• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    Sháním projektanta na úpravu (rozšíření) chatky na Náchodsku, představu máme, jen to neumíme nakreslit. (jsme z Prahy)
    Nemáte někdo typ na někoho schopného?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: No hadice tam není protože ji nejsem schopen udržet v rovině. A za druhé právě ten větší obsah je mi výhodou. počítám že než to proteče těma dírkama tak to někde bude stát. a tedy ten dlouhý vodorovný úsek bude muset pojmout vodu z min jedné sprchy spíš dvou. tedy asi 40l obsah. Pokud by to teklo rychle, zase by se hůř zajistila rovnoměrnost distribuce.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: no, teoreticky jestli tam mají jemné filtry tak by se to zanaset nemuselo, i když asi něco v těch trubkach se usadí... Těžko říct jakou tam mají technologii.
    Proč nepouzijes zahradní hadice? Jsou menší náplní je vodou snaž, bude to pak rovnoměrnějsi. Když tedy nechce přímo ty kapkove. Jinak vesměs jsem viděl tydle živé stěny hydroponicke, kde voda stekala do nějaké nádrže a v časových intervalech byla vyčerpaná nahoru a postupně zase stekla až dolu...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: jo to mě taky napadlo z čeho to bude. Používá se odpadní voda, což je ještě lepší. Já si od toho u sebe slibuji to, že ta distribuce (s mírnou akumulací) bude rovnoměrná. protože spotřeba v domácnosti je vcelku rovnoměrná. Čeho se bojím, je zanášení kapilár, proto místo klasické kapénkové závlahy chci použít HT trubky, které budou patřičně navrtané. Dají se snadno vyčistit. Nevýhoda je ta že musí být umístěny vodorovně...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: jo to vypadá dobře, pokud se tedy pouziva dešťová a nejsou na ty kvetinacky(kapsy) pouzivane nějaké shitozni materiály
    CUKI
    CUKI --- ---
    https://video.aktualne.cz/...ium=videobox&utm_content=default&utm_term=position-2&utm_campaign=Video

    líbí se mi řešení použití odpadní vody kapénkovou závlahou na zelenou fasádu. Právě buduji něco podobného mimo fasádu, tak jsem zvědav jak to dopadne :-)
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    CUKI: m
    CUKI: měla by to být kostka 4*8 se sedlovou střechou. ale velmi nízkou 10%. Ale hřeben bude přes kratší rozměr. Vypadá to tak, má to tak vypadat. Nejdulezitejsi je jednoduchost. Abych to do podzim udělal sám. Nejsnazší mi jako izolace přijdou bloky šedého XPS. Bez řezání (pokud mozno)je dávat mezi trámky. Dvě vrstvy 10cm, ale asi posunuté, kvůli TM. Zevnitr OSB 8mm, spáry v rozích prelepit a zakrýt lištami. Nebo pod to dát parotesnou fólií? Zvenku pojistnou fólií a přes to rám na prknovou fasádu (svislou). Na tvou radu bych zateplit OSB strop shora. Střecha asi prkenný záklop, na to (co? IPA? Nějaká fólie?) Co ten XPS? Jaké má nevýhody? Nezávadnost? Teplotní stabilita pod střechou? Jo podlaha dřevěný rám na patkách vycpaný taky XPS?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Ad západní země: Přiložené foto jsem pořídil v květnu v Londýně a zachycuje jeden z řadových domků s vnějšími rozměry cca 4x4 m a výškou cca 2,5 metru...

    o kus dál byly i dvoupatrové verze...

    Všechno dost bídná práce a některé věci vyloženě bizarní - třeba to, že elektřina, voda, odpady, etc. se tahá po vnějších zdech...
    CUKI
    CUKI --- ---
    Problém je i se zákony. například "sociální bydlení"
    "Rodinným domem pro sociální bydlení se rozumí rodinný dům, jehož celková podlahová plocha nepřesáhne 350 m2. Celkovou podlahovou se rozumí součet podlahových ploch všech místností rodinného domu."
    Ve SZ je možné jít ještě dál a to postavit dům 150m2 zastavěné plochy s jedním podzemním podlažím a dvěma nadzemními podlažími a podkrovím jako sociální bydlení.
    Podle těchto měřítek je 99% lidí u nás sociálně slabých :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To nebylo na tebe ale o té paní. Vidím to stejně. Ale myslím že pokud tu bude možné zaměstnávat ve velkém lidi za minimální mzdu, nepomůže ani když bude o pět tisíc větší a budeme taková evropská Indie.
    Kuriózní je když je to ta minimální mzda, že ti z toho stejně pár tisíc strhnou...
    Nechci aby kdokoliv by nucen žít ve sklepích a sklenících. Ale taky se mi nezdá správný, aby kdokoli kdo nemá vlastní byt byl brán jako nějaký vyvrhel a měl by se za to stydět. V těch západních zemích ke kterým se chceme přiblížit, žije v sharehouse like bydlení masy lidí. o tom už raději nikdo nemluví..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: no, nikde jsem nepsal že by snad lidi v Praze měli mít víc než mimo Prahu, to si to špatně vykládáš.
    Minimální mzda, no jde o to, že bohaté země ji moc nepotřebuji, postavení naší země je spíše servisní, většinu průmyslu tu vlastní zahraniční společnosti a jde o to, aby sme nebyli jen další Indií a nedělali tu lidé za dolar na den, když to prezenu.
    Jako neznám nikoho kdo by přišel o děti ze nemají pokojíček, pane bože, nebo nemají iphone (kolik lidí žije dneska v 2kk,nebo 3kk s deckama... ) . Ale znam lidi co bydlí v uplne normálně a třeba porodila doma a neobtezovali se to dítě kdekoli nahlásit, tak k nim chodí dneska socialka, nj a co.
    Doufám, že nechceš aby tu lidi bydleli po sklepeních, sklenikach apod. nějakou úroveň by to tady mohlo mít. No fajn byls mladej, přišel sis svobodné či co a dobrý. Dnes už asi s rodinou by to nebylo ono, že?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: Po půlce jsem to vypla. Paní neví, kde brát, ani moc neví, odkud brala čísla, nezná realitu zaměstnavatelů, ona ani nezná realitu skutečného zaměstnání, ve kterém si na svoji odměnu musí vydělat, ale ví, že by se chudinky samoživitelky měly mít líp a s nimi pro jistotu 50 % populace.

    Jen jsem zaznamenala další "utajený" státní moloch, tentokrát jen se stovkou státních zaměstnanců.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tak oni se nebavili o mzdách ale o množství peněz které potřebuješ aby jsi nebyl sociální případ :-) Nejde o mzdu ale o všechny příjmy dohromady, tedy předpokládám, že jde o čistý příjem jedné osoby, alespoň to z toho, co říká a píše podle mě vyplývá.
    Minimální mzda je ale asi 13k Kč hrubého? To se podle ní za to asi nedá ani přežít...
    podle mě jsou všechny ty minimální mzdy blbost. V hodně zemích je nemají a fungují taky. Cenu práce určuje a MUSÍ určovat až na vyjímky trh! protože každá práce má své benefity a nevýhody dosti individuálně. To aby se za to dalo žít se taky musí stanovit individuálně. A nebo naopak jít opačnou cestou a stanovit minimální příjem plošně, což by zjednodušilo byrokracii.

    O tom jsem ale psát nechtěl. Já chápu a oceňuji že se někdo obhajuje nízkopřijmové skupiny obyvatel. Ale vadí mě jakým způsobem se stanovuje minimální standard. A odebírají se rodinám děti protože náhodou bydlí v Maringoce a nemá dítě svůj pokojíček, nejnovější Iphone a pod.

    Přesně tyhle kydy nutí ti lidi se akorát zadlužovat, aby nebyli outsideři.

    Před 15ti lety jsem na civilce pobíral cca 2000Kč a bydlel jsem ve skleníku a měl jsem se skvěle. Když jsem byl na vejšce, byl jsem nějakou dobu ve stanu, pak v opuštěné budově a nakonec v nájmu ve sklepě s plísní. Nehodnotím tu dobu vůbec špatně. Dobré brigády byly v té době za 50Kč/h...

    A aby byla zvýhodňována Praha protože je drahá to je nesmysl úplně. Pokud na to nemám tak tam nežiju. Pokud by se stát zajímal, tak by dělal něco aby se dalo dobře žít i jinde. A ne aby ty místa vymíraly. V hodně zemích se tak děje a dostanou se tam mladí lidé co nemají na to žít jinde ale mají chuť dělat něco s tím aby žili na pěkném místě.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: tak za to už se dá docela slušně žít, no v Praze asi zas tak ne, když dáš 15k za nájem, ale jinak jo...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LINKOS: při jednom dítěti (sleva na poplatníka+dítě) 26 tis.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: hmmm. Kolik že je 33k v čistém 22k? Když to je spíše o parazitovani těch kdo mají na těch kdo nemají, než nějaký objektivní ekonomický důsledek. Přidali rodinám, tak je hezky natáhnem.
    Všem co hejkaj proti zvyšování minimální mzdy, bych doporučil půl roku z toho vyzit,platit nájem-žádný burzousky domek, ten nechte těm co má to mají, jídlo, provoz domácnosti, děcka...
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: O tom kdo je chudej a kdo bohatej podle mě vůbec nerozhodujou peníze, ale myšlení jednotlivce.
    Tyhle nesmyslný studie stojící na nějakém absurdním základu a výpočtu nutěj nepřímo lidi akorát víc makat a mít míň času na sebe a své okolí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: těch 33 tisíc myslela jednotlivce nebo rodinu?
    Já že s 66 tisíci na rodinu bych asi prachama tapetovala. I s tramvajenkou a dovolenou. Jezdí ještě lidi do kempů a vaří tam na vařiči?

    Ne že bych lidem 33 tisíc nepřála, ale uvědomuje si paní, že každé minimální zvýšení nízkých příjmů (min. mzda, důchody, rodičovská) okamžitě zvýšilo ceny a zejména ceny bydlení? Stačil příslib větší rodičovský a už se zase víc prodává pozemků za nehorázný částky. Dražší hypotéky nikoho nezastavili. Ty lidi jdou po vlastním baráčku jak lumíci. Těm chudým lidem to úroveň nezvýší, spíš to zvýší náklady všem a pošle to nižší stření třídu mezi chudé.
    CUKI
    CUKI --- ---
    malinko OT, ale se stavěním a bydlením to velice souvisí, respektive mezi řádky je dobře vidět jak špatně smýšlíme:
    https://video.aktualne.cz/...vydela-na-dustojny-zivot-nema-na-do/r~7ad29a7271da11e9b9980cc47ab5f122/
    Paní to sice pravděpodobně myslí dobře, ale ukazuje to přesně tu díru v naší mentalitě. 33k Kč měsíčně jako minimální příjem abych se necítil jako chudý? Hmm.
    Když se člověk podívá co všechno bych musel mít, tak je jasné, že je to přesně opačný pohled než je potřeba. Nejprve je potřeba se zamyslet co opravdu potřebuji a jaké to má následky to mít a nebo naopak nemít. Přesně tento způsob myšlení, jako má tato paní, je chybný.
    Když se podívám po okolí. Kolem mě žije mnoho lidí co má daleko menší i daleko větší příjmy. Většina ale BEZ ROZDÍLŮ PŘÍJMŮ, řeší to samé -nedostatek peněz :-D Není někde chyba?
    A je jedno jestli jde o člověka s malým nebo velkým příjmem, štěstí ten větší příjem nikomu nepřinese. Málo kdo si uvědomuje (nebo nechce uvědomovat), že právě v Čechách jsme na tom s náklady na žití z našich platů na špičce Evropy. Češi už ale málo cestují aby si toho vůbec mohli všimnout.

    A z toho vychází požadavky na bydlení. Důležitá bývá primárně velikost, o hospodárnosti nikdo moc neuvažuje. A pokud ano, tak v tom smyslu, že raději drahou otopnou soustavu na dřevo které je přeci "zadarmo" než lepší izolace a topit tou "nechutně drahou" elektrikou.
    Tedy pořizujeme si zbytečně velké a nehospodárné bydlení. Nejlépe na obrovskou hypotéku. A pak se divíme že se dostáváme do těchto soukolí, které nás postupně rozemele, místo toho abychom žili v klidu pokojně a skromněji.
    CUKI
    CUKI --- ---
    8Z4S: Já psal o dvou variantách topení, izolace jsem bral stejné. Ale já osobně raději investuji do zateplení abych to teplo vlastně vůbec nepotřeboval. Protože nejlevnější je teplo, které nepotřebuješ :-)

    NYKRUK: Nevím na co vydělávám když topím elektřinou, ale tím že topím elektrikou mám levnější tarif na zbytek (který je dominantní). Ale nepotřebuji žádné revize komínů a otopných soustav. Nestojí mě to žádné peníze udržovat v chodu. A hlavně mám doma stálou teplotu jak v rámci času tak prostoru. A to se ti s kamny nestane. Nemusím nikomu nic svářet a být zavislý na nějakém kontaktu v hospodě. Nemusím platit za dřevo a hlavně nemusím přitápět, nic štípat nic skladovat. Nikde mi to nezabírá prostor. Radiátor nemám, mám podlahovku, ale je studená ne pro to abych náhodou víc neutratil, ale protože to není potřeba. Teplota podlahy je asi o pouhý stupeň vyšší než v místnosti. Větrám velmi často.
    Ta energie na topení je mnohem levnější než to co popisuješ ty. A mnohem méně pracné :-)

    PRASECI_SOIREE: Pokud vypadne proud, tak u mě ta teplota bude klesat velmi pomalu i ve velkých zimách v rámci týdnů aby byla opravdu zima a nikdy neklesne na takovou teplotu jako špatně zaizolovaný dům. Např. po třech měsících co jsme byli pryč prosinec až březen. Mě teplota neklesla pod 10°C! A venku mrzlo.
    Jedna věc je taky fungující komín a druhá ten který projde revizí. Ale souhlasím s tebou že je to často pouze o nesmyslné buzeraci našich norem a zákonů. Ale budou jen horší a horší.

    Nejsem prostě příznivcem složitých systémů a tím je pro mě topení dřevem. A pokud bych ho někde navrhoval, tak jednině tak aby to bylo opravdu nezávislé řešení. Tedy topeniště s velkou akumulací bez nutnosti oběhových čerpadel. A takový který do místosti vyzařuje jen minimum energie a zároveň se na něm dá vařit a ohřívat TUV. Pak to má smysl jako offgrid systém. V malých stavbách je to ale velmi složité a drahé řešení. Ale líbí se mi to u větších staveb. Pokud mám na to celé půl mega. Řešil bych důležitější věci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam