CUKI: mám vermikompostovací jímku v ostrém provozu od dubna 2019. Udělal jsem ji z IBC.
Na dně je 10cm hrubého štěrku, na tom je perlinka vytažená až nahoru, čili vzniknul "koš". V tom je pak vrstva hrubých hoblin a na to mix listí a jemnějších hoblin, převážně smrk/borovice. Od října 2018 do dubna 2019 probíhal "sběr" materiálu/potravy.
Po těch pár měsících můžu říct, že "koš" je úplně zbytečnej. Je to tak težký, že s tim stejně nehneš.
Materiál si sednul a vytéká z toho "čistá" voda, která jde do mini kčov, kterou teda teď předělávám. Pak už jde voda pod velkou břízu, v plánu je ale sběr a použití v zahradě.
Původní objem byl 900l, ale cca od června, čili po cca 3 měsících, si vše sedlo na cca 400-500l a to tam dávám odpad z kuchyně, ze zahrady, z květníků a skleníku. Žížalám to zjevně hodně chutná :D
Příští rok do čela vyříznu "dveře" a vermikompost budu odebírat zespodu, neb žítaly jdou nahoru, za žrádlem.
Každopdáně jsem fakt velmi mile překvapen, jak perfektně to funguje. I chlapík, co se zajišťuje násadu pro kompostárny na zpracování BRKO, mi říkal, že tak dobrý výsledek nečekal, neb se bál čpavku.
Tak uvidím po zimě. IBC mám izolované 10cm XPS.