8Z4S: Já psal o dvou variantách topení, izolace jsem bral stejné. Ale já osobně raději investuji do zateplení abych to teplo vlastně vůbec nepotřeboval. Protože nejlevnější je teplo, které nepotřebuješ :-)
NYKRUK: Nevím na co vydělávám když topím elektřinou, ale tím že topím elektrikou mám levnější tarif na zbytek (který je dominantní). Ale nepotřebuji žádné revize komínů a otopných soustav. Nestojí mě to žádné peníze udržovat v chodu. A hlavně mám doma stálou teplotu jak v rámci času tak prostoru. A to se ti s kamny nestane. Nemusím nikomu nic svářet a být zavislý na nějakém kontaktu v hospodě. Nemusím platit za dřevo a hlavně nemusím přitápět, nic štípat nic skladovat. Nikde mi to nezabírá prostor. Radiátor nemám, mám podlahovku, ale je studená ne pro to abych náhodou víc neutratil, ale protože to není potřeba. Teplota podlahy je asi o pouhý stupeň vyšší než v místnosti. Větrám velmi často.
Ta energie na topení je mnohem levnější než to co popisuješ ty. A mnohem méně pracné :-)
PRASECI_SOIREE: Pokud vypadne proud, tak u mě ta teplota bude klesat velmi pomalu i ve velkých zimách v rámci týdnů aby byla opravdu zima a nikdy neklesne na takovou teplotu jako špatně zaizolovaný dům. Např. po třech měsících co jsme byli pryč prosinec až březen. Mě teplota neklesla pod 10°C! A venku mrzlo.
Jedna věc je taky fungující komín a druhá ten který projde revizí. Ale souhlasím s tebou že je to často pouze o nesmyslné buzeraci našich norem a zákonů. Ale budou jen horší a horší.
Nejsem prostě příznivcem složitých systémů a tím je pro mě topení dřevem. A pokud bych ho někde navrhoval, tak jednině tak aby to bylo opravdu nezávislé řešení. Tedy topeniště s velkou akumulací bez nutnosti oběhových čerpadel. A takový který do místosti vyzařuje jen minimum energie a zároveň se na něm dá vařit a ohřívat TUV. Pak to má smysl jako offgrid systém. V malých stavbách je to ale velmi složité a drahé řešení. Ale líbí se mi to u větších staveb. Pokud mám na to celé půl mega. Řešil bych důležitější věci.