechci - malta na balíkách mi přijde jako vtip :) možná ale nebue zbytí...
    kazdopádně už teď je jisté, že se jedná o celoplošnou vadu, i na kresbě praskliny je vidět, že tady sjela omítka o víc neč cenťák a ta omítková "kra" je o velikosti cca 1/4 plochy štítu. z opačné strany stejného štítu jede dolů další kus a uprostřed taky. nespadlo to zatím jen díky těm rámům špalet a částečnému podpírání soklem. u oken se to právě odděluje od masy, co je okny fixovaná, takže tomu dávám pár měsíců a polovina omítky štítu bude dole samovolně.

    hlavním kamenem ůrazu tady bylo, že masa omítky nebyla dostatečně zapřena dole. tam je utopený sokl zatím jen z XPS a nad ním taková okapnice, kterou teď ty tlaky slušně muchlají ...
    pro případnou novou omítku se teda počítá s dodělaným soklem - kamenným jakoby obkladem, čož by byla defakto zídka s vlastním základem, co bude novou omítku podpírat
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO: Možná bych zkusil dole kousek sundat aby bylo vidět jak moc to v tom drží. Opatrně flexou odžíznout. Nemusí to být dost tuhej balík, spatnej svaz a pod?
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: jj jinak je to hodně zajímavej a útulnej domek! uvnitř parádní velká pec s komínem, co umí hnát spaliny zase zpátky dolů a pak až od podlahy zase ven, takže mu stačí v zimě k vytopení pár polínek na den :)
    na OSBčku napatlané tenké hliněné omítky, co z nich sem-tam roste nějaká ta zeleň už ale nejsou můj šálek kávy ;)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EL_KO: jak hluboko je omítka zatlačená do slámy a jak tlustá je vrstva. Kdo to dělal, kdyby šlo do pošty...
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: ad 1) nemám fotku z čela štítu, kde by to bylo lépe vidět, ale je tam právě ta omítka roztrháná nakusy (nad okny drží a zbytek jede dolů)
    ad 2) ne, tam vůbec zádný rošt pro omítku není - rošt je konstrukční vyplněný balíky, které ho přesahují a je v nich utopenej - omítku naházeli rovnou na slámu ;)
    ad 3) nic bys neviděl - jen balíky slámy (údajně - taky jsem nebyl při stavbě) a boky drží, protoze tam údajně částečně zasahuje nějaká perlinka zboku a trochu víc to podpírá sokl...

    imho fatální diletanství v praxi ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO: Takové omítky nedělám, takže ti neporadím, ale jen pár postřehů:
    1) Skelná tkanina je asi zbytečná, ta ti pomůže udržet celou plochu v kuse, což fasáda bezesporu plní, jde dolů celá :-) Možná bych jí dal do toho napojení na tu stávající, ale otázkou jak to napojit.
    2) fasáda podle mě nerespektuje 2 rozdílné materiály dřevo a sláma. Tedy špatně fixovaná ke dřevu a po slámě, která pracuje jinak se svezla-utrhla?
    3) asi by hodně pomohlo foto, kde je vidět ten rám před tím omítnutím, zavětrování a pod. Podle mě je chyba že fasáda nerespektovala nestejnoměrnost materiálů. kdyby byla špatně udělaná omítka jako taková, patrně by nerupla v tom krátkém boku, ale ten bok celej by šel dolu taky.

    BTW ten oversize štítu je zajímavej
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    jdu taky na konzultaci:

    známý řeší delikátní problém...
    jde o takovou alternativní stavbu a já jsem spíš přes konvenčnější metódy, tak s tím jdu sem.
    dům má plášť z balíků slámy s dřevěným roštem :)
    štíty jsou nahozeny vápennou omítkou, která po dvou letech klouže po slámě dolů a co nevidět odpadne úplně (rošt nezasahuje až k vnějsí straně balíků a není v kontaktu s omítkou)



    stávající omítka bude muset dolů (tlačí na okenní rámy, ohýbá plechování nad soklem, na mnoha místech jsou velké praskliny) a fasáda štítů se bude předělávat

    napadá někoho technické řešení, co už vydrží?
    podmínky jsou:
    *vysoká paropropustnost
    *zachování vzhledu (bílá fasáda/omítka na povrchu)
    *dlouhá životnost

    mě napadá montáž dalšího tenkého roštu na povrch balíků, připevnit na něj ještě skelnou výztuž a tu proházet novou vápennou omítkou
    ... jemu se to ale zdá jako moc náročné řešení ... napadlo by někoho něco jiného?
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO: S epoxide m počítám jako finálkou, ale srovnat to chci něčím levným a pružným, ujde hlavně o ty spoje desek, které jsou lepené PU Možná bych to mohl i tím lepidlem po malých vrstvách vylít a
    pak pokračovat celoplošně PU a až na to epoxid. potřebuju aby finálka byla bezespár. Tohle je zatím zkusmo pro tu chatku dole, ale nahoře u toho místa jak jsme skládaly tu dlažbu, bych rád postavil dílnu, kde podlaha musí bejt tvrdá, hladká a 100% bezespár aby se to dalo dobře uklízet.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    EL_KO: nebo trochu naředěnou epoxy, ale pružnost je taky menší, no...
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: jak moc pružné by to mělo být? co to zalít PE pryskyřicí? jinak jsem názoru, že zabezpečit OSB proti dešti nátěrem je skoro nemožné. Vždycky zůstanou skulinky, kterýma nakonec zateče a začne od krajů bobtnat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Když už jsme u těch podlah, hledám řešení jak opravit podlahu z OSB, kterou mi zničil jediný opravdový letošní déšť.

    Byla narychlo natřená PU. Ale ne pořádně a v zámcích zůstala voda tak to kolem nich nabobtnalo.

    Zatím je řešení to zbrousit do roviny, což bude s tím PU asi pěknej voser. A pak to chci nějak zarovnat. Co na to použít? přecijenom by to mělo být pružné aby to nevyskákalo. A aby se na to dala použít nějaká finální vrstva.
    Je možné vzít piliny z broušení a namíchat je s tím polyuretanem? Mělo by to být stále pružné, nezkoušel někdo něco takového?
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: Promiň, jen nevím co ti na to říct s tímto nemám zkušenosti, já osobně bych to celoplošně podlepil jak jsem psal, ale třívrstvá podlaha u mě znamená něco úplně jinýho :-)
    Nejsem moc příznivec takovýchto kombi materiálů. Je to dřevěná podlaha, tak by se měla dát taky brousit A to ty 3mm dubu určitě nesplňujou.
    Taky přemýšlím proč je tam ta třetí vrstva?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam