• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: možná myslel rozvoz na elektrokolech :-) jednoduše jsem tam na diskuzním fóru zmínil, že by se Česká Pošta mohla při doručování zaměřit na doručování na elektrokolech, jako Alza... čemu se divíš?

    (ale je pravda, že na to fórum v poslední době moc nepíšu...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: Michalek je stejny lhar jako Babis, to je hlavni cast sdeleni... nesnaz se to zakecat svym placanim :-)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: Este raz si precitaj co som ti napisal, ja nerozporujem ani jednu z moznosti, ale hovorim ze nemozu platit naraz, musis si vybrat.

    (co je teda pre teba u piratov zjavne dlhodobejsi problem, nie ze by nebolo co kritizovat, ale to rozhodovanie ci to poslat zprava alebo zlava, a este si to aj pametat potom...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: je to proste obycejnej lhar, snemovna o tom tisku nikdy nejednala :-) Muzes si to overit.
    Poslanecka snemohla tezko mohla odmitnout neco, co nikdy ani neprojednavala... zeano. Tisk 859 proste nebyl zamitnuty, vraceny ani vzaty zpet puvodni navrh.

    Ale chapu, ze pro tebe priznat, ze Michalek je obycejny lhar je nezkousnutelne :D Protoze jeho vyrok Je to od vlády podraz na občany, protože předložila téměř doslovně okopírovaný text, který poslanci již v květnu odmítli projednat" je proste lzivy. To, ze se na nej v programu 5x nedostalo s tim, ze na konci schuze se neprojednane body proste vyskrtnou fakt neimplikuje, ze se neco odmitlo. Pokud sam nema prehled o tom, o cem jednaji a co nestihnou, tak by mel radsi mlcet... jen to ukazuje, ze svou praci poslance a predsedy klubu neodvadi moc kvalitne, a ne sirit tyhle nicim nepodlozene lzive vyroky :-) Protoze to je fakt jako Babis - hlavne za kazdou upoutat pozornost medii... i za cenu trapneho lhani :D
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: si odporujes v jednom prispevku, tak bude nema prehlad, ale potom neklame, alebo klame, ale potom je to vedome a prehlad ma. (alebo si este mimo ty, ale to sa neodvazujem hodnotit:)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Michalek uz lze uplne stejne jako Babis :D
    Piráti: Pandemický zákon jsou oprášené paragrafy exministra Vojtěcha | E15.cz
    https://www.e15.cz/...on-jsou-oprasene-paragrafy-exministra-vojtecha-pirati-hovori-o-podrazu-1377961

    „To, co je nahráno v legislativním systému, nemohu hodnotit jinak než jako absolutní podraz. Možná ale vláda ještě odsouhlasí nějaké změny,“ řekl serveru E15.cz šéf poslanců Pirátské strany Jakub Michálek s tím, že se jedná o prakticky totožnou verzi předloženou loni na jaře tehdejším ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO). Poslanecká sněmovna předlohu odmítla ještě před úvodním prvním čtením a vláda ji následně stáhla.

    Ano, ano... to co vlada nahrala do eKLEPu dneska se silne podoba snemovnimu tisku 859, ktery se v PSP vali uz od lonskyho kvetna. Ale vlada navrh nestahla. Pouze probehlo par schuzi, kde sice tisk na programu byl (49., 54., 62., 72. a 79. schuze), pricemz ta 79. skoncila 12.unora 2021. Osud tisku je stale stejny, bod se nestihne projednat a bod se s koncem schuze proste vyskrtne. No, pan predseda poslaneckeho klubu ma viditelne velmi kvalitni prehled o programu schuzi... :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    fakt bizar, sledovat ekonomy od piratu :D :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NIEKT0: problem je pico, ze ty tomu naprosto nerozumis. pred pumpou jsem prodaval, protoze se mi naskytla prilezitost rozsireni vlastniho bydleni na 100m2, takze sem ji chytil za pacesy. vis, kdybych se rozhodl cekat na lepsi cenu, dostal bych lepsi cenu, ale uz bych nemel byt. :D

    to je proste problem s blbama od piratu, jejich ekonomicky mysleni konci u stahovani warez z piratskuy zatoky :D
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    VYHULENY_UFO: vcelku ma bavi, ako sa "stable genius" ufo vsade chvali ako rozpoznal genialitu bitcoinu, pripotom tomu technicky stale moc nerozumie, schopnost predikcie blizka nule, predava zasadne pred pumpou, o protistrane v diskusii nevie nic. A je uplne jedno ci ide o piratske auditko, alebo lubovolne ine, kde ho este nezabanovali.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no v Americe je kdeco ponekud jinak... pocinaje treba politickym bipartismem :-) Kdyz chces srovnavat s Amerikou, tak musis srovnat vic veci v souvislostech - a ne si systemem "dortu pejska a kocicky" vytrhnout z kontextu nejaky dilci bod.
    Kazdopadne korporace (jeji vedeni) se zodpovida svym majitelum, co je na tom divneho? Ano, majitele se casto primo na rizeni ani nepodili, pouze stanovi vyssi cile a management tam je od toho, aby je naplnil. Majitele se rozhodne nevenuji mikromanagementu v piratskem stylu, kdy se sice kontroluje obsah kazde faktury, ale naplnovani strategickych cilu ponekud kulha a nazorne to je videt na tom, jak (ne)funguje magistratni OICT, kde ani nezvladaj dodrzovat terminy :-) Klasicke "slibem nezarmoutis", v tom Hrib primo exceluje. Ale navenek jako manazer jasne selhava.

    Co si predstavuju jako hurvinek valku? :-) Silacke reci na tema novych bytu mel Zabransky, kteremu se nelibil hotovy projekt (vychazejici z dispozic baraku), aby pak zjistil, ze na ty svoje vymysly nema prachy. Samozrejme, ze za ty dva roky neprekvapive vzrostly ceny na stavebnim trhu a barak stale chatra a s postupujicim casem zadat investice stale vetsi... :D Opatov je skvela ukazka toho, jak ten amatersko-aktivistickej pristup v case jen navysuje naklady... a i pod vedenim Piratu pokracuje agonie v podobe stovek metru ctverecnich ploch k bydleni, ktere nikdo v dusledku neschopnosti magistratniho vedeni neobyva.

    Pod vedenim ODSky se aspon stavelo. Mozna draz, ale stavelo se. Ted poslouchame akorat vselimozny vymluvy a i to metro, u kteryho se Hrib produciroval se zbijeckou ted akorat nabira cim dal tim vetsi zpozdeni, stavet se melo zacit uz loni v lete a zatim se jen utraci prachy za udrzbu tech pruzkumnych stol po geologickym - ktera taky neni zadarmo a stoji dalsi prachy navic... takze i z puvodniho terminu svezeni 2027 budeme radi, kdyz to vyjede v roce 2029. Strategicka stavba. A primator neni schopen pro metropoli tak zasadni vec v jim rizene metropoli tlacit :-)

    Co se skutecne povedlo je nabrat jeste vic uredniku... :D To je furt kecu o elektronizaci verejneho sektoru, ale nakonec stejne koncime u lejster a lidi, ktere si magistrat rizeny Hribem najima na jejich zpracovani. Kde mame ten piratsky eGoverment...? :D

    Populisticky teze tu i ty sam ve sve filipice vuci korporatum ;-) A pokud jde o laciny libivy gesta, tak v tom Hrib jede na vybornou, treba kdyz se zacne navazet do vladnich opatereni v situaci, kdy cely pruser zpusobili mestaci spadajici pod jim rizenou metropoli a na zaklade vyhlasky, kterou vydava sam magistrat a nikoliv vlada :-) Takovy zoufaly pokus vsecko hazet na Babise... i prusery, ktere si ma vyfackovat se soukmenovci v rade :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    opravdu velmi LOL, typek, ktery ani nebyl schopnej poznat genialitu btc a vydelat mele moudra.... pro sedmnactku z ucnaku dobry.

    To, že ty si to představuješ jak hurvínek válku neznamená


    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Samozřejmě znám nějaké základy ekonomiky. Korporace je zvláštní způsob přenesení odpovědnosti, především. Vedou se o tom teď obrovské diskuze - např. v USA stát nemá právo dělat určité věci, přesto poskytuje právní infrastrukturu pro existenci korporací, které následně v rámci svých soukromých věcí smějí provádět věci, které by stát provádět ze zákona nemohl. Je to celé velice zvláštní, je to systém s vnitřními rozpory a právníci, kteří v tomto umí plavat nebo naopak chodit, nejsou zrovna špatně placená profese.

    To, že ty si to představuješ jak hurvínek válku neznamená, že ostatní kolem tebe mají povinnost to vidět stejně zploštěle zjednodušeně jako ty.

    Přesun Pirátů od nějakého obsahu k formě nastal samozřejmě už před lety, když se místo amatérské kampaně na všechno najali grafici. Samozřejmě - je to jen politická strana, nevím co si od toho čekal. Piráti, kdyby se skutečně řídili vlastními zásadami, budou podivuhodně neakceschopný zájmový kroužek.. a ano, někteří členové se domnívají, že by to tak mělo být, že to tak mělo zůstat.

    Pořád ale nechápu, co vadí tobě, když furt zdůrazňuješ "jak to na světě chodí". Např. dovedením politiky ODS do důsledků je Babiš: původní "cech zlodějů" jej teď hrozně naštvaný na vzestup v cechu neorganizovaného zloděje, ale tak to prostě chodí. Piráti prostě využili toho, "jak to na světě chodí" - tedy, že stačí v podstatě dodržet nějaký vizuální manuál kampaně, apod., podobný případ jako u Prchala, akorát Babiše to stálo spoustu peněz, zatímco Pirátům to udělali přímo zadarmo grafici, kteří jim fandili :-) Tak to na světě chodí, vždy se najdou lidi, kteří dokáží použít proti mocným jejich vlastní "zbraně".

    Co je a co není "populismus" je k diskuzi. Zcela nepopulistickou diktaturu nějaké menšiny vůči většině lze realizovat jen autoritářskými, totalitními prostředky. Pokud ti to imponuje, můžeš to říct na rovinu a ne pořád chodit kolem horké kaše...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: boze, to jsou zase sracky :-) A pak se divis, ze Pirati jsou nalepkovani jako novodobi bolsevici. Korporace zadny socialismus neni - ty proste nemas ani zaklady podnikove ekonomiky a tak spouste veci nerozumis. Stejne jako ti svazaci pred sedmdesati lety. Michas nadnarodni firemni strukturu s vlastnictvim... ale i nadnarodni korporace drzi ve velkem soukromy kapital, ktery i rozhoduje o tom, co dana firma (ne)dela.

    Zamezeni rozkradani verejnych prostredku nezvladaj Pirati ani na Praze... kde navic borci zjistili, jak to chodi a uz se vesele utraci za polofunkcni webiky ci webiky s jepicim zivotem, znacka hlavne se resi moderni dizajn. Jedina zmena je v tom, ze se na verejny rozpocty misty prisaly jini dodavatele, ale princip je beze zmeny. Pirati zvladli mozna tak mikromanagement u par bytu... ale ani tu novou vystavbu soudruh Zabransky moc nenakopnul - spis ji jeste priskrtil :D I to novy metro nabira za primatora Hriba (ekvivalent premiera Babise) zase zpozdeni. No hlavne ze ted prioritne resi sankovani... :D Populismus, s jakym funguje Hrib si s tim Babisovym nema co vycitat, oba jsou v tomhle stejni. Neschopny nemehla, co akorat resi svuj medialni obraz. Oba.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jenže "pan továrník" a pan "akciová společnost" je zatracený rozdíl a vývoj za tu zhruba stovku let je obrovský.

    "nemajetný" manažer, který na kancelářskou židli, kterou sám nevlastní, dojíždí autem, které je ne leasing a nevlastní ho ani firma, která mu ho propůjčila jako služební, je vlastně zhmotněním tezí o "diktatuře proletarátu", akorát si to málkdo uvědomuje. Lidi, co ze "socialistického" Československa emigrovali na Západ za svobodou, a díky své kvaliifikaci se tam zaměstnali, často vykládali, že velké korporace jsou v podstatě taky "socialismus" - že je to všude stejné. A to byly 60.léta - jak to funguje dnes si stěží troufám domýšlet... každopádně pojetí majetku se od 19.století hodně změnilo. Kapitál existuje, ale v drtivé většině dnes není soukromý. Nepatří ani těm "imperialiistům", na které nadávali ti konvenční mladí komunisté před 100 lety. Kapitál je nadnárodní, ale navíc i neosobní.. na jeho avatara si sice hraje Elon Musk, ale je otázka, co to doopravdy znamená.

    O Marxovi se dál nehodlám bavit, protože je to celé mimo mísu. Předpokládal ústup od peněžní směny a směny vůbec, ovšem třeba ZP je teze jiného druhu, která rozhodně peněžní směnu předpokládá, že jo. Žáddný z experimentů odvolávajících se na Marxe nikdy peněžní směnu nezrušill, a to i v situaci, že si za peníze nebylo moc co koupit. Mao zavedl jakýsi přídělový systém, paralelně k peněžní směně - ale tu nikdy doopravdy nezrušil. Podporu venkova získal prý tak, že jídlo zemědělcům nerekvíroval, ale platil za něj (možná nakradenými penězi, ale platil :-)

    Nemyslím dále, že by Pirátskou programovou tezí bylo "z cizího krev neteče". Naopak, jedním z cílů je dosáhnout snížení daní nikoliv skrz bezhlavé škrty nepopulárních položek výdajů, ale skrze zamezení rozkrádání veřejných prostředků. Piráti jsou tedy v zásadě hnutí na ochranu daňových poplatníků... akorát daňových poplatník je v podstatě každý, není tu jen daň z příjmu, ale úplně všichni platí z většiny svých nákupů DPH, které si neodepisují pokud nejsou plátci DPH a DPH je současně hlavním dnešním zdrojem příjmů rozpočtu - tedy je potřeba vidět jako daňového poplatníka každého spotřebitele, jehož spotřeba je zdaněna - ne nutně jen daňové poplatníky, jak je chápeš ty...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ale on existoval... jen tehda ta korporace byl proste "pan velkotovarnik". Ze je doba dnes slozitejsi a mame pro fakticky totez jine buzzwordy na podstate veci nic nemeni.
    Korporatni manazer se porad zodpovida majiteli, tedy drzitelum obchodnich podilu ve spolecnosti (at uz je tento vyjadren jakkoliv). Vymena managementu ze strany majitelu v situaci, kdy nejsou s jeho vykonem spokojeni neni jev neobvykly, zeano... :D On i manazer je prace jako jakakoliv jina, vyzaduje urcite znalosti a schopnosti.
    Samozrejme, ze Marx nemohl predvidat vlastnictvi konkretne auta. To ale neznamena, ze jeho cilem nebylo doprat i proletariatu to, co si mohli dovolit jen ti majetnejsi. Samozrejme na ucet tech majetnych. Jak rikam, zaklad tech myslenek je porad stejny :D
    A u Piratu to jedete v programu taky... cilene dane na ty, co "vydelavaj vic"... klasicka snaha rozhodovat o cizich penezich ve jmenu jakehosi obecneho blaha :-)

    Takze zakladni Piratskou programovou tezi se zda byt, ze "z ciziho krev netece" :D


    Odkud prisel Hrib je irelevantni. Jednak si to do sve gesce vydupal sam, druhak kolem sebe ma haldu externich poradcu. Vysledky tomu proste neodpovidaj. Blahu do OICT jste si vybrali taky sami, v DR OICT maj lidi "od Piratu" dokonce vetsinu. Takze rikat, ze co se eGovermentu na urovni magistratu Pirati selhali na cele care je proste nevyvratitelne. Silacke reci z opozicnich lavic - ale kdyz se mohli predvest, tak to konci fiaskem... :D Uz se moc tesim na to, az si Pirati nabijou drzku na celostatni urovni. Fakt jsem zvedavej na soudruha Blahu, s cim se v piratske exekutive vytasi... to uz nebude moct jen nadavat, jako ted vsichni tam delaj blbe :D Zatim predvedl jen to, ze neukociruje ani OICT a vysledky tam proste jsou tragicky... presne v duchu "narychlo neco zbastlit" aby to vypadalo, ze neco delame. To, ze to z pulky nefunguje je detail.... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já teda Marxe nijak zvlášť nastudovaného nemám, ale když psal ty svoje teologický teze, tak prakticky neexistoval institut korporace (teda existoval, v podobě např. zámořských společností ve Velké Británii... ale ne masově a institut právnické osoby v dnešní podobě se teprve formoval). Jako já neznám úplně ani dějiny ekonomiky, znám ekonomickou teorii, ale mám za to, že typický kapitál jako ho znal Marx bylo skutečně přímé vlastnictví fyzických osob. Celá ta kritika lze zhruba shrnout tak, že pár let před tím jakože skončil feudalismus - tedy výsadní vlastnictví vší půdy šlechtou, s tichou tolerancí výsad měst, která byla v těžké menšině - a Marx prostě prohlásil, "ale vždyť se ti lidé z měst teď chovají úplně stejně, jako předtím šlechta" - bylo to takový historický a sociologický pohled na dobu, ve které žil (která pro spoustu lidí mimochodem nebyla fakt nic moc, i když zas se až tak moc neválčilo... až tak moc)

    Celý ten vývoj se vyvinul trochu jiným směrem - "diktaturu proletariátu" lze s trochou fantazie interpretovat jako dnešní zvůli korporátních manažerů, kteří ve firmách, které ovládají, nevlastní ani tu židli, na které sedí - a přesto rozhodují o všem. To je uspořádání, které Marx možná popisoval - svět, ve kterém rozhoduje manažer-diktátor, místo tradičního majitele-podnikatele, ze kterého konkurence udělala v lepším případě menšinového akcionáře, nebo mu připravila úděl definovaný Adamem Smithem: "smrt rentiéra". Manažer je určitém smyslu zástupce nemajetné třídy dneška - s majetkem je spojena odpovědnost, té se lidé vyhýbají, takže se vytvořily složité abstrakce, které je před odpovědností spojenou s vlastnictvím chrání. Vlastnictví něčeho jako osobní auto mohl Marx předpokládat stěží, nicméně některé souvislosti vystihl.

    Problém je, že nechápeš vůbec roli Pirátů v tomhle všem. Piráti chtějí demokracii, pluralitu kandidátů, pluralitu možností, o kterých se dá hlasovat, apod. Žádnou diktaturu, ani proletariátu, ani Tomia Okamury či Mlause. Nemá to nic společného s Marxem. Ten na demokracii a volby nevěřil a pokládal to jen za úhybný manévr (vlastně teda nevím, nestudoval jsem to, ale v jeho éře ve většině Evropy ani všeobecné volební právo nebylo, pokud bylo, tak bylo výsadou např. šlechtického nebo městského stavu, ne všech občanů - jeho revoluční teze byly těžce menšinové, většinový byl naopak boj za dnešní liberální demokracii a rovné volební právo). Přirovnávání k mladým komunistům je tedy účelový žvást úplně mimo realitu. Ano, trochu socdem, možná - ale je blbost socdem, že jsou stranou kariérních státních zaměstnanců a něčím jako Piráti. Už dávno tím měli být, nepřišli by o voliče...

    Co se týče tvé obsese Hřibem a jeho portálem... hele, nevím. Hřib přišel ze zdravotnictví. Má jiný pohled na SW a IT, než řekl bych, řadoví Piráti. Ten vzestup "značky" přišel poměrně rychle na to, jak zásadní byly některé věci, ke kterým jsem se Piráty snažil na začátku směrovat. ID NIEKT0 je určitě ten správný člověk u Pirátů, ale prostě některé myšlenky nejde jednoduše implementovat do systému, který uvažuje úplně mimoběžně. Dnešní doba je taková bouřlivá renesance, kde se surreálně mísí neslučitelné proudy a existují vedle sebe: poklidný racionalismus osvícenství je 200 let v budoucnosti (a ani ten nevoněl tomu tvému Marxovi, který byl za dalších 100 let s výsledky pořád značně nespokojen, ale tak to chodí... mě víc zajímá třeba srovnání mezi otrokářskou Benátskou republikou a její stavovskou demokracií vs. třeba Dubrovnickou republikouu, která fungovala velmi podobně, ale bez otroků.... společnost bez otroků v dnešním jazyce společnosti znamená nějakou formu ZP, ale to jen tak na okraj...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vsak ano... "Podstatnou podmínkou existence a panství buržoazní třídy je hromadění v rukou soukromníků, tvoření a rozmnožovaní kapitálu. [© Marx]" Jen tehda byly v kurzu delnici ve fabrice versus jejich majitele (na ktere probehl doslova hon po osmactyricatem), dneska se to "drobet" preorientovalo s tim, jak i tech fabrik uz neni tolik, co byvalo... ze :-) Ze se "tridni nepritel" jmenuje dneska jinak fakt neimplikuje, ze to jadro myslenky neni vlastne porad stejne.

    XCHAOS: nikoliv, ja dokazu celkem nadcasove identifikovat pouhe zvanily... :-) Vysledky piratskeho pusobeni na magistratu vyborne prezentuje Portal Prazana... a sice uz mame 10.unora, ale porad ten produkt, ktery spada do kompetence Hriba pise tohle:


    Proste Pirati jsou jsou taky jen nemehla, co jen zvani... ale kdyz maj neco udelat, tak vysledkem je nefunkcni paskvil :-) Predpokladam, ze soudruh Blaha - pokud se nekde zrovna nevykecava s ID NIEKT0 na nejakem tom vasem aj-ty-KETu - zoufale shani programatory, kteri mu to tam rychle dobastli do te uzavrene platformy bezici na Microsoft technologiich, kde se nikde nechlubi ani se zdrojaky... :D Jojo, Pirati mohli ukazat, jak delat ten opensource ve verejnym sektoru... a zase predvedli.... hovno :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jasně. Sektorové daně prosazoval už Karel Marx. A sdílení růžových kol a prkýnek pod zadek pomocí mobilní appky určitě taky, jen se o tom málo mluví...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AXTHEB: kdyby jen o dvě generace. on je mimo mísu úplně... což je škoda, protože kdyby svoje schopnosti zapojil jiným způsobem, než jen do umění trollingu, tak by určitě mohl být přínosem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam