HISTORIE:
Kdo první přišel v historii moderní hudby s d-beatem (bubenický styl jenž se začal hojně hrát punkovými kapelami v 80. letech).
Pro většinu lidí jsou s tímto stylem spojeni Discharge, jenž nepochybně stáli za jeho boomem nikoliv objevem. Dlouhou dobu byla pro mě jakousi Stone Cold Crazy (Queen) thrash metalu, píseň od Buzzcocks - You Tear me Up, která vyšla v roce 1978 na albu Another Music in a Different Kitchen.
Ovšem nedávno jsem narazil na ještě rannější, a z pohledu historického kontextu vývoje od psychedelického rocku k metalu, o dost zásadnější kapelu. Překvapivě se jedná o dva Belgičany a jednoho Itala jenž působili v belgickém městě Mons. Jak moc ovlivnili samotné Buzzcocks nebo Discharge nedokážu posoudit, jelikož vydali pouze dva singly na jednom 7palci a kdo ví zda je vůbec mohli zaznamenat, fakt netuším jak známí byly. Každopádně kapela Blast na pouhých dvou skladbách - Hope & Damned Flame, předpověděla nejen d-beat, v té době ještě neexistujicí punk ale díky zběsilému tempu bicích v podstatě hrála speed metal už v roce 1973, opět aniž by takový žánr existoval.
Pokud máte trochu přehled jak a co se v té době hrálo, bude pro vás tohle jeden z těch proto-metalových střípků do celé skládačky.
Poslechněte si a uvidíte sami, si představte jakej to musel být na tu dobu bizarre, když i dnes působí nahrávka tak příjemě obskurně. A i přesto zůstavají téměř neznámí, pro širší publikum.
Já už vám jenom popřeji příjemný poslech!
Jestli máte nějaké další vlastní postřehy neváhejte se o ně zde podělit
Rekapitulace: zásadní nahrávky jenž vedli k boomu d-beatu v 80. letech
1973 - Blast - Hope / Damned Flame
1978 - Buzzcocks - You Tear Me Up
1979 - Diamond Head - Helpless (jakožto živá nahrávka na jejich druhém demu)
1980 - Discharge - Why?