• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja ale nikomu neupiram zisk poslaneckeho koryta na zaklade preferencnich hlasu. Pouze jsem se ohradil proti tomu, ze ryze lokalni temata nepatri do celostatni politiky. Protoze problemy Prahy 9 se fakt nijak zvlast netykaji obyvatel treba Ceskyho Tesina (a naopak).
    Jinak samozrejme viditelne chces popirat dlouhodobe uzemni planovani. Stav na Praze 6, stejne jako na Praze 9 neni zadna "novinka" - o tom se vi roky, ze tomu tak bude. Nemuzes kazde dva roky zasadne menit uzemni plan - jen proto, ze si nekdo nekde zrovna koupi "vyhodne" pozemek (jehoz cena je nizsi treba prave v dusledku planovanych dopravnich staveb). Uz samotna tvorba uzemniho planu stoji nezanedbatelny balik verejnych penez - plany samozrejme neni mozne realizovat hned, ale postupne se podle tehto planu neco stavi a kdyz se "v puli" rozhodnes, ze to zmenis, tak to v dusledku muze zmarit i dalsi investice. Pirati porad chodi a rikaji, jak se ma nakladat s verejnymi penezi hospodarne - ale jak dojdeme k NIMBY, tak to nahle prestane platit :-)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    XCHAOS: Chapu jak to myslis, ale rozhodne a definitivne nesouhlasim. Staci se podivat i dneska jak lidi placeny z eraru skodi.

    Myslim ze dulezita je kombinace pozitivni a negativni motivace. A ja vidim nevyvazenost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: v systému, kde nevznikají žádné přebytky, a všichni musí tvrdě bojovat o přežití, bys možná měl pravdu... ale nežijeme v takovém světě, dneska. prostě neexistuje způsob, jak rozlišit, jestli někdo předstírá, že je nějak znevýhodněný a nemůže se zapojit, nebo jestli doopravdy znevýhodněný je.

    ve skutečnosti je jedno podstatné kritérium: a sice jestli člověk neškodí (a ono škodit občas znamená vynaložit opravdu značné úsilí, to se nezdá! ostatně viz války, apod.). pokud člověk neškodí, tak se ušetří tolik zdrojů, které by se jinak vyplýtvaly na snahu té škodě nějak čelit, že v podstatě zbyde dost na to, aby si ho nemusel kopat do práce.

    podívej, většinu lidí lze nějak pozitivně motivovat. ale vynucení negativní, tedy nucením do práce, ztrácí jakýkoliv skutečný smysl. je to pouze psychologická potřeba (často u těch, kteří mají zajištěnou celkem bezpracnou existenci, tzn. mají nějaký sociální status, který jim jí zajišťuje) vidět někoho, jak je nucen do práce a "nefláká se". Ve skutečnosti ale když se někdo fláká neškodným a úsporným způsobem, tak může zmírnit soutěž o vzácné zdroje, kterých tak zbyde více na nás ostatní!

    Jinými slovy, já fakt věřím, že díky ZP by se ušetřilo. Že i my ostatní, co ze ZP žít nechceme, bychom museli pracovat méně času a zbylo by nám více volného času a více zdrojů, které bychom v tom volném čase měli k dispozici.. protože lidi ponechaní na ZP by měli menší nároky, než lidi nucení do práci a následné spotřeby...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    XCHAOS: Neslo jen o svobodne matky. Slo o system ze ruzna ghetta mela v dusledku ruznych pricin ruzne celkove davky na hlavu. A tam kde bylo vic penez bylo vice nasilne kriminality.

    Ja z NZP nesouhlasim z toho duvodu jako nesouhlasim se soucasnou formou pomoci bezdomovcum. Tedy ze ten system je udelanej tak ze "vzdycky nejak bude", ty lidi nic nemotivuje vyndat hlavu z prdele.

    A to nejsem rozhodne zastancem (jako napriklad ID: VYHULENY_UFO) soucasneho statusu quo. Tim je pro me zejmena TOP09, tedy lide kteri tvrdi ze v zasade nikdy nebylo lip, system je v zasade v poradku ve svych idei. Nekdo tomu rika "extremni stred" a kombinuje takove ty nazory moderni, umirnene pravicove politiky, s trochou post-krestanske moralky a solidarity navic. Filozofickym predstavitelem je pro me ekonom Tomáš Sedláček.
    Je to urcite damo tim ze (tak jak je to v demokracii spravne) zastavam sve zajmy a potreby - protoze me se rozhodne v soucasnem systemu nezije dobre a nemyslim si ze ziju v dostatku a prosperite. Neni to urcite dano nemoznosti si koupit iphona nebo argentinsky steak, ale nemoznost tech uplne zakladnich veci jako je mit kde bydlet, mit dostatek spanku/odpocinku, moznost se projit po prirode. Tohle jsou dneska ty nejluxusnejsi statky - umele - vytvorenim pitoreskniho systemu krysiho zavodu. Urcite na to odpovedi neni levicova politika nebo anarchismus. Odpovedi je IMHO prave hledani noveho konceptu politiky a spolecenskeho usporadani, ktery maji pirati sanci naznacit - ale z mnoha duvodu ne dotahnout. (namatkou - napriklad tim ze nevidi ze tzv. "sdilena ekonomika" je dnes antitezi sve puvodni myslenky - napr. AirBnb ve velkych mestech a zadanych lokalitach na svete vytlacuji puvodni obyvatele .. s akcentem na volny trh = tj. chce-li volny trh mit z Prahy ubytovaci zarizeni - prosim neni problem, kdyt mame svobodu .. apod. hovadiny fungujici "skvele" v mnoha castech vyspeleho sveta se skvelymi vysledky HDP).

    Zpet k NZP - rozhodne si myslim ze hlavni devizou fungujici spolecnosti je angazovanost lidi, entuziasmus - jinymi slovy ze bez prace to nejde. A to je hlavni devizou meho odporu k NZP, podporuje ty co jdou proti zakladni myslence fungujici spolecnosti. Dalsi vec jsou trzni veci (vliv na inflaci) a zejmena okradani tech co davaji hodne smerem k tem co jenom berou. Tedy fundamentalni vec, ze stejneho duvodu nesouhlasim se soucasnou formu pomoci napriklad ekonomickym migrantum --► jsem presvedcen ze kdyz je na jedne strane nekdo kdo pomoc dava, tak na druhe strane je nekdo kdo pomoc prijima - a ten vztah neni/nema byt rovnopravny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nevím, měla podporu. počtům preferenčních hlasů, kteří dostali ti v čelech kandidátek, se konkuruje popravdě blbě (víš co - někdy si to zkus... pak možná pochopíš)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: s "ghetty v USA" trochu mlžíš: především, nešlo nikdy o ZP, že existují podmíněné sociální dávky nebude asi rozporovat nikdo a ZP je myšlený právě alternativa k nim - ne něco jako "vyšší dávky".

    V těch ghettech existoval konkrétní problém, že svobodné matky měly nárok na podporu, ale kompletní rodiny se zaměstnaným mužem ne. Což v podstatě fungovalo tak, že pro matky bylo výhodnější, když se svazek oficiálně rozpadl, muži nepracovali a měly nárok na podporu. Základní rozdíl v systému se ZP je, že cokoliv si člověk vydělá, vydělá si navíc nad rámec

    ZP není žádným úhelným kamenem sociální politiky Pirátů, který by se měl prosazovat ať to stojí co to stojí, za každou cenu. Jsme prostě jedna z mála stran, která si troufla říct, že civilizace k tomu prostě směřuje, to je celé. Jakýkoliv konkrétní návrh bude tak jako tak ještě dlouho všeobecně nepřijatelný (každý z jiného důvodu).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jako ze na uradech se ted kecnou na zadek, kdyz je ta poslankyne...? :D Tahle doba je uz davno pryc... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Má zkušenosti. A její slovo jako poslankyně bude mít větší váhu i v tém komunálu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: tak jestli myslíš, že jsem nadšenej, že se z Prahy 6 stává tranzitní čtvrť... co takhle dostavět nejdřív okruh kolem Prahy?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: A jak souvisi boj spojeny s mistnim resenim dopravy s celostatni politikou? To jako myslis vazne, ze problemy kazdeho pidi-uzemi se maji resit v Parlamentu? :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Kleslova diky Piratum akorat rozvazala kritizovane smlouvy a skoncila v predsednictvu ANO. Na radnici v dusledku toho neskoncila, dalsi rok dal spokojene starostovala... a jinak stavis na roven hejtmana se starostou, to je proste pravomocema i vlivem nesrovnatelne... :-)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: Ja si myslim ze zahranicni politiku Pirati nejasnou nemaji. Ekonomicke smerovani statu je pravda nejednoznacne definovane.

    To NZP musis brat jako takovou akademickou disputaci. Ufinancovatelne to neni a pak hlavne proti tomuhle modelu by byla velka nevole, relevantnich argumentu proti je cela rada (namatkou studie z USA kdy do ghet kam sli nejvetsi penize na hlavu, byla nejvetsi kriminalita vc. rozklicovani proc = zahalka + prostredky je recept na obcanske nepokoje) a take spolecnost to vnima jako neco nevhodneho, neprikladneho, nebohulibeho .. a tady se zajimave shodne i ODS s komunistama, byt k tomu nazoru dospeli jinym mechanismem.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    XCHAOS: Ale tyhle lidi se nechteji venovat dane problematice. Oni chteji bojovat za to aby se na te "nasi Praze 9" nestavela dopravni stavba. Hlavne ne tady, kecy o tom musi se to resit komplexne = tj. odlozit to o dalsi 30 let aby se zachovala patova situace. Tohle se sracka vsech mestskych casti Prahy, a ty zrovna mas leta nazory na to ala Matej Stropnicky.

    Reseni je dostavet okruh na silu (tj. zakon o Prazskem okruhu, ktery preskoci vsechny eia, zdrzovacky, neziskovky, Patriky apod.), udelat P+R na kazde konecne metra (myslim tim realne P+R jako jsem videl v USA, nebo jako ted vidim v Nemecku), "obetovat" nekolik paternich radial kde bude mit doprava prednost (Evropska, V Holesovickach, mozna Plzenska) a ten problem zmizi sam. Ale vynucovat si lokalni privilegia, aby negativni externality byli jinde, ale kosik.cz tam fungoval je curakovina.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: dobře, ale někdo, kdo se o tyhle otázky zajímá, do Parlamentu patří, a Zelení tam holt nedostali nikoho. Mě přijde, že Piráti se právě k těm tématům staví bez té ideologické omáčky.. včetně Balcarové... ale fakt je, že jí v podstatě neznám.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ale prosímtě, to že je TOBĚ něco nejasné neznamená, že to je nejasné všem :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Krnáčovou ne, ale např. Kleslovou ano (a to, že Rath se nechá hloupě nachytat, zatímco ostatní na to jdou chytře přes placená místa v dozorčích radách, kde mají za úkol pokud možno nedělat nic - to neznamená, že Rath je nebezpečnější, spíš naopak).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: plus je to nejasna predstava zahranicni politiky a ekonomickeho smerovani statu. nzp je pro me nevolitelna vec a ja ocekavam, ze moderni partaj se bude minimalne zabyvat duchodovou reformou, ktera je fakt akutni.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Rath byl mala ryba? A cim ze Pirati sestrelili Krnacovou...? At se teda bavime na stejnym levelu...? :-)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: Me taky v piratske strane vadi par lidi. Ale zajima me jake tobe. At to nemusim hledat podle indicie "ital" - jako tobe?

    Me treba vadi Dana Balcarová (iniciativa Krocan, koketovala se Zelenymi apod.). Ale to bych opravdu nemohl volit nikoho.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: co se tak vytahujou, tak sestřelili pár menších ryb (rozumněj: level Rath).

    Co se týče velkých ryb, sám nevím, co si mám myslet. Např. kdo financuje kterou prezidentskou kampaň? Stojí za Drahošem opravdu Kellnerovy peníze, nebo je to jen pomluva? Které peníze stojí za kterou politickou stranou? (Valenta = Parlamentní listy, sponzor ODS, srsly?) Je to skutečně spor "vliv bývalé StB" (Babiš a jemu podobní, často možná i dvojí agenti co byli v řadách řadách disentu?) vs. "vliv bývalé KGB" (Zeman, Kellner, postmoderní ruské peníze?) A co na to Jan Tleskač?

    Podívej.. nikdy jsem nepředstíral, že vím všechno. Výhra Pirátů v parlamentních volbách není mou osobní výhrou (tomu nasvědčují počty preferenčních hlasů, ale i další věci, tedy že sice na rozdíl od některých zakládajících členů jsem nezahořkl, ale současně se necítím být ani členem nějaké "vnitřní strany", ve které jsi ti, "se kterými se počítá"). Jsem obtížně říditelný, obtížně motivovatelný, nedůvěřuju, nebudím důvěru, nehodím se do politiky. Navíc mojí dlouhodobou slabinou je, že nehrajou dobře strategické hry (ačkoliv mě hrozně bavěj). Age of Empires, šachy... ve všem tomhle soustavně prohrávám (i když je to trochu i tím, jaké protihráče si vybírám, to je pravda...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam