• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Měl jsem stejné obavy, ale došel jsem ke stejnému závěru jako PRASECI_SOIREE:


    PRASECI_SOIREE: Po tom co psal ZATAMOKO: se na srovnání zkusím víc zaměřit a předám sem, ale důležitý je asi mnohem víc věcí:
    -teplota přežití
    -teplota hibernace
    -žravost
    -jak se budou tvářit na zpracování WC a bio odpadu z domácnosti
    -odolnost vůči prostředkům v domácnosti
    -rychlost a snadnost množení
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: to sice jsou zravejsi a rychleji se údajně množí, ale na druhou stranu jsou jednostranně slechtene pro použití v průmyslových vermikompostarnach a byl bych opatrný v tom aby měli možnost volně unikat do přírody. Máme případ kdy sme si kompletně zlikvidovali původní druh včel a nahradili ho jiným, které teď dostává navíc na zadek od dalšího dovezeneho parazita, všechny vinice musíme mít na amerických podnožích, protože jsou odolné proti dovezenému parazitovy, atd. A takhle by sme mohli jistě pokračovat.

    Neříkám kalifornské žížaly vůbec nepoužívat, ale dávat pozor aby nemohli volně do přírody.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Jsou žravější a prej i odolnější. Ale pokud není potřeba tak velká nádoba pro RD tak by to bylo asi i jedno, minimuj velikosti je daný tím kontejnerem...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SNUPAK: ta kcov by se mela použít taky. Vermijimka supluje septik. Devacto to je jednokomorovy septik s dolni vypusti, nikoliv hornim prepadem.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    CUKI: podobně to máme taky, jen do pračky občas místo jelena nasypeme nějaký eko prášek. Vše jde do dvoukomorove jímky a přes dvě zasakovačky ven do meze. jednou za čas zavoláme hovnocuc aby sousedi viděli. k nim nejezdí vůbec, tak jsme za slušňáky:)
    budu o zizalach přemýšlet. asi začnu obyčejným kompostem, abych se s nimi seznámil.
    každopádně je to teda super alternativa. mnohem lepší než kcov.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Vzdálenost, to mě nenapadlo. Takže obýváš už tu stodolu?

    ZATAMOKO: A podsyp pískem nebo nějaká úprava? A fólii jsi prostě "namuchlal" do patřičného tvaru?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: je ve stare chalupe :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    SNUPAK: Pereme v mýdle s jelenem, a ostatní je kombinace missiva, ekover a pod...
    Jsme vegetariánská domácnost, takže tím se to dost zjednoduší.
    Jímku máme, ale všechna jde na kompost, který jde do zahrady a je to jediné co tu na skále udrží trochu zeleně. Vodoteč žádnou neznečišťuji.
    Legálně správné to sice není, ale dneska zatím stačí že to jde do nepropustné jímky. Co s tím uděláš pak už nemají šanci vysledovat. Co bude po roce 2021 kdo ví, ale doufám že se do té doby něco zlepší k lepšímu.
    Všude kolem v 95% funguje trativod a pochybuju, že se to novelizací nějak změní...
    V každém případě mi přijde zvrácené platit za odvoz něčeho co potřebuji. To je jako kdyby mi nakázali, že jablka ze stromů musím sklidit a nechat odvést na skládku a ještě za to zaplatit...

    ZATAMOKO: BTW proč je pračka svedena jinam? Kvůli množství vody najednou nebo kvůli chemii?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SNUPAK: jj, mam i klasickej septik. Jinak tam jde vse a do budoucna i ta pracka.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: geotextilie 300g/m2 a pak 1.02mm EPDM v jednom kuse (cca 40m2 folie).
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: A z čeho je jezírko? folie? To jsem měl v plánu taky , dokonce si myslím že by měli zájem žáby z nedaleké nádrže, ale stavebně se tam s ničím nedostanu, takže jen dra v zemi (skále a i tak to bude šílené...
    Pro nás tady je důležité zachránit každou kapku...
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    Já jsem asi trochu zaspal žížalí dobu. chápu to správně, že máte komplet odpad z baráku ( kromě pračky) sveden do žížalího icb, odtud do kcov a do záhonů, nebo zasaku?
    Co eko jar z kuchyně? eko sampony z vany?
    A co povolení? vedle je jímka, která se nechá občas na oko vyvézt?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: jasny, ja letos dokoncil zahradni jezirko, ktere napajim destovkou (15m3) a vodu pak vyuzivame na zavlahu.
    A premyslim, ze bych misto zasaku zvetsil kcov, protoze me ve finale vic zajima ta zelena hmota, neb mam chudou a piscitou pudu, tudiz bych tam dal treba chrastici, kterou bych 1-2x za rok pokosil a zkompostoval.
    Zaroven by tim mohl vzniknout paradni divokej biotop pro hmyz a obojzivelniky.
    Cela kcov muze byt klidne zakoncena malou tuni s pozvolnym spadem dna.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Ona izolace je jedna věc, ale ta ti moc nepomůže když uvnitř nebude zdroj energie. Oni žížaly sice něco daj a kompost sám vyvíjí teplo, ale to může taky ustat. Když zakopeš máš dobrej základ.

    Já to chci zatím pustit do zahrady HT 50kou ze které udělám třeba 30m dlouhého hada ve vodorovné poloze a navrchu udělám drenážní dírky aby to rovnoměrně zavlažovalo záhon. Nad to dám cca 30cm ornice. Rád bych se naučil 100%ně využívat všechnu vodu.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: jj, to, že IBC umožní zajistit lepší tepelnou stabilitu vím, na druhou stranu v tom výzkumáku měli 100l nádoby a šlo to v pohodě. Halt použiju třeba 20cm izolace.
    Zakopaný to moc nemám kvůli návaznosti na kčov a zásak.
    Je to ale celé experiment, tak uvidím časem. Jsem na to dost zvědavej :)

    Jinak tam mám svedený komplet odpady (wc, sprcha, kuchyň, ale pračku mám jinde) a vím, že tam proženeme i 150l/den, což je extrém když třeba zpracovávám úrodu, ale prostě k tomu dochází. No a problém s tím vůbec není.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Moc to tedy zakopaný nemáš, Ten IBC kontejner není kvůli tomu, že by to nestihli sežrat, ale kvůli teplu a konstantní teplotě. Já chci dát na dno ještě petláhve dnem nahoru, právě kvůli tomu kyslíku. Na to bych položil perlinku na to hrubej štěrk cca 10cm max na to druhou perlinku a na to jemnej štěrk max 10cm a zase perlinku a na to piliny listí a nějakej základ co shrabu. Ale možn á se na ty petky asi vykašlu, když to tak vidím že to funguje i tak.
    V době kdy jsem to vymejšlel, tak to tady nikdo neměl vyzkoušený a znal jsem to akorát z komunit ze španělska, podobně jako KASPAREK: největší problém byli vysoké teploty ne ty nízké. Tak nějak jsem se dočetl, že by přežít měli, ale budou hybernovat a ne žrát...
    Taky řeším jestli do toho jen záchod a bio odpad a nebo veškerou vodu z domácnosti. pro hraje to že to bude čistší a propláchne to trubky, které půjdou přímo do záhonu, který by tím byl konstantně a rovnoměrně zavlažován. Proti bojím se abych neutopil žížaly. Taková pračka když se sejde se sprchou, tak to klidně 80-100l může dát během krátké chvíle...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Btw. už i Gates přišel na to, že "worms" jsou cesta https://www.businessinsider.com/...tes-foundation-helps-invent-tiger-toilets-powered-by-worms-2019-1 jen ho to stálo pár míčů :D
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: tady https://photos.app.goo.gl/QLxdAYqPyUJuPKDSA je pár cvaků ze stavby.
    Ještě jsem zapomněl dodat, že přemýšlím o zmenšení celého "reaktoru", protože to IBC je imo tak na 6-8 lidí a ne na 2-3 :D
    Vybírání určitě bude zespodu. Odtok u dna.
    Mám tu dvě staré popelnice, tak možná použiju je. Odpadní trubku udělám přendavací. No, přes zimu to promyslím.
    Násadu jsem bral od http://www.vermikompostovani.cz/
    V době, kdy pracovali na té metodice, jsem dělal diplomku ve stejným výzkumáku (vývoj low-cost metodiky pěstování dřevokazných hub u Ing. Jablonského) a chodil ty žížaly očumovat :) Měli tam snad 20 variant provozu.
    Chlapík mi říkal dvě zásadní věci:
    1) nepodceňovat strukturnost substrátu kvůli přístupu kyslíku. Doporučoval dát vertikálně doprostřed 100mm trubku s otvory. Když žížaly lezou po trubce nad substrátem, tak maj málo kyslíku. No, já ji tam nedával, ale pokud rozjedu malej reaktor, tak ji tam dám.
    2) nikdy nepoužívat savo ani v malých dávkách. Žížaly by to přežily ale bakterie v jejich trávicím traktu ne.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: zizaly v IBC mame v provozu tretim rokem, bydlime v Portugalsku, tak mame problem spis udrzet zizaly v chladku, nez zmrzly,i kdyz v zime tu obcas pod nulou je, lehce. Tank je napul v zemi, napul v izolovany dreveny boudicce. Puvodne jsme dali vetsi kameny kolem vypusti, jen presto jemnou perlinku, pak sterk a na to uz hobliny, listi, mix podle navodu, seshora privod normalne ze splachovaciho zachoda. Skoro 2 roky to fungovalo v pohode, vsechno mizelo bez zapachu, docela neuveritelny, kdyz to clovek otevre. Parkrat jsme doplnovali smes hoblin jak si to sedalo. Po roce a pul jsem si vsimnul, ze voda nejak pomalu odteka, jednou jsme je chudaky malem utopili, nakonec se ukazalo ze to zizaly daly. Kazdopadne jsme to vybrali, na dne sterk i kameni cisty, perlinka bez problemu. Problem byl, ze me ted z nejakyho neznamyho duvodu, napadlo vlozit jeste maly sitko az z venku do vyvodu z IBC, ktery se zaneslo, takze vevnitr problem nebyl. Ted je vsechno zpatky a v provozu, mezi sterk a hobliny jsme tentokrat uz perlinku dali, ale nejakym kosem a lepenim bych se nezatezoval. I po tech dvou letech ty hobliny na dne byli porad v podstate cisty a jen poslednich par kybliku bylo smichanych se sterkem, co jsem s tim nabral, pokud by tam ta perlinka byla, jako ted jen s nejakyma 10cm zahnutim nahoru, tak by to nebyl problem nakonec vytahnout. My se to teda vybirat dal nechystame a jsem zvedavej, jak dlouho to vydrzi ted, dalsi report za par let.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Ahoj díky za info, jsem rád že to funguje, plánuju to už asi 5let ale teprve teď jsem se k tomu dostal. Tu perlinku tam chci kvůli tomu aby bylo zajištěno souvislé odtékání. odběr materiálu zepředu jsem taky plánoval, ale bojím se co to udělá z kontejnerem.
    Takže jsem to vyřešil tak že budou dva a jeden vždy aktivní. Který horem vyberu. Kontejner se dá dále servisovat.
    promrzaní se bojím, respektive toho že žížaly nebudou moc aktivní přes zimu, takže bude kontejner zakopanej.... nemáš fotku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam