• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: a predpokladam ze tam mate ty kalifornsky zizaly? S ceskejma hnojackama asi neexperimentujete?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: to me dostava k otazce jak casto se pak vybira humus?
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: No já ji tam mám spíše z důvodu pevné opory lépe to drží tvar. Ne že by to nešlo bez ní, ale opravovat se ti to po tom už nechce :-D

    SNUPAK: Ocet nevim, my používáme hlavně kys. citronovou. A dobrý. Ono toho tam neleješ moc a kyselá půda není na škodu. Zbytek je spíše zásaditý. Chemii jinak žádnou nepoužíváme.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    A neni tam ta perlinka zbytecna kdyz tam je geoska?
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    KASPAREK: Mě ty žížalý záchody také nejsou pořád jasný. Do toho icb jde moč, hovna, splachovací voda, prostě všechno?
    Ve spodu je pouze odtok a člověk občas koukne, jak se žížalám daří, případně něco přihodí či ubere?
    Trochu octa na čištění mísy zvládnou?
    Zní to dobře. Jinak s jímkou je také občas trochu nechutné práce.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    OGMIOS: My jsme z tech zizal porad uplne nadseny. Fungujou ted 4tym rokem, zima bohuzel neni u nas moc problem, jsme v portugalsku, i kdyz -6C k ranu se tu obcas stane. Kazdopadne IBC mame asi z pulky v zemi horni pulka v dreveny izolovany budce. Na dne nejaky hrubsi kameni, sterk, perlinka, docela silna vrstva hoblin a pak uz ty zizaly puvodne v nejakym mixu bio bordelu co se kolem posbiral. Parkrat uz jsme dosypavali protoze to spis mizi nez pribyva. Uzasny je jak rychle dokazou ty zizali ten prisun materialu ze zachoda zpracovat, nesmrdi to. Jednou se nam prestala odtekat voda, mysleli jsme ze jsme udelali technologickou chybu v ty skladbe vevnitr, tak jsme to na dva mesice prestali pouzivat. Nechtelo se nam uplne hrabat v hovnech, pak uz to byl celkem jen humus. Kazdopadne veskery zpracovani probiha probiha v horni zhruba 20cm vrstve, pod tim hobliny prakticky netknuty, perlinka cista, sterk taky, chyba byla zvenku v odtokovy trubce kam jsem mel pocit ze je dobry napad taky nacpat kus perlinky a ta se zanesla, takze se to dalo cely vyresit zvenku. Kazdopadne na to jak to zni nechutne tak to byla dobra zkusenost videt jak to dobre funguje. Vsechno se jsme vratili zpatky a zatim dalsi dva roky bez problemu. Populace zizal se tam rozrostla docela neuveritelne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: JJ Hrubej stěrk - perlinka - geoška -jemnej štěrk - perlinka - geoška - písek - perlinka - geoška - piliny a na to nějaký základní zázemí z žížalkama.

    V létě jsme mysleli že pochcípaly (v zimě je nikdo nekrmil) a v létě totální vedra, ale na podzim to bylo plný žížal
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: talze ibc, a mas na dne nakej sterk nebo neco?
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Hele první a druhá zima na dvou místech (jedno znáš osobně:-))
    Mám 2 IBC kontejnery, kteří jsou ze tří stran pod zemí. Na druhém místě v bývalé jímce ze 4 stran zakryto. Zatím dobrý. Horší je to podle mě kupodivu v létě. Chce to dát minimálně do stínu.
    Jednou se na jednom místě asi ucpal filt (což je divné) ale hned to zase odteklo. letos to doufám už bude přímo do samozavlažovanýho záhonu.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    A ze nereknete s tema zizalama. Jak to teda funguje? Hlavne jak to funguje v zime?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: To mám stejně. A žížaly už jsem jsem taky integroval skoro všude. Dokonce si nemyslím, že byl byl takový limit v lidech. Všude mám 2 IBC kontejnery, ale používá se jen jeden. A zatím dobrý. Bál jsem se že to nebude stačit, ale obava se nikde nenaplnila.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ale my nemame minikoupelnu...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KASPAREK: slo o par tydnu, nez nam zapoji cov... nakonec to bylo nutne pouzivat jen asi dva tydny. porad lepsi nez chodit do blata ven...
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: tak toytoyka by mi vadila taky. Mame splachovaci zachod s zizalama, kterej ma kapacitu beznyho pouzivani tak 2-4lidi, takze pokud je tu nejak dlouhodobe lidi vic, mame jeste zalozni kadibudku a ja ji teda i v lete obcas pouzivam radsi nez zachod. Ten vyhled, nesploucha to :D Me treba chemickej zachod v mini koupelne neprijde jako vymozenost 21.stoleti, ale chapu ze to ma kazdy nastaveny jinak.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: nastesti jsme se bez toho obesli uplne :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: Jo, já třeba sprcháč v jednom svém tiny domku mám řešený tak, že vstupuješ do něj rovnou s místnosti. Ale u dvou dalších návrhů pro někoho jiného jsem se nesetkal s pochopením, takže nakonec zůstala klasika. Mě přijde, že dneska se ty lidi strašně stydí.

    ANDY_WARHOL: Záchod (konkrétně toytoyka) venku by mě vadila asi hlavně v létě.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KASPAREK: no já jen narážím na to, že přeci jenom už je 21 století a je možné žít pohodlněji než dřív :-)
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    ANDY_WARHOL: rozumim, s detma uz bych se nastehoval do aspon o kousek vetsi krabicky, kde uz se ten prostor na koupelnu najde. A kdo by v tomhle bydlel kdyz je opravdu mraz a kdyz, tak uz si tak zvyknes, ze ti troha toho mrazu na chvili nevadi. Me proste prijde skoda vymyslet nejaky mini bydleni, ale zakazdou cenu tam rvat tradicni koupelnu.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KASPAREK: tak jeslti to nevadí vysrcit prdel na mráz, tak to je samozřejmě ok řešení, ale nám hrozilo že budeme mít celý listopad jen tojtojku, než se nám postaví covka a nakonec jsme si pořídili chmeckej kempingovek záchod dovnitr, naštěstí tu cov zprovoznili dřív, tak se mi ulevilo. Ale sedět byt v listopadu někde v tojce, což je z hlediska teplotního konfortu s kadibudkou srovnatelný, to se mi opravdu nechtělo.
    V mrazu si to představuju těžko
    A taky stačí kdyz bude třeba hrozně chcat nebo něco a chtít se ti nebude.
    A nebo tobě třeba jo, ale jestli máš děti, tak těm už vůbec ne.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    Ja nechapu tu potrebu v tech mini stavbach resit koupelnu takovym klasickym barakovym style. To radsi usetrim misto a budu si cistit zuby v kuchyni a koupelna by byl v podstate jen sprchac. Za ten prostor navic by to myslim stalo. A chemicky zachod mi prijde vylozene vtip, to si radsi venku vykopu kadibudku. Nebo jsou uz dneska kadibudky nelegalni?
    CUKI
    CUKI --- ---
    BASTOCH: Rozumněj tohle je stavba na instagram a FB ne na bydlení. Mě e tam ale líbí několik věci které by rád vyzdvyhnul:
    1) i když je to koncipováno jako převozitelné. je počítáno s aditivní střechou, která se dá realizovat na místě.
    Já s tímto faktem dlouho bojoval a na jinou možnost jsem nepřišel. Prostě mám v projektu střechu kterou zhotovím až na místě. Trochu se to tím prodraží. Ale já počítám třeba ze zatravněnou střechou a materiál bych rád vzal na místě. Počítám s tím. Ze by se vzala skrývka pod a kolem stavby. A pod stavbu by se to dorovnalo třeba místním štěrkem.

    Zde je navíc výhoda sběr vody z větší plochy pro přímé použití. ono to sice na první pohled nevypadá. Ale je to velice důležitý aspekt stavby.

    2) variabilní otevřenost prostoru s vnějším okolím

    3) i u takto malé stavby někdo přemýšlel o tom jak nejlépe vyřešit rozvody. Všechny výtokové baterie jsou blízko sebe. Tohle nevídám ani u velkých projektů. De facto je to IMHO jeden z největších nešvarů dnešního stavebnictví.

    Za mě je sice ta koupelna nešťastně hluboká a nedotažená, ale jako inspiraci ji beru.

    I přes fakt, že se mě masivní použití překližky nelíbí Tady bych chtěl poukázat na pokus o "organičnost"

    Jako dá se na tom vytknout spoustu věcí. Například fakt že kontejner prostě je stavbě moc vhodný není. Zde se ho podařilo v celku smysluplně a jednoduše využít.

    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Zas tak moc do toho nevidím, ale teda minimálně vruty a lišty přímo ve sprchaci vypadají fakt hrozne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam