• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TMHElektron: Magic Music mashines!
    Diskuze ohledně vybavení švédského výrobce hudebních nástrojů, typy, tricky, OS updates, patches, samples, bug fixes etc...
    rozbalit záhlaví
    TMH
    TMH --- ---
    BRUTOL: Go eurorack :)
    BRUTOL
    BRUTOL --- ---
    GREGOR_PRIDE: rozumím uplně díky moc ted mi to zas přijde jako pro me vlastně i trochu blbost si kupovat nejaky hw kdybych mel jeste jednou tu stejnou pocitacovou sestavu se stejnýma kontrolerama tak to mam vlastně vyřešeny a nemusím se nic učit... tak dík ještě si to v hlavě urovnam
    GREGOR_PRIDE
    GREGOR_PRIDE --- ---
    BRUTOL: Kdybys vedel co chces, tak víš co mas u jake masiny hledat :)

Ale je uplne v poradku nevedet co chces, ja jsem mel doma oct dlouhy roky pouzitej jako "model samples", pak jsem ho zacal pouzivat jako 1.50 digitakt a posledni rok (mam ho tak 7-8, mozna +) ho pouzivam jako octatrack...

To sami kdyz jsem si na začátku koupil k ty er1... monomachine, rok jsem zil s batohem kameni na zadech, ze proc jsem si koupil, tak drahej synth, kdyz s nim nic neumim a nechapu co to ma za vyhodu, ze musim jeden track obetovat, abych mel reverb...

Do budoucna... Pokud muzes vyvaruj se orani poustet neco dlouhyho z neceho jinyho nez z pocitace...
    Koupit si octatrack jako prehravac 8mi stop, to sezenes lip druhej pocitac se 16 kanal zvukovkou, a namapujes si ovladac jak budes potrebovat...

Vzít na to octu je jako prepisovat dnesni weby do html...
    asi by to co chces umel, ale nedokazu si predstavit, kdyz je tam pocitac, proc bys chtel z nej neco davat vedla na malej displej, rovnat to tam a resit proc musis co udelat jak, aby to fungovalo jaxtax jak chces... Mimo to ze to najednou hraje krive, a musis rovnat midi latence a externi instrumenty a vracet do do zvukovky nebo na mix, takze mix mozna potreba...

Jestli se chces porozebehnout vem si cycles...
    Oct si myslim, ze si hodis klacek do kola
    GREGOR_PRIDE
    GREGOR_PRIDE --- ---
    BRUTOL: Napevno... Onanje tam nejaka zakladni fm synteza, ktera ma 6 zakadnich modelu...
    Kopak, snare, percuse, ton/synth, cymbal/hh, a chord...
    Mas 6 tracku, a kazdemu zvolis typ, nebo model te syntezy...
    Standart je tedy, ze 1-6 hraje jeden z tech modelu syntezy nahore...

Ta masina umi nejake presety zvuku z tech modelu...
    V tech tracich dle zvoleneho modelu muzes pomoci 6ti, myslim, parametru ten ci onen model nejak nastavit - udelat nejaky zvuk...
    Modelujes si pak kopaky, hajtky, tony, snary..
    .
    Svuj vysledny zvuk, nastaveni parametru si muues pak ulozit jako vlastni preset...
    6tracku se ti muze zdat malo, ale na groovebox je to tak akorat abys neztratil hlavu...

Mimo to, ale muze byt kazdy krok v sequenceru v ramci jednoho tracku uplne jiny...
    Ty mas pro track zvoleny model kopak... Takze kdyz zmacknes krok v sequenceru zahraje tam kopak... Kazdej krok kterej zmacknes je kopak, takze si predstav ze das 4/4 kopak, a techno miva mezi kopakama hajtku, takze si predstav ze v tom tracku, kterej hraje kopaky a ma model kopaku... Ze v tom seqenceru podrzis ten krok mezi kopakama, a zmacknes tlacitko s presetama...
    Vyberes v menu hajtku a na kroky ktere druzis, se ti namapuje hajtka...
    Tamze mas pouzitej jeden track z 6ti, ale hraje ti z nej kopak i hajtka - tedy nejsi omezenej 6ti trackama, ale "poctem kroku v sequenceru" (kazdy krok v kazdem tracku muze byt jiny zvuk)

Ber to naopak... So sampleru, musis vybrat zvuky, ktere ma hrat... Na drum synthu, cycles obzvlast, si ten zvuk v tu chvili udelas.... Nemusis ho mit nahrany, vybrany, naloadovany, nemusis s nim dopredu vubec pocitat a pokud mas volny krok... Tak ho tam nekam vymodelujes
    GREGOR_PRIDE
    GREGOR_PRIDE --- ---
    Implusem ti ted bude jakakoli krabice. :)
    Muj prvni synth byl Electribe er1 mk1, dneska je jeho "nastupcem" volca drum...

A ja osobne bych ti doporucil prave klidne volca drum, nebo cycles...
    Resp nejaky (drum) synth - idealne aby dokazal perkuse...

Proc?
    - substraktivni synteza (az uz analog nebo virtual analog) - tonovej syntak - model d, neutron, analog4, deepmind, volca keys, microbrute/minibrute - "umi" perkuse a drumy kdyz "napatchujes/modulujes lfockem" ruzna mista... Jaka mista jak? Hmm kdo vi... (ty si treba reknes dneska, ja si rikam obcas taky)

Ale kdyz si vezmes drum synth (ne sampler - modelsamples, nebo digitakt, octatrack) - volca drum, cycles, volca kick taky, dfam a rytm kdyz prezenu, nebo ten starej er1)...
    Tak ty drum synthy maj ovladani jen na ty dulezity parametry, co z toho delaj ty perskuse a kopaky... A ty je muzes taky nechat na nule, cimz distanes zvuk "zakladu" te drum/perc syntezy, coz je casto nejaky ton...

A tedy ty z perc syntezy prijdes k "obyc" syntaku a vis jaky parametry te zajimaj, abys dosahl perkuse... A mimo to, uz ale umis pracovat s "obyc syntezou", kterou jsi na tom drum synthu taky mel...
    A CO JE MOZNA TAKY DULEZITY, ZE CASTO PERKUSE DELA FM SYNTEZA, nez substraktivni...
    Takze treba u cycles a toho volca drum dostanes do ucha i co je fm, a jak zni základni fm se 2. operatory

Versus to ze prijdes nejdriv k "tonovymu" syntaku, kterej ma nejaky presety, ktery asi budes projizdet a predelavat a kdyz uz narazis na nejakej preset kopaku, tak budes muset peojizdet menu a zjistovat, kde ty modulace jsou, ze to dela zrovna kopak...

Myslim si ze ta cesta od syntezy (fm) perkuse na tonovou syntezu je pro "techno", at uz jakykoliv, vhodnejsi, nez "obracene"...
    Plno "melodii" je nejakej snare, cymbal, natonovanej nekam dolu
    BRUTOL
    BRUTOL --- ---
    TMH:
    GREGOR_PRIDE: přesněji ne že bych nevěděl co chci ale nevím co přesně a jak v jaké mašině se děje a co kolik stojí práce... Ten cycles je taky zajímavéj hlavně cenou ale to je teda spíš jako grovebox na bicí jakože ty zvuky tam jsou na pevno? A ten model samples to umožňuje tam dát svoje samply ale asi spíš one-shoty než loopy ???
    GREGOR_PRIDE
    GREGOR_PRIDE --- ---
    **u videi

***pak si vem/ dokup
    GREGOR_PRIDE
    GREGOR_PRIDE --- ---
    GREGOR_PRIDE: Plno z nas si oct koupila jako nahradu pocitace a plno z nas zjistilo, ze to nebude beh po louce, ale hopsani ve sveraci kazajce se svazanejma nohama...
    Z plno z nas se pak museli stat psychopati, aby jsme se v te sveraci kazajce citili dobře...

Nerikam, ze nemas byt psychopat, ze nemas mit oct... Ale dle toho co chces, se chces naopak psychozi zbavit... A tak si nemyslim, ze je ta uvaha správná ...

Dej si ctvet roku u vidi s octatrackem, workflow, porovnani s digitaktem a mpckama...

Vem si cycles, samples... Na pul roku, at dostanes tucha o cem elektron masiny jsou nebo muzou bejt... A pak si vem dokuo digitakt a digitone... Pak octatrack...

Kdyz si ho vezmes ted, tak ho za chvili das pryc protoze to neni to co chces
    TMH
    TMH --- ---
    BRUTOL: mno z toho co píšeš mi přijde, že nevíš vlastně co… hledáš nějaký univerzální řešení = zůstaň u abletonu imho, octatrack je hodne deep mašina, která vyžaduje hodně vědomostí a learning curve opravdu není pro každého.
    GREGOR_PRIDE
    GREGOR_PRIDE --- ---
    BRUTOL: Vzit si octatrack, nebo jakoukoliv jinou masinu mimo pc, jako doplnek k pc, aby prehravala dlouhy stemy je blbost...
    Naopak to bude o milion veci slozitejsi...

Na impuls k produkci nepotrebujes oct, to je asi jako vzit si letadlovou lod, k viktorcine splavu...

Prehravani stemu si nech v pocitaci
    A na impuls k produkci si kup cycles
    BRUTOL
    BRUTOL --- ---
    GREGOR_PRIDE: no jde mi hlavně o to že nechci mít ten projekt v Abletonu tak slozitej aby ty kontrolery měli pořád logiku pro mě a myslím že by mi to dalo nový impuls i třeba v produkci ...
    GREGOR_PRIDE
    GREGOR_PRIDE --- ---
    A lip
    GREGOR_PRIDE
    GREGOR_PRIDE --- ---
    BRUTOL: A jaka je v tom vyhra?
    V kombinaci s pocitacem mi to prijde jako blbist, si pridelavat praci a stezovat si to preexportovavanim do krabice, tam to rovnat, editovat na maliym displeji...
    Kdyz to co chces delat umi to co uz mas?
    BRUTOL
    BRUTOL --- ---
    GREGOR_PRIDE: právě by se mi líbilo mít ty loopy různé dlouhé a spíš delší aspoň těch 32
    GREGOR_PRIDE
    GREGOR_PRIDE --- ---
    BRUTOL: To ja vubec nevim
    GREGOR_PRIDE
    GREGOR_PRIDE --- ---
    Ten 1010 Music je nekde mezi oct a digitakt
    BRUTOL
    BRUTOL --- ---
    GREGOR_PRIDE: dík koukal jsem konečně na nějaký videa a taky mi to přijde že to je to co chci .... Ten BlackBox taky asi dobrý ale zdá se mi to titerný a na nějaký akčnější hraní efektovani složitéjsi .... Vlastně by to bylo to nejrozumnější koupit si jeden dobrej stroj ať pak nebrečím a nechci hned další .... Myslím že pak v kombinaci s Abletonem by mi to asi mohlo nějakej čas stačit...
    GREGOR_PRIDE
    GREGOR_PRIDE --- ---
    BRUTOL: Pokud ty loooy mas do 4, mozna 8baru (ted si nejsem jistej kolik ty novy masiny digitaktu umej max)
    Pak bys mohl pouzit i digitakt, za predpokladu ze se vejdes delkou(bary ) a kapacirou loopu (ram 96, nebo 64 mb)
    GREGOR_PRIDE
    GREGOR_PRIDE --- ---
    BRUTOL: Urcite octatrack,
    Ta masina muze bezet aniz by bezely sequencery v tracich, a pokud mas ty stemy správně narezany, muzes je pak startovat a stopovat jako clipy v abletonu...
    To pokud bys to chtel jako 8stopej 1radkovej(1ablen scena) ableton...

Dlouhy samply umi orehravat z extra rychly sd karty az 8x 1gb wavu... (v kazdym tracku az 1gb wav)

Pokus chces samply editovat, musis si vystacit s nejakyma 96mb ramky...

= podle typu TRACKU, kterej na masine zvolis, muzes bud prehravat delsi veci lrimo z karty, nebo "mit editační funkce/prehravani prave resamplovanych veci z ramky, ale s omezenou pameti"
    TMH
    TMH --- ---
    BRUTOL: na stemy imho jako odpalovac loopu asi ani jedna, max octatrack ci ted v omezeny mire digitakt… spis koukni na 1010 music Blackbox…
    BRUTOL
    BRUTOL --- ---
    Čus poraďte která z těchto mašin by byla vhodná k tomu abych si tam naházel stemy a pak s nima nějak pracoval... Zatím mám jen daw a BS2....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam