• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) - troll mého protitrolla je mým, ehm, spolutrollem
    Obecně plkací, otevřená a nemoderovaná alternativa k diskuzi "Česká Pirátská Strana". Stávající klub [ Česká Pirátská Strana ] slouží spíše k prezentaci aktuálního dění ve straně a oficiálních názorů strany a jejích členů, případně k debatám s příznívci... a samozřejmě přitahuje pozornost během předvolebních kampaní. No a rozmohli se nám tam odpůrci a trollové, kteří samozřejmě s napětím očekávají moment, kdy začnou být jejich příspěvky mazány, případně kdy dostanou ban. A právě v tenhle moment vzniká potřeba obecného kecacího prostoru, pro různé Pirate-related flamewars, které by v oficiálním moderovaném klubu mátly příznívce a potenciální voliče a vůbec obecně zabíraly prostor.
    rozbalit záhlaví
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    DANYSEK: Vždyť píšu, že nic nového vyvíjet netřeba, nemusíš to po mně opakovat s naznačováním že tvrdím opak.

A zcela opomíjíš aspekt _dobrovolnosti_. Stát čím dál víc elektronických podání _vynucuje_, tobě to možná přijde v pořádku, ale ne každý musí tvůj postoj sdílet.

Jak chceš do výpisu z transparentního účtu, který generuje FIO (jinak by asi těžko byla záruka, že si ho Piráti nějak neupravujou) nacpat hyperlinky na provázání s něčím jiným?

nejde s rozumnym usilim overit, zda vsechny vydaje z uctu jsou do te magicke tabulky skutecne zanesene. Proste nejaka tabulka, do ktere se na efekt neco nacpe a v tom mnozstvi se to ztrati - a dokaz opak... :-) Treba ve chlivecku clenske prispevky (a analogicky dary) neni zanesena jedina koruna
    No bodejť, když členské příspěvky a dary nejsou výdaje. ;)
    Ty prostě furt schválně ignoruješ co tu píšem. Wiki je přechodná fáze (která doufám letos skončí), žádosti o proplacení se ještě vytvářejí v ní, příspěvky a dary se už importujou rovnou do účetnictví.
    Navíc členské příspěvky tvoří (na rozdíl od státních příspěvků) naprosto marginální část příjmů (dary ostatně donedávna taky, nicméně ty jsou vidět na transparentním účtu pro dary).

A na konkrétní technologii pro stát se neptej mě, já nejsem IT expert a nikdy jsem se tu jako IT expert neprezentoval (nanejvýš mi to někdy podsouváš, případně se oháníš tím, že strana je údajně plná IT expertů, ačkoli ani to o sobě Piráti netvrdí).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    BOUCHI: jasne, a taky by mel stat nutit obcany kupovat na sve byty trezorove dvere a pancerovany skla do oken, aby se omezila bytova kriminalita... :) Oh nikoliv, to je kazdeho vec, jak k temhle vecem pristupuje. At uz se bavime o bezpecnosti fyzicke, nebo kyberneticke. Dulezite je, ze mas tu moznost...

A ano, stat technologii ma... jmenuje se datova schranka a poskytuje celou radu funkcionalit. Je to hotove a fungujici, utratilo se za to spousta penez, nevim proc by se kvuli nejakemu pomatenemu Piratovi melo vyvijet neco noveho :D

Jednosmerne podani? :-) Jasne, takze podame elektronicky, ale urad nam bude hezky postaru posilat lejstra postou... logicky minimalne doporucene (aby mel jistotu, ze zasilka dosla) vsak on si obcan na poste rad postoji... :D Placas opet nesmysly, dokumentu dorucovanych datovou schrankou vyzadujicich uredne overenou kopii elektronicky doruceneho dokumentu (tedy autorizovanou konverzi z DS) je naproste minimum. A na zbytek (drtivou vetsinu) dorucenych veci bohate postaci, kdyz to, co ti do datovky pristane si jednoduse vytisknes - ma to stejnou pravni vahu, jako kdyz neco zkopirujes na kopirce....

Podoba, jakou to Pirati prezentuji je v praxi neoveritelna. Jak mi dokazes, ze tam jsou skutecne vsechny doklady, jak tu tvrdis? Ukazal jsi tu pouze nejakou rucne zmatlanou HTML stranku na polozdechlem serveru, kde kazdy pozadavek trva pul dne... a ktera ani neni provazana do ucetnictvi. A jestli tam nahodou neco nechybi v tom bordelu nikdo nedohleda - nebo tim bude travit nekolik dalsich let. Neni to provazane s nicim - ani s vypisem z uctu - tzn. ani nejde s rozumnym usilim overit, zda vsechny vydaje z uctu jsou do te magicke tabulky skutecne zanesene. Proste nejaka tabulka, do ktere se na efekt neco nacpe a v tom mnozstvi se to ztrati - a dokaz opak... :-) Treba ve chlivecku clenske prispevky (a analogicky dary) neni zanesena jedina koruna - takze ne, ani Pirati to nepublikuji komplet rozklikavaci rozpocet. A hadam, ze to dobre vis - a zamerne si vytahnul tu sekci, kde se "zrovna aspon neco" nachazi.

Jakou technologii by tedy Pirati pro stat pouzili? :-) Protoze z toho "na sobe vyzkouseneho" reseni se ukazuje, ze dohromady nemate nic vic, nez ptakovinu znamenajici dalsi administrativni zatez a byrokracii navic, ktera je navic z titulu nejake skutecne (verejne) kontroly nepouzitelna...
    OBCAN
    OBCAN --- ---
    DANYSEK: A o tom to je, protože kdyby mohly volby něco změnit, tak je dávno zakázali, a vy to tu všichni dobře víte.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    DANYSEK: Ty jo, ty tvoje dezinterpretace jsou tak krásně odhadnutelné. ;) Je sice hezké, že datovka 2FA umí, ale když ji uživatelům nevnutí, tak to s tím zabezpečením prostě valné nebude (aspoň tedy u těch uživatelů, kteří si 2FA nezapnou), což je to o čem jsem psal. A navíc jsi mi krásně nahrál - finančák (a stát obecně) nemusí nic nového vymýšlet, protože technologii už má (včetně toho formuláříku s jménem a heslem, protože i do datovky se lze přihlašovat jménem a heslem). Pročež by úplně stačilo přidat volitelnou možnost _jednostranné_ komunikace (tedy že občan může posílat elektronicky podání k úřadu, ale není tím zároveň povinen přijímat elektronické zprávy od OVM? Proč? Protože leckdy potřebuje tu zprávu od OVM v "trvalé podobě" a stát ho nutí, aby si za nějaký způsob uchování připlácel.)

Piráti matlají ručně to, co se automatizovat zatím nedá - nebo snad víš o v ČR dostupném robotovi/SW, kterej otevře obálku s došlou fakturou, fakturu naskenuje (ještě lepší příklad jsou jednotlivé jízdenky na MHD, protože ty jako XML dokument AFAIK skutečně nikdo nedodává - ale chápu, používáním MHD jen PIráti dokazujou, že jsou socky, viď?), provede OCR, vyhodnotí do jaké patří rozpočtové položky a patřičná data tam zanese? Nebo co konkrétně podle tebe v této chvíli Piráti matlaj do wiki ručně a nemuseli by?
    A při tvorbě rozpočtu taky musí ta dílčí čísla někdo nacvakat ručně, žádný telepatický SW pokud vím není. (Ještě by je tedy eventuelně mohl diktovat a zanášel by je tam SW rozpoznávající hlas, ale není to trochu zbytečné?)

Ale jak už (aspoň mám ten dojem) podotkl XCHAOS, wiki je přechodná záležitost (z dob, kdy těch dokladů a plateb bývalo řádově méně). Nicméně to je podružné. Znovu opakuji, že řeč byla o tvé nepravdivé poznámce, že Piráti po jiných chtějí detaily a sami je nemají. Což jsem ti vyvrátil předvedením rozklikávacího rozpočtu se všemi doklady. Na jaké technologii je aktuálně ppstaven je podružné a rozhodně to neimplikuje že by Piráti chtěli tutéž technologii použít pro stát.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OBCAN: Ve kterych si tak maximalne muzeme vybrat, na kterou stranu se pridame :) Nekdy...
    OBCAN
    OBCAN --- ---
    Miliony keců, ale že se roztáčí kola světové války je jaksi podružné, že?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: mam zhruba predstavu o tom, jak vypada ucetnictvi malych firem... obvykle to je v rovine agendy odpovidajici minimalnim zakonnym pozadavkum :) Kdy zpravidla prvotni doklady si vklada firma sama svymi silami a realne uctovani si outsourcuje na nekoho, kdo uctarine rozumi.

Ustava je v tomto naprosto v poradku - a rozhodne by se nemela menit v tom duchu, ze se posili moc jednotlivych stranickych sekretariatu - to rovnou cely parlament muzeme zrusit, namisto 200 poslancu jich mit par - jednoho za kazdou zvolenou stranu - kde sila hlasu kazdeho zastupce odpovida zisku volebnich hlasu - rozdilna vaha hlasu ostatne v civilnim svete neni nic neobvykleho. Clanek 26 je pojistkou proti tomu, kdyz vedeni strany rupne v kouli - a aspon par poslancum toto dojde - a vzeprou se. I proto ma volic moznost preferovat konkretni lidi na kandidatce stran - nevoli nutne jen tu stranu, ale i konkretniho sveho zastupce (kdyz chce).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: (ad trolling o účetnictví - on člověk v "garáži" vyzkouší ledacos.. a co se týče matlání ve Flexibee, je dokonce možné, že SPOJE a Piráti za tohle zaplatí stejnému člověku... a že vymýšlet to nakonec budu stejně já, ač nerad...)

s tím kodexem neoficiálně uznávám, že je to zapeklité.

souhlasím, že jediným reálně vynutitelný postihem je, že strana nepřipustí v dalších volbách provinilce k účasti v primárkách (což je daleko bezzubější, než to na pohled vypadá). sám jsem na toto zvědav.

Můj názor na tenhle bod Ústavy je takový ... nejednoznačný. Jednak je jasné, že k tématům, která před volabmi prostě vůbec nebyla řešena, se musí mít právo vyjadadřovat dle svého svědomí (a ne třeba podle hlasování strany, která po volbách může nabrat nové členy, apod.). Současně ale existují určité jasně definované body programu, které by si prostě zvolený poslanec neměl jen tak "rozmyslet" - tedy, nejde o to, že by se měl až tak moc zavazovat straně, měl by se ale zavazovat voličům, že dodrží konkrétní pevně dané sliby, co jim před volbami slíbil. (systémovým řešením je ale jedině odvolatelnost, kde ho zase ale budou odvolávat i ti, co ho nevolili... což zase u nově se vynořivších témat je logické... takže vlastně všechny možnosti jsou špatné.. včetně té v současnosti tolerované -, tedy nedodržení slibů)

...a pro dnešek už fakt končím. bolí mi ruce.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jisteze to resitelne je... kvizova otazka je, za kolik ta sranda bude, zeano... :-) Vyzkouseno na Piratech znamena, ze tam mate cvicenou opici, co tech par dokladu nejak boucha do staticky wiki...
    BI analytika ve velkych korporacich je trosku neco jineho, rozhodne to neni o zadnem hnidopistvi nad kazdou prijatou fakturou v podani Piratu - kde hracky typu wiki predhazujete jako "reseni".
    Mas pravdu, ze data nekde v surove podobe existuji - ale kazdej, kdo k tomu trosku pricuchnul vi, ze prakticka implementace neni vubec zadna prdel. Chapu, ze ty jsi za svuj zivot zadnou takovou zkusenost diky celozivotnimu pobytu v garazi neokusil. A ocividne nikdo z Piratu - kdyz sami ty data matlate do wiki rucne a nemate na to zadny magicky nastroj, co by to automaticky utvarel z vaseho FlexiBee, kterej jste davno mohli vyvinout a uvolnit jako opensource... :D Zadny zazrak se ale nekona...

BOUCHI: tak predne datovka 2FA umi... dokonce v nekolika rezimech... zase o tom vis viditelne prd, a zvanis :D Je to na tobe, jak si to zabezpecis.
    Datovky tu jsou - hotove, problem vyresen, proc to vymyslet odznova? Kde "vymyslet znovu" mimo jine znamena, ze zacnes nejprve u zmeny relevantnich zakonu. Tvoje predstava, ze staci kdyz se na financaku usnesou, ze od zitrka to budou resit po vzoru te tve pojistovny je detinska - urednik muze toliko postupovat tak, jak mu to stanovi zakon - a co mu zakon nepovoluje, to proste nemuze (narozdil od soukromeho subjektu, kde to funguje naopak - muzes cokoliv, co zakon neomezuje). A situace je o to komplikovanejsi, ze i do teto oblasti dnes uz zasahuje legislativa vzesla z EU.
    Pokud vim, tak bazirovani na detailech zvladnul Krtek lip nez ja (fakt nemam cas kontrolovat, zda v tom vasem bordelu je skutecne vse).... a podle tebe pak ostatni "zahlcoval" a nejak jste to ponekud nerozdejchali... :D Jisteze, ze nejaka cast prace tam bude vzdy rucni - ale i samotni Pirati jsou s pokrokem tak daleko, ze to zatim matlaji rucne naprosto vsecko. Plna strana IT expertu a neni schopna vyvinout ani SW pro efektivni chod vlastni administrativy :)
    A cela debata vznikla u toho, ze soudruh svazak Michalek bode tykajicim se moznosti elektronickeho podani danoveho priznani uvedl zjevnou nepravdu, kterou sis pak ty prekroutil do toho, ze nemas svuj vysneny formularik se jmenem a heslem a financak te nuti pouzivat kvalikovany certifikat, nebo datovku - proste nastroj, kde je tvoje identita bezpecne overena - jako bonus zpusobem, ktery neni vazan na jednu konkretni instituci. Reci o tom, jak by mel delat IT stat jsou dost neverohodny od lidi, co nezvladaji ani sve vlastni IT.

XCHAOS: technicky vzato je "protiustavni" (presneji receno, nevymahatelny) i kodex poslance libovolne strany, ten Piratsky nevyjimaje - konkretne viz clanek 26 Ustavy - ktera jasne rika, ze poslanec neni vazan zadnymi prikazy. Jediny mozny "postih" je nenominace dotycneho na kandidatku v dalsim volebnim obdobi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Takže generátor možných lepší-než-drátem-do-oka vlád (v případě, že to dopadne dle součansých průzkumů)

na první pokus - s lidmi z ANO:
    Premiér-Ano-ne-Babiš (asi Stropnický?) + ČSSD-ne-Sobotka (asi Zao, bohužel asi i Chovanec) + nějaké smetí (asi KDU-ČSL, možná my - MŠMT?)

na druhý pokus - bez lidí z ANO:
    Premiér-ČSSD-Zao + KDU-ČSL (asi přijatelný kompromis pro ministerstvo vnitra - za to, že s námi legalizují konopí :-)) + nějaké smetí bez silových ministerstev + my (nejspíš MŠMT, asi by si většina Pirátů netroufla MZP, možná kultura? možná něco, kde by mělo smysl prosazovat transparentnost - místní rozvoj? to asi převážně městká strana dostane těžko...)

na třetí pokus - záleží na tom, jestli třetí budou komunisti (což by asi otevřelo šanci Zemanově úřednické vládě až do ledna)

Možnýma vládama, ve kterých bude premiérem Babiš, samozřejmě straší všichni - já věřím, že by to bylo bez Pirátů. Nejpraděpodobněji se jeví poněkud děsivý mix ANO + ODS + SPD: ODS to bude prezentovat jako "záchranu národa" před komunistickou či Zemanovou úřednickou vládou (EET by asi tiše přešli mlčením, nebo prezentovali nějakou kosmetickou změnu jako že jí "prosadili"... zajímavé by bylo jen, jak by zkousli Okamurova referenda...). Jinak VkMl si s Okamurou po volbách bude rozumět nepochybně.

Předpokládám, že pro Piráty nebude zkousnutelný Chovanec na pozici ministra vnitra, protože se budeme chtít "mstít" za zátah proti growshopům z prosince roku 2013 (což, pokud dobře počítám, bylo za tohoto volebního období). Celkově KDU-ČSL projevovala v minulosti stanoviska blízká Pirátům např. v Evropském parlamentu, naopak ministři vnitra za ČSSD několikrát vyjeli proti alternativní kultuře (Czechtek, později growshopy-Chovanec), takže si neumím moc představit, že by Ivan chtěl zasedat ve vládě, kde by silová ministerstva ovládala ČSSD.

moje hypotéza se svěřením silového ministerstva "ostříleným harcovníkům" z KDU-ČSL je fakt jen hypotéza - ale mohl by to být kompromis, kdy se vláda shodne na liberalizaci legislativy dle představ Pirátů - ale součásně to vyváží tím, že vnitro pak zaujme na implementaci volnějších norem "konzervativnější" prováděcí pohled.

Bude to zajímavé. Samozřejmě je možné, že stávající průzkumy jsou jen chiméra (i když musím říct, že docela příjemně lechtivá, pro Piráty) - ale pokud ne, tak je poměrně logické, že se silná generace "husákových dětí" + těsně po hlásí o podíl na moci (je to přirozené - mezi čtyřicítkou a padesátkou je většina lidí na vrcholu, Ivan by oslavil čtyřicítku tuším jako ministr) a že tam chce jasnou dělící čáru (tedy ne pokračovat v zajetých kolejích stran vedených předchozí generací)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ty jo, my jsme jen stěží překročili v rámci strany vnitřní blok, týkající se toho, že strana by se měla vyslovit k tomu, s kým by třeba byla schopna sestavit vlády a ne že vyhlašuje, že CHCE do opozice (to je BTW z hlediska Ústavy a zákonů ČR téměř protiústavní, něco takového chtít... i když samozřejmě, může teoreticky existovat i strana, co prostě jen vysloví důvěru úřednické vládě prezidenta... což bychom my asi byli stěží...)

... a tady nám hned vnucujou vntiro a obranu. No tedy ano.. kdybychom porazili Babiše... ha ha. Daleko spíš ale budeme součástí nějaké koalice, ve které půjde o to, aby min. to vnitro NEDOSTAL Babiš (ani Chovanec). (Obranu už Ano má a popravdě... právě popularita Stropnického staršího v této - "tátovi pušku", hehe - je asi součástí předpokládaného vítězství... navzdory Babišovi)

Takže: jsme ochotni být v koalici s předpokládaným vítězem voleb, pokud se vítěz voleb stáhne. Sami vnitro nechceme - ale asi stěží budeme souhlasit s tím, že by Ano v koalici nemělo většinový vliv, kdyby získalo vnitro (ono nemusí jít jen o počet ministrů). Takže se hledá šťastlivec, který by si vzal na triko vnitro (asi strana s delší politickou zkušeností, než jsme my) - ale současně jsme jasně prohlásili, že to nebude KSČM ani SPD.

No a pak je tu ještě konstanta: KDU-ČSL má tendenci být v každé vládě (pokud se vůbec dostane do parlamentu, tedy).

Takže teď ještě ty základy výrokové logiky, že... a můžeme si jít vsadit do Fortuny...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOUCHI: mohli bychom doporučit nadstranického policejního IT odborníka... třeba majora Dastycha...
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    VYHULENY_UFO: Však taky pokud vím obrana rozhodně nepatří mezi ministerstva, o něž by Piráti měli zájem, a vnitro myslím taky ne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: Ivan Bartoš je garantem obrany a já bych si ho na ministerstvu obrany představit uměl. (samozřejmě tímto lobbuji za svůj systém protidronové obrany "Bonsai", což jsou střely velmi krátkého doletu země-vzduch, odpalované za jízdy z nákladních bicyklů, což se osvědčilo už na Ho-chi-minhově stezce... a věřím, že jako zbrojař bych rozhodně zmarnil méně lidských životů, než Kalousek se svými padáky... možná bych dostal i nějaké to doporučení co se týče vývozu do Ruska, kde to s výškou těch stromů strašně přeháněj...)
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    DANYSEK: Jaký vyběhávání, prostě jsem si to zařídil na pobočce ZP když jsem se tam stavoval kvůli nějaké jiné záležitosti.
    A nevím proč by měl finančák vyvíjet vlastní řešení (tedy po X-té vymýšlet kolo), mohl by (a nejen on, třeba i ČSSZ a další instituce) pořídit nějaké již existující. Mimochodem, není teda ta 2FA používaná zdravotní pojišťovnou nakonec bezpečnější než datovka?

Tvrdím snad někde, že má stát mít rozklikávací rozpočet na wiki? Nikoli, pouze jsem vyvracel tvoji poznámku, že Piráti chtějí po ostatních detaily a u nich samých je to problém. Není.
    Ruční udržování - nějaká ruční práce tam bude vždycky, protože i elektronickou fakturu musí někdo přiřadit ke správné položce rozpočtu, a souhlas hospodáře s proplacením taky těžko bude udělovat automat.

Vztah k údajné nemožnosti elektronického podání nemá žádný a taky to nikdo netvrdí, to byla prostě OT odbočka (zde povolená) v níž jsme se bavili já a UFO o dřívějších problémech datovek. Máš z toho nějaké psychické trauma, že s třetí osobou diskutuju o něčem, co se netýká ani tebe ani diskuse, kterou vedu s tebou?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak zrovna ta wiki podoba online účetnictví moc následováníhodná není, to všichni Piráti moc dobře vědí

Samotná "rozklikávatelnost" je ale čistě otázka toho, jak se to implementuje. Že ta data existují, to moc dobře víš. Jakékoliv analytické účetnictví v sobě obsahuje část potřebných informací, další část může třeba seskupovat faktury dle projektů, v rámci kterých jsou propláceny (a ne třeba na jednu velkou hromadu "režie")

Řešitelné to je a když je obrovská snaha hlídat efektivitu např. v korporacích, proč by jí neměl hlídat i stát? třeba by se ušetřilo a zbylo pár drobných na základní příjem :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ale já to prostě vůbec nedělám, chápeš.... není to můj obor. nikdy jsem nevstoupil do Pirátské strany s tím, že bych předstíral, že jsem expert na počítačovou bezpečnost obecně nebo na kryptografii zvláště. (jedinou vyjímkou je soukromí - tam jsem nějaký čas blufoval s tezí, že jediným způsobem, jak zajistit soukromí uživatelů by bylo ehm, omezit soukromí administrátorů... to asi bude zrovna bod, za který mě nebudeš mít moc rád..)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: na bezpecnostni nedostatky piratskych systemu jsem poukazoval i zde na NYXu... a ne, skutecne nejsem jediny v CR... ale tobe proste ujel vlak :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ehm, když ti ukážu svůj vzorek z téhle edice, stanu se taky předním odborníkem? :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    BOUCHI: zajiste... pote, co si vybehas (fyzicky podepises) papiry na nejake pobocce, tak to pak uz zere i ten tvuj login. A nebo pak ta datovka. Kterou si dnes vyridis na prakticky kazde poste... univerzalne, ne specificky pro jednu instituci, zejo :) Na tebou popisovany dalkovy pristup podepisujes specialni smlouvu - to vazne si ma jit kazdej podepsat na financak smlouvu, aby mohl pouzivat formularik s loginem a heslem (prip. nejakou 2FA)? :D Takze Financak ma podle tebe namisto pouzivani existujicich rozhrani verohodne overujicich identitu utracet dalsi prachy za vyvoj vlastnich reseni pro autentizaci poplatniku...? :D Vy to u tech Piratu mate fakt dost pomotane.

Rozklikavaci rozpocet formou wiki stranky v te hromade polozek, co probehnou statem...? Co linkujes je pouzitelne na par desitek polozek... neco na urovni prumerneho SVJ. Ale fakt ne na cely ministerstvo... :D Ani na Magistrat... pac v tom poctu polozek, co se tam resi i pri kategorizaci to bude neskutecnej maglajz. A jestli se dobre divam, tak ta piratska wiki je udrzovana rucne - ergo dalsi prace pro uredniky? Cool! :-) (jo a jen tak naokraj, ten web vam nejak nestiha, hosani - i s tim prd, co tam publikujete... ).

Jasne, ze rozumim slovnimu spojeni "byly doby". Byly doby, kdy jsme bydleli v jeskynich, zejo... :D Byly doby, kdy T602 byl slusny editor! :-) Ale nejak nechapu, jaky ma ve vztahu k aktualni pouzitelnosti v kontextu deklarovane udajne nemoznosti elektronickeho podani....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jako tady asi kapituluju, protože počítám, že počet kryptografických expertů, kteří se současně vyznají v EU normách se v téhle zemi limitně blíží jedné :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam