NAKLÁDÁNÍ S DEŠŤOVKOU
Měl bych sérii dotazů k dešťovce, možná to patří sem, možná je to na konzultaci s někým, kdo se problematikou zabývá, případně živí? V tom případě bych klidně uvítal kontakt.
Situace: betonová nádrž (ZB) v rohu zahrady (nad je postaven zahradní čtyřdomek), velikost 6 x 4 x 1,7 (tuším), přepážkou z ZB rozdělena na čtyři komory (přičemž od jednoho souseda mě dělí stěna vysoká 75 cm a od druhého otvor ve výšce 50 cm). Dva ze čtyř sousedů posílají do nádrže vodu ze střechy, bez jalékoli filtrace. Kromě toho vedou do nádrže jakési vsakovací trubky (nebyl jsem u výroby a provedení už mi nikdo nevysvětlí). Voda se využívá jenom k zálivce, viz dál.
Nejen po diskuzi zde (hlavně díky Cukimu) jsem se rozhodl svádět vodu do nádrže taky. Protože máme střechu s opačným sklonem (na sever, do ulice, což byl záměr), povedu svod crawlspacem, sklon vychází v pohodě. Ale hlavně: jako jediní ze čtyř uživatelů máme v domě samostatnou větev na splachování a pračku (k té vede i větev z řádu), takže z nádrže vedu vodu zpět.
A teď otázky:
a) jak řešit poslední stupeň filtrace? Kdyby byla nádrž jenom moje, byl by to filtr v šachtě, ale kvůli ceně a tomu, že vodu od sousedů nemám pod kontrolou, viděl bych to spíš na filtr na trubce, která bude z boku ústit do nádrže. Nádrže je v pohodě přístupná poklopem, ale lézt dovnitř není tak pohodlné jako čistit filtr v samostatné šachtě, samozřejmě.
b) svod ze střechy musím pomocí kolen atd. vést asi metr a půl v XPS, pak teprv půjde do crawlspacu. Jak s geigerem?
c) má smysl u takhle velké nádrže řešit přepad do kanalizace? A jak? Napadá mě jedině instalovat na konec viditelné části svodu něco jako přepínatelnou rozdvojku, jedna větev pokračuje do nádrže, druhá do kanalizace (hned po svodem). Pak sledovat hladinu v nádrži a v případě potřeby (která předpokládám nenastane) ručně přehodit z nádrže do komunálu. Nemám možnost si ověřit řešení u sousedů, ale vzhledem k celkovému provedení jejich domů bych rozdvojky a ani nic jiného nepředpokládal.
Ostatní nejasnosti není potřeba řešit hned, takže je zatím odsouvám. Třeba to, jestli budeme vodu z nádrže zpátky hnát čerpadlem, nebo pořídíme vodárnu.