• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    TSOH
    TSOH --- ---
    MAR_TINA: Umístit by to mělo jít, ale na úřadě mi říkali, že daná stavba musí splňovat definici RD, která je někde definována.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TSOH: je otázka, jestli ten dům velikosti 44 m2 dokážeš na pozemek umístit tak, aby to odpovídalo všem místním předpisům - vzdálenost od hranice apod. Nebo jestli ti dají výjimku.

Nevím o tom, že by existovalo něco jako minimální počet obytných místností nebo výměra domu, když se prodávají byty o velikosti 25 -30 m2
    TSOH
    TSOH --- ---
    Netuší někdo, jakou nejmenší zastavěnou plochu má RD, tak aby splňoval požadavky na velikosti místností atd?
    Mám možnost koupit malý pozemek, kde by se dal postavit dům, ale vzhledem k velikosti pozemku by mohla být zastavěné plocha jen 44m2 (pozemek má jen 88m2). Na úřadě mi říkali, že v této ploše (44m2) dům postavit nelze.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    POWEROFSTYLE: pošli tam toho projektanta, ten by měl jednat s ouřadou na denní bázi
    CUKI
    CUKI --- ---
    POWEROFSTYLE: Možná tě zklamu, ale přírodní park má nějaký smysl a určitě do něj nepatří maskované bydlení. Za mě i když se ti to podaří, je to prostě špatná karma.
    POWEROFSTYLE
    POWEROFSTYLE --- ---
    POWEROFSTYLE: Tož projekt už mam hotový a chystáme se na jednání s ouřadem. Poradite prosím, jak v tomto případě pozitivně zapůsobit a čemu se naopak vyvarovat? Uctivě děkuji!
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: uzasny video. diky :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: zajimaly by me realizace .. preci jen rakos a hromada dek neni bezna zapadni predstava o saune, ale treba si to jen nedovedu predstavit ..
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: V jakém směru? Je to jeden z nejednodušších způsobů sauny.

Vypleteš obloukovou k-ci a na tom jsou deky které izolují směrem ven. "Lepší" mají tu konstrukci z jílu uvnitř máš dolík na horké kameny. Pokud budeš chtít až najdu chvilku, určitě najdu nějaké fotky těch co jsem stavěl tady a nebo jiné.

Možná pokud něco vyhrabu, tak budu mít fotky jak to funguje na Sibiři daleko za Uralem. Ty úplně původní k-ce ze kterých vychází ty u nás známější finské sauny. V některých oblastech se dělají třeba tunelové k-ce, ale ty nejsou imho nic moc.
    Za mě ty nejobyčejnější indiánské sauny jsou mnohem lepší než ty moderní z masivního dřeva. Pro nejlepší efekt je dobré aby ta izolace byl co nejblíže vnitřku. Samo dřevo se natápí poměrně dlouho a potřebuješ větší energetický zdroj.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: muzes to inipi rozvest?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: kameni me taky napadlo
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: K tomu základu. nevím co tam máš v okolí za kámen, ale já bych první řadu volně položil na kameny nad terénem nebo i šikovně vytvořené štěrkové lože, které bude odvádět vodu. Beton netřeba a nebo třeba jen malé patky do rohů
    Kameny Mořina?

R6ANDREW: viz to co jsem teď psal.
    Voda furt bude vzlínat. Obytný prostor bych podložil celoplošnou hydroizolací, pokud není důvod proč to udělat nejde.
    Roubenku můžeš v klidu i vyheverovat. Opravovali-vyměňovali jsme tak prohnilé spodní patro. Zvednout to jen tak aby to šlo podložit.

Co se týče bariérové zábrany, ta funguje jen někde a jen s nějakým úspěchem. Hrám na hlíně je ale vždy špatně.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: ja se snazim zjistit jak to udelat poradne, nebo ted nechapu asi spravne smysl:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: a co máš k dispozici za dřevo?
    No jde spíše o ten provoz. Nárazový a čím to budeš vytápět. Pokud dřevem budeš si moc dovolit víc "chyb" pokud el, pak bych se snažil o co nejmenší ztráty ve vnitřní k-ci.
    Hodně bych se zaměřil na izolaci-distanci od země.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: prave proto se ptam na srub, technologii si vyresim sam. tam rady nepotrebuji
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Já ti ji neberu, ale celej ten srub je v té k-ci jaksi navíc. Hodně záleží právě na způsobu provozu. Já stavěl vždy jen tyhle indiánské sauny. Byl jsem i v těch rusko-finských. Oni používají kulatinu z nedostatku jiného materiálu. Ale ani tam se dnes kulatina nepoužívá. Zaměřil bych se na to čím to chceš vyhřívat a jaký plánuješ provoz.

Dokud dovnitř nebudeš řešit nějaké technologické vymoženosti je stavba srubu vcelku jednoduchá.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: delej si zasadne co chces, ja mam jinou predstavu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Sruby beru jako dost neekologické stavby, nejsem zrovna příznivcem.
    Na Saunu se IMHO nehodí. Sauny dělám zásadně přírodní -inipi.
    Záleží hodně co má být zdroj tepla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam