• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CERMINEKZonky a P2P půjčky obecně
    Klub pro všechny, co investují nebo si půjčují peníze prostřednictvím P2P půjček jako Zonky, Benefi, ....

Kde investovat:

Zonky
    - v současnosti asi nejznámější - www.zonky.cz
    - skupina na FB: https://www.facebook.com/groups/224906947847241/?ref=bookmarks
    rozbalit záhlaví
    MARMESS
    MARMESS --- ---
    FRONEMA: není potřeba, jen se do příslušného řádku napíše souhrnný zisk.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    FRONEMA: pokud se nemýlím, tak ne. ale je potřeba je archivovat...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CERMINEK: Ano, ja vim. Ja jsem se ptala na to, jestli je potreba tyhle prehledy prikladat k danovemu priznani nebo ne.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    FRONEMA: Zonky posílá report k daním emailem
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Co vsechno je potreba dokladat k danim? staci jim secteny zisky v danych polickach na priznani, nebo chteji jako nejakou prilohu i nejake vypisy? Pripadne co na nich ma byt? nektere servery poskytuji aspon pekny report se souhrnem, ale jiny maji jen dlooouhou tabulku jednotlivych pujcek...

pokud by to bylo relevantni tak to budu posilat datovkou
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    GOR: Ono to dává smysl podle zákona. Jenže z toho výpočtu se "prachy vyplacené ze Zonky" nerovná úroku, ale splátce+úrok. Takže třeba kdo začal investovat loni (2017), tak třeba nalil 100000 do investic a získal zpátky, řekněme, 10000. Čili je v mínusu 90 tisíc a nic by danit nemusel. Jenže pokud by třeba letos všichni předčasně splatili, bude najednou v zisku 100000. A aby tím netratil, tak to chápu tak, že si prostě ztráty z minulých let může použít na kompenzaci zisku z dalších let. Ale přijde mi to fakt divný.
    GOR
    GOR --- ---
    GHORMOON: Zonky se ted ohabi nejakym stanoviskem GFR, ze se dani az prachy vyplacene ze Zonky ven, ktere prekracuji prachy nalite. Too nice to be truth....
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    to by me taky zajimalo jak to vlastne funguje, protoze kdyz jsem o tom neco cetl, tak se to musi nejak resit per pujcka, ne globaln,e takze kdyz uz naka konkretni pujcka zacne generovat zisk (vic nez poplatky a investici) tak se dani. ja jsem tam zatim byl jeden rok, takze asi nic nepretece, ale docela by me zajimalo co a jak, protoze z toho moc moudrej nejsem :)
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    Ohledně podkladů k daním ze Zonky, které vám nejspíš dneska přistály v mailboxu - chápu to správně tak, že je na mě, jakou část z výdajů použiju na kompenzaci příjmů a zbytek si můžu přelít do dalších let? (přijde mi to divné) A je možné si veškeré výdaje uplatnit hned a snížit si tím základ daně?
    LEF
    LEF --- ---
    _BENNY: nic moc teda. co me na tom ma motivovat investovat na ZONKY a ne jinde? i ten BONDSTER, byt je tam zatim malo poskytovatelu mi pripada vyhodnejsi. a jak tak tady sleduju tak i vynocove je zonky dost nizko. pritom bych si myslel ze kdyz vstupuju do noveho uveru, tak je nejspis rizikovejsi, nez uver ktrery poskytl nekdo jiny (tedy i proveril bonitu a byl ohoten jit do uveroveho rizika). a znovu bych mel pripomenout rozdil ve vynosech.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Výhody pro investory na Zonky
    https://zonky.cz/zonky-vyhody/

za me osobne znak vedomeho selhani a zoufalosti. kaslete na Zonky, jdete jinam.
    GOR
    GOR --- ---
    MVEK: No to je ale pořád dost bída...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nevím, jak to pasuje do teorií, pro koho po změně pravidel Zonky je, ale ve vánočním přání informují o slevě na poplatku při dostatečně velkém proinvestovaném objemu. Její rozpis jasně naznačuje, že budou mít rádi velké investory, protože sleva začíná nad 151 tisících (5% sleva) a nejvyšší je 20% při proinvestovaném milionu a výš...
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    Jen uvažují o tom, že pokud mám zainvestované jen v rizikových investicích a příjde krize. Máte pocit, že tyto investice budou stejné rozikové - budou se chovat stejně - jako v ekonomickém růstu? A stejně tak jaké je pravděpodobnost že v krizi budeš mít větší jistotu, že ti bude dále splácet? méně rikozové půjčky a nebo více rizikové?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MVEK: kdyz jsem prochazel u jine platformy "data", tak mi vychazelo jako nejvýhodnější ne uplne ty nejrizikovejsi,ale o stupen mene. Ty uplne nejrizikovejsi meli hodne nesplacenych,ty moje uz ne,ale porad slusne uroky...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jinak mě se to netýká, protože ŽL mám z jiných důvodů, ale nedokázali jsme se s kamarádem dohádat, jestli je investování na Zonky apod. soustavná činnost atp., tedy splňující definici podnikání, a tedy jestli vyžaduje živnosťák. Nebo jestli to spadá do stejné kategorie jako příjmy z fondů apod. Na Zonky jen uvádějí, že to je ostatní příjem a v této kategorii se v přiznání daní.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Netroufám si odhadovat, jestli je výdělečnější co největší množství rizikových investic (logiku to dává), ale předpokládám, že jde právě o postoj investora, jestli mu jde o to vydělat, nebo mu jde o to nepřicházet o úspory a trochu vydělat (ten pak rozloží část peněz do málo rizikových půjček, kde bude úrok pořád vyšší než na spořících a termínovaných vkladech, někdy vyšší než u konzervativních fondů; a část dá do rizikovějších a drží se toho doporučení Zonky).
    Já k takovým patřím, tedy já se snažím při každém rozdělování chytit nějakou výše i méně úročenou půjčku.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LEF: ja viz _BENNY. nemuzu si tuhle strategii vynechvalit. cim vic dluznici nesplaceji, tim spis ty prachy dostanu zpet driv i s uroky a muzu je opet reinvestovat, takze realny vynos je jeste vyssi. a protoze je tam ta BB garance, tak neexistuje lautr vubec zadny duvod pujcovat nekomu mene rizikovemu za nizsi urok.
    LEF
    LEF --- ---
    _BENNY: to je hrozne malo. mrkni na jiny moznosti podobneho investovani. ja jedu bondster a mintos a pohybuju se kolem 10% pa prevazna vetsina s tzv buyback (kdyz dkuznik nepkati, vrati se ti tvoje aktualni investice kterou posles dal).
    LEF
    LEF --- ---
    LISTIKUS: presne. ta stredni trida jsou prave ti o kterych mluvis
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LISTIKUS: to mi opet nedava smysl. pokud mam zainvestovano do nejake rizikove pujcky s mizernym ratingem, pak reseni neni nasypat prachy do pujcek s vynosem 3.99% rocne hrubyho bez poplatku, protoze to moznou ztratu nedorovna. reseni je mit takovych rizikovych pujcek desitky, stovky, tisice, cimz se teprve riziko rozlozi a zaroven se stale pomerne dost vydela.

ti roboti na zonky funguji podle me maximalne racionalne a je dobry si vsimat toho jak to delaji
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    _BENNY: nevím jestli tento přístup právě není velmi chybný.
    Imho není tak důležitý mít co největší výnos, ale mít správně vyvážené investiční portfolio. Tedy mít část peněz v malo rizikových investicích, kdyby se něco podělalo, tak at mam polštář a pak část peněz si mužeš použit na hrani s hazardem. Když o ne příjdeš není to příjemné, ale když máš dobrý 6 smysl, tak si ti muže víckrát podařit vydělat než to prosrat.
    Asi je logické, že chce Zonky trochu klienty učit aby si rozkládali riziko, protože když ji přestanou splácet klienti, třeba kvuli nějaké světové krizi, tak pak bude sama označená jako riziková investice. Ale když nauči investory, aby rozložili své peníze mezi různé druhy půjček, tak si chraní i svuj zadek. Proto také třeba vydala informaci, kolik je dobré mít půjček v portfoliu, aby bylo co nejméně rizikové. Tyhle věci si myslím běžná investor moc neuvědomuje a prostě jen hází prachy na nejrizikovější puůčky a pak je nasranej, když mu to nesplací a zase to svalí na zonky že se nestará.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam