ONDRAASOVKA: myslim, že např. v Itálii, ale i Francii i vzhledem k "barevnosti" tý scény, je to prostě nemyslitelný, nějakej marginální nazirap asi existuje všude, ale rozhodně se to nedotýká gró scény, která je navíc historicky prostě černá. to, co se děje u nás či na Slovensku (vlastně by mě zajímalo, jak to maj v Polsku a Madarsku) podle mýho souvisí s celkovym posunem společnosti doprava skrze kulturní války, Rytmus by v době, kdy vydal Bengoro (btw dodnes jedna z nejlepších rapovejch desek co tu vyšla) podobný blbosti, který teď trousí na potkání z huby dle mýho nevypustil. jenže teď tyhle kecy vládnou Slovensku, tak proč ne. na konci devadesátek a v nulkách se dle mýho podobný přehmaty, který jsou dnes běžný, prostě neděly, naopak bylo dobrým zvykem mít nějakej afa song, jenže rap taky málokoho zajímal, všichni jsme dostávalli na budku od náglů třeba jen za to, že skejtujem a co si budem povídat, v rapu tehdy nebyly love, byla to subkulturní záležitost, dnes je to mainstream a nesnášenlivost se halt mainstreamizuje.
jiná věc je sexismus, v tomhle jsem asi boomer, to bylo v rapu vždycky a podle mě to prostě chce brát případ od případu, Jedu jako bauch je jeden z nejvíc sexistickejch tracků ever a mně to vůbec nevadí, hudebně i rapově je dokonalej, hrozně nerad bych se dostal do momentu, kdy z rapu zmizej explicitní tracky o sexu, pak přijdou na řadu jedy a pak třeba násilí (je to prostě součást, která se nemusí každýmu líbit, ale je tam od začátku, já bych to nezakazoval, ať to někdo chytře zdissuje v tracku, asi by to ale neměla bejt Katarzia;). ovšem, když jsem teď slyšel svého oblíbence Dollara, kterej je král sexismu na featu u Pil Cyho s Brassim, tak to bylo moc už i na mě (a hlavně to neni to ani trochu vtipný, kdežto ten Hugo mi dycky vtipnej přišel). nedávno jsem byl např. upozorněn na to, že má oblíbená píseň od Loop Troop Bandit Queen také objektifikuje ženy, jen jiným způsobem, nedělá z nich děvky, ale pro změnu zas riot girl (na takovýhle hrátky jsem už asi fakt starej).