• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: mám vermikompostovací jímku v ostrém provozu od dubna 2019. Udělal jsem ji z IBC.
    Na dně je 10cm hrubého štěrku, na tom je perlinka vytažená až nahoru, čili vzniknul "koš". V tom je pak vrstva hrubých hoblin a na to mix listí a jemnějších hoblin, převážně smrk/borovice. Od října 2018 do dubna 2019 probíhal "sběr" materiálu/potravy.
    Po těch pár měsících můžu říct, že "koš" je úplně zbytečnej. Je to tak težký, že s tim stejně nehneš.
    Materiál si sednul a vytéká z toho "čistá" voda, která jde do mini kčov, kterou teda teď předělávám. Pak už jde voda pod velkou břízu, v plánu je ale sběr a použití v zahradě.
    Původní objem byl 900l, ale cca od června, čili po cca 3 měsících, si vše sedlo na cca 400-500l a to tam dávám odpad z kuchyně, ze zahrady, z květníků a skleníku. Žížalám to zjevně hodně chutná :D
    Příští rok do čela vyříznu "dveře" a vermikompost budu odebírat zespodu, neb žítaly jdou nahoru, za žrádlem.
    Každopdáně jsem fakt velmi mile překvapen, jak perfektně to funguje. I chlapík, co se zajišťuje násadu pro kompostárny na zpracování BRKO, mi říkal, že tak dobrý výsledek nečekal, neb se bál čpavku.
    Tak uvidím po zimě. IBC mám izolované 10cm XPS.
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    CUKI: tak cast stavení z kamene byla urcena pro dobytek ze, bydlelo se v roubene.. S rosenim souhlasim
    CUKI
    CUKI --- ---
    Hledám materiál na vytvoření síta pro odvod vody z komostovacích nádrží kde budou kalifornské žížaly. Z nejdostupnějších materiálů mě napadá perlinka, ale potřeboval bych z toho vytvořit "koš" z okraji, čím ideálně tu perlinku lepit? a čím ji přichytit ke stěnám IBC? HDPE se nelepí zrovna snadno a rád bych něco zdravotně nepoškozujícího půdu...
    Krom perlinky bych mohl použít nějaké pletivo, ale muselo by být minimálně tak husté jako perlinka. Pokud by to byl nějaký tvarově stálejší materiál jen dobře, vyřešilo by se lépe lepení. případně mohu roztáhnout kus plechového pásu, který by to mohl udržet, ale obávám se že se to nepodaří udělat dokonale...
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Pročtu, tyhle články jsou super. Minimálně část z nich je vymyšlená nebo aspoň nafouknutá, protože cílovka je opravdu jinde, než čekáš :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    8Z4S: Pokud narážíš na to, že se ten kámen musí natopit, tak to samosebou nepočítám. Byl jsem tam i dlouhodobě, tak mám velmi dobrou představu. Potíž prostě je že nezaizolovaný kámen (i na 100%ní vodorovné izolaci) prostě bude věčně vlhkej od kondenzátu a půjde z něj chlad. Fyziku neočůráš.
    Konstantní teplota v místnosti bude taky nedosažitelná i v čase i v prostoru. Nábytek 20cm od zdi se mi taky nelíbí.
    Mám pochopení s těmi, co chtějí žít pěkně postaru. Ale ty co takto chtějí žít i po 10ti letech, těch už moc není. Nakonec se bydlení ve většině případů přizpůsobí době a to je pak u mě paskvil.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Koupě stoletého domu nelitujeme. Dobře jsme věděli, do čeho jdeme - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/bydleni/rekonstrukce/zatepleni-domu.A121119_133437_rekonstrukce_web
    Tohle vždycky netuším jestli mě má přivést k pláči nebo rozesmát...
    Za 2M5 Kč udělat vlastními silami takovou zmršeninu v kraji, kde je vše skoro zadarmo a práce nikde není?
    Z původního domu nezůstalo de facto nic, ale co se týče energetických nároků a osvětlení je to děs a hrůza. Rok a půl úsilí padlo vniveč na kulisu podobající se domu. Než to splatí, projeví se nedostatky při realizaci...
    Nevím jestli nejsem autista a nepochopil jsem vtip, ale ten článek byl míněn vážně?
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    CUKI: on je taky rozdil tam priject na dva dny a bydlet tam na stalo ze...
    CUKI
    CUKI --- ---
    SADY: to co popisuješ není jev izolačních schopností, ale obrovské akumulace! Věř, že z kamennou chalupou (půl kámen/půl roubenka) mám zkušenosti. Problém je, že když jsme tam na tejden přijeli, protopili jsme to co u sebe doma neprotopím ani za rok! A topit se často muselo už na konci letních prázdnin, zatímco doba jsem topit ještě nezačal...
    Je romantika tam přijet jako na chalupu, ale žít v tom je úplně jiná kapitola. Když se vrátíš promrzlej z práce nebo nějak víc onemocníš a musíš řešit topení. Jasně dá se to automatizovat, ale za cenu, za kterou nové bydlení postavíš. To, že na topení padne, v lepším případě padne půlka okolního lesa, v horším kus uhelné pánve o tom raději nemluvě.
    Ad akumulace) kamenná stavba je sice obrovská akumulační hmota, ale když to srovnáš s poměrem TZ, tak na tom bude mnohem líp i můj dům, který má vnitřní izolaci-tedy na akumulaci nejhorší možný scénář.
    V zimě kdy byly jasné noci a teplota klesala na -20°C, tak po týdnu uvnitř klesla teplota o cca 4-5°C. Což se ti stane u kamenné stavby max po pár hodinách. Co večer přestaneš topit.
    SADY
    SADY --- ---
    CUKI: meli jsme chalupu z predelane kamenne stodoly a to co rikas, musim rozporovat, kamen izoloval skvele, samozrejme trvalo prvotni vytopeni, ale pak drzel teplotu jak vino, v lete neskutecna labuz chladecek, vnitrni dodatecna izolace zadnej extra trabl nebyl, obzvlaste drevene oblozeni bylo uplne cajk
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: Balil do igelitu? To někde dělám? Ale izoloval ano, obytná budova bez izolací je u mě prostě neobyvatelná...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: Bys taky furt všechno izoloval a balil do igelitu
    CUKI
    CUKI --- ---
    SADY: Jak kterej, ale u nás je to většinou žula, čedič, vápenec, nějaká ta břidla a v nejlepším případě pískovec. ano izoluje špatně, ale hlavně se špatně dělá dodatečná izolace aby to nějak vypadalo a neměl jsi z oken střílny.
    SADY
    SADY --- ---
    CUKI: jakoze kamen spatne izoluje?!?
    JADR
    JADR --- ---
    Když jste u kamene, v kohistanu se mi líbily ty jejich baráky a třeba by to nemuselo být tak složité, mít jen lom za barákem...

    A earthquake resistant stone house constructed at Gilgit Baltistan | MISHQAT pvt Ltd | Outdoor structures, Construction, Building
    https://cz.pinterest.com/pin/512354895092883651/

    kohistan stone building - Hledat Googlem
    https://www.google.com/...g&oq=kohistan+stone+building&aqs=mobile-gws-lite..#imgrc=mApVTVe_nEcHvM%3A

    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PRASECI_SOIREE: Měsíc práce ve dvou…
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    PRASECI_SOIREE: na sucho, cca mesic prace ve dvouch






    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PRASECI_SOIREE: Ono už to vybírání zdí děsivě. Tvárnice kladeš jednu na druhou, rovinnost je nesrovnatelná. Kámen mě zkrátka děsí (a zároveň, když je dobře zpracován, fascinuje).
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Záleží hodně, co máš za kamenivo. Dobře se skládá obecně třeba ze žuly. Pískovec taky není k zakožení, navíc je lehkej. I když je to ten lepší případ něco většího bych z toho dělat nechtěl. Ono ke zdi, která má třeba 1 max 2m a nepotřebuješ rovnou plochu se přistupuje úplně jinak než když ji potřebuješ a má mít třeba dvojnásobek a "subtilní" rovnou zeď domu=masochismus
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Odvážel jsem to někam za Slaný a moc toho blíž není. Stálo to asi 8k i s dopravou za tunu. Celkem jsem toho odvezl asi za 14k Kč. A to jsem toho tam úplně málo neměl. Tedy v ceně pozemku zanedbatelné. Bohužel pro spoustu debilů je to pořád vysoká cena a tak se to povaluje po Čechách všude.
    Manipulace ideálně po dešti a pak je na to takový sprej. Pokud jsou starý s mechem, tak to není tak hrozné, ale hlavně nelámat a už vůbec neřezat!
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: spíš se kámen pro dnešní obytné stavby nehodí. Přeci jenom ne každý chce mít doma pokojovou teplotu 6°C a na zaizolování to je k ničemu.

    Bydlení v bytovém domě má menší uhlíkovou stopu bohužel většinou jen teoreticky. Asi tak jako Komunismus může být teoreticky funkční a udržitelný režim... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam