• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CAMPANELLAVztah s muslimem (partnerský, ale i jiný)
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    _BENNY: Ja jsem se na tohle téma ted bavila s jednou kamarádkou, ktera mi vyprávěla, že po porodu ji její muž zacal říkat "maslicko" a ze se ji nelíbilo, že ji tak řekl i před gynekolozkou. A Já na to odpověděla, že to by si muj Švéd v živote nedovolil. Celkove mi připadalo, že z jejího vyprávění ale i vyprávění dalších kamarádek mi připadá, že chlapi v CR (ne všichni samozrejme) porad ještě vykazují dost známky sovinismu a takovýho toho buranstvi typu "Kurvahosigutntag" kdy je pro ne v pořádku svy ženě říkat "vole", kdy ženě jen tak koupit kytku a připsat k tomu na kus papíru zprávu typu "jsi ti nejlepší co mě potkalo" je považovány jako ztráta času a penez. Ženský se chtěj cítit jako princezny, chtěj aby jim jejich muž dával konstantne na jevo, že ona je pro ne ta jedina, že ji bude chránit ať už proti nebezpečí ve formě opilyho útočníka nebo ve formě jedovatých poznámek tchyně, že se ji bude zastávat, postará se oni když ji bude blbe a čas od času přinese kytku nebo ji překvapí nečim jiným např. ze ji schová malej lísteček se slovy "dnes ti to slusi bejby" do kapsy než odejde do prace. Takovy chování jsem od Čecha nikdy nezazila a když jsem se o tom zminila, tak mi bylo řečeno, že to je "teply". No a pak přijde někdo z jiný kultury a tohle všechno ženě nabídne a ta si samozřejme vybere chlapa, kterej ji bude říkat "sweetie pie" nez chlap, co ji okrikne "vole" a myslí si, že když ji bude říkat "maslicko", že se ji to nemá co dotknout. Jedna moje známa se ve stejnou dobu dala dohromady se svým, dnes už ex přítelem, jako Já se Švédem. Když jsem byla na par dni v Praze a my spolu sly na kafe tak mi Švéd volal jen tak, že se mu styska a potom co hovor skončil mi známa řekla, že jsme jak presladly puberťáci a ze to je trapný. Zeptala jsem se ji "A to ti Petr nikdy takhle nezavolá nebo nenapíše?". Odpoved:"Ne, proc? Se uvidíme večer doma nebo v hospodě, tak mi přece volat nemusi". Cimz se dostavam k tomu, že spousta žen to prostě "vzdala". Ve skrytu duše by byly rady, kdyby se jejich muž choval takhle ale ví, že on je prostě emotivne vyprahlej balvan, co to v sobe nemá, tak si řeknou "proc si o to říkat? Ještě by si našel jinou a Já bych zůstala na ocet". Řekla bych, že ty "jizni" kultury jsou přece jen temperamentnejsi a to ženy laka. A poslední úvaha: Osobne fanouškem nejsem ale kamarádka mi jednou poslala písničku od Rihanny "Only girl in the world" a rekla mi "Když Já bych si přála aby se ke mně choval tak, jak to popisuje text tyhle pisnicky".
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    by me vlastne zajimalo co tyhle zeny vede k tomu ze si za partnery hledaji typy uplne jine kultury, rasy atd. to je nejaka obecna nespokojenost s zivotem v nasi krajine, touha po dobrodruzstvi, sensualni deprivace...? ok, dat se dohromady s nekym kdo je mi sympaticky a zrovna na rane a shodou okolnosti je odjinud, proc ne. ale systematicke vyhledavani tech mimo CR a systematicke odmitani tech z CR? parkrat jsem na takovou strategii u jinych narazil a doted ty motivy uplne presne nechapu.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: ale byla na tom vidět ta naprostá absurdnost rasismu...on se totiž považoval za "bílého", protože v JAR byli Búrové, dneska se jim říká Afrikánci, ti "bílí" a černoši ti "černí" a za tzv. druhé búrské války Angličani Búry zavírali do koncentráku pod záminkou zvládnutí tyfusu a co udělali Búrové, když byli osvobozeni? Inspirovali se a zavedli apartheid, po jeho zrušení je zase utiskují ti "černí". Jenže u nás není "bílý", pro našinec je "černý", takže skinheadi s nimiž se názorově shoduje ho zmlátí.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ONITSUKATIGER: tak švédská kuchyně nikdy nebyla vyhlášená rozmanitostí a kvalitou, pokud teda nejedeme téma co všechno se dá uvařit z herinků.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    No....krásný neznámý, moje zkušenost s Búrem byla dost děsná, on teda byl narušený, jako dítě viděl smrt svého otce a staršího bratra, že na ně černoši hodili pneumatiku a zapálili. Já jsem do něj vlastně ani nebyla moc zamilovaná, trvalo to asi měsíc, bylo mi osmnáct, chodila jsem s ním, že mi to máma zakazovala a že mi to přišlo zajímavý. Ale hrozně chlastal, byl fakt rasista, ale v jeho případě není divu, byl malý a drobný, snědý (což mě teda zaráželo, protože jsem měla za to, že Búrové jsou potomci Holanďanů, ale ono se to tam samozřejmě mísilo), furt se chtěl rvát a neměl na to, takže jsem ho neustále tahala z nějakých šílených situací. Jednou na nějaký diskotéce začali hrát Orlík a kde se vzali, tu se vzali samí Skini a skákali tam a točili tričkama nad hlavou a ten vůl se k nim přidal, to jsem ho odtamtud doslova odnesla. A jak to dopadlo? Jednou jsem si v hospodě odskočila na záchod a on mě doslova vyměnil s nějakým chlapem za mobil, prostě mu řekl, že když mu dá mobil, že s ním já půjdu a odešel. Chlapa jsem se horko těžko zbavila a už se nikdy do takových experimentů s odlišnou kulturou nepouštěla.
    CAMPANELLA
    CAMPANELLA --- ---
    veskrze veškerá (poctivá :D ) reflexe vztahu s krásným neznámým se sem tematicky hodí a budu za ní moc ráda
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ONITSUKATIGER: To asi jo, já spíš reagovala na spor pánů, zda jde o xenobii. Jinak jsem silně OT s muslimem zkušenosti nemám, pouze s Búrem z JAR.
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    MARKYSHA: Ja si prave nemyslim, ze to je kvuli narodnosti. Ale to bys musela proste zazit.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ONITSUKATIGER: no pokud tě zazdí jenom kvůli národnosti, tak nacionalisti jsou, i když se děsně tváří, že ne ;-)
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    ADAMIRA: Nechci se hadat. Chapu, ze spousta veci, co jsem napsala muze znit divne. Osobne jsem myslela, ze si tu pratele najdu rychle protoze v Cechach jsem s tim nikdy problemy nemela ale jak rikam, je to proste takova ostychava svedska povaha.
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    MARKYSHA: Ver mi, nacionalismus je tu tezka nadavka. Vlajky ve skolach se sundavaj, svatky rusi, tradicni kroje odkladaj. Nejoblibenejsi jidlo Svedu? Pizza a Kebab.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Tak já myslím, že u těch Švédů jde spíš o nacionalismus než o xenofobii.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ONITSUKATIGER: Třeba se jim prostě nelíbíš, netušim, jak bych to měl vědět?
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    ADAMIRA: Dobre, tak zapomen to, ze se ji libej cernosi a zeptam se jinak. Proc, kdyz nemela problem se se mnou bavit 3 hodiny, se uz neozvala?

    Tohle neni jedinej pripad btw. Docela nahoda ale v nasem baraku, kde je dohromady 6 partaji zije v poslednim patre taky Ceska. Jeji pritel se me jednou zeptal, jakou reci mluvim, jestli to neni polstina hehe. Na to jsem odpovedela, ze to je cestina a on mi zcela prekvapene sdelil, ze jeho pritelkyne je taky Ceska a na to jsem rekla "Super! tak se nekdy stavte na kafe! Ja vim, ze hrajes na kytaru, ten muj taky, tak si urcite budete mit co rict!". A co myslis? Stavili se? Ne! Dokonce jsem mu to po mesici nebo tak pripominala a on rekl, ze to sve pritelkyni rekl ale ze rekla, ze mi nejdriv napise dopis. Na to jsem mu odpovedela, ze jsou porad jeste velmi zvani na kafe a dort. A od ty doby? Ona teda nezdravila nikdy ale on nas oba prestal zdravit, utikaj do baraku a nepockaj se dverma a vyhejbaj se nam. Proc sakra?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    tohle auditko bude plný perel :-D "ocividine ma zajem o cernochy takze za rasistku ci xenofobni osobu ji urcite oznacit nemuzu" - takže pokud se mi líbí asiatky a mám o ně zájem, tak to mám "zařízený" - takže jinak, xenofob nejsem, ani nemůžu bejt :)


    ONITSUKATIGER: Já tě v zásadě chápu a rozumim ti, akorát mi to v situaci, kdy se u nás se stáváš rasistou/xenofobem/islamofobem tak, že pouze nenavštívíš dostatek "muslimských" zemí - případně jenom tím, že piješ pivo, dost pokrytecké (ne od tebe - právě že od těch druhých) ;)
    ONITSUKATIGER
    ONITSUKATIGER --- ---
    Uff, moje prvni myslenka ted byla " What have I done?" :-D

    Ale trosku se pokusim to priblizit prikladem:
    Pracuju tu jako "dog walker", takze takova psi chuva. Vzhledem k tomu, ze ve Svedsku nesmi byt pes doma sam vic jak ctyri hodiny, tak tenhle dog walking business tady boomuje.
    Jedne zene, cca 30-35 let stara, rikejme ji Emelie, vencim psa kazdy den. Parkrat jsme se videly, pokecaly takovy ten small talk "Jak se mas? Co prace? Jo, Viking byl dneska moc hodnej, trenovali jsme ty a ty triky" apod.
    Pak muj muz mel cely vikend pracovat a me napadlo, ze bych ji mohla nabidnout jestli by nechtela abych ji (zadarmo) nevyvencila psa a nevzala ho do parku abych se doma nenudila. Nacez ona napsala, ze bude moc rada a ze se i prida. Byla jsem strasne prekvapena a taky rada protoze mi byla sympaticka a pratel neni nikdy dost. Sesly jsme se a sly se psem do parku. Hodne jsme si rozumely, mame toho spoustu spolecnyho, hodne se nasmaly. Byly jsme venku asi tri hodiny. Vyslo z ni, ze jeji ex manzel je je z Afriky a ze ji ted ztroskotal dalsi vztah s jednim chlapem ze Senegalu. Na konci prochazky jsme se rozloucily a rekly si, ze to nekdy urcite zopakujem. Uz se mi nikdy neozvala. Psa ji sice dal vencim ale zadny dalsi srazy uz nebyly. Takze si to shrnem: Mila zenska, ve stejnym veku jako ja, spousty mame spolecnyho, na prochazce jsme si 3 hodiny mely co rict, ocividine ma zajem o cernochy takze za rasistku ci xenofobni osobu ji urcite oznacit nemuzu ale pres to uz jsme se nikdy nesesly. Proc? Kdybych ji srala nebo ji nebyla sympaticka tak se se mnou preci nebude 3 hodiny prochazet a klabosit a sverovat se mi s vecma z osobniho zivota? Tak proc o pratelstvi nema zajem? To je proste takova svedska specialita. Viz uprchlici ve Svedsku: Jo, jasne, pojdte sem, najezte se, obliknete se, my se Vas budem zastavat v mediich a pomuzem Vam najit bydleni a praci...jo, vy si chcete jen pokecat a na kafe? Hm, tak to sorry..."
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    ADAMIRA: No, a já to takhle černobíle nevidím, to je celé.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    BLOODRAT: Tak buďto xenofobní jsi, nebo nejsi, na tom mi nepřijde nic složitýho (já třeba jsem).

    Navíc, jsem nikde netvrdil že to co popisuje JE xenofobie, vyloženě jsem regoval na to podle mě až trapný - žbleptání že sice se tak chovaj, ale xenofobie to neni, oni to tak prostě maj.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    ADAMIRA: A jak že to tedy vnímáš ty? Jaká je tvoje definice xenofobie podle přístupu k cizincům?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    BLOODRAT: Ano, takže jde o to, jestli se ten člověk vyjádří slušně nebo ne... - porád dokola :-)

    něco s náckama nebo holkama na kafe k tou nedodáš?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam