JAZZZ: On je to luxus především cenovej. Takovej Stramit je tu už víc než dekádu minimálně, ale nijak se neujal. Mám pocit že původně když jsem na to koukal tak byl z konopí, dneska píšou sláma. Jenže největší problém je v ceně a možnostech takového materiálu.
Ani při 400+ Kg/m3 není ten materiál nosný, ale pouze samonosný (tedy udrží pouze sám sebe) Cena je od cca 6-7k5 Kč za m3 a to bez dopravy která je bohužel vzhledem k "jedinečnosti" ve většině míst problém.
Izolační schopnosti jsou dost mizivé a kupodivu dokonce i zvoková izolace samotné desky není zrovna závratná. Sám výrobce obvodové zdivo i příčky kombinuje s klasickou minerální izolací, což mi přijde velká škoda.
"konopné lego" by podle mě mohlo mít zajímavější vlastnosti. Tedy menší hustotu a lepší izolační vlastnosti a hlavně tu nosnou vlastnost, tak aby nebylo potřeba nic navíc. Ale i tak se obávám ceny, která bude jistě velmi mastná a akceptovatelná pouze pro velké nadšence :-(
Až se někdo vzchopí a udělá konkurenceschopnou cenu a vlastnosti, tak věřím se že to může masově prosadit...