• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FORELLISilniční cyklistika - "špatným dnem šetříte síly"
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CUKI: byl jsem tedka v lednu v Lille na nejvetsi francouzske konferenci ohledne BEV a bavil se s lidma z gigafactories co se tam stavi (celkem 6, 2 domaci, 4 zahranicni firmy) + OEMs jako Stellantis nebo Renault. obrovske plany a silene investice fr vlady i regionu, nemluve o miliardach private investoru. no ted tam byla Tour a dalo se cely ten cirkus vyuzit k tomu, aby se to nakoplo a dala se tem firamam nejaka sance. no a co ASO udelalo? nic, ukazuje zamecky v parcicich, co jim za to kazdej majitel nebo starosta napred pekne zaplatil. a VW/Skoda si dal rerusene jede svoje tango, kde si sami diktujou co a jak bude TdF propagovat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SUMAC: Přesně o to mi jde. Navíc stále se bavíme o místech, které si to mohou dovolit. Co třeba kdyby skončili někde na českém sídláku? :-)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    PAN_SPRCHA: jako pokud chci byt opravdu advokat pro E mobilitu, tak co jineho by melo byt hnaci silou francouzske vlady/starostu hnat elektrifikaci regionu jineho, nez ze tam prijede TdF? Uz nekolik desitek let plati, ze pokud jede tour nekam, tak tam proste opravi cestu, zalepi diry, rozsiri parkoviste atd. to je OK.

Tak dalsi krok je udelat infrastrukturu pro EV, nemusi to byt zrovna v nejvetsi dire nekde na kopci v Loze, ale treba rozesete po vetsich strediscich v kazdem udoli kam se jede, v zime jsou tam lyzari a v lete vyletnici, tem se to bude taky hodit. plus nejaky battery swap etc pro motorky je taky reseni, staci mit dva tri kaminony od cinana v karavane, co to udelaj raz dva... ale to by muselo ACO a UCI spolupracovat s BYD, CATL, LG atd a ne s INEOS, Total a bandou statu z gulfu, co jim jde akorat o whitewashing jejich spinavyho byznys modelu. to same v UK kde nejvetsi zavody sponzoruje Shell. fuck rant over
    CUKI
    CUKI --- ---
    PAN_SPRCHA: Jde jen o ty co jezdí mezi jezdci, těch opravdu nejsou stovky.
    A ta alpská díra je plná hotelů pro boháče kteří ty EV také používají. Až na malou skupinku radikálů, téměř výhradně. A do těch děr na vrcholech zajíždí jen minimum vozového parku. Pokud by to bylo tak jak říkáš, tak to není vůbec pěkná vizitka pro BEV a celý green deal. Protože zrovna tyhle místa ten potenciál mají víc než kde jinde.

Navíc spotřeba při skoro konstantní rychlosti 45-50km během celého závodu je dost mizivá. Musej dát klidně 3-5 etap v kuse.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    PAN_SPRCHA: leda si vozit kamion s agregátem
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ONDRAT: tam je problém že si musí rezervovat místo u nabíječek. ono třeba v Pau kde celé tdF má klasicky přespávačku a start etapy je podle googlu 11 nabíjecích míst s celkem 16 stojany a široko daleko nic.

Co tam uděláš s celou kolonou. ještě ti nějaké nabíječky obsadí fanoušci a místní?

Leda si vozit kamion s agregátem
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    PAN_SPRCHA: Ale už dneska tam nějaký elektriky/hybridy jsou ne? To se bude každej rok posouvat a posouvat, jako všude jinde. Ikdyž čistě elektrickej bus asi jen tak nebude.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    CUKI: protože celý vozový park čítá několik set vozů, představa že po skončení etapy je pro ně někde v Alpské díře připraveno několik set nabíječek není zatím úplně reálná.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    COCOBRYCE: Já vlastně fakt cením, že to takto napřímo a upřímně říká.
    CUKI
    CUKI --- ---
    COCOBRYCE: já hlavně nechápu proč při těch penězích, co se v tom točí, nezaskočí k čínaňovi a za pár babek s nenechají vyrobit nějaký pružný držák. Pro všechny stejný, bez možnosti z něj získat nějaký ten watt či se o něj zranit. I pro jezdce by bylo jednoduší si to přebrat.

Ale tohle ne jen maličkost co mě na té organizaci sere. Podobně nechápu proč už dávno není veškerý vozový park elektrický. Ono je to zážitek ždímat poslední síly na vrchol HC a jet za motorkou, co má emise horší než 20let staré auto.
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    SUMAC: si s ním už spíš neví rady
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    COCOBRYCE: A Kreuziger asi taky nebude bez viny haha
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    Remco tom Bora, zdá se, že je to upečený od 2026, zdroj Gazzeta
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    Tadej: „Pokaždé, když přijde třetí týden, stane se mi to samé, divím se, proč je to tak dlouhé, tři týdny, prostě chci skončit a věnovat svůj život dělání jiných věcí. Nakonec jsem znechucený všemi kolem sebe a chci se jen vrátit domů.“ Arribas, El País.
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    ROMI: viděls to? gel do ruky, gel zahodit hned zpět do auta, předstírat že zandavám / vyndavám bidon a ten poslední si ani nevzal, nechal ho DS v ruce....hrozná ostuda
    ROMI
    ROMI --- ---
    a koukam, ze Matinezovi odebrali 8 bodu z vrcharske souteze za pridrzovani se auta.
    ROMI
    ROMI --- ---
    SUMAC: hehe aby ses nedivil :D
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    https://x.com/procycletrumps/status/1948482537736613982
    nejlepsi je jak Onley sam vypada ze je mu tak 12 a o OF mozna slysi poprve :)

ROMI: mel by si to updatovat a dat tam za Simona ruzovej z Gira
    ROMI
    ROMI --- ---
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    JONAS3: jo dneska jenom 20b za 1.....:/ zas tak neva, to Milanovi přeju :)
    SUMAC: celou dobu, co jsem, ne něj koukal, tak jsem si říkal co mu je, rýmička, nervozní z Jonase / Vismi, šetří se na Vueltu nebo je snad znuděnej...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam