• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    SADY: Jak kterej, ale u nás je to většinou žula, čedič, vápenec, nějaká ta břidla a v nejlepším případě pískovec. ano izoluje špatně, ale hlavně se špatně dělá dodatečná izolace aby to nějak vypadalo a neměl jsi z oken střílny.
    SADY
    SADY --- ---
    CUKI: jakoze kamen spatne izoluje?!?
    JADR
    JADR --- ---
    Když jste u kamene, v kohistanu se mi líbily ty jejich baráky a třeba by to nemuselo být tak složité, mít jen lom za barákem...

    A earthquake resistant stone house constructed at Gilgit Baltistan | MISHQAT pvt Ltd | Outdoor structures, Construction, Building
    https://cz.pinterest.com/pin/512354895092883651/

    kohistan stone building - Hledat Googlem
    https://www.google.com/...g&oq=kohistan+stone+building&aqs=mobile-gws-lite..#imgrc=mApVTVe_nEcHvM%3A

    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PRASECI_SOIREE: Měsíc práce ve dvou…
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    PRASECI_SOIREE: na sucho, cca mesic prace ve dvouch






    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PRASECI_SOIREE: Ono už to vybírání zdí děsivě. Tvárnice kladeš jednu na druhou, rovinnost je nesrovnatelná. Kámen mě zkrátka děsí (a zároveň, když je dobře zpracován, fascinuje).
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Záleží hodně, co máš za kamenivo. Dobře se skládá obecně třeba ze žuly. Pískovec taky není k zakožení, navíc je lehkej. I když je to ten lepší případ něco většího bych z toho dělat nechtěl. Ono ke zdi, která má třeba 1 max 2m a nepotřebuješ rovnou plochu se přistupuje úplně jinak než když ji potřebuješ a má mít třeba dvojnásobek a "subtilní" rovnou zeď domu=masochismus
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Odvážel jsem to někam za Slaný a moc toho blíž není. Stálo to asi 8k i s dopravou za tunu. Celkem jsem toho odvezl asi za 14k Kč. A to jsem toho tam úplně málo neměl. Tedy v ceně pozemku zanedbatelné. Bohužel pro spoustu debilů je to pořád vysoká cena a tak se to povaluje po Čechách všude.
    Manipulace ideálně po dešti a pak je na to takový sprej. Pokud jsou starý s mechem, tak to není tak hrozné, ale hlavně nelámat a už vůbec neřezat!
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: spíš se kámen pro dnešní obytné stavby nehodí. Přeci jenom ne každý chce mít doma pokojovou teplotu 6°C a na zaizolování to je k ničemu.

    Bydlení v bytovém domě má menší uhlíkovou stopu bohužel většinou jen teoreticky. Asi tak jako Komunismus může být teoreticky funkční a udržitelný režim... :-)
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: Jak cca vychazi likvidace/odvoz toho azbestu ? To se plati od kg ?
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PRASECI_SOIREE: Větší piplačka? Kdyžs to zmínil o pár příspěvků zpátky poprvé, nebyl jsem si jist, jestli si neděláš legraci :) Piplačka je na stavbě (podle mě) skoro všechno, ale tohle? Sama představa děsí…
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PRASECI_SOIREE: stavba z kamene je jedna z nejdražších, protože to chce spoustu lidské odborné práce. Vylít ztracené bednění nebo máznout ytong lepidlem zvládnej každej kutil i moldavskej učitel. Opukovou zeď málokdo. Místní firma má asi 6 zedníků, kteří umí opukové zdivo, a na jednu stavbu posílá nejméně tři naráz a trvá to věky.

    PRASECI_SOIREE: Bydlení v bytě v bytovém domě má mnohem menší stopu než v samostatném domě.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: To u nás jsou za to placený a myslím, že ne tak špatně. Ale problém je že jejich činnost má daleko k "správě řádného hospodáře" ale vyhazujou se peníze pro nic za nic. Platim přes 3000Kč/měsíčně jen na fond oprav, ale o zateplení nemůže být řeč...

    Hele co je to na katastru zas tak koukat nemusíš. Důležitý je co je v územním plánu. Ona to může být zahrada, ale mimo intravilán obce a na tom pozemku nemůžeš udělat vůbec nic. Důležitý je aby to bylo určeno k bydlení nebo rodinné rekreaci a ještě lépe když už tam něco stojí. Azbest je svině, odvezl jsem ho nemálo na skládku a stálo to nemalé peníze, ale v té ceně pozemku je to pakatel..
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: No jestli je to stejnej produkt, tak ta první firma těch zájemců mít o svůj produkt asi mnoho nebude :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE:Teď jsi mě dostal, tak důslednej, abych tam započítal tisk smlouvy při prodeji jsem tedy nebyl :-)
    Já byt neprodal, já ho pronajímám, protože mám k němu nějaký vztah, ale ten byt je prostě ekologická bomba. A když jsem se s tím snažil něco udělat a věnoval jsem tomu nemálo času, tak to bylo jako boj s větrnými mlýny. Jestli je něco hodně neekologické, tak je to systém fungování SVJ. Po každém shromáždění mám chuť se rozeběhnout hlavou proti zdi.
    Byt by měl také své výhody. Velká města mohou být dopravně lépe řešena. Ale Praha tím zrovna nevyniká. Ono je v Praze sice všechno, ale zároveň je všechno dost daleko. A ano až jsem počítal, že budu každý den jezdit do práce do Prahy (na kole), tak z toho sešlo, protože tím že jsem se osvobodil ze závislosti na penězích, bydlením které je finančně nenáročné provozem i výstavbou, tak jsem zhodnotil, že stávající práce velmi dobře placená práce v IT, není vůbec potřeba a mohu se věnovat něčemu co má větší smysl :-)
    Tím se mi dramaticky změnil pohled na věc.

    Z koupí nějakého zajímavého pozemku tě ale zklamu. Není to nic jednoduchého a ani levného, pokud nechceš bydlet na konci světa. A tam to většinu lidí po pár letech nejpozději omrzí a vrací se do bytů v Praze.


    PRASECI_SOIREE: někde ti tam nějaké číslo asi ujelo a nebo mi to nevychází. Ale 14Kg za 1028 a na m3 toho potřebují 110Kg?
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Já bych nechtěl hodnotit co je nejlepší a nejhorší. Každý materiál má nějakou kladnou a nějakou zápornou stránku. Na dvou různých místech a dvou různých stavbách to může vyjít velmi odlišně. Přepočítávat na peníze to taky úplně nechci. Ale lidé šetří na izolantech které stojí často méně než 1000Kč/m3 s s 3x lepší izolační vlastností. Tedy přepočteno na ty peníze, za stejnou izolaci dáš asi 20x méně a bude mnohem lehčí na manipulaci. To nejsou zrovna drobný.
    Jasný celá stavba 20x víc stát nemusí, ale to neznamená že u ostatních položek nemůžeš najít podobnou analogii. A bydlení je prostě pro většinu lidí dost velký závazek a nemalá investice.
    Jsem hodně pro ekologii, ale taky jsem možná dost zdravě skeptický k čemukoliv pokud do toho nezapočtu vše okolo. Když to přeženu, ale ne nijak moc, tak čím větší cena tím méně ekologické to může být. protože ty peníze musím někde získat. No a to znamená že budu potřebovat lépe placenou práci, za kterou budu jezdit dál, bude mít větší uhlíkovou stopu a menší přínos pro tento svět. Tak to bohužel většinou bývá...

    Když to vezmu hodně do důsledků, tak nevím, co více prospělo ekologii. Jestli to, že žiji v malém pasivním domku, který spotřebuje za rok max necelý MWh elektrické energie. A nebo to, že díky minimálním nákladům na bydlení (asi 1/8 původního bydlení ve vlastním bytě) mám větší výběr, co mohu dělat za práci a nejsem otrokem této divné civilizace?

    Proto se ptám pro koho bude použitelný materiál, který bude 20x dražší, když většina lidí má problémy sehnat vůbec nějaké bydlení?

    Ale jinak si myslím že ten materiál může mít budoucnost. Ale až vytvoří nějakou rozumnou kombinaci hustoty. Tak aby dobře vycházela pevnost/izolace/cena. A aby to bylo jak píšeš, zároveň zdivo a zároveň izolace. Což teď není. A pokud by to měl být sendvič, tak už ve fabrice vytvořený...
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Slaměnej dům má bohužel jednu velkou nevýhodu, bez hlíny to moc nejde a ta není všude a i ta sláma je jde velmi nedostatková surovina.
    Navíc prostě pracuje a je potřeba zatížit těžkou střechou, což jsou zase zbytečné limity použití. Pokud klasický samonosný slamák, tak jedině se zelenou střechou...
    Kuriozně firmy co vyráběli panely z konopí, přešli na slámu. A restrikce asi nebude ten pravý důvod. Spíš bych viděl fakt, že sláma je "odpad" a sklizeň obilí zaplatí tu práci, ale z konopí (bohužel :-)) už nebude žádný jiný užitek...
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: On je to luxus především cenovej. Takovej Stramit je tu už víc než dekádu minimálně, ale nijak se neujal. Mám pocit že původně když jsem na to koukal tak byl z konopí, dneska píšou sláma. Jenže největší problém je v ceně a možnostech takového materiálu.
    Ani při 400+ Kg/m3 není ten materiál nosný, ale pouze samonosný (tedy udrží pouze sám sebe) Cena je od cca 6-7k5 Kč za m3 a to bez dopravy která je bohužel vzhledem k "jedinečnosti" ve většině míst problém.
    Izolační schopnosti jsou dost mizivé a kupodivu dokonce i zvoková izolace samotné desky není zrovna závratná. Sám výrobce obvodové zdivo i příčky kombinuje s klasickou minerální izolací, což mi přijde velká škoda.
    "konopné lego" by podle mě mohlo mít zajímavější vlastnosti. Tedy menší hustotu a lepší izolační vlastnosti a hlavně tu nosnou vlastnost, tak aby nebylo potřeba nic navíc. Ale i tak se obávám ceny, která bude jistě velmi mastná a akceptovatelná pouze pro velké nadšence :-(

    Až se někdo vzchopí a udělá konkurenceschopnou cenu a vlastnosti, tak věřím se že to může masově prosadit...
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    JAZZZ: S takovou lehkostí vedle sebe klást stavební materiál a zdroj psychoaktivních látek, to tady opravdu zatím neprochází :-( Vstupní podmínky pro domácí „výrobu“ hulení jsou prostě velmi nízko a to by ukusovalo ze zisků komerčních pěstíren. Že si nikdo neuvědomuje potenciál při zpracování na třeba na kapky (to už doma dělá málokdo, je to voser) nebo přirozenou lidskou pohodlnost nebo to, že spousta lidí prostě nemá možnost pěstovat zákrsek ani v bytě, to mi vrtá hlavou dlouho.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    Stavební materiál budoucnosti. V ČR bohužel z důvodu nesmyslné státní buzerace je konopí jako stavební materiál luxus ...
    https://www.cbc.ca/...y/biofiber-hemp-lime-lego-bricks-co2-negative-calgary-sustainability-1.5169542
    CUKI
    CUKI --- ---
    pár inspirací ze severu:
    Traditional Finnish Log House Building Process - 16mm Film Scan - English Version
    https://www.youtube.com/watch?v=HNTfLGt59qo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam