• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) - troll mého protitrolla je mým, ehm, spolutrollem
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    DANYSEK: Hm, zajímavé že u té zdravotní pojišťovny to můžu podat komplet online (ověřování funguje podobně jako u internetového bankovnictví).

Ne, rozklikávacím rozpočtem opravdu nemyslím transparentní účet (tam jsou vidět jen příjmy a výdaje), nýbrž třeba https://wiki.pirati.cz/fo/hospodareni2017/rozpocty/strana/212800001 (tohle jsou provozní výdaje mediálního odboru, můžeš si tam rozklikat jednotlivé doklady, a můžeš se taky samozřejmě proklikat na jiné položky).

S redmine se nevymlouvám a navíc jsem nepopisoval problémy, které by se týkaly přímo mě. Ale hlavně že sis vyfabuloval, že s ním neumím pracovat, aniž bys vůbec věděl, co mám či nemám na starosti, všeználku. ;)))

Ohledně datovky - rozumíš pojmu "byly doby"? To fakt neznamená "současný stav". Ano, ten bazmek se už pár let nepoužívá, jenže i na tom tvém odkazu se píše, že to trvalo tři roky, než šlo datovku používat bez něj.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Jo, dva - ze sedmi... takze vic nez ctvrtina blbe :D Ale ano, moc toho nerekl... vlastne takova politicka ticha puťka... :-)
    BOUCHI: a co bys chtel, aby sis danovy priznani posilal na financak nepodepsanyn emailem? Aneb jak chces zabezpecit, ze za tebe nepoda priznani nekdo jinej... priznani, ze ktereho ti vyplyne povinnost doplatit treba milion na danich? :D Ale libi se mi, jak zpochybnujes i nezavisle a nezaujate a zduvodnene hodnoceni vykonu piratskeho politika.... akorat u toho predvadis vlastni hloupost a neznalosti v oboru, ktery by mel byt Piratum pry vlastni.... :-)
    BOUCHI: jako ze "transparentni ucet" je podle tebe "rozklikavaci aplikace"? V tom pripade ma ale i Praha rozklikavaci aplikaci na smlouvy uz davno. Ano, neni to zadna prehlidka prehledneho uzivatelskeho rozhrani, ale to neni ani webxicht k FIO transparentnimu uctu, zeano...
    BOUCHI: LOL... prestan uz se s tim Redmine vymlouvat... proste ses nouma, co s tim poradne neumi pracovat... a za to si muzes sam, to neni vina kohokoliv kolem ;-)

XCHAOS: a za to, ze norma neni volne dostupna muze vis kdo... Evropska unie, ty experte. Protoze to neni zadny "narodni" standard, jak se Pirati viditelne mylne domnivaji, ale norma a predpis vznikly na urovni EU. Mozna proto ten tvuj odkaz uz nefunguje - ze by si to konecne nekdo u Piratu nasel a doslo mu, ze nadavat na nase MPO je absolutni ptakovina ekvivalentni k hazeni hrachu na zed? :D

XCHAOS: SSL na webu... mily IT experte... zabezpecuje pouze transport... tak aby nejaky MITM nepozmenoval komunikaci mezi serverem a koncovym klientem. Ovsemze take potrebujes overit identitu cloveka, ktery na konci sedi a to ti SSL nevyresi. A overeni identity ve vztahu ke statnim sluzbam resi zakon, tak si to prosim nastuduj. A jinak diky jejd EU a jeho EIDAS zacnou byt problemy i s doposud uzivanymi kvalifikovanymi certifikaty... aneb nepujdou veci, co driv sly. Ale o tom Pirati taky nikde nepisou... :-) Chapu, to uz je na ne moc slozite :D
    BOUCHI: datovka funguje uz sakra dlouho i na Linuxu a ve Firefoxu... ty nas experte pres technologie :D Mozna by si to chtelo vyndat hlavu z prdele, podivat se na aktualni stav a prestat sirit kolem sebe bludy stare pet let - 602xmlBazmek se uz totiz u datovek nepouziva pekne dlouho...
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    VYHULENY_UFO: Jo, 602filler (název té příšernosti už jsem vytěsnil) byl ten důvod proč to tehdy pod Linuxem nechodilo.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    XCHAOS: No právě, zlatej NIC, nebýt jeho Dsgui, později Datovky, musel bych vždycky shánět nějakého známého, který by měl na compu aspoň XPčka.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOUCHI: hele, v tomhle případě je to s tou aplikací Datovka od CZ-NIC pravdivé. Správce národní TLD se v tomhle konkrétním bodě zachoval sám od sebe relativně státotvorně... je nutný vždy od času nějaký reality check.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    VYHULENY_UFO: To jistě.
    Ovšem byly doby, kdy mě dost sralo i to vnucení právnickým osobám, protože se nedala rozumně použít pod Linuxem (než na to nic.cz vyvinul aplikaci) a od určité doby ani pod staršíma Woknama.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: neřekl bych, že o tom netuším nic.. ale i kdyby daňové přiznání šlo už podat takto (ovšem ty digitální podpisy ... v éře, kdy webové browsery jsou zabezpečené SSL? no nevím, no.. asi od určité velikosti subjektu ano, ale...) tak jsem uvedl min. dvě instituce (u mě: ČTU, ČSÚ) které vyžadují lézt do jejich speciálního rozhraní, s unikátním loginem, atd. (myslím jiné, než je datovka)

v tomto jsem mimoběžný s programem Pirátů: nejsem proti tomu, aby vše šlo vyplnit online (byl bych sám proti sobě), ale současně varuju před tím, že to, že online formuláře je pro úředníky strašně snadné a levné zpracovat v neomezeném množství, se tyto formuláře stávají de-facto zbraní, kterými úřady mohou provést DDoS útok na určitá odvětví podnikání (prostě proto, že ty formuláře se vyplňují ručně, zatímco jejich zpracování a udělování pokut je pro stát nesmírně levné...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jo tohleto, to tam bylo a zase zmizelo, protože to asi nebylo masově srozumitelné nebo nevím.

k těm výrokům http://demagog.cz/politici/327/jakub-michalek:

fakticky, je tam asi historický bug, kdy ZP bylo zastropované. Pak skutečně daň z příjmu právnických osob + daň z příjmu fyzických osob konvergovala k 34% (a třeba majitel nemovitosti si na sociální pojištění nejen odvádět nemusel, ale ani nesměl - protože to bylo určené jen pro zaměstnance a živnostníky...)

zase počítám, že se radil s nějakými experty, takže nějaký účetní trik, jak konvergovat k 34% zřejmě existuje (ale není možná zcela oficiální). (Např. odvody na zdravotní pojištění si může pozastavit osoba s trvalým pobytem v cizině, pokud vím)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: XML znám, ale čirou náhodou.. normy k elektronické fakturaci zatím volně dostupné nejsou: https://www.pirati.cz/...kove-zpravy/proti-zpoplatneni-technicke-normy-k-elektronicke-fakturaci.html

problém je, že jakmile to bude zpoplatěné, tak bude existovat motivace to každé 2 roky trochu měnit, aby si všichni museli koupit nové verze účetních softwarů, apod.

prostě já už jsem v současnosti někde trochu jinde, ale uvědom si, že já to ZP vymýšlím jako záchranou síť pro ty profese, které by většina populace nejraději rovnou pozabíjela... (ale já nemůžu, protože jsem humanista). ZP příjem bude vyplácen občanům právě za to, že _nebudou_ vymýšlet žádné další byrokratické píčoviny.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    VYHULENY_UFO: Živnostníci mají datovku furt ještě taky nepovinně.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    VYHULENY_UFO: No, přesnější by bylo "zavádějící" než "nepravda", protože vyplnita odeslat online ho sice můžeš, ale pokud si nekoupíš elektronický podpis nebo nemáš datovku, tak je ti to na dvě věci, protože (a to v odůvodnění sami připouštějí) stejně musíš ještě vytisknout a podepsat potvrzení a do 5 dnů ho dodat na berňák. Naproti tomu minimálně u některých zdravotních pojišťoven sfoukneš přehled o příjmech komplet online, nepotřebuješ podpis ani datovku.

DANYSEK: Opět - obecně bys měl pravdu, ale v tomto konkrétním případě by to dopadlo tak (a to není fabulace, nýbrž praktická zkušenost), že by Krtek schválně svým ticketům nastavoval jinou kategorii, aby tím ostatním co nejvíc zkomplikoval život. Takže pak k žádnému zpětnému hodnocení nedojde, protože hlášení o chybách budou zamíchaná mezi žádosti o proplacení a technické požadavky (a dokud nebude tickety zpracovávat někdo na plný úvazek, tak se fakt nikdo nebude zdržovat přepínáním na správnou kategorii, když má na práci potřebnější věci).

DANYSEK: Co kecáš, Piráti ty faktury na internetu mají (a výdaje na transparentních účtech), takže požadavek "rozklikávací rozpočet do poslední faktury" na sobě uplatňujeme.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no tak zrovna datové schránky jsou fakt téma... když jsme u toho, tak vím aspoň o dvou dalších úřadech, které mi předkládají pravidelně (jeden měsíčně, druhý ve velmi zvláštním intervalu březen + srpen - sic!) něco k vyplnění přes _webového rozhraní_.

Když bych měl chvíli mluvit vážně - výzva není aby někdo vyplňoval na webu nějaké formuláře. Výzva je propojení veřejnoprávných a soukromých informačních systémů přes nějaké otevřené API tak, aby tvůj informační systém mohl sám podávat informace, které jsi povinnen podádvat. (EET je v tomto tak trochu budoucnost, jakkoliv se mi jeho šmírovací aspekty nelíbí.. aspoň se to děje samo...)

No a popravdě.. otevřenost toho API, to už je zpřístupnění technických norem a to už je _skutečné_ Pirátské téma (ale koho by zajímalo, co Piráti fakt chtějí... když stačí je označit za spiknutí havloidních zombies s kremleboty, nebo co vlastně dneska frčí)

Pokud bych se ještě dnes měl angažovat v politice, založím především antibyrokratickou stranu (velkým vzorem je pro mě Richard Feynman, který způsobil diplomatické faux-paux tím, že prohlásil, že si nepřevezme Nobelovu cenu, pokud to bude vyžadovat víc, než cca 6 podpisů... nakonec to bylo nějak těsně, počítám to místo něj musel podepsat švédský král, nebo tak něco :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: : ... není ďábel zakopaný v tom, jestli je ho možné online nejen vyplnit, ale i odevzdat? :-) (ale fakt nevím)... no dobře, nějaké webové peklo jsem vygoolil (já znám danteweb, a to, že je to online mi život příliš neusnadňuje.. já bych chtěl řešit byrokracii spíš trvalým příkazem....)

Jinak každý, kdo někdy dostal pokutu za opožděné vyplnění formuláře ART171 jako já, ví, že to, že se něco odevzdává online místo na papíře není žádná velká výzva (protože úředníci si navymýšlí formulářů o to víc, že je nemusí tisknout na papír a zpracovávat ručně!)

Co se mě týče, tak myšlenka základního příjmu je u mě právě o tom, že úředníci ho stejně berou, ale ještě navíc si vymýšlí debilní formuláře, které někdo musí včas vyplňovat. Fakticky, až nás ovládnou umělé inteligence, tak doufám, že pro lidi se sklonem k úředním profesím vytvoří simulakrum zaměstnání, kde budou někde sedět v kanclu, mít vytvořenou iluzi, že jim všichni vyplňujou nějaké formuláře - ale ve skutečnosti umělá inteligence bude hlídat jen jeslti dýchá a reaguje na světlo a vyplácet jim ZP...

Kdyby mohli program Pirátů vytvářet radikálové jako já, tak bude zahrnovat především úplný zákaz jakýchkoliv formulářů, online i offline. A zejména jejich vyplňování. Tři křížky musí stačit každému...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: ono to je spíš tak - switche od HP vs. switche od Cisca je rozdíl (plácnu) třeba půl mega nebo mega. Parta negrů s letlampama, co bude půl dne pobíhat po kancelářích a dělat bordel, protože neuměj vyvrtat ani díru do zdi (to jsme my), to jsou nějaký drobný navíc k tomu, aby dostali na pivo. A pak je tam rozdíl mezi tou miliardou navíc ano/ne za to, že su tu zakázku někdo umí přihrát :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: a zase: kdo říká, že jsem expert na IT? já jsem expert na zaměřování antén. zrovna dneska jsem lozil po střeše Coloredo-Mansfeld paláce a twítoval, že si připadám jako Pérák... ikonický antifašistický bojovník.. taky se mihl v Gilliamově filmu Brazil, v postavě takového toho guerillového topenáře :-) přesně za takový typ experta se považuju.

Hele, to máš těžky, my jsme neomarxisticko-neoliberální havlističtí kremleboti, co sem importujou islamisty přes Pirate Bay, berou lidem děti a dávají je do lesních školek homosexuálům k bůhvíčemu, a v neposlední řadě jsme divný linuxáci, co neplatěj za filmy a hulej trávu, a vůbec, taky tinfoil hejtři ... pravda o 11. září je, že mu předcházelo 10. září a následovalo 12.září! Prostě nevím, co sis od nás sliboval, ale na ajtý experta si hrajou pouze někteří členové strany na základě svého svobodného práva znemožnit se.

Já jsem programoval naposledy před asi 15 lety a cokoliv, co jsem se v 90tkách naučil, je dnes beznadějně zbytečné, zastaralé a neprodejné. Zatímco takový RJ-45 konektor je RJ-45 konektor... a když ho dokážeš nakrimplovat i když u toho akrobaticky balancuješ na laně napjatém nad hlavou ruským a čínským turistům a různým přistěhovalcům z celého světa, tak se tím dá uživit dodnes. (fakticky - nejvíc mi asi živí, že umím na kosmopolitní Praze 6 telefonovat a nakrimplovat konektor i anglicky)

Fakticky už na CZFree fóru (kam ty si sebral všem přístup, takže umřelo... já jdu jen v tvých stopách...) jsem jasně deklaroval, že umím šroubovat šrouby a N-konektory (dnes boužel obsolete, ale zase jsem se naučil ty barvičky, jak jdou po sobě, no :-). Nikkdy jsem netvrdil, že jsem "ajtý expert" - naopak, jsem ex-programátor, který než aby se špinil s ajtý reinstalacema antiwirů do windows a officů (stejně jsou antiviry jen spyware - https://news.slashdot.org/...exploited-kaspersky-antivirus-to-steal-nsa-data-on-us-cyber-defense-wsj ) tak se radši začal živit rukama, nohama a seděním na zadku.

Je naprosto sprostá lež, že bych o sobě někdy prohlašoval, že jsem ajtý expert - naopak jsem stal napůl kancelářským potkanem a napůl verzí cikána kopajícího výkopy (akorát je kopu na střechách, většinou), jenom abych se živil JAKKOLIV JINAK, než jako ajtý expert. Takže prosímtě - ocamcaď, pocamcaď: i takový lítý kremlebot (který je vlastně zakukleným anarchistou, který je vlastně agentem pravice, nastrčným sesbírat levicový hlasy) jako jsem já, má svojí hrdost. Za ajťáka se fakt označovat nenechám! To radši už lopata.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Krtek nejpovolovanější? Přijde ti normální paranoia level "pustím jim browser na serveru a povolím jim jen VLC"? navíc ve chvíli, kdy ten server fatálně padá a nestíhá fórum...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: _všechno_? a nejsme náhodou pro ochranou _soukromí_ současně? nemáš pocit, že to _všechno_ se týká soukromého sektoru?

co se politických stran týče, tak určitě jsme pro transparentnost financování. na druhou stranu, co se týče debat mezi členy, vedou se ve straně složité spory, co že je to soukromí, za které bojujeme (za mě by strana a veškerá její agenda měla být vnímána jako veřejná instituce - koneckonců jsme příjemci peněz z veřejných prostředků...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ...konkrétně 2 výroky, když jsme u toho.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KEIKIN: problemem u Piratu je to, ze oni po druhych chteji vsechno do absolutnich detailu a o zadne zahlcovani nejde, naopak si pripadaji jako hrdninove - ale jakmile se stejny detail vyzaduje uvnitr strany, tak to je najednou zahlcovani a je to obrovsky problem :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: tak ono vubec... Michalek - 28% jeho vyroku oznaceno jako vylozene nepravdivych, Babis na pouhych 15, Kalousek na 6... a Sobotka jen 5%... smutni jsou ti zcela pravdomluvni komunisti a kupodivu i zeleni... hur je na tom uz jen SPD (50%) a STAN (40%) :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam