• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PIDALARodina bez tatínka nebo bez maminky, prostě sólorodičovství
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PIDALA: To jsou ty priority, o kterych jsem psal ;-).
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    _KACZENKA_: Jedna věc mi ale nejde na rozum... vím, že v Praze jsou nájmy opravdu takhle drahé. Ale proč teda v té Praze zůstávat? Když tam není příbuzenstvo které pomůže, nedrží tě tam práce, na kulturu stejně nejsou peníze... tak proč prostě nejít na malé město, kde jsou nájmy levnější?
    _KACZENKA_
    _KACZENKA_ --- ---
    PIDALA: já měla rodičák 6500,- a 8500,- příspěvek na bydlení + sem tam pár stovek z nějaké brigády kterou jsem zvládla zkloubit s malou. Jinak máš recht, jednoduché počty, matky samozivitelky to mají finančně hodně těžké.
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    _KACZENKA_: Tak to čumím :D Já měla rodičák rozvržený na nejkratší možnou dobu a fakt to vycházelo na 7000,-
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    MAKROUSEK: To nejsou těžké počty přeci! Rodičák má každý jinak, ale běžně se pohybuje někde mezi 4500,- až 7000,-, pokud počítáš s tím, že dítě jde okmažitě ve třech letech do školky. A ještě z toho odečti 1200,- měsíčně za hlídání na oraz :D
    _KACZENKA_
    _KACZENKA_ --- ---
    MAKROUSEK: já můžu mluvit akorat za sebe a když jsem byla na rodicaku, tak můj "příjem" byl měsíčně 15 tis. a 12 tis.jsem platila nájem, alimenty 0 , takže na jídlo, oblečení, drogerii a zábavu pro mě a dceru mi zbývalo měsíčně cca 2 tis., to opravdu není na zaplacení chůvy ještě...
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    MAKROUSEK: Když ony jsou opravdu alfou a omegou samostatných matek peníze. Nedá se nic dělat, ale když je žena na péči o malé dítě sama, zvlášť když opravdu tatínek ani neplatí, není vůbec žádný čas na vydělávání peněz.
    Ano, existuje možnost, dát dítě do nějaké soukromé školky, která se pohybuje někde od 8 tis/měs a v Praze to bude nejspíš ještě víc... což je fakt dost, pokud vezmeme navíc v úvahu, že dítě je tak v podstatě hrozně brzy separované od obou rodičů... vlastně ti ho pak vychovává cizí osoba.
    A najít nějakou práci z domova je štěstí. A i tak je ta práce náročná, protože dělej nějakou práci doma u počítače, když se dítě batolí kolem, vyžaduje pozornost, jedním okem ho musíš pořád sledovat...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MARKYSHA: Chapu, chapu. Akorat mi prijde, ze tri stovky dnes uz neni tolik, aby si to nemohla dovolit ani samozivitelka. Ale treba se pletu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MAKROUSEK: Tak správná verze je děti jsou závislé, v hlavě kluk a holka a píšu z mobilu s dcerou na klíně...

    Musíš si uvědomit, že spolu se samoživitelstvím jde ruku v ruce finanční nouze (zvlášť když tatíček ani neplatí a i když ano, je to minimum) a na chůvu prostě není.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MARKYSHA: To byla jenom vtipna reakce na shodu podmetu s prisudkem "deti nemaji byt zavisli". Ale dobra, omlouvam se, nechal jsem se unest.
    Mimochodem k tomu prepracovani, opravdu obdivuju, co zensky vydrzi s prckama, ja jako chlap bych to nedal. Osobne si myslim, ze to chce prehodnotit priority - kdyz nemam teticky, babicky, investuju tydne tri stovky do chuvy na tri, ctyri hodiny. A mam jednou tydne cas na sebe. Ale jak pisu, takhle bych to delal ja, my mame takhle chuvy uz od doby, co byly prckovi tri tydny (celkem cilene jsme jej socializovali, aby nemel nejak dramatickou separacni uzkost, az nastala ona doba).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MAKROUSEK: Že by ve škole? Proč se probůh mají 3-5 leté děti učit gramatiku? A to se jí na tabetu naučí jak? Z internetových diskuzí??
    MAKROUSEK: No prima, to už brzy bude moct někde trollit na netu, gratuluju :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    _KACZENKA_: Presne tak. Prckos ma tablety tak od pul roku, je pravda, ze prvni rozbil, ale ted uz je tak nehazi po pokoji. A i kdyz uz mel dva roky, tak porad jeste neumi poradne cist, jenom svoje jmeno a maximalne tak mama nebo tata.
    _KACZENKA_
    _KACZENKA_ --- ---
    MARKYSHA: modelina jí ještě neba, teď jsem spíš premyslela nad tím umělým pískem na doma, aby si trochu vyhrála, ale taky se obávám, že to bude všude :D Na tu stavebnici se mrknu, to by možná taky zaujalo :)
    _KACZENKA_
    _KACZENKA_ --- ---
    PIDALA: Má ho "samozřejmě", protože dřív abych s ní zvládla něco udělat jsem ji půjčovala telefon s pohadkama a vím, že to ji aspoň na chvilku zabaví, tak dostala na Vánoce tablet, ale zas na druhou stranu třeba nemáme televizi a co se tabletu týče, tak fakt sleduje buď prasátko Peppu nebo rozvíjí hudební " nadání " na tom sampleru a ještě jen po určitou dobu... :)
    Taky jsem si říkala, že jí tohle dávat nebudu, ale teď jsem vážně rada za to, že u toho vydrží třeba půl hoďky v klidu...;)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MARKYSHA: A kde se potom nauci gramatiku?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MAKROUSEK: Děti si mají venku běhat, hrát si a ne být závislí na tabletu.
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    Mně přijde docela síla, že tříleťáci dneska mají tablet "samozřejmě". Samozřejmě, že se digitální době nevyhnou a budou v ní fungovat běžně... ale v tomhle věku je na to času dost... nic jim neuteče.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MARKYSHA: Co je na tom spatne? Nez tyhlety deti vyrostou, bude nepretrzite sledovani displeje nedilnou soucasti sveta, at uz v brylich nebo jako maleho projektorku na sitnici. Cim driv se nauci najednou sledovat displej a fungovat, tim min budou mit pak v dospelosti problemu s novymi technologiemi. Ale to je muj nazor a mohu se mylit.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    _KACZENKA_: to děláš dobře, já znám jednu holčičku a tak už si nehraje ani venku na hřišti, jen sedí s tabletem....br. U nás hodně zabaví modelína, akorát se to teda pak musí uklízet a pak hodně vydrží sedět se stavebnicí Geomag.
    _KACZENKA_
    _KACZENKA_ --- ---
    MAKROUSEK: Tablet samozřejmě má, hraje si na něm na sampleru a sleduje pohádky, ale považuju to jen za takový nástroj zdržení, abych zvládla aspoň uvarit a tak, jinak ji ho moc dávat nechci, už teď s tím zvládá víc věcí jak já, tak z ní nechci udělat závisláka na smart elektru už od mala...;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam