• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    LINKOS,CUKI: já se v tom radši nechtěl moc vrtat, protože to dělat nechci - malta na balíkách mi přijde jako vtip :) možná ale nebue zbytí...
    kazdopádně už teď je jisté, že se jedná o celoplošnou vadu, i na kresbě praskliny je vidět, že tady sjela omítka o víc neč cenťák a ta omítková "kra" je o velikosti cca 1/4 plochy štítu. z opačné strany stejného štítu jede dolů další kus a uprostřed taky. nespadlo to zatím jen díky těm rámům špalet a částečnému podpírání soklem. u oken se to právě odděluje od masy, co je okny fixovaná, takže tomu dávám pár měsíců a polovina omítky štítu bude dole samovolně.

    hlavním kamenem ůrazu tady bylo, že masa omítky nebyla dostatečně zapřena dole. tam je utopený sokl zatím jen z XPS a nad ním taková okapnice, kterou teď ty tlaky slušně muchlají ...
    pro případnou novou omítku se teda počítá s dodělaným soklem - kamenným jakoby obkladem, čož by byla defakto zídka s vlastním základem, co bude novou omítku podpírat
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO: Možná bych zkusil dole kousek sundat aby bylo vidět jak moc to v tom drží. Opatrně flexou odžíznout. Nemusí to být dost tuhej balík, spatnej svaz a pod?
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: jj jinak je to hodně zajímavej a útulnej domek! uvnitř parádní velká pec s komínem, co umí hnát spaliny zase zpátky dolů a pak až od podlahy zase ven, takže mu stačí v zimě k vytopení pár polínek na den :)
    na OSBčku napatlané tenké hliněné omítky, co z nich sem-tam roste nějaká ta zeleň už ale nejsou můj šálek kávy ;)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EL_KO: jak hluboko je omítka zatlačená do slámy a jak tlustá je vrstva. Kdo to dělal, kdyby šlo do pošty...
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: ad 1) nemám fotku z čela štítu, kde by to bylo lépe vidět, ale je tam právě ta omítka roztrháná nakusy (nad okny drží a zbytek jede dolů)
    ad 2) ne, tam vůbec zádný rošt pro omítku není - rošt je konstrukční vyplněný balíky, které ho přesahují a je v nich utopenej - omítku naházeli rovnou na slámu ;)
    ad 3) nic bys neviděl - jen balíky slámy (údajně - taky jsem nebyl při stavbě) a boky drží, protoze tam údajně částečně zasahuje nějaká perlinka zboku a trochu víc to podpírá sokl...

    imho fatální diletanství v praxi ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO: Takové omítky nedělám, takže ti neporadím, ale jen pár postřehů:
    1) Skelná tkanina je asi zbytečná, ta ti pomůže udržet celou plochu v kuse, což fasáda bezesporu plní, jde dolů celá :-) Možná bych jí dal do toho napojení na tu stávající, ale otázkou jak to napojit.
    2) fasáda podle mě nerespektuje 2 rozdílné materiály dřevo a sláma. Tedy špatně fixovaná ke dřevu a po slámě, která pracuje jinak se svezla-utrhla?
    3) asi by hodně pomohlo foto, kde je vidět ten rám před tím omítnutím, zavětrování a pod. Podle mě je chyba že fasáda nerespektovala nestejnoměrnost materiálů. kdyby byla špatně udělaná omítka jako taková, patrně by nerupla v tom krátkém boku, ale ten bok celej by šel dolu taky.

    BTW ten oversize štítu je zajímavej
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    jdu taky na konzultaci:

    známý řeší delikátní problém...
    jde o takovou alternativní stavbu a já jsem spíš přes konvenčnější metódy, tak s tím jdu sem.
    dům má plášť z balíků slámy s dřevěným roštem :)
    štíty jsou nahozeny vápennou omítkou, která po dvou letech klouže po slámě dolů a co nevidět odpadne úplně (rošt nezasahuje až k vnějsí straně balíků a není v kontaktu s omítkou)



    stávající omítka bude muset dolů (tlačí na okenní rámy, ohýbá plechování nad soklem, na mnoha místech jsou velké praskliny) a fasáda štítů se bude předělávat

    napadá někoho technické řešení, co už vydrží?
    podmínky jsou:
    *vysoká paropropustnost
    *zachování vzhledu (bílá fasáda/omítka na povrchu)
    *dlouhá životnost

    mě napadá montáž dalšího tenkého roštu na povrch balíků, připevnit na něj ještě skelnou výztuž a tu proházet novou vápennou omítkou
    ... jemu se to ale zdá jako moc náročné řešení ... napadlo by někoho něco jiného?
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO: S epoxide m počítám jako finálkou, ale srovnat to chci něčím levným a pružným, ujde hlavně o ty spoje desek, které jsou lepené PU Možná bych to mohl i tím lepidlem po malých vrstvách vylít a
    pak pokračovat celoplošně PU a až na to epoxid. potřebuju aby finálka byla bezespár. Tohle je zatím zkusmo pro tu chatku dole, ale nahoře u toho místa jak jsme skládaly tu dlažbu, bych rád postavil dílnu, kde podlaha musí bejt tvrdá, hladká a 100% bezespár aby se to dalo dobře uklízet.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    EL_KO: nebo trochu naředěnou epoxy, ale pružnost je taky menší, no...
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: jak moc pružné by to mělo být? co to zalít PE pryskyřicí? jinak jsem názoru, že zabezpečit OSB proti dešti nátěrem je skoro nemožné. Vždycky zůstanou skulinky, kterýma nakonec zateče a začne od krajů bobtnat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Když už jsme u těch podlah, hledám řešení jak opravit podlahu z OSB, kterou mi zničil jediný opravdový letošní déšť.

    Byla narychlo natřená PU. Ale ne pořádně a v zámcích zůstala voda tak to kolem nich nabobtnalo.

    Zatím je řešení to zbrousit do roviny, což bude s tím PU asi pěknej voser. A pak to chci nějak zarovnat. Co na to použít? přecijenom by to mělo být pružné aby to nevyskákalo. A aby se na to dala použít nějaká finální vrstva.
    Je možné vzít piliny z broušení a namíchat je s tím polyuretanem? Mělo by to být stále pružné, nezkoušel někdo něco takového?
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: Promiň, jen nevím co ti na to říct s tímto nemám zkušenosti, já osobně bych to celoplošně podlepil jak jsem psal, ale třívrstvá podlaha u mě znamená něco úplně jinýho :-)
    Nejsem moc příznivec takovýchto kombi materiálů. Je to dřevěná podlaha, tak by se měla dát taky brousit A to ty 3mm dubu určitě nesplňujou.
    Taky přemýšlím proč je tam ta třetí vrstva?
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Žádná reakce? :) Pořád to zvažuju…
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Nahoře 3 mm dubu, dole tuším 2 mm smrku a mezi tím HDF, celkem 1 cm.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: A ty vrstvy jsou konkrétně jaký?
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    DŘEVĚNÁ (3VRSTVÁ) PODLAHA A PODLAHOVÉ TOPENÍ – LEPIT?
    Přečetl jsem, co se dalo, výhody (lepší pocit?, větší útlum kročejového hluku) i nevýhody (pracnost, cena lepidla, nerozebiratelnost, nutnost důsledně propsat dilatace roznášecí vrstvy) jsou mi známy, ale pořád nevím, jak se postavit k R podlahy lepené a R podlahy položené na tenké kročejové izolaci (vyrábějí se i speciální, vhodně právě pro podlahovku). Články na internetu evidentně opisují jeden od druhého, názory podlahářů nelze brát úplně bez rezervy (pokládka lepením je větší kšeft)…
    Poměrně zajímavý postřeh měl náš dozor: nalepit můžete kdykoli. Já jsem si k tomu dodal: tam, kde by to bylo nejvíc potřeba.
    (Izolováno máme 24 cm šedého EPS, podobně dimenzována je střecha i podlaha, větrat budeme nuceně.)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    VO_D_KOLEK: to jsem zvědavá. Poměrně trnu, jak dopadneme první zimu my v naší nezateplený ruiničce :D
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    LAETATIO: I absolutní částka (kterou vždycky zapomenu) zněla hodně optimisticky. Až mi o tom zase budou vykládat, zkusím to udržet a hodit sem.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    VO_D_KOLEK: bude záležet, s čím srovnávají...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam