• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    8Z4S: Pokud narážíš na to, že se ten kámen musí natopit, tak to samosebou nepočítám. Byl jsem tam i dlouhodobě, tak mám velmi dobrou představu. Potíž prostě je že nezaizolovaný kámen (i na 100%ní vodorovné izolaci) prostě bude věčně vlhkej od kondenzátu a půjde z něj chlad. Fyziku neočůráš.
    Konstantní teplota v místnosti bude taky nedosažitelná i v čase i v prostoru. Nábytek 20cm od zdi se mi taky nelíbí.
    Mám pochopení s těmi, co chtějí žít pěkně postaru. Ale ty co takto chtějí žít i po 10ti letech, těch už moc není. Nakonec se bydlení ve většině případů přizpůsobí době a to je pak u mě paskvil.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Koupě stoletého domu nelitujeme. Dobře jsme věděli, do čeho jdeme - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/bydleni/rekonstrukce/zatepleni-domu.A121119_133437_rekonstrukce_web
    Tohle vždycky netuším jestli mě má přivést k pláči nebo rozesmát...
    Za 2M5 Kč udělat vlastními silami takovou zmršeninu v kraji, kde je vše skoro zadarmo a práce nikde není?
    Z původního domu nezůstalo de facto nic, ale co se týče energetických nároků a osvětlení je to děs a hrůza. Rok a půl úsilí padlo vniveč na kulisu podobající se domu. Než to splatí, projeví se nedostatky při realizaci...
    Nevím jestli nejsem autista a nepochopil jsem vtip, ale ten článek byl míněn vážně?
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    CUKI: on je taky rozdil tam priject na dva dny a bydlet tam na stalo ze...
    CUKI
    CUKI --- ---
    SADY: to co popisuješ není jev izolačních schopností, ale obrovské akumulace! Věř, že z kamennou chalupou (půl kámen/půl roubenka) mám zkušenosti. Problém je, že když jsme tam na tejden přijeli, protopili jsme to co u sebe doma neprotopím ani za rok! A topit se často muselo už na konci letních prázdnin, zatímco doba jsem topit ještě nezačal...
    Je romantika tam přijet jako na chalupu, ale žít v tom je úplně jiná kapitola. Když se vrátíš promrzlej z práce nebo nějak víc onemocníš a musíš řešit topení. Jasně dá se to automatizovat, ale za cenu, za kterou nové bydlení postavíš. To, že na topení padne, v lepším případě padne půlka okolního lesa, v horším kus uhelné pánve o tom raději nemluvě.
    Ad akumulace) kamenná stavba je sice obrovská akumulační hmota, ale když to srovnáš s poměrem TZ, tak na tom bude mnohem líp i můj dům, který má vnitřní izolaci-tedy na akumulaci nejhorší možný scénář.
    V zimě kdy byly jasné noci a teplota klesala na -20°C, tak po týdnu uvnitř klesla teplota o cca 4-5°C. Což se ti stane u kamenné stavby max po pár hodinách. Co večer přestaneš topit.
    SADY
    SADY --- ---
    CUKI: meli jsme chalupu z predelane kamenne stodoly a to co rikas, musim rozporovat, kamen izoloval skvele, samozrejme trvalo prvotni vytopeni, ale pak drzel teplotu jak vino, v lete neskutecna labuz chladecek, vnitrni dodatecna izolace zadnej extra trabl nebyl, obzvlaste drevene oblozeni bylo uplne cajk
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: Balil do igelitu? To někde dělám? Ale izoloval ano, obytná budova bez izolací je u mě prostě neobyvatelná...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: Bys taky furt všechno izoloval a balil do igelitu
    CUKI
    CUKI --- ---
    SADY: Jak kterej, ale u nás je to většinou žula, čedič, vápenec, nějaká ta břidla a v nejlepším případě pískovec. ano izoluje špatně, ale hlavně se špatně dělá dodatečná izolace aby to nějak vypadalo a neměl jsi z oken střílny.
    SADY
    SADY --- ---
    CUKI: jakoze kamen spatne izoluje?!?
    JADR
    JADR --- ---
    Když jste u kamene, v kohistanu se mi líbily ty jejich baráky a třeba by to nemuselo být tak složité, mít jen lom za barákem...

    A earthquake resistant stone house constructed at Gilgit Baltistan | MISHQAT pvt Ltd | Outdoor structures, Construction, Building
    https://cz.pinterest.com/pin/512354895092883651/

    kohistan stone building - Hledat Googlem
    https://www.google.com/...g&oq=kohistan+stone+building&aqs=mobile-gws-lite..#imgrc=mApVTVe_nEcHvM%3A

    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PRASECI_SOIREE: Měsíc práce ve dvou…
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    PRASECI_SOIREE: na sucho, cca mesic prace ve dvouch






    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PRASECI_SOIREE: Ono už to vybírání zdí děsivě. Tvárnice kladeš jednu na druhou, rovinnost je nesrovnatelná. Kámen mě zkrátka děsí (a zároveň, když je dobře zpracován, fascinuje).
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Záleží hodně, co máš za kamenivo. Dobře se skládá obecně třeba ze žuly. Pískovec taky není k zakožení, navíc je lehkej. I když je to ten lepší případ něco většího bych z toho dělat nechtěl. Ono ke zdi, která má třeba 1 max 2m a nepotřebuješ rovnou plochu se přistupuje úplně jinak než když ji potřebuješ a má mít třeba dvojnásobek a "subtilní" rovnou zeď domu=masochismus
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Odvážel jsem to někam za Slaný a moc toho blíž není. Stálo to asi 8k i s dopravou za tunu. Celkem jsem toho odvezl asi za 14k Kč. A to jsem toho tam úplně málo neměl. Tedy v ceně pozemku zanedbatelné. Bohužel pro spoustu debilů je to pořád vysoká cena a tak se to povaluje po Čechách všude.
    Manipulace ideálně po dešti a pak je na to takový sprej. Pokud jsou starý s mechem, tak to není tak hrozné, ale hlavně nelámat a už vůbec neřezat!
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: spíš se kámen pro dnešní obytné stavby nehodí. Přeci jenom ne každý chce mít doma pokojovou teplotu 6°C a na zaizolování to je k ničemu.

    Bydlení v bytovém domě má menší uhlíkovou stopu bohužel většinou jen teoreticky. Asi tak jako Komunismus může být teoreticky funkční a udržitelný režim... :-)
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: Jak cca vychazi likvidace/odvoz toho azbestu ? To se plati od kg ?
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PRASECI_SOIREE: Větší piplačka? Kdyžs to zmínil o pár příspěvků zpátky poprvé, nebyl jsem si jist, jestli si neděláš legraci :) Piplačka je na stavbě (podle mě) skoro všechno, ale tohle? Sama představa děsí…
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PRASECI_SOIREE: stavba z kamene je jedna z nejdražších, protože to chce spoustu lidské odborné práce. Vylít ztracené bednění nebo máznout ytong lepidlem zvládnej každej kutil i moldavskej učitel. Opukovou zeď málokdo. Místní firma má asi 6 zedníků, kteří umí opukové zdivo, a na jednu stavbu posílá nejméně tři naráz a trvá to věky.

    PRASECI_SOIREE: Bydlení v bytě v bytovém domě má mnohem menší stopu než v samostatném domě.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: To u nás jsou za to placený a myslím, že ne tak špatně. Ale problém je že jejich činnost má daleko k "správě řádného hospodáře" ale vyhazujou se peníze pro nic za nic. Platim přes 3000Kč/měsíčně jen na fond oprav, ale o zateplení nemůže být řeč...

    Hele co je to na katastru zas tak koukat nemusíš. Důležitý je co je v územním plánu. Ona to může být zahrada, ale mimo intravilán obce a na tom pozemku nemůžeš udělat vůbec nic. Důležitý je aby to bylo určeno k bydlení nebo rodinné rekreaci a ještě lépe když už tam něco stojí. Azbest je svině, odvezl jsem ho nemálo na skládku a stálo to nemalé peníze, ale v té ceně pozemku je to pakatel..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam