• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PIDALARodina bez tatínka nebo bez maminky, prostě sólorodičovství
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    TSOH: On je tady na nyxu dokonce ještě pod svým mnohem známějším a profláklejším ID a já ze slušnosti vůči němu toto ID nezmiňuji.
    Smazala jsem jeden jeho příspěvek zde, jako to známé ID sem nemá přístup a tak si založil toto alternativní ID.
    Jsme ex a ex a každý na situaci máme odlišný názor. Navíc je velmi hádavý a já už o žádné hádky nestojím, natož tady, tahle diskuse pro hádky a trolení nebyla založena - naopak, má řešit starosti osamocených rodičů.
    K dialogu jsem otevřená, ale myslím že naše osobní rozepře je třeba řešit v soukromí a ne se zrovna tady hádat kdo má a nemá pravdu nebo ostatním dokazovat kdo z nás je větší trotl. Kontaktovat mě může celou řadou jiných způsobů a nemusí trolit tady.
    TSOH
    TSOH --- ---
    PIDALA: ve vší slušnosti bych měl jeden dotaz: proč zde mažeš příspěvky od ID KARMAAA ? pokud tomu dobře rozumím tak se jedná o otce Tvého dítěte ne ? řešením je dialog a tak si spíš řikám, že bych naopak uvítal jeho snahu zde komunikovat...
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    TESSS: Tatínek byl velmi zvláštní dítě a jako dospělý je snad ještě zvláštnější :)
    Ale například nebetyčnou tvrdohlavost může mýt malá i po mě :)
    Jeho mamka mi o něm hodně vyprávěla - pamatuji si jak seděla vzdychala, že jestli budu mít s jejím synem někdy dítě, fakt mi to nepřeje :D Byla skvělá, bohužel zemřela než se dcera narodila. S jeho otcem v kontaktu nejsem.
    TESSS
    TESSS --- ---
    PIDALA: nic o tom nevim, ale napadlo me, jestli tatinek nebyl stejny jako dite? Jsi v kontaktu s jeho rodicema?
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    jo jedna věc, co mi pomohlo.. když měl třeba syn období, kdy pořád něco strkal do pusy.. nebo probrečel noc..
    byla jsem u kamarádky se starším klukem a ta mi řekla: neboj, ono to taky jednou skončí! děsně se mi ulevilo, jak je člověk v těch náročnejch situacích, má dojem, že to tak bude napořád, nebo aspoň já to tak měla :)))
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    NYA: Děkuji, kouknu na to :)
    Přemýšlím jestli by to mohlo být jak říkáš - že vyvádí někde, kde je hodně cizích lidí, ale popravdě si to moc nemyslím. Ono to zní, jakože pláže jsou plné lidí, ale tam jich bylo spíš minimum - ona si za nimi dojde docela daleko, aby je prudila. A restaurace jsme vybírali tak, aby tam lidí bylo minimum - ona prostě nechápe jakékoliv omezení - že nemůže jít šmejdit do kuchyně restaurace, kopat do sedačky před sebou v letadle, zkoumat věci které mají lidi u sebe na dece (je schopná k cizím lidem přijít, sednout si jim na klín a obejmout je, vzít si klobouk, který má někdo na hlavě protože se jí líbí a odejít s ním - dobrovolně ho nevrátí, sebereš jí ho a ona vříská a flíkne sebou o zem). A navíc jakýkoliv zákaz pro ni znamená výzvu - kdo z koho nebo spíš výzvu ten zákaz zlomit. Řekneš jí - nechoď do té kuchyně, tak může jen pan číšník - a ona ztuhne a posouvá se tvrdohlavě krůček po krůčku směrem ke kuchyni, po očku se po mě ohlíží - pořád zákaz zdůrazňuji a opakuji a ona pořád pomalinku postupuje. Až se musím zvednout, vzít ji za ruku a a ona začne vřískat, pleskne sebou o zem a tak ji odnesu zpět k našemu stolu - ona vříská a v leže se začne směrem ke kuchyni pomalu plazit. Začíná mít už pořádnou sílu a mě stojí veškeré úsilí ji udržet.
    NYA
    NYA --- ---
    PIDALA: tyjo to muselo být pěkně náročný

    já vím o výchově dětí zatím houby, ale snažím se dost si o tom načíst. teďka čtu knížku https://www.kosmas.cz/knihy/183968/materstvi-a-setkani-zeny-s-vlastnim-stinem/
    a všem matkám ji pořád doporučuju :)
    je hodně laskavá, ale vychází z toho, že když mají malé děti nějaké problémy, tak většinou zrcadlí potíže svojí maminky nebo rodičů. něco, co si rodiče už ani neuvědomují, nebo nechtějí uvědomit, ale jejich děti to vnímají a reagují na to.
    a tak autorka, která je terapeutkou, pracuje vždycky s rodičema, ne s dětma.

    dneska jsem zrovna četla kazuistiku podobnou jako píšeš, o chlapečkovi, který ve třech letech nemluvil .. že to byla zpráva, kterou chtěl dát svým rodičům.
    a teď jsem načala celou kapitolu o tom, jak mluvit se svým dítětem, aby to pro něj bylo srozumitelný.

    tak třeba bys v té knížce mohla najít něco, co by vám pomohlo ... mě to hodně ukázalo a pomohlo vyřešit pár věcí, co byly aktuální

    ve tvým příběhu mi přišlo nápadný, že holčička vyvádí vždycky na místě, kde je hodně cizích lidí
    no držím palce
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    PIDALA: tak to držím palce, moc dobře si pamatuju, jaká to byla úleva, když jsme se byli schopni se synem domluvit co chce nebo nechce. Můj zas naopak mluvil brzo, má slovní zásobu, že občas koukám, co z něj padá - vždycky říkám, že jsem si neměla s kým povídat, tak jsem si povídala s ním, takže na výchovu bez tatínka bych to neházela. Nejspíš by to měla, jak to má, tatínek netatínek. Tak snad se to nějak zlomí. nebo jsem si vzpomněla na znakování, nekoukalas na to?
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    Já jsem se zrovna vrátila z dovolené s dcerou, partnerem a dalšími přáteli. Byli jsme na poměrně dobrodružné poznávací cestě na Tenerife. A přiznávám, že jsem totálně vyčerpaná. Normálně bych potřebovala dovolenou po dovolené a to bez dítěte. Zajímavé je, že dcera nemá problém spát ve stanu, přesouvat se z místa na místo, sedět s lidmi u ohně, bavit se u hudby atd. Ale za celou dovolenou jsme se ani jednou nenajedli v klidu v restauraci, vždy to bylo spojeno s hysterickým řevem, obtěžováním lidí kolem. Na pláži jsem ji neustále řvoucí tahala od klidně odpočívajících lidí a cesta letadlem zpátky byla dokonale devastující pro mě a nejspíš i pro všechny naše spolucestující. Dcera se v podstatě uvřískala do bezvědomí a usnula deset minut před přistáním. Jsme docela zvyklé spolu cestovat, ale tohle bylo vážně nějak moc i na mě.
    Přemýšlím do jaké míry se na tom podílí fakt, že ji vychovávám sama, bez tatínka. Je to dost o ní - skoro tři a půl roku a nemluví, většina jejích vzteklých záchvatů pramení z neschopnosti se domluvit a to obousměrně. Nebere nic z toho co se jí pokouším vysvětlit a ani nedokáže vysvětlit to co chce ona. Pak také z její nekonečné vzdorovitosti a tvrdohlavosti.
    Není retardovaná - na to máme za sebou už celkem dost vyšetření a nikdo neví proč vlastně nevnímá a nepoužívá řeč jako komunikační prostředek. Jestli je to porucha z autistického spektra nebo pouze opožděný vývoj řeči či specifický povahový rys. Za nedlouho nás čeká další vyšetření u psychiatra a fakt jsem zvědavá, jestli z něj tentokrát konečně vypadne něco prospěšného... už to nějak přestávám zvládat a potřebuji vidět nějaký pozitivní vývoj nebo mi za chvíli hrábne.
    NYA
    NYA --- ---
    jo, ono to mělo nakonec jednoduchý řešení :)
    uvědomila jsem si, že si taky mohu stanovovat podmínky, jak mi to setkávání vyhovuje.
    a taky, že na mě je fakt jenom ten kontakt umožnit a nic víc .... musím přijmout, že to setkávání nebude podle mě a mých představ (jak často, jak dlouho, kdy) .. jenomže když se tohle snažím ovlivňovat, jde tam ještě pořád o mě (a to co nemám ve vztahu ještě uzavřené), a ne o syna a jeho tátu ..

    tak jsem to pustila, nechala to být, kontaktu nebráním ani ho nevyžaduju.
    a toho setkávání bude možná míň, možná stejně, ale hlavně v celkově větší harmonii a pohodě. a to je pro všechny tři dobře :)
    TSOH
    TSOH --- ---
    MARKYSHA: a taky je to ponekud zvlastni charatkterovej rys... takove chovani.. premyslim, co si tim jako chce sam dokazat ? (v zaveru samozrejme dosahne toho, ze ze sebe udela v ocich zensky kokota.. a v ocich ditete pozdeji patrne take.. inu kazdeho volba..)
    TSOH: rozbite.. ten češtin :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Také si myslím, otec má právo dítě vidět, ale musí vyvinout nějakou snahu, pokud to používá jako donucovací prostředek, tak ve skutečnosti asi ani o dítě nestojí :-(
    TSOH
    TSOH --- ---
    PIDALA: tak vono jde hlavně o to, že dotyčný by měl vyvinout nějakou iniciativu sám... vždyt jde o jeho dítě... v okamžiku, kdy by měl například rozbyté auto bych jeho postoj chápal, ale komunikace by měla v tuto chvili probíhat formou dialogu a ne, že si klade podmínky tohoto typu...
    NYA: podle toho co píšeš bych to klidně nazval vydíráním (pravda, je to vcelku silnejsi slovo k dané situaci, ale vhodnejsi me nejak nenapada..) ... stavet matku svého dítete do situace kdy si neco v podstate vynucuje pod pohrůzkou ze nebude vidat dite je spatný... a v závěru špatný i pro něj samotného...
    --
    k te otazce jak pišeš si myslim, že je dobře když se snažíš ten kontakt umožnit, ale asi bych se nepodřizoval/a nesmyslným požadavkům... musí si uvědomit, že je to v zájmu dítěte i jeho samotného... (ale jak píše SITH: )

    PIDALA
    PIDALA --- ---
    NYA: Nemám asi úplně stejnou zkušenost, ale třeba podobnou. U nás to probíhalo tak, že tatínek například vyžadoval, abych mu dceru na víkendy nebo v týdnu vozila - když teda chci, aby se s ní vídal. To ale nebylo reálné, byla jsem na rodičáku a řešila jsem každou korunu, navíc později i bez auta a k němu nějakých 50km.
    Bavila jsme se o této situaci s psychologem v manželské poradně a on mi v podstatě řekl, že tohle řešit nemám. Neustále jsme se snažila otce nějak namotivovat a psycholog pravil, že otec musí sám projevit snahu se s dcerou vídat a stýkat. Že pokud tam ten zájem není upřímný, stejně nemá cenu lámat to přes koleno, protože dítěti takový vztah stejně nijak neprospěje.
    NYA
    NYA --- ---
    v pohodě, jak jsem to napsala, tak jsem si to v sobě celkem utřídila, dostala jsem dobrou radu v poště a celkově se ta situace taky vyloupla.

    tak děkuju za snahu mi poradit. čekala jsem teda spíš sdílení zkušenosti s jinýma svobodnýma matkama, který třeba analogickou situaci vyřešili ke smíru a prospěchu všech
    SITH
    SITH --- ---
    NYA: opravdu záleží na specifikaci těch podmínek, které si klade. Je rozdíl se tu bavit o podmínkách typu "chci abys přestala pít alkohol a našla sis práci", nebo "chci abys nosila jen žluté sukně a ne modré" atd. Pak ti můžeme nějak relevantně poradit
    NYA
    NYA --- ---
    _BENNY: víceméně podmínky 'budu se s váma vídat, pokud uděláš toto, nebudeš nikdy mluvit o tomto...'
    nejdřív jsem byla ochotna na podmínky přistoupit, když jsem měla za to, že to přispěje ke zlepšení vztahu a otevře to možnost pro kontakt ... jenomže to nikam nevede, jenom ke stále dalšímu kladení podmínek...

    a přijde mi to jako nesmysl, kdyby o kontakt se synem zájem měl, tak by snad v tom kontaktu byl .. tu možnost má.
    možná mu ale nerozumim. nebo možná bude mít zájem o kontakt až bude synek větší. neumím si ale moc představit, kde je ta hranice a jak se pak ten kontakt naváže, když do té doby nebude...

    asi al pro mě není to nejzásadnější téma ty podmínky .. na ty prostě buďto přistoupím, nebo ne.
    důležitá je pro mě otázka, jestli je to dobře, když se ten kontakt snažím umožnit a pak se ho i snažím vytvořit a udržet a dělám to vlastně i za něj.
    přijde mi správně, že bych ten kontakt měla umožnit, a to z mojí strany stačí, zbytek nechat jemu..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NYA: muzes rict jakeho charakteru jsou ty podminky ktere si klade?
    NYA
    NYA --- ---
    ahoj, mám měsíční miminko, jeho otec mě opustil už těhotnou, tak je tohle téma pro mě hodně nový..

    řeším otázku, že otec děcka po porodu začal jevit zájem se vídat, snaží se i pomáhat ... ale klade mi stále nějaké podmínky, jinak se s námi vídat nebude ..

    celková dynamika je taková, že se vlastně za něj snažím mu kontakt se synkem umožnit, a on na to maximálně je ochoten přistoupit. někdy. někdy jenom, pokud splním jeho podmínky.

    mám v sobě dilema, myslím si, že pokud chce být v kontaktu, mělo by to vycházet z jeho vůle a snahy, že bych to neměla dělat za něj. na druhou stranu ale, já jsem vyrostla bez otce a vím na vlastní kůži, jak mi chyběl.

    nechci si řešit svoje problémy na synkovi, ten kontakt bych umožnit chtěla. v téhle dynamice mám ale pocit, jako bych se měla starat kromě děcka i o jeho otce, a aktuálně mám ale kapacitu jenom na jedno dítě.

    myslím si, že nejsem jediná, kdo tohle řešil.. máte nějakou zkušenost a co se ukázalo jako dobré východisko?
    DZANDIS
    DZANDIS --- ---
    Tvl ta hrubka :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam