• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)

    Harmonogram spuštění EET

    1/12/2016  zákon v platnosti! Ubytovací a stravovací služby
    1/3/2017 Maloobchod a velkoobchod
    1/3/2018Ostatní činnosti vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, doprava, zemědělství
    1/6/2018Vybraná řemesla a výrobní činnosti

    Narážky a vtipy v rozumé míře povoleny.

    O co jde

    Elektronická evidence tržeb spočívá v tom, že je evidována každá platba a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním kódem. Postup bude takový, že nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude ihned odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku. Každý den půjde řádově o miliony operací, jedná se tedy o poměrně revoluční krok.
    rozbalit záhlaví
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    LUKEH: no tak uplně to pravda není, jak se už tady i zminovalo lidi dostanou strach a začnou přiznávat své příjmy. Ne všichno to je fakt. Pak tu jsou kontrolní nákupy, které bude provádět FU a tím se taky zvýši pravděpodobnost že se začně odvádět. Nepodaří se ti to ohlídat na 100%, ale každé zlepšení je plus.

    Náklad na SW a HW není zas tak překotný. Jednak část jsi schopny dostat od státu zpět.

    A byrokracie? Co je podle tebe přijatelná byrokracie a co je už moc? Protože zrovna EET má minimum byrokracie. A jestli jsi někdy zažil kontrolu z FU, tak potom budeš mluvit o byrokracii a budeš rad za EET, že tě FU nechá na pokoji.

    Ono stát de facto žádné peníze nemá, protože co vybere to jen přerozdělí a zase se to dostane mezi lidi. Tedy argument u koho maj zůstat peníze je taky trochu mimo
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    LISTIKUS: peníze ve státním rozpočtu posílej ekonomiku??? Podle mě by posílilo ekonomiku, kdyby peníze zůstali v rukou lidem, ne že podnikatelům ztížím byrokracii a přidám náklady na HW a SW. Peníze v rukou státu nic extra nepřinesou...

    Hlavní problém je v tom, že ten kdo to doteď dělal bez papíru to bude dělat dál bez EET. Přijde mi elektřikář na chatu, udělá tam co potřebuju, já mu dám prachy na ruku a pár lahváčů k tomu a máme vyřízeno.... Takže poctiví budou pořizovat pokladny a nepocitví pojedou stejně jako tedˇ, čímž budou ještě víc zvýhodnění. To zvedne ekonomiku?
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    SARF: jeste do toho zahrn to zdrazeni ;)
    SARF
    SARF --- ---
    LISTIKUS: bingo! EET přinese víc peněz do státního rozpočtu, a ty budou věnovány na podporu v nezaměstnanosti pro bývalé živnostníky, kteří se ocitnou na úřadu práce kvůli zavedení EET. Začínám výhody EET konečně chápat.
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: takze primo to podnikateli zadny zisk neprinese.

    btw ty musis byt statni zamestnanec, jinak bys nemohl vypustit takovy blabol, ze vice penez do statniho rozpoctu posili ekonomiku. jestli neco posiluje a zrychluje ekonomiku, je to vice penez v _soukromem_ sektoru.

    myslenka, ze vice penez ve statnim rozpoctu znamena vyssi obrat, je zalozena na stejnem principu, jako kdybych prisel do obchodu a prodavacovi rekl: "Dejte mi z kasy 50 korun a ja je utratim u vas - budete mit vetsi obrat!" - protoze stat sice dela neco jako zakazky, ale plati je z penez, ktere pred tim vybral od tech samych firem, kterym je vyplaci... oh wait! :D
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    PJGEPR: to bych řekl, že je příliš zjednodušený pohled na situaci. Ne všichni přijdou o živnost a spotřeba by se neměla měnit, tedy do státního rozpočtu se odvede více a tedy část může jít na nezaměstnanost a i ta není placena doživotně.


    BURAN: záleží na to jak se na to díváš. Pokud to přinese část peněz do státního rozpočtu, tak to posílí ekonomiku a tedy to zpětně pomůže podnikatelům, ať už ve snížení daní nebo zrychlení ekonomiky a tedy vyššího obratu.
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: vis co tadyten argument "neni to 20-30%" je lichy. imho je uplne jedno, kolik procent to je. i kdyby to bylo 1%, je to spatne, protoze to zvyseni ceny nijak neznamena zvyseni kvality sluzby/produktu.

    popis prosim jakym zpusobem nakup vybaveni potrebneho pro provoz EET zvedne zisk firmy - protoze zvyseni zisku je podle meho jediny duvod, proc do podnikani vrazet dalsi penize.
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    LISTIKUS: jo to ja taky znam par firem a restaurateru, ktery nejedou cernotu a jsou radi, ze to postihne konkurenci, ale jednim dechem dodavaj, ze az to konlurence zabali a budou z ni nezamestnani, zaplati to zase jen ti poctivci...
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BURAN: no pořízení si pokladny nezpůsobí navýšení ceny o 20-30% a to že mu nic nepřinese je taky uhel pohledu.
    A jinak znám par živnostníků, který EET docela vítají.
    ENDER
    ENDER --- ---
    MIREILLE: protoze spadnou do dph a budou danit zisky.
    BURAN
    BURAN --- ---
    ... a poridit si novou vybavicku, ktera mu (narozdil od investice) nevydela ani korunu.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    MIREILLE: protože bude muset odvádět daně
    MIREILLE
    MIREILLE --- ---
    ENDER: Proč by měli zdražovat o 20-30 % při zavedení EET?
    BURAN
    BURAN --- ---
    ATOMIKS: mozna ze zamestnanci muzou kratit dane, ale zavedenim EET jim zadna nova povinnost a nova moznost saknce pri pochybeni nevznikne. proto take dost zamestnancu rika, ze na EET nevidi nic spatneho, ale zadneho zivnostnika jsem to jeste rikat neslysel.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    mě stejně příjde, že pokud zákazník platí kartou, je EET zbytečné
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ENDER: hele já tu sice štěkám proti EET, ale zároveň si myslím, že platit daně je v úplným pořádku a stát má jejich řádné placení vymáhat za použití adekvátních prostředků.
    co se týče oblíbené hospody, tak třeba čas od času chodím do jedné a tam účtenky vydávají už dlouho. ve zbytku jsem to vlastně nikdy neřešil.
    každopádně mě Buran mírně nepotěšil svou hláškou "pozdravuj v práci", kterou si minimálně vysvětluji jako poukazování na nemožnost zaměstnanců krátit daně. z toho důvodu vyzývám k zavedení EET, aby Buran pozdravoval z finančáku .o) ...
    ENDER
    ENDER --- ---
    ATOMIKS: takze uz se tesis az v tvy oblibeny hospode zdrazi o 20-30%?
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    tak z mého pohledu zaměstnance je EET dobrý nápad, přeci jen patřím do druhé nejvíc daněné skupiny hned po hazardním průmyslu .o) ...
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    Ahoj Bureši!
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: takze pracujes nekde na urade, a budes EET zpracovavat?
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BURAN: dotkne se mě EET neboj. Tohle je přesně ten důvod proč se nechci bavit tímto způsobem. Protože tvá reakce nevede ke konstruktivní debatě, ale jen k tomu za každou cenu si prosadit svojí pravdu. Tuhle debatu můžu vést s kde kým. Jak jsem říkal tady jsem čekal něco jiného.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam