• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    POWEROFSTYLE: pošli tam toho projektanta, ten by měl jednat s ouřadou na denní bázi
    CUKI
    CUKI --- ---
    POWEROFSTYLE: Možná tě zklamu, ale přírodní park má nějaký smysl a určitě do něj nepatří maskované bydlení. Za mě i když se ti to podaří, je to prostě špatná karma.
    POWEROFSTYLE
    POWEROFSTYLE --- ---
    POWEROFSTYLE: Tož projekt už mam hotový a chystáme se na jednání s ouřadem. Poradite prosím, jak v tomto případě pozitivně zapůsobit a čemu se naopak vyvarovat? Uctivě děkuji!
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: uzasny video. diky :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: zajimaly by me realizace .. preci jen rakos a hromada dek neni bezna zapadni predstava o saune, ale treba si to jen nedovedu predstavit ..
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: V jakém směru? Je to jeden z nejednodušších způsobů sauny.

Vypleteš obloukovou k-ci a na tom jsou deky které izolují směrem ven. "Lepší" mají tu konstrukci z jílu uvnitř máš dolík na horké kameny. Pokud budeš chtít až najdu chvilku, určitě najdu nějaké fotky těch co jsem stavěl tady a nebo jiné.

Možná pokud něco vyhrabu, tak budu mít fotky jak to funguje na Sibiři daleko za Uralem. Ty úplně původní k-ce ze kterých vychází ty u nás známější finské sauny. V některých oblastech se dělají třeba tunelové k-ce, ale ty nejsou imho nic moc.
    Za mě ty nejobyčejnější indiánské sauny jsou mnohem lepší než ty moderní z masivního dřeva. Pro nejlepší efekt je dobré aby ta izolace byl co nejblíže vnitřku. Samo dřevo se natápí poměrně dlouho a potřebuješ větší energetický zdroj.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: muzes to inipi rozvest?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: kameni me taky napadlo
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: K tomu základu. nevím co tam máš v okolí za kámen, ale já bych první řadu volně položil na kameny nad terénem nebo i šikovně vytvořené štěrkové lože, které bude odvádět vodu. Beton netřeba a nebo třeba jen malé patky do rohů
    Kameny Mořina?

R6ANDREW: viz to co jsem teď psal.
    Voda furt bude vzlínat. Obytný prostor bych podložil celoplošnou hydroizolací, pokud není důvod proč to udělat nejde.
    Roubenku můžeš v klidu i vyheverovat. Opravovali-vyměňovali jsme tak prohnilé spodní patro. Zvednout to jen tak aby to šlo podložit.

Co se týče bariérové zábrany, ta funguje jen někde a jen s nějakým úspěchem. Hrám na hlíně je ale vždy špatně.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: ja se snazim zjistit jak to udelat poradne, nebo ted nechapu asi spravne smysl:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: a co máš k dispozici za dřevo?
    No jde spíše o ten provoz. Nárazový a čím to budeš vytápět. Pokud dřevem budeš si moc dovolit víc "chyb" pokud el, pak bych se snažil o co nejmenší ztráty ve vnitřní k-ci.
    Hodně bych se zaměřil na izolaci-distanci od země.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: prave proto se ptam na srub, technologii si vyresim sam. tam rady nepotrebuji
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Já ti ji neberu, ale celej ten srub je v té k-ci jaksi navíc. Hodně záleží právě na způsobu provozu. Já stavěl vždy jen tyhle indiánské sauny. Byl jsem i v těch rusko-finských. Oni používají kulatinu z nedostatku jiného materiálu. Ale ani tam se dnes kulatina nepoužívá. Zaměřil bych se na to čím to chceš vyhřívat a jaký plánuješ provoz.

Dokud dovnitř nebudeš řešit nějaké technologické vymoženosti je stavba srubu vcelku jednoduchá.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: delej si zasadne co chces, ja mam jinou predstavu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Sruby beru jako dost neekologické stavby, nejsem zrovna příznivcem.
    Na Saunu se IMHO nehodí. Sauny dělám zásadně přírodní -inipi.
    Záleží hodně co má být zdroj tepla.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: nemas nejake zdroje k tomu jak delat sruby ? klidne knihu. ja bych si chtel pristi rok postavit srubovou saunu ale nechci nic betonovat. chtel bych to udelat zcela prirodne, pokud mozno. tak shanim nejake informace
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Bych se zeptal, co tě vede k tomu to neudělat pořádně?
    Dřevo na hlíně určitě neleží. Bude ležet na nějakých třeba i volně ložených kamenech.
    Roubenka je hodně obecné určení, ale ta roubenná část podřezávat netřeba. Nopovka určitě pomůže pokud ji dáš správně. hydroizolaci na to určitě nedávat (alespoň podle toho co píšeš). Možná by pomohla obecná fotka, nějaký řez a pod....
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Kurna ten strop jsem resil v malych bydlenich:) ne tady, sorry..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam