• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTCZ/SK hiphop, rap a trap
    LAYUP
    LAYUP --- ---
    INK_FLO: Tak samozřejmě je to společenská věc, ale hlavně v čechách je to naprosto zakořeněný, tady se považuje furt za okay si nechat prát, vařit a uklízet a ještě to očekávat. Hlavně v mojí generaci, ti mladší, ne vždy, jsou na tom už lépe.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    jakože to je na jedné straně vina těch, kteří tohle šíří, ale na druhé straně vina rodičů, že svoje děcka (ne)vychovali tak, že jim nedochází, co je na tom dementního a žerou jim to (což je zase o nějaké sociální skupině/vzdělanosti, kde bude ložisko těch fans)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    LAYUP: pak může být ale i případ (jako je ten Andrew Tate, což je teda non-rap) kdy ho někdo s tím konfrontuje a on to dělá dál, protože ho to prostě baví nebo zjistil, že mu tenhle lacinej attention whore styl přináší fame. A má velký publikum, který mu to žere. Tam jsou pak dvě řešení - jedno pomalý (edukace toho publika, zpřítomňování a pojmenovávání těch věcí, že to možná není uplně vhodnej role model, což je práce spíš víc než jednu generaci, aby se to uplně vyměnilo) a druhý problematický a rychlý (cenzura, zákazy, cancel)
    LAYUP
    LAYUP --- ---
    HONZA09: tohle je prostě úplně levná a prázdná forma argumentace, sorry.
    LAYUP
    LAYUP --- ---
    HONZA09: ne není, touhle logikou bychom stále měli žrát sýrový maso a kreslit po jeskyních, člověk má schopnost se učit ze svých chyb. Snoop Dogg v novém dokumentu vypráví story, jak se je na začátku kariéry pozvala Dionne Warwick na konfrontaci o jejich textech o ženách, přiznal, že do té doby o tom takhle nepřemýšlel a pak taky tyhle projevy omezil nebo úplně vypustil.

    Snoop Dogg says Dionne Warwick confronted him and Tupac about misogynistic rap lyrics | The Independent
    https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/news/dionne-warwick-snoop-dogg-tupac-lyrics-b2256481.html
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    LAYUP: Rap je muzika z ghetta a okrajovejch částí společnosti. S tím jdou ruku v ruce témata a patologický jevy, který prostě pěkný nejsou, nikdy nebyly a nikdy nebudou. To jsou kořeny.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    LAYUP: No a neni snad? :)
    LAYUP
    LAYUP --- ---
    INK_FLO: já jsem taky řekl tenhle typ rapu, čímž nezobecňuji.
    LAYUP
    LAYUP --- ---
    HONZA09: Tohle mám úplně nejradši, tak to prostě je, tak to bylo a tak to taky bude! LOL.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Ono to s tím Barracudou a podobnými makaky bude asi podobnej case jako třeba Andrew Tate - nějakej egregor, kterej channeluje (nebo přímo vytváří) temnější/primitivnější proudy, veze se na nějakých tendencích, těží z toho pozornost, zájem, prachy. Tam hraje roli i to, že je tam vždy strana toho příjemce, když někomu tento typ mysoginního chování imponuje, tak to primárně říká i něco o něm a jeho mentální kapacitě. Plus tam můžou hrát roli i různý fenomény jako identifikace s agresorem, stockholm syndrom atd., který můžou částečně vysvětlit ten paradox, že někdo to klidně i tak může chtít a vzájemně jim tento mód fungování vyhovuje (já se chovám jako agresivní pimp a ty jako submisivní bitch nebo naopak a dává nám to nějakej high/rajc, nebo to dává utrpení, ale přesto v tom oba zůstávame). Při poukazování na to, co na tom všem může a nemusí být o.k. je imho tenká linie mezi snahou o nějakou evoluci, edukaci atd. a (ne)vědomým morálním povyšováním se, kdy já z nějaké nadřazené pozice soudím, co by se dle mě mělo někomu líbit či nelíbit, co by si dle mě měl nebo neměl nechat líbit, aby to zapadalo do mého morálního kódu, jenž by měl být univerzálně aplikovatelný.

    Poslouchal jsem ze zvědavosti tento podcast (ačkoliv mě jeho rap nebaví a jako osoba je mi nesympatickej) a on tam mluví o tom, jak píchá stovky ženských (vysokoškolačky, zadaný, nezadaný, slušný, neslušný atd.) a že (prý v rámci respektu a slušnosti) dle jeho zkušenosti ženský na tu jeho macho pózu "beru si co chci" slyší a rajcuje je, i přesto, že často tvrdí opak a pohoršují se nad tím. Samozřejmě v tom jeho náhledu na svět jsou určitý mezery, třeba v tom, že samotný lovení instagram barbín nebo ožralý publikum na jeho koncertech už je dost specifická skupina lidí, podle které se dají asi těžko dělat nějaký zobecňující závěry o tom, jak to ženský či chlapy mají nebo nemají. Zároveň je vtipný, že on se tam chlubí svým povrchním životem založeným na honění čísel, chlastání a píchání a jedním dechem si stěžuje na povrchnost těch holek, díky které nemůže najít tu pravou na založení rodiny a trvalý hodnotný vztah, který by chtěl :-))...že překvapivě nějak mezi těma ženskýma, který jen hledají hajzl, kde by to narýsovali, nemůže najít tu hodnou mámu k dětem (tzn. naráží na mantinely toho hedonickýho světa založenýho na omezených zákonech). Tím chci říct, že ta rapová subkultura může být takovej trochu svět sám pro sebe, kde můžou platit trochu jiný pravidla, než jinde.

    REFEW: Jsem milovník žen, Protiva mohl být velkej, Nemůžeš bejt hrdej na něco, co jsi dostal od boha
    https://www.youtube.com/watch?v=DogJ8LP5ff8
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    LAYUP: Mysoginní chování je součástí hip hopová kultury já nevím od kdy, ale rozhodně dlouho. Auta, peníze, drogy, domácí násilí a kurvy. Tak to prostě je.

    Too $hort - Cocktales
    https://youtu.be/VezpCq-EIss


    Domestic Violence
    https://youtu.be/cUno8BMayY0
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    samozřejmě s doprovodným sofistikovaným lingvistickým rozborem textů a dekódováním vizuálního obsahu a jeho sdělení :-)
    ONDRAASOVKA
    ONDRAASOVKA --- ---
    INK_FLO: sorry, mlčim, vím, že toho seš schopen! :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    provokuješ k tomu, abych strávil hodinu procházením zdejšího archivu a začal postovat důkazy místo řečí :-)
    ONDRAASOVKA
    ONDRAASOVKA --- ---
    INK_FLO: teď už ale trollíš :D
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ONDRAASOVKA: posílala by svejm fanynkám signál "chovejte se k chlapům jako k lacinejm věcem".

    No třeba může posílat signál "je sexy a fajn chovat se jako laciná věc a přistoupit na tyto pravidla hry", případně "je sexy být bitch, co si bere svý a ostatní a svět jsou jen nástroje k uspokojování mých potřeb" (což je v bledě modrým to "chovejte se k chlapům jako k lacinejm věcem"). Jakože ani uplně nevidím řešení problému v tom, že ty ženský aby byly hustý, tak se začnou chovat stejně a hrát tu hru taky.
    ONDRAASOVKA
    ONDRAASOVKA --- ---
    INK_FLO: ok, začarovanej kruh, myslím, žes to moc zobecnil, ale rozumíme si.
    Láďa se ti nesnažil tvrdit, že reverzně je to v pořádku, tos do toho dosadil ty. on se ti akorát snažil oponovat, že klip od nějaký holky na tom jeho tvrzení nic nezmění..
    peace.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ONDRAASOVKA: nechce se mi tu hledat konkrétní klipy, ale některý ženský byli demencí na uplně stejné rovině jako Barracuda a u těchto konkrétních příkladů by to tak i mohlo působit "dyť to tak chtěj". Jestli je to jen hra/předstírání a nemá se to z jejich strany brát vážně je opět dvousečná zbraň. Protože pokud připustím, že klip/text znázorňující postavu vyzývavé laciné bitch je hrou (nebo začít řešit, že je v menšině, a proto to nic neznamená), tak stejně tak můžu relativizovat i to, že klip/text znázorňující postavu mysoginního macha je úplně stejnou hrou.
    ONDRAASOVKA
    ONDRAASOVKA --- ---
    INK_FLO: to je samozřejmě pravda, jenomže tys to použil v přímý souvislosti. tzn. i když jsi to tak samozřejmě nemyslel, tak trochu to naznačovalo "dyť to tak chtěj"...

    INK_FLO: já ten dvojí metr nevidim. ta holka přece nejede úplně to samý, co barracuda. kdyby jo, posílala by svejm fanynkám signál "chovejte se k chlapům jako k lacinejm věcem"...

    tyhle dva případy zkrátka nemaj stejnou startovní pozici.
    a nikdo ti tu přece neříká, že to schvaluješ;)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ONDRAASOVKA: "konkrétní rapperka, která si buduje lacinou imidž, přece nemluví za všechny holky.." - Barracuda předpokládám taky nemluví za všechny kluky + laciná imidž je laciná u obou pohlaví stejně
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam