SPLNYX: To jsou ale pro me nove informace. O validite a aktualnosti a ze takovych "sluzeb" ten clovek poskytuje vic, predtim nepadlo ani slovo. To jsi nejak pozapomnel zminit:)
Dekuji za politovani, to se vzdycky hodi, nicmene vyse uvedene mi staci, abych prehodnotil nazor na takovou situaci - je to podvodnik, souhlasim. Na druhou stranu si porad stojim za tim, ze v obecnosti "Sdileni a agregovani ze zakona verejne pristupnych informaci NESMI byt problemem v pravnim state", protoze to ma, dle meho nazoru, dalekosahle a mnohem sirsi dusledky.
NAVARA: Ano, toto je validni argument a je potreba k nemu prihlednout. Navrhuji se ale zamyslet nad tim, jake dusledky muze mit salamova kompartmentalizace informaci pro spolecnost, v kontrapozici s otevrenosti. Jednim z nich muze byt napriklad (jeste) dalsi narust byrokracie, a potazmo dalsi institucionovani klientelismu a korupce. Ona vubec byrokracie ma skvelou schopnost obhajovat a zpusobovat svuj rust ("jde prece o zvyseni bezpecnosti", "znesnadneni korupce nejakym narizenim", ...).
Mimochodem, o tomto relativne zajimave pojednava David Graeber v "Utopie pravidel: O technologii, stupidite a skryte pritazlivosti byrokracie"
https://www.kosmas.cz/knihy/226608/utopie-pravidel/