• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: muzu se zeptat kdo ti ty kamna delal?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Topeniště bylo kupovaný s certifikací (+výměník) a kominík v revizní zprávě řešil to nasávání. Vše dle norem. Nikde problém. Ad ementál - technická místnost kde je pračka a sušička: nezbytnost. Špajz kde je i druhá lednice: nezbytnost. Záchod: nezbytnost. Koupelna: tam jsem to chtěl. Je tam i okno, ale chtěl jsem i odtah. A dobře jsem udělal, chválím si to :) A to zatápění je v pohodě. Já nechodím domů kolem desátý, obvykle zatopí žena, která dělá 6 hodin a je doma s dětma brzo...ono to nechce moc dřeva, stačí fakt málo...

    A ano, kamna jsou zatraceně drahý, naše vyšly na 230. Chtěli jsme topeniště s velkými dvířky a dobře vidět oheň (prostě jsme to chtěli a tak jsme si to zaplatili) a je v tom ještě výměník, máme 5 radiátorů. Dům se prohřeje i bez nich, ale pomaleji a musí hlavně být všude otevřené dveře. Výměník a radiátory tohle řeší.... Celková cena topnýho systém u nás byla určitě přes 280 celkem i s prací==ano drahé. Velmi drahé.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: no já právě vnitřní přívod ještě neviděl. Zatímco vím že normy poslední dobou začínají řešit bezpečnost docela dost. Tak právě proto bych chtěl vědět na jakém základě tohle prošlo.
    Ale taky nechápu 5 trubek v průměru 100 odtahů? To je slušnej ementál.

    Jako ano princip akumulace chápu, ale taky chápu, že přijdu domu kolem desátý utahanej z práce, tak se mi nebude chtít zatápět v kamnech které začnou vydávat teplo až ta několik hodin v době když už o to nestojím, na noc by měl být chlad... Já už mám období topení v kamnech za sebou.

    VO_D_KOLEK: 100k je ještě dobrý, to většinou nestojej ani sami těžký kamna.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI:
    DOKKTOR: No tak pak vidíš, že vnitřní nasávání se dělá. Ano není to tak běžné, jako vnější, ale není to hazardní záležitost, kterou nelze zkolaudovat. Záleží na okolnostech, který jsou u nás ok. Máme v domě 5 trubek průměru sto odtahů. Kamna sají stovkou.

    A druhá věc je to, jak fungují těžký kamna. Ty napřed co nejrychleji spálí, cca do hodiny to shoří, další hodinu je to žhavý, pak se dá zavřít vzduch. Spotřeba vzduchu postupně klesá. Jakmile to zavřeš přestáváš zároveň nuceně větrat. A teď pointa: ty kamna začínají pořádně hřát až ve chvíli, kdy je dotopíno a hřejí pak 8 hodin v kuse. Takže celý to do se be krásně zapadá. Vyvětrá se celej barák, vymění to kompletně celej vzduch. Dům se nijak znatelně neochladí, na to je tam příliš velká akumulační hmota všude, a pak se topí. Opravdu pohoda.

    Vůbec nechci říkat, že TOTO je jediné správné řešení, nikde jsem nepsal, že ti, co mají nasávání zvenku to mají špatně; notabene v utěsněným domě to asi ani jinak nejde. Jen je potřeba připustit, že i toto "naše" řešení funguje taky dobře. Má nějaké dílčí nedostatky, které se tomu dají vytknout, ale to mají všechna řešení. Aneb kdyby bylo jedno jediné správné řešení, tak ho máme všichni. Ne?
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Přesně. Moji rodiče mají dřevo ze známosti za levno a starý nezateplený dům, ale stačila výměna plynového kotle za kondenzační a rázem mají krbová kamna spíš k dotápění. Ještě legračnější je situace s budoucími sousedy z nekrajních řadovek – dřevo musí dvakrát přes obývák. Když ještě nebyly ploty, všichni se zásobili. Počítám, že až pochopí, že elektrická podlahovka je opravdu lepší, už se žádný další závoz (zános :)) dřeva konat nebude. Ale Kamna, instalace, komín atd. každého přišlo na skoro 100 tisíc. No nic, když jde o atmosféru :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: Dobře je to vidět na těch domácností co mají možnost použít pevná paliva i jiný bezpracný zdroj. Nejdřív topí jen kamny a všude rozdávaj informace jak je to super, pak začnou přitápět jiným zdrojem pro temperaci. Pak roztopí v kamnech při sváteční příležitosti a často se stává že ty kamna úplně odstaví. opačně jsem to snad nikdy nezažil. Možná tuším o jediném případu tady na NYXu, ale nejsem si jist v jaké je to fázi...
    :-D
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    KOOTCHA: Ano, krácení, štípání, uskladnění a manipulaci vůbec je nutno zohlednit. Troufám si tvrdit, že se rázem octneš přinejmenším na dvojnásobku.
    (Diskuzi o následcích jednostranného zatěžování při ručním štípání načínat nebudeme :))
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Rád si nechám vysvětlit argumenty proč je to tak výhodné a hlavně proč je to bezbečné. To druhé mě asi zajímá nejvíc.
    Netajím se tím, že topení pevnými palivy se nezabývám, jelikož u dobře izolovaných pasivních staveb je to ekonomický i ekologický nesmysl. proto budu rád za tvůj vhled do problematiky. Jinak ano několik těžkých akumulačních kamen jsem viděl. Některé historické některé dnešní. ale neslyšel jsem o nikom kdo by dneska stavěl taková kamna bez externího přívodu vzduchu.
    Podle mě každé hoření v domácnosti by mělo být izolováno od vnitřního prostoru, jen by mělo předávat dovnitř teplo.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    AMBIENTIUM: ano viděl. já chápu logiku, kterou se na to díváš. jenom to může být prostě pohodlnější. já v tom netopím, žejo
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    VO_D_KOLEK: No a co jako? Má si snad stanovit hodinovou sazbu? :)
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    AMBIENTIUM: Takhle končí každá diskuze o ceně topného dříví, každá.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    úbytek vzduchu vlivem absence externího přívodu pro kamna se , myslim, rovná tomu co ti letí z komína, žejo :) Což je teda docela dost a kamna teda maj i předehřev externího vzduchu. Btw bych tak nějak čekal, že externí vzduch bude mít víc kyslíku, než teplej vydejchanej vzduch z místnosti. Imho nejlepší varianta je minimalizovat samovolnou výměnu vzduchu a mít to co nejvíc ve svejch prackách. Pak si budeš větrat jen kdy ty chceš a ne zrovna když je vichřice :)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: DOKKTOR: Jen se zeptám, jestli jste někdy aspoň viděli těžký akumulační kamna s vnitřním nasáváním vzduchu v provozu? Nebo je to takové teoretizování?
    CUKI: A kolem Tebe je nemálo případů, které skončily smrtí na otravu oxidem uhelnatým? :D
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    AMBIENTIUM: to fakt není dobrý. normálně se to dělá tak, že se potrubí vede pod podlahou, zemním registrem, nebo se zakroutí do soklu kamen, tam se ten vzduch ohřeje. tahat vzduch z obytného prostoru = že musíš do toho prostoru ten vzduch dostat. v tomto případě studený. i když u tebe to ekonomicky jaksi vypadá vpohodě, musí tam byt imrvere průvan, aby ti hořeli kamna. jde tu čistě jenom o to pohodlí, kdy bys mohl klidně zatápět v polovičním intevalu, kdybys furt neluftoval. i když z těch popisů popravdě nevím, jak moc dobře ti to funguje. a šéf cechu, to není pro mě autorita, co se týče odbornosti, to jenom tak ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To by tam musel mít díru jak do vrat. Furt tam nějakej podtlak bude.

    AMBIENTIUM: Měj si to jak chceš a nic špatného ti nepřeju, jen bych v takovém domě žít nechtěl. Ono když je to puštěno na plno, tak si toho třeba všimneš, ale mnohem nebezpečnější je když to bude někde mezi. To že už to vevnitř čoudilo, to už se tam dostávalo spousty jiných sraček, ale když to bude jen přirozeně vznikající CO tak si toho bohužel ani nevšimneš i když tam budeš. Znám kolem sebe nemálo případů, které skončili smrtí. Ostatně dle statistik ČSÚ v ČR je kolem 2000 případů ročně, asi 10% z toho končí smrtí. A pokud je u tebe bezpečný provoz kamen jen pokud u nich jsi, tak je to dost nepohodlné.
    Fakt se divím, že tohle prošlo kolaudací.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Těžký kamna se neškrtí, hoří na maximální přívod vzduchu. Co by na tom bylo životu nebezpečného? Tohle byl okamžik, kdy se podpálilo a vedle toho se pustil odsavač na maximum. Okamžitě cítíš a vidíš kouř. Jinak se tohle neděje, protože komín táhne. Předpokládám,že když se zatopí, tak jsi doma a dáváš na to pozor. Neškrteš v kamnech a neodejdeš do hospody s puštěným odsavačem v kuchyni naplno ne?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tak on tim podtlakem dotahne studeny vzduch skvirami,pokud tam okolo oken dveri atd ma bezne skviry a netesnosti
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: To co popisuješ je vyloženě životu nebezpečné a divím se, že zkolaudované. a to že ty spaliny vevnitř necítíš neznamená že tam nejsou.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Tak my máme odtah v koupelně, za záchodě ve špajzu, v technický místnosti, kuchyni nad sporákem. Dovnitř nám to jednou začoudilo, když se začínalo topit (komín ještě netáhl) a žen pustila odsavač :) Ale jinak v pohodě, necítíš žádnej problém, v pohodě se to dotáhne zvenku. Každý topení vymění vzduch v domě.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tak ano teplý vzduch lépe hoří, ale podstatnější pro mě než ztráta je to že vytváříš v místnosti podtlak, což není úplně komfort pro život. Taky bude mnohem větší riziko-únik spalin do místnosti.
    AMBIENTIUM: Já třeba mám dům připravený na rekuperační jednotku se zemním registrem, ale z důvodu testování jsem ji ještě nepoužil. Tedy větrám okny protože mi to přijde přirozenější. Pasivní domy nemusí větrat pomocí VZT to je jen výhoda jak toho pasivního standardu dosáhnout.
    Nesmíš řešit pasivnost tvého domu podle nějakých papírových metod, ale dosáhnout toho v praxi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam