• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: tak za to už se dá docela slušně žít, no v Praze asi zas tak ne, když dáš 15k za nájem, ale jinak jo...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LINKOS: při jednom dítěti (sleva na poplatníka+dítě) 26 tis.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: hmmm. Kolik že je 33k v čistém 22k? Když to je spíše o parazitovani těch kdo mají na těch kdo nemají, než nějaký objektivní ekonomický důsledek. Přidali rodinám, tak je hezky natáhnem.
    Všem co hejkaj proti zvyšování minimální mzdy, bych doporučil půl roku z toho vyzit,platit nájem-žádný burzousky domek, ten nechte těm co má to mají, jídlo, provoz domácnosti, děcka...
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: O tom kdo je chudej a kdo bohatej podle mě vůbec nerozhodujou peníze, ale myšlení jednotlivce.
    Tyhle nesmyslný studie stojící na nějakém absurdním základu a výpočtu nutěj nepřímo lidi akorát víc makat a mít míň času na sebe a své okolí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: těch 33 tisíc myslela jednotlivce nebo rodinu?
    Já že s 66 tisíci na rodinu bych asi prachama tapetovala. I s tramvajenkou a dovolenou. Jezdí ještě lidi do kempů a vaří tam na vařiči?

    Ne že bych lidem 33 tisíc nepřála, ale uvědomuje si paní, že každé minimální zvýšení nízkých příjmů (min. mzda, důchody, rodičovská) okamžitě zvýšilo ceny a zejména ceny bydlení? Stačil příslib větší rodičovský a už se zase víc prodává pozemků za nehorázný částky. Dražší hypotéky nikoho nezastavili. Ty lidi jdou po vlastním baráčku jak lumíci. Těm chudým lidem to úroveň nezvýší, spíš to zvýší náklady všem a pošle to nižší stření třídu mezi chudé.
    CUKI
    CUKI --- ---
    malinko OT, ale se stavěním a bydlením to velice souvisí, respektive mezi řádky je dobře vidět jak špatně smýšlíme:
    https://video.aktualne.cz/...vydela-na-dustojny-zivot-nema-na-do/r~7ad29a7271da11e9b9980cc47ab5f122/
    Paní to sice pravděpodobně myslí dobře, ale ukazuje to přesně tu díru v naší mentalitě. 33k Kč měsíčně jako minimální příjem abych se necítil jako chudý? Hmm.
    Když se člověk podívá co všechno bych musel mít, tak je jasné, že je to přesně opačný pohled než je potřeba. Nejprve je potřeba se zamyslet co opravdu potřebuji a jaké to má následky to mít a nebo naopak nemít. Přesně tento způsob myšlení, jako má tato paní, je chybný.
    Když se podívám po okolí. Kolem mě žije mnoho lidí co má daleko menší i daleko větší příjmy. Většina ale BEZ ROZDÍLŮ PŘÍJMŮ, řeší to samé -nedostatek peněz :-D Není někde chyba?
    A je jedno jestli jde o člověka s malým nebo velkým příjmem, štěstí ten větší příjem nikomu nepřinese. Málo kdo si uvědomuje (nebo nechce uvědomovat), že právě v Čechách jsme na tom s náklady na žití z našich platů na špičce Evropy. Češi už ale málo cestují aby si toho vůbec mohli všimnout.

    A z toho vychází požadavky na bydlení. Důležitá bývá primárně velikost, o hospodárnosti nikdo moc neuvažuje. A pokud ano, tak v tom smyslu, že raději drahou otopnou soustavu na dřevo které je přeci "zadarmo" než lepší izolace a topit tou "nechutně drahou" elektrikou.
    Tedy pořizujeme si zbytečně velké a nehospodárné bydlení. Nejlépe na obrovskou hypotéku. A pak se divíme že se dostáváme do těchto soukolí, které nás postupně rozemele, místo toho abychom žili v klidu pokojně a skromněji.
    CUKI
    CUKI --- ---
    8Z4S: Já psal o dvou variantách topení, izolace jsem bral stejné. Ale já osobně raději investuji do zateplení abych to teplo vlastně vůbec nepotřeboval. Protože nejlevnější je teplo, které nepotřebuješ :-)

    NYKRUK: Nevím na co vydělávám když topím elektřinou, ale tím že topím elektrikou mám levnější tarif na zbytek (který je dominantní). Ale nepotřebuji žádné revize komínů a otopných soustav. Nestojí mě to žádné peníze udržovat v chodu. A hlavně mám doma stálou teplotu jak v rámci času tak prostoru. A to se ti s kamny nestane. Nemusím nikomu nic svářet a být zavislý na nějakém kontaktu v hospodě. Nemusím platit za dřevo a hlavně nemusím přitápět, nic štípat nic skladovat. Nikde mi to nezabírá prostor. Radiátor nemám, mám podlahovku, ale je studená ne pro to abych náhodou víc neutratil, ale protože to není potřeba. Teplota podlahy je asi o pouhý stupeň vyšší než v místnosti. Větrám velmi často.
    Ta energie na topení je mnohem levnější než to co popisuješ ty. A mnohem méně pracné :-)

    PRASECI_SOIREE: Pokud vypadne proud, tak u mě ta teplota bude klesat velmi pomalu i ve velkých zimách v rámci týdnů aby byla opravdu zima a nikdy neklesne na takovou teplotu jako špatně zaizolovaný dům. Např. po třech měsících co jsme byli pryč prosinec až březen. Mě teplota neklesla pod 10°C! A venku mrzlo.
    Jedna věc je taky fungující komín a druhá ten který projde revizí. Ale souhlasím s tebou že je to často pouze o nesmyslné buzeraci našich norem a zákonů. Ale budou jen horší a horší.

    Nejsem prostě příznivcem složitých systémů a tím je pro mě topení dřevem. A pokud bych ho někde navrhoval, tak jednině tak aby to bylo opravdu nezávislé řešení. Tedy topeniště s velkou akumulací bez nutnosti oběhových čerpadel. A takový který do místosti vyzařuje jen minimum energie a zároveň se na něm dá vařit a ohřívat TUV. Pak to má smysl jako offgrid systém. V malých stavbách je to ale velmi složité a drahé řešení. Ale líbí se mi to u větších staveb. Pokud mám na to celé půl mega. Řešil bych důležitější věci.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: No, já to mám se dřevem takhle:
    Existuje jistý okruh přátel a známých, kde se na základě rozhovoru u kafe nebo piva v hospodě dá zjistit, kde je nejblíž palivové dřevo a komu patří. Pak mi ho kamarád přiveze tři vyvážečky, já mu za to na té vyvážečce něco svařím a opravím. Za domem je tedy cca 10 m3, na opravě jsem pracoval 3 hodiny, zbytek dne jsme prokrafali a zaplatil jsem 3500,- Kč za dřevo bez té dopravy. Takže mě to stálo cca 5 tis. Když budu makat, tak za víkend to mám naštípané a srovnané. S takovou haldou vydržím celou zimu a na čtyřech polínkách uvařím oběd. Všechnu práci, kterou jsem do toho dal, jsem dělal čistě jen pro sebe a rodinu. Pár polínek protopenejch navíc, kvůli horší izolaci mi nevadí, protože aspoň můžu vyvětrat, usušit celý rodině boty a oblečení a v pohodě se nahřívat sálavým teplem u kamen. Plus je tu ještě dřevo zvlastního lesa a pozemků, který roste úplně zadarmo.
    Navíc dřeva mo obrovskou výhodu v tom, že se dá skladovat. Elektrika ne. Takže až budu starej, budu chodit do svýho obrovskýho dřevníku a vůbec mě nebude mrzet, že mám malej důchod. nemám peníze - mám teplo
    Ty topíš elektrikou, takže neděláš dělat nic jínýho, než vyděláváš na novej reaktor v Temelíně a další ansámbl techniků a manažerů, šetříš jak to jde, radiátor máš studenej, abys neutratil a bojíš se vyvětrat, když je venku 10 pod nulou. Takže někde makáš, aby Ti dali peníze a pak ty peníze utratíš za něco, co sis mohl vyrobit sám. Nepřipadá Ti, že ony peníze, jsou do toho cyklu zavlečeny zcela zbytečně? Nemáš peníze - nemáš teplo.
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    CUKI: a tu investici do zatepleni mas kde?
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK:
    1) celá otopná soustava (a vše co tomu musíš přizpůsobit) bude stát v řádu jednotek procent otopného systému na elektriku
    2) automatizace=větší komfort i snížení nároků na teplo vlivem jednoduší kontroly teploty
    3) nulové nároky na revize a údržbu (u takového to prostoru to může být na úrovni celkových nákladů na vytápění elektřinou)

    Takže pak i to dřevo zadarmo vlastně není zadarmo. a to neberu bezpečnost celého provozu a nutnost to celé díky tomu komínu kolaudovat.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: Co je na topení elektrikou nejlevnějšího, když se teď všude válí dřevo za pár korun? :))
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: jestli je to to vepředu tak to ani nestavíš, jen "opravuješ" a neměníš nijak vzhled takže bych to vůbec s SÚ neřešil. Topení elektrikou. Nic levnějšího stejně nevymyslíš. přímotop stojí všeho všudy tak 2k, kolik tě bude stát ten komín, přívod vzduchu, kamna a různé věci kolem toho (prostupy střechou, požární řešení,... Navíc pokud to dobře zaizoluješ, tak do topení dáš asi tak tolik co do těch čištění a revizí komínu a topeniště...
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: na vytapeni komin potrebuju, nebo jak to myslis? Ze bych topil elektrikou? To se prodrazi i s mym tarifem "bojler". Jsem ale otevren vsem napadum. A upozornuji, ze rozpocet je velmi omezen (tra pul mega se vsim, s kamnama, studnou a cov)..
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Aha;-)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: nevim jak se pridava aktivni foto, ktere se rovnou zobrazi, pardon..

    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: A potřebuješ na vytápění 40m2 komín? Nebo tím vytápíš i ten zbytek?
    Problém je že s pohledu SÚ to bude jedna stavba a tedy budeš dělat rekonstrukci na STAVEBNÍ POVOLENÍ a tedy nutnost razítkovaného dozoru.
    Pokud tam byla nějaká 45° sedlovka nedokážu si představit jak bude vypadat to napojení na skon 9°, kterej bych tedy v kombinaci s lepenkou určitě nedoporučoval.
    Jinak stodola se jako dílna běžně používala, pokud nebudeš okolí zatěžovat hlukem a pod tak by to problém bejt neměl. Ty razítka s tím nesmyslem okolo ale přijdou na nehoráznou sumu.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: misto sedlovy strechy s taskama plocha 9 stupnu sklon s cervenou lepenkou. Pod tim chci prizemi zdene a nahore drevostavbu. Mela tam byt slamenka, ale borci se na me vysrali, takze drevenka. Razitko chci hlavne kvuli legalizaci kominu. Zastavena plocha bude stejna, jen to samozrejme jinak vypada, nez stodola, a zpusob uziti (rozumej dilna) je take jiny, nez stodola. Tech 150m2 to ted ma, cela stodola, mozna 160m2. Ale proste uz stoji, ja jen prestavuju 40m2, to snad nevadi ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Pokud nechceš postavit něco šílenýho a nebude to kolidovat z povolením využítím území, tak v tom případě bych raději mlčel a postavil novou část přesně v těch rozměrech. Jinak je to fakt oser a vyjde to na dost, přitom to ničemu nepomůže. Navíc pokud by to dohromady překročilo náhodou 150m2, tak pak už je to na stavební povolení a budeš potřebovat stálý stavební dozor. A to se při postupném svépomocném tvoření hodně prodraží. Předpokládám že kolem sebe nemáš nikoho kdo by ti to jen tak orazítkoval...
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: ted tam stoji tridilna stodola. Rozumej 1 dil = segment oddeleny sloupama. Jeden ten dil mel strechu v prdeli, tak jsme to strhli a ted tam chci posravit krcalek.
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: " za chvilku je teplo" tedy nejde o trvalý příkon, proto o tom píšu.
    Pokud máš nějaký rozumný okna a nemáš někde nějakou jobovku, tak topit kamnama je nesmysl a musí se ti to dost složitě regulovat. Z toho co popisuješ to je i v rámci rekonstrukce velmi nadstandardní stavba na český průměr. Uvažoval bych o změně topného systému a nebo o zvýšení akumulační hodnoty...
    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: Tak pokud jedou na ty 4kW tak je IMHO něco špatně. Ale spíš si myslím, že zdaleka nejely na plno A nebo tu izolaci nemáš všude, ale třeba jen mezi krokvemi a pod a je tam dost tepelných mostů.

    KOUSICEK: Optimální rozložení je takové, aby tvůj předpokládaný výsledek byl rozložen do co nejmenších nákladů. Tedy si stanovíš nějaký cíl a k tomu dospěješ mnoha různými cestami. V každé stavbě je ten vhodný poměr někde jinde. V závislosti jaký materiál k danému použití potřebuješ a jak je to pracné. Někde to třeba dost dobře vyřešit nejde, tak to musíš dohnat jinde. Základní problém ale není kolik cm ale jak vyřešíš ty nejproblémovější místa. Tedy tepelné mosty. U dřevostaveb je nejdražší většinou ta svislá izolace, protože jsou na ní největší nároky. Tedy například pokud nebudeš izolovat sedlovou střechu nějakého velkého sklonu, tak se ti vyplatí spíše izolovat strop, pokud nejde o obytnou část, přijde to na zlomek ceny. Ne vždy to ale jde. Pokud je podkroví obytné s klasickou sedlovou střechou, je nutné izolovat nejen mezi krokve, ale i pod a nebo nad. U staveb s těžkou podlahou je zase většinou nutné použít na podlahu nějaký EPS min 150+, navíc je podlaha na terénu. Tedy i při -15°C bude mít podlaha třeba jen +5°C, takže tam se většinou používá menší vrstva izolace. Ale kdyby jsi použil vatu, tedy izolaci v roštu, tak tam by se vyplatilo zase hodně přidat, už jen kvůli tomu, že je potřeba u vaty dělat vše v min 2 vrstvách (pokud nepoužiješ fasadní variantu).
    A víc než centimetry, bych řešil kvalitu provedení a tedy i kvalitu materiálu, tedy žádné levné role s materiálem co za pár let slehne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam