• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JAZZZ: to je pouze část procesu, se koukni třeba na https://cs.wikipedia.org/wiki/Kompostov%C3%A1n%C3%AD
    Musíš se rozhodnout, jestli chceš vyrábět teplo nebo dělat kvalitní kompost.
    Pochopil bych to třeba u žampionáren, kde se po termofilní fázi subtrát řízeně nechá zchladnout, protože o další proces se postarají žampiony.
    Teoreticky bys mohl teplo odebírat "nad" kompostovací hromadou, kdybys to měl zavřené v nějaké kontejneru, samozřejmě za podpory nějakýho řídícího systemu, abys přílišným odběrem tepla neškodil procesům v kompostu.

    Za mě ale hnůj patří na pole, kde je už takhle fatální nedostatek organické hmoty.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ZATAMOKO: presne to me napadlo. takze to michani by muselo byt rizene podle teploty (teplo by se odebiralo na kraji stejne jako v kupe hnoje). neni tam nejaka idealni teplota kolem 60 stupnu? protoze prehratej hnuj pro bakterie taky neni dobrej (a to ani nemluvim o tom, ze muze zacit horet). tak si prave rikam ze kdyz uz by to byl rizeny proces, tak by to mohlo naopak pomoct.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JAZZZ: problem u odebirani tepla z kupy hnoje je ten, ze snizujes teplotu v hromade, tudiz potencialne nedojde k dostatecne dlouhe sanacni termofazi, coz muze mit negativni vliv na cely kompostovaci proces (nezlikviduji se semena plevelu, patogeny atd.).
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CUKI: ja bych rekl, ze na vymenu obsahu toho valce by ti mohlo stacit tocit 1kw motor hodinu a bojler bys z toho ohral nekolikrat (samozrejme by to chtelo dohrivat protoze ten hnuj nedava porad stejne). energeticky by se to mohlo vyplatit a lidi co chovaji vic zvirat ve stajich by to meli cim krmit. premyslim jestli to odebrane teplo muze timu kompostu pomoct ze tam ty bakterie nepomrou.. jestli by paj ten konpost byl driv zraly. no teorie pekna ale realne takhle ekologicky a zaroven technicky pokrocile zije zanedbatelny zlomek lidi.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: Teplota je super, ale ona je tam bohužel jen relativně krátký čas. A když spočítáš tu energii co potřebuješ na to "vyměnit palivo" tak to nemá moc význam. Navíc kdo má takové množství aby to stálo za to?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    no asi by to muselo byt v nejakym valci ktery by mel podel sten trubky s vodou a uprostred sroub, ktery by to promichaval a postupne protlacoval skrz. musel by mit nektere listysirsi na konci a jine uprostred, aby se to i michalo. a i tak by se to muselo cas od casu cele vyprazdnit a vycistit. tohle mi pripada jako jedine technicky urzitelne reseni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Když ono tam to teplo bude jen relativně krátkou dobu, proto i kompost může klidně zamrznout. Když jsem pracoval v botanický, tak jsme tam měli velké podzemní pařeniště. Někdy to bylo zmrzlé a někdy to mělo klidně 50-60°C...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    PRASECI_SOIREE: kupa hnoje produkuje az 80 stupnu max. videl jsem ze v ty hromade lidi ve spirale ohrivaj vodu ale trochu blbe se to pak obraci
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: dal jsem 90% smrk a borovice. Zda se, ze bez problemu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    A co ty piliny? můžou bejt z "kyselého" dřeva? Smrk, borovice..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tak obavy nemusí nikdo mít když je nebude vypouštět do volné přírody, ve vermikomposteru jsou ok, ale v nějakém systému kde mohou migrovat, krizit se s původními druhy a podobně, už to tak ok neni
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Měl jsem stejné obavy, ale došel jsem ke stejnému závěru jako PRASECI_SOIREE:


    PRASECI_SOIREE: Po tom co psal ZATAMOKO: se na srovnání zkusím víc zaměřit a předám sem, ale důležitý je asi mnohem víc věcí:
    -teplota přežití
    -teplota hibernace
    -žravost
    -jak se budou tvářit na zpracování WC a bio odpadu z domácnosti
    -odolnost vůči prostředkům v domácnosti
    -rychlost a snadnost množení
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: to sice jsou zravejsi a rychleji se údajně množí, ale na druhou stranu jsou jednostranně slechtene pro použití v průmyslových vermikompostarnach a byl bych opatrný v tom aby měli možnost volně unikat do přírody. Máme případ kdy sme si kompletně zlikvidovali původní druh včel a nahradili ho jiným, které teď dostává navíc na zadek od dalšího dovezeneho parazita, všechny vinice musíme mít na amerických podnožích, protože jsou odolné proti dovezenému parazitovy, atd. A takhle by sme mohli jistě pokračovat.

    Neříkám kalifornské žížaly vůbec nepoužívat, ale dávat pozor aby nemohli volně do přírody.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Jsou žravější a prej i odolnější. Ale pokud není potřeba tak velká nádoba pro RD tak by to bylo asi i jedno, minimuj velikosti je daný tím kontejnerem...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SNUPAK: ta kcov by se mela použít taky. Vermijimka supluje septik. Devacto to je jednokomorovy septik s dolni vypusti, nikoliv hornim prepadem.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    CUKI: podobně to máme taky, jen do pračky občas místo jelena nasypeme nějaký eko prášek. Vše jde do dvoukomorove jímky a přes dvě zasakovačky ven do meze. jednou za čas zavoláme hovnocuc aby sousedi viděli. k nim nejezdí vůbec, tak jsme za slušňáky:)
    budu o zizalach přemýšlet. asi začnu obyčejným kompostem, abych se s nimi seznámil.
    každopádně je to teda super alternativa. mnohem lepší než kcov.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Vzdálenost, to mě nenapadlo. Takže obýváš už tu stodolu?

    ZATAMOKO: A podsyp pískem nebo nějaká úprava? A fólii jsi prostě "namuchlal" do patřičného tvaru?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: je ve stare chalupe :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    SNUPAK: Pereme v mýdle s jelenem, a ostatní je kombinace missiva, ekover a pod...
    Jsme vegetariánská domácnost, takže tím se to dost zjednoduší.
    Jímku máme, ale všechna jde na kompost, který jde do zahrady a je to jediné co tu na skále udrží trochu zeleně. Vodoteč žádnou neznečišťuji.
    Legálně správné to sice není, ale dneska zatím stačí že to jde do nepropustné jímky. Co s tím uděláš pak už nemají šanci vysledovat. Co bude po roce 2021 kdo ví, ale doufám že se do té doby něco zlepší k lepšímu.
    Všude kolem v 95% funguje trativod a pochybuju, že se to novelizací nějak změní...
    V každém případě mi přijde zvrácené platit za odvoz něčeho co potřebuji. To je jako kdyby mi nakázali, že jablka ze stromů musím sklidit a nechat odvést na skládku a ještě za to zaplatit...

    ZATAMOKO: BTW proč je pračka svedena jinam? Kvůli množství vody najednou nebo kvůli chemii?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SNUPAK: jj, mam i klasickej septik. Jinak tam jde vse a do budoucna i ta pracka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam