• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTCZ/SK hiphop, rap a trap
    o českym a slovenskym hiphopu, rapu, trapu a grimu, hlavně novinky, ale i starší oblíbené kousky... diskuze o scéně ;) lehký přesah do reggae povolen
    všechny ostatní země sem: [ HIP-HOP :: městská subkultura - malujeme, rapujeme, scratchujeme, breakujeme, stahujeme! ]

    pokud chcete vložit info o nějakém koncertu nebo party, vložte do prvního řádku slovo AKCE, pro snadnější filtrování..
    rozbalit záhlaví
    ONDRAASOVKA
    ONDRAASOVKA --- ---
    JUNIORGOTHAJ: asi jsem slepej. prošel jsem všechny obchody, co znám, a nikde jí nevidím.
    mohli byste mi prosím někdo poradit, kde jí koupit?
    JUNIORGOTHAJ
    JUNIORGOTHAJ --- ---
    ONDRAASOVKA: Je to na všech streamovacich službách..
    HESPELER
    HESPELER --- ---
    MATT: na glitch mi nesahej! :]

    Jinak bych se pod tohle podepsal.
    ONDRAASOVKA
    ONDRAASOVKA --- ---
    FIDEL: nemyslím si, že z autenticity se stalo klišé a dokonce si ani nemyslím, že by se kdy z autenticity mohlo stát klišé nebo kýč, tohle prostě nedává smysl.. jinak rozumím, co tím chceš celou tu dobu říct, i když z toho teda dvakrát veselej nejsem..
    FIDEL: našels to i někde jinde, prosím? nějak se mi to nedaří.
    JUNIORGOTHAJ
    JUNIORGOTHAJ --- ---
    FIDEL: Trochu sem se bál, ale je to hodně true!
    Jen ten Marys na beatech nic moc teda.
    MATT
    MATT --- ---

    Kolik je vám let (anonymní) ?

    36 hlasy od 36 respondentů

      MATT
      MATT --- ---
      MIKE_HEKTIK: me to prijde takovej klasickej hudebni cyklus... nejdriv je to divny, skladaj to exoti, pak se to zacne rozsirovat, zacina to bejt zajimavejsi, nabalujou se lidi, stava se to jednodusi, zacnou skladat i mene postizeni jedinci, stane se z toho mainstream poslouchatelny pro 70% lidi uprostred gausovky.. a konci to objevovanym michalem davidem nebo landou o kterejch lecko prohlasi, ze jsou to kvalitni profesionalni umelci..

      ten styl se tak nafouknu, ze uz nejni "celej pro tebe", ale musis si vybirat. pokud chces neco autentickyho, tak holt musis vybirat pacienty jako je mladej havel, nebo ty co jsi vyjmenoval.. me se to uz stalo s punkem, metalem, teknem, junglem dubem, dubstepem, i chillout je ted takovej divne glitchovitej... ;))
      L4MA
      L4MA --- ---
      MIKE_HEKTIK: dyt se shodujem - "je to sprostej dementni poslechu nehodnej pop" = novy backstreet boys, nebo dopln si sam. :) fideluv nazor nesdilim, celkove dost casto nechapu, jestli lidi myslej vazne chvalu na spoustu jinejch vykalu, co se to objevujou, nebo jsou "on so many levels of irony", ktery ani ja nepobiram. :)
      FIDEL
      FIDEL --- ---
      a uz je venku celej strejda filie
      Buldok by Filip Konvalinka on Spotify
      https://open.spotify.com/album/6NSLfSpRWsFt8mLV2tIuon
      FIDEL
      FIDEL --- ---
      myslim, ze nejlepsi priklad je u nas Rytmus. je to mainstream, je to komerce, neni to vubec politicky, ale stejne mu nelze uprit, ze ma jednu z nejlepsich(neli neklepsi) techniku u nas a dokonce vydal jednu z nejlepsich desek co tu kdy vyslka a to i lyricky (bengoro). no a do toho se zaprodava, kde muze, ale to neznamena, ze obcas neudela naprosto skvelej flak.
      FIDEL
      FIDEL --- ---
      MIKE_HEKTIK: chodim sem hlavne cucet na klipy, navic je tahle debata nekonecna a s zeleznou pravidelnosti se opakuje, ale par slov, neb se mi zda, ze co pisu(at uz sem ci na alarm) zcela dezinterpretujes.
      nevim, kde se vzala ciste ideologicka poloha, ze dobrej rap se pozna dle toho, ze neco narusuje, ze je subverzivni, jak to probuh souvisis s kvalitou hudby, techniky rapu atd atd? vzdyt to nebyla pravda ani v tech drevnich dobach, muzika neni dobra dle toho ci je mainstreamem nebo undergoundem, pevne doufam, ze hudba a umeni se temhle kolonkam vyhybaj. a jeste posledni vec, ohaneni se slovem "autenticita", z toho se spoecialně v rapu stalo nicnerikajici klise, kdo dela ozajstny rap? kdo dela pravdivy rap? dyk to je totalne vyprazdnenej pojem, autenticita je fakt dneska hlavne kyc. navic, pokud bychom pristoupili na to, ze autenticky rapper je ten, jenz rapuje co zije, tak to je Yzomadias zcela jiste taky, mozna zdaleka nejvic. v usa dava prazdnota mumble rapu smysl, kdezto u nas je napodobou? tyvoe, to je furt preci jeden a ten samej svet. prijde mi, ze te vic zajima nejaka ideova cistota, nez muzika, ja treba nemuzu neslyset, ze lidi z milion+ delaj beaty svetovy urovne a rada z nich rapuje lip, nez vsichni angazovani rapperi dohromady. nerad bych ti bral nejake iluze, ale treba ten tebou zminivany fvck kvlt ma s milionem uz vydanej feat a Eduv syn Yzomandiase opakovane chvali na sitich. co se boomera tyce, to byl tak trochu vtip, vsichni vime, ze sem tu ze vsech nejstarsi ja;) takze , kdyz pisu pohrebni kapela kapitalismu, tak tim nemyslim, ze milion + jsou subverzuvni, ale jsou doproovodem te cesty do prdele (zrejme k nejakemu semifasismu, ale to je uz vec vedlejsi)
      MIKE_HEKTIK
      MIKE_HEKTIK --- ---
      MATT: ok, vzal jsem to jinak..
      s tim naprosto souhlasim a v tom prave vidim ten problem. ted je to ten mainstream, fuck that...

      L4MA: a to samy. takze protoze je doba zkurvena, mam rezignovat na umelecky aspirace a smirit se s tim, ze je to pahudba a idealni pohrebni kapela doby a kapitalismu, jak pise fidel? fuck that again. pze ani fidel nechape, ze tohle neni pohrebni kapela kapitalismu, jak z trapu rad na alarmu dela. :) (nic proti alarmu a fidelovi, naopak.
      je to jeho soucast), ktera ho supportuje, ne narusuje, jak tomu bylo u mnoha nejen rapovejch kapel, ktery sice casto nevedomky ale porad mely ve svy tvorbe obsazenej jistej subverzivni prvek. milion+ plus milion jinejch uskupeni tohle nedelaj. je to sprostej dementni poslechu nehodnej pop.

      vlogy jsem proklikal do pulky, nijka me to neprekvapuje. kde je plug je toxx.

      FIDEL: ok boomer, si brasko nech pro nekoho, kdo je boomer. strilis vedle :)
      FIDEL
      FIDEL --- ---
      Fvck_Kvlt - Tu II (prod. Fvck_Kvlt)
      http://www.youtube.com/watch?v=3fWSsni42jw
      JST
      JST --- ---
      FILIP KONVALINKA - FULL CLIP feat. EURODEL, DE PUTA MADRE, DJ J.KID (prod. MARYS)
      http://www.youtube.com/watch?v=vodKNOw0WnE
      FIDEL
      FIDEL --- ---
      Yzomandias x AstralKid22 - Kde Je Plug? [prod. ConspiracyFlat] OFF VD
      http://www.youtube.com/watch?v=d0fga1FjG4Q
      L4MA
      L4MA --- ---
      MIKE_HEKTIK: ten impact neni tam kde ho imo pravdepodoben heldas, v jakymsi umeleckym vyjadreni. pro me treba je to v tom celku, symbol doby, kde je takova dekadence a pahudba mainstream, novy "back street boys"...

      VLOGY JSOU ZPÁTKY - Yzomandias x Nik Tendo: Double Trouble Tour Episode 01 (Pilot)
      https://www.youtube.com/watch?v=F6Ag2fBMD-U


      MATT
      MATT --- ---
      MIKE_HEKTIK: nn, myslel jsem treba E!Ecka, marvini taky byli spis vtipny nez hluboky atd.

      Nedavno jsme zas jezdili firemnim autem, kde se dalo poslouchat jen "bezne radio 80s-00s" a napadlo me, ze obecne "pop", resp. "mainstream" byl vzdycky jednoduchej a M+ dneska uz mainstream jsou.
      FIDEL
      FIDEL --- ---
      kdysi jsem se to v jednom textu o Logicovi pokusil vystihnout taklenc
      Může to vypadat, že je v současném rapu něco špatně, ale člověk by si měl především dát pozor, aby nepodléhal morální panice, která si zase jednou hledá svého devianta. Málokdo je víc na ráně než vulgární a samozřejmě patřičně machističtí rappeři mladé generace. Něco podobného jsme už navíc zažili nejdříve s g-funkem a následně s jižanským crunkem. Trap ústy nejmladších rapperů možná často mumlá, ba dokonce občas mluví z cesty, ale je to také v něčem nejvýmluvnější a fascinující doprovodná hudba do pasti, v níž se ocitá euroamerický svět pozdního kapitalismu. Těžko si představit lepší pohřební kapelu.
      FIDEL
      FIDEL --- ---
      ok boomer;)
      MIKE_HEKTIK
      MIKE_HEKTIK --- ---
      MATT: chapu, ale to ze je napr z konika xenofobni rasista mi prijdde jako trochu jina vec. jestli jsi to tak myslel...
      trap je soundtrackem doby, ta jeho vyprazdnenost a ten numb the pain at any cost pristup. v tom muze bejt a je urcita sila. tak jako byly silny momenty devadesatkovyho rapu. spousta kapel z ty doby byli mizerny lyrici, ale ta surovost a nasranost boom bapu mela nejakej impact, vypravela pribeh rozmrdanejch inner cities a lidi v nem. to se da samozrejme najit i v trapu. jen nevim, proc bych to mel poslouchat vod ceskejch fracku, ktery si potetujou xicht a pak rapujou vo tom, jak shrabli dalsi love od svejch vypatlanejch patnactiletejch fanousku...
      v tom je pro me soundtrackem doby treba fvck kult, eduv syn, i ten samey, dokonce i fetactvi poseidona vltavy ale ne milion+
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam