• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAR_TINA: Hele pokavad jsou to panely (frame udelany na hale a dovezeny kamionem) sestaveny na miste. Je hruba stavba za tyden (je-li to dobre zorganizovany). Tomuhle nejde u "mokry" vystavby konkurovat.

    Ale celkove. Projekt, profese, vsechny vady/nedodelky. To muze byt stejne ci horsi, pochopitelne. Ale potencialne tam uspora je.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MAR_TINA: nechcu tu něco zpochybňovat, ale třeba jenom tvárnice jsme u kamaráda stěhovali v 5 lidech celý den. ano, byrokracie je pořád stejná, ale nedovedu si moc představit, že bych se do cihlového domu stěhoval za měsíc od prvního kopnutí do země. viz
    Banka dělala majitelům domu problémy, ke kompromisům se dohnat nenechali - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...delala-majitelum-domu-problemy-ke-kompromisum-se-dohnat-nenechali-40312903
    "Jak dlouho potom trvala samotná výstavba?
    Nechali jsme si stavět dům kompletně na klíč včetně kuchyně. Za 3 dny stála hrubá stavba včetně střechy, pak už se dělaly vnitřky. Stěhovali jsme se za tři a půl týdne."
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PETER_PAN: rychle realizovatelne stavby jsou dneska drevostavby - nesouhlasím
    stavební povolení, čekání na materiál / firmu, základová deska, rozvody, okna, střecha... ta část, kdy se dělá zdivo trvá u běžného rodinného domu cca 14 dní. Všechno ostatní je stejný. Šetřit 10 dní? Fakt?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PRASECI_SOIREE: Uz chapu jak to myslis. Drevostavba = fejkovej dum. Ja take preferuji stavbu z tvarnic, betonovy venec atd., ale levne a rychle realizovatelne stavby jsou dneska drevostavby. A to ale rozhodne neni "derava konstrukce prekryta deskou z ciny". Skladba je standartne: fasada, perlinka/lepidlo, EPS, zaklopova deska, frame, parotes, instalacni predstena.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PRASECI_SOIREE: Ted nevim co tam neni videt. Mas konostrukci z KHV nebo z fosen. Zaklop ze sadrovlaknite desky. Pred tim je izolace, fasada, omitka. Nekdy se dava izolace z vaty i do frameu (tady to tak nevypada). Pak mas parotesnoou folii, instalacni predstenu a sadrokartony, mozna v koupelne sadrovlakna.

    Bud mas jednoduchy system kde se pouziji 2 zaklopove desky, nebo slozitejsi kde 3. Ale od toho se upousti, trende je 2 desky s tim ze instalacni predstena snizuje pocet naruseni parotesu. Fakt ted nevim kam miris.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PRASECI_SOIREE: protože žerou uzeniny, kouřej, chlastaj, sou tlustý a líný.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    QNEDLEEQ: To si take nemyslim, ale uznavam je to tady OT.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PRASECI_SOIREE: Jeste teda. Koukni na to 1. video https://www.youtube.com/watch?v=1JxzXMvivJE .
    To neni barak slepeny s OSB. Je to frame konstrukce z KHV a zaklop ze sadrovlaknity desky. Takze to komentujes a ani jsi to nevidel?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    PETER_PAN: I na terpeny ("vůně pryskyřice") jsou expoziční limity, a poměrně přísný :-D

    Snímače, co jsme používali (SGP30 od Sensirionu a pak několik přesnějších polo-laboratorních modulů od Moneywellu), mají definovanou selektivitu pro řadu látek, takže z jejich výstupu sice neurčím, která z nich to je, ale vím, že to je jedna z nich s nějakou pravděpodobností. Na běžnou organiku (např. ty ketony, jak píšeš, jsou i v dechu) i anorganiku (např. oxid uhelnatý, ozon) tam jsou filtry, protože by to jinak nešlo používat nikde.

    Prototyp jsem si nechal, používám to doma (stoletej barák) a měří to dobře. Když vařím, tak to hned pěkně reaguje odtahem. V novým domě plným syntetiky to neměřilo nižší než maximální hodnotu.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PRASECI_SOIREE: Protoze se doziva o 30 let delsi dobu nez v dobe kdy jsem meli prirozenou prirodni selekci. Detska umrtnost byla pred vedeckotechnickou revoluci pres 50% procent. Lidi co dneska odejdou v 55 let z nemocnice s kompenzovanou cukrovkou a chcipnou v 70 na raka byli jeste pred par desitkama let mrtvy po prvni infarktu jeste pred cukrovkou
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    THERIDANE: Hele, mezi VOC patri vsechny organicke latky. Tzn. i treba vune pryskyrice z borovicove fosny, nebo aceton (v tech migracnich limitech je to neskodne rozpoustedlo) co byl pouzit jako rozpoustedlo pro naterove hmoty. Tohle o formaldehydu prece nevypovida nic.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PRASECI_SOIREE: Ve srovnani s DIY vystavbou je to drahe, pochopitelne.

    Zbytek je mimo. "... provonenej vsema tema naterama, lepidlama a buh vi cim jeste:)" . O atestech na stavebni hmoty a principech hodnoceni ekologickych externalit evidentne ci zdravotni nezavadnosti nevis vubec nic.

    I u preklizky lepene lepidlem na bazi formaldehydu je denni emisni limit, ktery neni problem. Preklizku tam nepouzivaji, to byl priklad, ale i tu si muzes dneska koupit s formaldehyd free verzi. Ale jeji pripadne pouziti nesouvisi s ekologicnosti stavby, ale se zdravotni zavadnosti.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    QNEDLEEQ: kolik tisíc let se z něj dělají vzduchotěsný stavby?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    QNEDLEEQ: Já v tomhle nejsem objektivní, už jsem tou prací tak vystrašenej, že vůbec nepočítám s jinými než 100% intertními materiály :-D sklo, kovy, kámen, beton. Je proti mému přesvědčení dělat permanentní stavbu z paliva a nebo žrádla pro brouky/houby a pak to ošetřovat chemií, aby to nehořelo/nechutnalo, protože to prostě nejde udělat tak, aby to v tom materiálu zůstalo. Všechno změříme ve vzduchu v interiéru. Dost těch materiálů má emisní papíry jen pro použití v exteriéru, u jiných je předepsaná minimální výměna vzduchu (kterou absolutně nikdo nedodržuje) atd.

    Nátěry jsou možnost, ale prakticky to často nejde. Změníš paropropustnost, nedostaneš se všude, případně ti to dělníci stejně podrápou :-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    QNEDLEEQ: Formaldehyd je produktem celé řady rozpadů, včetně přírodních. I dřevo něco málo emituje. U VOC snímačů, na který dosáhneme (cena ~1000 Kč) je ale poměrně malá selektivita, takže správně jsem měl napsat "formaldehyd a další organické molekuly podobné velikosti" :-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    PRASECI_SOIREE: Prototypoval jsem pro jednoho CZ výrobce rekuperací snímač VOC (těkavých organických sloučenin) s tím, že by se pomocí toho větrání regulovalo paralelně s CO2 - tj. jednotka přidá koně, když vevnitř vzroste koncentrace CO2 a nebo nějakýho zápachu. V tzv. "dřevostavbách" (OSB) to bylo permanentně v saturaci, formaldehyd mnohonásobně za rozsahem čidla, takže projekt nakonec zrušili, protože tyhlety novostavby byly právě, co si nejčastěji kupovali rekuperace :-)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    2/2: Dřevostavba Štěchovice: předání domu
    https://www.youtube.com/watch?v=Fz0TRhJEL38


    Zaujalo me to, proto to sem davam. 51m2 , 1,4M na klic, rok 2020. Nazev auditka je do max 1M. To je v dnesni dobe u stavby na klic (!) a pri narocich na soucasne technologie a soucasne projekty nerealne, ale tech 1.4 ci 1.5M CZK je ta hodnota s marzi, rezervou a kvalitnima materialama (trochu lepsi omitka, flexi lepidlo k venkovni perlince, trosku lepsi veci v interieru nez vana za 2k z Hornbachu apod.) co dodrzet jde.
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    AQUARIUS: jako ze tam serou do kbeliku nebo jak to mam chapat? :)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    PUBLICURINATION: minimalne u nakladani s biologickym odpadem tam nejaka snaha bude... a pri rozmerech 4x4x4 metry by to nemuselo bejt zas tak drahy. https://treehotel.se/en/rooms/the-mirrorcube
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    PUBLICURINATION: change my mind
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    PRASECI_SOIREE: tohle nevypada ekologicky, nizkonakladove a uz vubec ne do milionu Kč :D
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    PRASECI_SOIREE: tolik ptáků co se o to rozplácne...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam