• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVELabka : Hackerspace Ostrava : engineering and futurism is about achievable targets in specified amount of time

    Co jsme zac?
    Neco jako Stanice Mladych Techniku a Radio Amateru;
    nicmene nikdo z nas neni dost mlady na to, aby sedelo slovo "mladych" a nikdo z nas neni RadioAmater, proto tedy hackerspace...

    www: [https://labka.cz ] -- [Projekty] -- [SensoricNet.com - pouzij jmeno a heslo "navstevnik", tam kde je treba
    irc: [ #labka; freenode.net ]
    dalsi kontakty: [ Labka - contacts ] -- [ Meetup hangout [stredy 18-19:00] ]

    Support us : [2900979727 / 2010]

    [ToDo] -- [ Projects ]

    Pratele a related: [ BRMLAB : Hackerspace Praha ] -- [ Related kluby na nyxu ]
    rozbalit záhlaví
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    OVERDRIVE: pro zacatek bych mohl ukazat zaklady procesniho rizeni, hodi se pri sestavovani byznys planu a pri rizeni komercnich aktivit. Jestli to bude zajimave. Asi se letos pustim do certifikace na lean six sigmu, ale nektery nastroje uz pouzivam na denni bazi. Hodinku nebo dve prednasku praktickou aplikaci mizem udelat i pres tyden nekdy.
    S tou tiskarnou se pobavime az ji dam dokopy.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    JVMLOK: nechces udelat v labce nejakou prednasku+workshop, kde bychom si tohle mohli zkusit?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    JVMLOK: a co teda nekdy zahrat uz kua Shadowrun? nejak to umrelo, pritom mam asi naprosto bozi plan na search & rescue campaign, ktera vychazi z mojich aktualnich zkusenosti jak s realnymi zbranemi (pokud jsem za posledni mesic nespal, tak jsem si moh zastrilet z cca 44 kvetu, od glocka po vz.58 a brokovnice... dam vedet, pokud by znova bylo 1-2 mista, kdyz pojedu znova na strelnici, delam si komplet cely set zbrojnich pasu, takze stejne potrebuji cvicit, akorat ted mesic me drtilo zdravi a grant, resp kazdy den jsem se jebal s nejakou casti financovani a jeste musim tak tyden tehle zlounske byrokracii venovat)...

    rozhodne hodlam zapracivat i zazitky z search & rescue k-9 cviceni, chystam se spolupracovat s k-9 rescue brigady izraelske IDF, coz bude asi nezapomenutelny zazitek, ale tam me jeste blokuje nedodelany ridicak, abych moh mit dalsiho psa (precejen vozit 3 psi v mhd uz je ted overkill, 4 az celkovych 6, ktere mame na baraku, to uz je uplne masakr, kazdopadne cviceni jsou ted skoro kazdy weekend, kdyz by se nekdo chtel pridat a nevadi mu spoluprace s PCR a dalsimi slozkami spis exekutivni casti IZS, tedy treba i armady)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    JVMLOK: hele, pokud do Labky doneses 3d tiskatko, tak se da dat treba do serverovny, ktere uz snad konecne svarim nove dvere z ocelovych profilu, aby vetrala....

    kazdopadne misto se najde, zajistit Ti pak pristup, jako pujcku za oplatku, by nemusel byt problem... 3d tisk je jedna z dost nepokrytych aktivit, pac Pavel to pojal jako r&d s 65k krokovym motorem, ktere jej nakonec zmohlo, a vysledky 3d tiskatek jsou zatim z naseho pohledu vcelku neuzitecne na cokoliv jineho, nez prototypovani, ale to je spis pohled dany tim, ze se tomu nikdo prilis nevenuje, pokud vim.

    pokud dostaneme posledni grantove penize, rad bych za ne porifil mimo jine i laser cutter, ktery by zvladnul prave treba takovehle obrabeni krabic z plastu, ci dreva. mozna i nejakou readymade 3d tiskatko. pokud mate prehled o rozumnem hardware na trhu, nebo mate chut pak takovy hw v Labce probozovat pro dobro cele komunity, dejte vedet, prachy snad sezenu, furt cekame, ale na obrabeni byl mistr PB, kteryzto mi dal zaklady a zmizel, takze echt hardwarare-strojnika-zamecnika v Labce dost postradame (podobne jako chemika a radioamatera)


    WORKSHOP PRACE SE SVARECKOU NA DVORE LABKY
    -/——————

    (pokud nekdo umite svarovat a chcete mi pomoct, tak by se mi hodila otocka ve Ferone, vyber materialu - ram na scareni obrisu dveri, pak nejake roxory, ci jine profily, z kterych udelame mriz, a panty, ktery to po svareni cele pridrzi jako normalni dvere, zamek adi udelam petlicovy, vysaci... chystam se na to ted nekdy pres tyden, pokud mi bude lip, krom nejakych testu u PB jsem nikdy nic nesvaroval, ale svarecku mam a prinejhorsim si matro odtaham z Ferony na ramene a zkurvim par metru oceli... svarovani kazdopadne chci v Labce poradat jako workshop, pac mi to pripadne jako super skill to have. jde do toho nekdo semnou?)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    VOZKA: zdar, taky opozdene, a dost podobne: mel jsem ted cca 14 dni utlum, pac se mi ozvala chronicka borelioza (porad nemam jednoznacnou diagnozu), kazdoapadne se to projevuje vysokou unavou (schopen prace cca 3h denne, jinak pospavam, az tak, ze tvrdym spankem se sny, ci bez ztravim ~16+ h denne), boli me vsechny klouby, i takove ty mensi, jako v prstech na rukach a nohach, bolesti hlavy, pocit teploty, takove to “vnitrni zhnuti” stridajici se se zimnici... jsem z toho dost nervozni, uz jsem byl 2x na krvi, pac v tomhle stavu jsem vicemene socialne odrovnany, jeden prokazal boreliozu, druhy ne... cekam na odbery dalsich kusu sebe, konkretne chrupavcitych tkani z kloubu, na coz se FAKT tesim. nejhorsi je, ze jestli mam fakt chronickou boreliozu, tak se muzu jit tak klouzat, pac tohle je eskalace cca 3 letych sezonnich, ale pretrvavajicich problemu, s jasne vnimatelnym subjektivne vnimanym regresem kvality zivota... citim se vicemene jako na dojezdu z opiatu, potiz je v tom, ze zadne neberu uz roky, a kratom uz nedavam cca mesic az 2, a stejne to vzdycky na konci zimy prijde a odvhazi to za prosincovych mrazu... v zime spavy nejsem a chronicka bolest kloubu ustoupi tak, ze o ni vim, ale nemusim na ni gurt myslet, jak na vytrzenej zub... kurva, borelioza v tak pokrocilem stadiu uz by byla vicemene jen na hlasky do hospody, s tim uz by se nedalo delat nic, jen sledovat regres kvality zivota. fakt nejsem rad, pac spat cca 20h denne je fakt neuzitecny zivotni plan.


    kazdopadne pokud bys mel chut provest me Brnenskymi a prilehlymi urbexy, tak rozhodne dojedu, budto sam, nebo s nekym dalsim z Labky, kdo by zaroven moh do Brna odridit moji stribrnou Saru Citroenovou.... @labko, co, udelame Urbex invazi fo Brna?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Tak stavim se zitra po 1700 a budu mit prototyp vytisteny, sehnal jsem nekoho kdo mi to udela
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    JVMLOK: zdar, okej nápis tady kdy tam budeš pls at ho mužem převzít.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZELENY_CAJ: kluci stavim se v pondeli vratit ten senzor. S tiskarnou mam velikej problem u kteryho nevim jak ho vyresim ([ JVMLOK @ 3D tiskárny ]) a aktualne nejsem schopnej vytisknout ani ten prototyp. CAD hodim do posty, nekdo muze prevzit stafetu, nez to vyresim.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    RAINBOF: zdar, budu tam tak do 17 hodin max, mužů se objevit ještě v sobotu..
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    JINX: Ten jsem nikdy nestudoval. Pouzivam hry na simulaci procesu ve vyrobnim zavode nebo na tymovou praci, planovani, projektovej management. Takze obecny principy a konkretni mechanismy, ale necilim primo na rozvoj jednotlivych slozek inteligence. I kdyz urcita vazba tam urcite je. Co bych potreboval je program pro rozvoj struturovanyho a systemovyho mysleni, a tady tlacim karku jen pomalu do kopce, protoze tyhle analyticky veci vetsina lidi proste nijak zvlast rozvinuty nema a proto i ty nastroje jim jdou stasne ztezka. Takze ke SC2 ti nic moc nereknu. Kdybys chtel nejakou literaturu atp muzu ti neco pujcit...treba Framews of mind a Knowledge as design jsou zajimavy a mohly by se tykjat tematu. A pak mam neco ke gamifikaci, ale to jen v kindlu obavam se.
    JINX
    JINX --- ---
    JVMLOK: Co treba hry typu Starcraft2 ?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    JINX: Profesionalni zajem, mam na starosti rozvoj dovednosti ve firmach, pouzival jsem a pouzivam hry pro trening +funguju jako instruktor pro Mindok a patrim ke klubu deskovkaru. Akademickej rozmer mi od univerzity chybi bo nemam cas cist....protoze furt neco hraju.
    JINX
    JINX --- ---
    Zabyvate se nekdo rozvojem kognitivnich schopnosti pomoci pocitacovych her nebo ruznych hlavolamu? napr. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0885201418301035 ?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZELENY_CAJ: jinak podle fotek co jsem jim posilal vyrobce zjistil, ze mi na Alze dali do tiskarny jiny ventilator oproti originalu (kupoval jsem "rozbalene zbozi") tak doufam ze nakonec nedopadnu jeste hur...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZELENY_CAJ: dam to dokopy jak prijdu z prace
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    kluci budete v patek nekdo v labce ? jedu s bodaxem do ostravy tak bychom se na vas prisli podivat jak se vam dari :)
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Když tisknes první full vrstvy pomalu, teplo se přenáší i vedením v tiskovém materiálu struny. Může se stát, že se ti začne po chvíli nastavovat materiál struny i v te části hotendu kde ma byt pevný. Když do toho extruder zatlačí, struna se rozmackne do strany a ucpe hotend. Jestli to chceš tady zkusit rozebrat tak musíš fakt napsat i ty ostatní parametry tisku..
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZELENY_CAJ: konzultuju s podporou z Colida. Pri ruznych setupech se vzdycky sekne ve stejne fazi modelu, mozna je neco spatne s tim. Zkusim nejakou picovinku z thingverse v dalsim kole jako test a pak se k tomu vratim...

    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    JVMLOK: zkus poslat fotku a nápis k tomu co mas za materiál, jakou rychlosti tiskbes, jaká je výška vrstvy, retrakce, teplota v první vrstvě, teplota pak..
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Sakra. Neni tady nekdo se zkusenostma s 3D tiskem? stejne jako vcera, mozna trochu driv, zase Heating failed. Mozna je neco spatne s modelem jeste to zkusim parkrat, ale hodila by se expertiza :)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ja uz dalsi komunikacni kanal neabsorbuju. takze kdyz vsecko pujde dneska dobre tak budu mit vecer vytisknuty, pak se s tim stavim a domluvime se co dal. Beztak si rikam jak je Labka velka, jestli by se ta tiskarna nevlezla tam, u me jsem s tiskem trochu limitovanej tim ze kdyz to pustim tak mi zbyva jedina dalsi obyvatelna mistnost, mozna by se dala vyuzit lip nekde kde nebudu vystavovat vyparum a nanoprachu svoji zenu a potazmo ani svoje zdravi :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam