• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    LAETATIO: Přitom možností, které respektují původní zástavbu a zároveň ji rozvádějí (i technicky), je tolik…
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    VO_D_KOLEK: no já právě taky. Většinou mi to hezky zvedne krevní tlak. Jeden postavili třeba ve vsi, kde žijí přítelovi rodiče. Vesnice má 100 obyvatel a jediná přístupová cesta v ní končí. Hlavně že je tam srub...
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    LAETATIO: Už jsem jich pár v českých a moravských vesnicích viděl. Taková estetická sabotáž :)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    ROLEX: U nás v dědině maj srub. Dřevo furt pracuje. Srub se zvětšuje a zmenšuje v závislosti na ročním období. Majitel neustále chodí kontrolovat jakési závitové tyče a utahuje nebo povoluje závity. Dále měli samozřejmě nákazu dřevokazným hmyzem. Jsou v zásadě tři možnosti řešení nákazy:

    1/ vysušit dřevo řádně v sušičce před stavbou, což zvyšuje náklady
    2/ ošetření chemické, až se nákaza projeví (hnus, pak v tom žiješ)
    3/ ošetření mikrovlnami, až se nákaza projeví (velmi drahé, ale šetrné k prostředí).

    => srub mi nevychází jako praktická věc. To už spíš ten slamák do konstrukce nebo nosná sláma, pokud chcete bydlet v přírodním vnitřku. My jsme postavili nosnou slámu a žije se v ní skvěle.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    ROLEX: srub do naší krajiny fakt nezapadá, vypadá to jako že majitel touží žít na Aljašce a protože na to nemá, tak si alespoň postavil srub u nás :(
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ROLEX: na šumavu když už, tak roubenka. Technicky je to trochu jiné a místní.
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    Žádný objektivní důvod kromě toho, že se nám sruby líbí, nic víc. Proto, jak jsem psal, potřebuju hodně studovat než tam začneme něco stavět, času na to naštěstí máme dost:)

    některý tituly tady vypadají dobře:
    Books on Natural Building
    http://www.ecobooks.com/catalogs/naturalbuilding.htm
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROLEX:
    Pokud jsi někde na Šumavě tak bych se zaměřil spíše na skeletové dřevostavby, je jedno jakého typu. Z venku to může vypadat jako původní zástavba, ale bude to mít nějaké tepelnětechnické parametry.
    Pokud jsi někde v pošumaví a máš čas (soustu času) a plánuješ stavět něco velkého, tak ani slamák není od věci. Hodně záleží na terénu, místních podmínkách a tvých představách jak by stavba měla vypadat.
    Pokud to chceš zapustit nějak do terénu, pak ani zděná ještě lépe betonová stavba není mimo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROLEX: Nechci tě od toho srubu nějak moc odrazovat, ale co si od něj slibuješ? Buď pěkně postaru jako energetická bomba a nebo půjde o velmi složitou stavbu technologicky i časově náročnou stavbu (bydlení třeba po pěti letech), která energeticky stejně nebude zrovna košér.

    Podle mě srub je dobrej leta tak do kanadské divočiny, kde je dříví bezcenné a doprava čehokoliv na místo drahá a složitá.
    U nás už je ta doba dávno pryč.
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    AMBIENTIUM:
    BASTOCH:
    CUKI: Dík


    CUKI: jojo maringotka je super, jak se rozhodneme jít na novej pozemek, stačí zajistit dopravu, sundat to ze špalků, odvézt a zas hodit na špalky a za jeden den vlastně bydlíš:) Úplně skvělý je, že na tom pozemku jsou 3 prameny.

    Žena má už dlouho sen žít ve srubu, proti tomu rozhodně nic nemám! Budou se tam pak ale stavět další stavby, skleník, ateliér, nějaká fungující společenská budova, protože je vize mít tam psychotereapeutické centrum, aby se tam také dala cvičit jóga a další.. Prostě možností a kombinací je nekonečně mnoho a já jsem na úplném začátku, vize máme ale zkušeností málo. Chceme stavět a žít šetrně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROLEX: To je super, že máte tu marinu. když je zázemí, tak se hned jinak staví. Pokud na Šumavě, tak je velmi nabízí dřevo, případně sláma pokud budete spíš níž. Sláma je bohužel dneska u nás kuriózně nedostatková surovina.
    Víc než nějakou literaturu, bych si prošel hlavně okolí a pak uvidíš co tě osloví. Dobrý je že tam máte v čem bydlet, protože pro dobře vymyšlenou stavbu je nutné místo nejdřív pořádně poznat. Pokud tam člověk nežije, spoustu věcí neuvidí...
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    ROLEX: už nevim, odkud to mám
    ale nahodil jsem na ulozto .rar s pár článkama o slámaření
    slámařina.rar | Ulož.to
    https://uloz.to/!1JBOxJahREdR/slamarina-rar
    seznam snad v printscreenu



    ROLEX
    ROLEX --- ---
    Čau. Už to mám v plánu dlouho tohle začít víc studovat, ale teď přišel čas.. V současnosti jsme se ženou v maringotce na okraji Prahy ale cca za tři roky se budeme přesouvat na Šumavu, objevila se příležitost a pozemek. Chci do té doby co nejvíce nastudovat stavění přírodních obydlí, srubů, domů, chat, kombinace dřeva a hlíny, konopí, atd.. prostě přídoní materiály celkově a jak je co nejlépe a nejšetrněji zpracovat ku prospěchu svému a svého okolí, jak řešit různé problémy, jak uvažovat, kerý typ stavby se hodí na konkrétní místo atd.. Prosím teď o co nejvíc tipů na knihy v CZ i ENG, jiný jazyk bohužel neovládám. Klidně i weby ale knihy preferuji. Vím, že toho tady v auditku bude hodně, ale raději se ponořím do ucelených informací v knihách, než lovit informace po diskuzích. Každý tip beru! dík:)
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KOPRETKA: Také bych potřeboval. stará chata zbourat a postavit větší s patrem. Jsem z prahy, chata na slapech.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    Sháním projektanta na úpravu (rozšíření) chatky na Náchodsku, představu máme, jen to neumíme nakreslit. (jsme z Prahy)
    Nemáte někdo typ na někoho schopného?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: No hadice tam není protože ji nejsem schopen udržet v rovině. A za druhé právě ten větší obsah je mi výhodou. počítám že než to proteče těma dírkama tak to někde bude stát. a tedy ten dlouhý vodorovný úsek bude muset pojmout vodu z min jedné sprchy spíš dvou. tedy asi 40l obsah. Pokud by to teklo rychle, zase by se hůř zajistila rovnoměrnost distribuce.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: no, teoreticky jestli tam mají jemné filtry tak by se to zanaset nemuselo, i když asi něco v těch trubkach se usadí... Těžko říct jakou tam mají technologii.
    Proč nepouzijes zahradní hadice? Jsou menší náplní je vodou snaž, bude to pak rovnoměrnějsi. Když tedy nechce přímo ty kapkove. Jinak vesměs jsem viděl tydle živé stěny hydroponicke, kde voda stekala do nějaké nádrže a v časových intervalech byla vyčerpaná nahoru a postupně zase stekla až dolu...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: jo to mě taky napadlo z čeho to bude. Používá se odpadní voda, což je ještě lepší. Já si od toho u sebe slibuji to, že ta distribuce (s mírnou akumulací) bude rovnoměrná. protože spotřeba v domácnosti je vcelku rovnoměrná. Čeho se bojím, je zanášení kapilár, proto místo klasické kapénkové závlahy chci použít HT trubky, které budou patřičně navrtané. Dají se snadno vyčistit. Nevýhoda je ta že musí být umístěny vodorovně...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: jo to vypadá dobře, pokud se tedy pouziva dešťová a nejsou na ty kvetinacky(kapsy) pouzivane nějaké shitozni materiály
    CUKI
    CUKI --- ---
    https://video.aktualne.cz/...ium=videobox&utm_content=default&utm_term=position-2&utm_campaign=Video

    líbí se mi řešení použití odpadní vody kapénkovou závlahou na zelenou fasádu. Právě buduji něco podobného mimo fasádu, tak jsem zvědav jak to dopadne :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam