• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PIDALARodina bez tatínka nebo bez maminky, prostě sólorodičovství
    Taky vás tak trochu štvou dokonalé rodinné obrázky, které vídáte kolem sebe na ulicích či u svých kamarádů? Máte doma dítě nebo dokonce děti, ale vychávávte je bez tatínka? Dokážete si takto mateřství užít nebo je to jen a pouze řehole? S jakými problémy se potýkáte a jak je řešíte? Jste na to sami nebo pomáhá rodina? Vyhlížíte náhradního tatínka? Některé problémy pochopí prostě jen a pouze další matka ve stejné životní roli. A nezáleží na tom, jak jste se do této nelehké situace dostaly. Ve výsledku jde stejně jen o to, aby děti byly šťastné, zabezpečené a vy si udržely zdravý rozum. Tak se z toho pojďte vykecat!
    rozbalit záhlaví
    TSOH
    TSOH --- ---
    MARKYSHA: a taky je to ponekud zvlastni charatkterovej rys... takove chovani.. premyslim, co si tim jako chce sam dokazat ? (v zaveru samozrejme dosahne toho, ze ze sebe udela v ocich zensky kokota.. a v ocich ditete pozdeji patrne take.. inu kazdeho volba..)
    TSOH: rozbite.. ten češtin :)
    TSOH
    TSOH --- ---
    PIDALA: tak vono jde hlavně o to, že dotyčný by měl vyvinout nějakou iniciativu sám... vždyt jde o jeho dítě... v okamžiku, kdy by měl například rozbyté auto bych jeho postoj chápal, ale komunikace by měla v tuto chvili probíhat formou dialogu a ne, že si klade podmínky tohoto typu...
    NYA: podle toho co píšeš bych to klidně nazval vydíráním (pravda, je to vcelku silnejsi slovo k dané situaci, ale vhodnejsi me nejak nenapada..) ... stavet matku svého dítete do situace kdy si neco v podstate vynucuje pod pohrůzkou ze nebude vidat dite je spatný... a v závěru špatný i pro něj samotného...
    --
    k te otazce jak pišeš si myslim, že je dobře když se snažíš ten kontakt umožnit, ale asi bych se nepodřizoval/a nesmyslným požadavkům... musí si uvědomit, že je to v zájmu dítěte i jeho samotného... (ale jak píše SITH: )

    PIDALA
    PIDALA --- ---
    NYA: Nemám asi úplně stejnou zkušenost, ale třeba podobnou. U nás to probíhalo tak, že tatínek například vyžadoval, abych mu dceru na víkendy nebo v týdnu vozila - když teda chci, aby se s ní vídal. To ale nebylo reálné, byla jsem na rodičáku a řešila jsem každou korunu, navíc později i bez auta a k němu nějakých 50km.
    Bavila jsme se o této situaci s psychologem v manželské poradně a on mi v podstatě řekl, že tohle řešit nemám. Neustále jsme se snažila otce nějak namotivovat a psycholog pravil, že otec musí sám projevit snahu se s dcerou vídat a stýkat. Že pokud tam ten zájem není upřímný, stejně nemá cenu lámat to přes koleno, protože dítěti takový vztah stejně nijak neprospěje.
    NYA
    NYA --- ---
    v pohodě, jak jsem to napsala, tak jsem si to v sobě celkem utřídila, dostala jsem dobrou radu v poště a celkově se ta situace taky vyloupla.

    tak děkuju za snahu mi poradit. čekala jsem teda spíš sdílení zkušenosti s jinýma svobodnýma matkama, který třeba analogickou situaci vyřešili ke smíru a prospěchu všech
    SITH
    SITH --- ---
    NYA: opravdu záleží na specifikaci těch podmínek, které si klade. Je rozdíl se tu bavit o podmínkách typu "chci abys přestala pít alkohol a našla sis práci", nebo "chci abys nosila jen žluté sukně a ne modré" atd. Pak ti můžeme nějak relevantně poradit
    NYA
    NYA --- ---
    _BENNY: víceméně podmínky 'budu se s váma vídat, pokud uděláš toto, nebudeš nikdy mluvit o tomto...'
    nejdřív jsem byla ochotna na podmínky přistoupit, když jsem měla za to, že to přispěje ke zlepšení vztahu a otevře to možnost pro kontakt ... jenomže to nikam nevede, jenom ke stále dalšímu kladení podmínek...

    a přijde mi to jako nesmysl, kdyby o kontakt se synem zájem měl, tak by snad v tom kontaktu byl .. tu možnost má.
    možná mu ale nerozumim. nebo možná bude mít zájem o kontakt až bude synek větší. neumím si ale moc představit, kde je ta hranice a jak se pak ten kontakt naváže, když do té doby nebude...

    asi al pro mě není to nejzásadnější téma ty podmínky .. na ty prostě buďto přistoupím, nebo ne.
    důležitá je pro mě otázka, jestli je to dobře, když se ten kontakt snažím umožnit a pak se ho i snažím vytvořit a udržet a dělám to vlastně i za něj.
    přijde mi správně, že bych ten kontakt měla umožnit, a to z mojí strany stačí, zbytek nechat jemu..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NYA: muzes rict jakeho charakteru jsou ty podminky ktere si klade?
    NYA
    NYA --- ---
    ahoj, mám měsíční miminko, jeho otec mě opustil už těhotnou, tak je tohle téma pro mě hodně nový..

    řeším otázku, že otec děcka po porodu začal jevit zájem se vídat, snaží se i pomáhat ... ale klade mi stále nějaké podmínky, jinak se s námi vídat nebude ..

    celková dynamika je taková, že se vlastně za něj snažím mu kontakt se synkem umožnit, a on na to maximálně je ochoten přistoupit. někdy. někdy jenom, pokud splním jeho podmínky.

    mám v sobě dilema, myslím si, že pokud chce být v kontaktu, mělo by to vycházet z jeho vůle a snahy, že bych to neměla dělat za něj. na druhou stranu ale, já jsem vyrostla bez otce a vím na vlastní kůži, jak mi chyběl.

    nechci si řešit svoje problémy na synkovi, ten kontakt bych umožnit chtěla. v téhle dynamice mám ale pocit, jako bych se měla starat kromě děcka i o jeho otce, a aktuálně mám ale kapacitu jenom na jedno dítě.

    myslím si, že nejsem jediná, kdo tohle řešil.. máte nějakou zkušenost a co se ukázalo jako dobré východisko?
    DZANDIS
    DZANDIS --- ---
    Tvl ta hrubka :-(
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    DZANDIS: Neřešila. Opravdu si nehrajeme na náhradního tatínka, ale jsem ráda, že partner dceru bere zcela automaticky a ve všem s ní tak nějak počítá. Když plánuje výlet, plánuje ho tak, aby mohla malá s námi a podobně. Dcerky je občas dost, občas je a něm vidět že ji má nad hlavu, ale drží se a max. si zajde prostě vyvětrat hlavu mezi lidi a navíc má pořád možnost ujet na čas do Anglie.
    Kdyby ji neakceptoval, nefungovalo by nám to. Nedovedu si vůbec představit vztah, kde by partner dceru nebral nebo ji neměl rád.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    PIDALA: no já jsem zvědavá, esi se otec ozve dřív, než umře.. nebo malej se ozve jemu? uvidíme. Tatínek už není nejmladší, ale tak 20 let ještě asi žít bude :) ale jeden nikdy neví. Aspoň když byl parkrát na návštěvě, fotila jsem je spolu, synovi jsem to dala do desek, kde má papíry ze školky, nějaký diplomy nebo prostě jeho věci, ať to má na památku.


    DZANDIS: naštěstí ne, tenhle německej tatínek je první vztah a syna miluje a syn miluje jeho :) Oba dva se učej jazyk toho druhýho a i když si teda jazykově nerozuměj, synovi se líbí, že je veselej, strejdovi z německa - jak mu zatím říkáme - se libí syn asi ze stejného důvodu. Vždycky říká: he is so small! :)
    Naopak, strejda z Německa říkal, že měl dřív nějaký divoký přitelkyně, samej večírek, že dítě je známka zodpovědnosti. Říkala jsem, že dřív jsem taky byla samej večírek.. holt časy se mění :)
    DZANDIS
    DZANDIS --- ---
    Resil jste nekdo problem akceptovani ditete s predchoziho vztahu novym partnerem?
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    EUCHENIE: U nás to dopadne asi podobně, otec se sice snaží tvářit, že má o dceru zájem, ale když ji nevidí dva tři měsíce, nijak ho to nerozhazuje a stejně si ji vezme na jednu noc, natož aby se za ní stavil extra navíc, třeba když má malá narozeniny jsou Vánoce či Velikonoce... taky nemá čas :) Ze začátku mi to bylo líto a lítost se střídala se zlostí, ale časem jsem rezignovala. Jak malá roste, dostávám se do fáze, kdy se spíš řeším zda ji s ním někam pouštět, když ani sama nechce.
    Neřekla bych, že máme vyloženě náhradního tatínka, ale mám přítele, který žije na střídačku tady a na střídačku v Anglii a s malou se mají rádi a fungují spolu dobře. Tak proč to lámat přes koleno, že? :)
    A jak říkáš - když se budou chtít vídat později, nejsem proti, jen si myslím, že ten úzký vztah už prostě později nenavážou a budu brzy řešit spousty dceřiných otázek "jak" a "proč".
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Jinak teda otec syna vidět nechce, naposledy ho viděl na čarodky před dvěma rokama. Od té doby „nemá čas".
    Nejdřív mi to bylo líto, ale teď si říkám, že se děje to, co se dít má a nemá cenu si s tím lámat hlavu. Kdyby se někdy rozmyslel a syn chtěl taky, ať se pro mě za mě vídaj. Synovi je teď 4 a půl
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    PIDALA: já mám bohaté zkušenosti :) Teda máme novýho tatínka, momentálně teda v Německu a dojíždí. Ale i tak, tohle téma mě zajímá. A na fcb mám skupinu s 500 maminama: https://www.facebook.com/groups/836296696382011/?fref=ts
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    _KACZENKA_: No, tak u maminek to chápu asi ještě míň. Ale máš pravdu, že i to se stává.
    _KACZENKA_
    _KACZENKA_ --- ---
    PIDALA: hele to není jen o tatíncích, i maminky tohle dělají, mám kamose, co má v péči dva kluky, jejich matka je neviděla dva roky a tutéž dobu neplatí ani Kč... Mám pocit, že trochu platí "sejde z očí, sejde z mysli", nicméně na tom, že to asi nikdy nepochopim, to nic nemění... :/
    To víš, že tahle varianta není ideální, ale když už zlo, tak aspoň to menší...
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    _KACZENKA_: No, moc reálný to zatím není. :)
    Je fakt smutné, hloupé a ponižující doprošovat se peněz od otce dítěte na jeho výchovu a výživu. Jako by nechápali, že tím trpí ty děti - i když se maminka rozhodne že bude raději dřít, stejně to dítě odnese, protože utahaná, vystresovaná a nevyspalá maminka co na dítě nemá skoro nikdy čas a klid, to dítě taky odnáší.
    _KACZENKA_
    _KACZENKA_ --- ---
    PIDALA: no výživné soudem určené má, nicméně do minulého měsíce neplatil ani Kč, takže ho podmíněně odsoudili, se zalekl a poslal, jestli bude posílat i dál je ve hvězdách, ale teď je zase fáze nařízení exekuce, ptze dluží už k 50 tis.a mě to přestalo bavit, když vím jaký má plat...
    Ale zvažovala jsem zas nad tím, že kdyby ho opravdu někdy napadlo, že by jí chtěl vídat, tak to ať radši nic neposílá a nechá ji... Radši budu dřít od rána do večera než bych mu ji svěřila...
    A možnost, že byste u tebe byli všichni pospolu asi taky není moc reálná,viď?
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    _KACZENKA_: Dobře on! Ti tatínkové se někdy fakt umí vybarvit :).
    Dokud na ni neplatí, nemá nárok se s ní vídat, takže kdyby ji biologický otec chtěl mít nárok vidět, musel by si nechat vyměřit výživné a řádně jej platit.
    Já jsem taky zvažovala, že ten kontakt nastavím tak, aby jezdil za ní a neodvážel si ji - ale jednak nemám kam odjet na víkend (většinou víkendy bez dcery využívám na práci, kterou doma doháním) a druhak on by u mě nechtěl ani neuměl být.
    _KACZENKA_
    _KACZENKA_ --- ---
    PIDALA: No teď tam jede poprvé, ale strach nemám... Taky mi pár měsíců trvalo ho přemluvit, resp.přesvědčit ho o tom, že to tak chci i do budoucna...
    On děti mít nemůže a s malou k sobě opravdu přilnuli... Jsem ráda, že má ten mužský vzor a hlavně takového otce bych fakt přála každému dítěti.
    Já zas spíš resim situaci, která může nastat, že se bio otec "zblázn"í a bude ji chtít vidět, toho se desim... Ptze tj opravdu člověk, který o ní absolutně nic neví, zájem nejeví ale vím, že kdyby to dál k soudu tak mi styk nejspíš povolí...:/
    Jak bych řešila situaci kdy by k otci nechtěla nevím, ale já jsem dost radikál, takže já bych mu ji plačící a vzpouzejici se asi nedala, ať za ní jde k nám, ale neposlala bych ji někam kam nechce, soud nesoud... Takhle jsem řešila první měsíc kdy o ní měl bio otec zájem, chtěla jsem aby byla někde v bezpečí, takže jsem prostě na víkend odjela aby s ní on mohl být a ona nebyla ve stresu... To že se na ní pak stejně vykvák a ještě mi doma vzal peníze je věc druhá...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam