DANYSEK: dobře, tak podle tebe koryta existují jen ve veřejném sektoru .. a v soukromém sektoru žádné není? Zajímavé...
Je to celé trochu jinak: já platím nějaké daně. Tady bych speciálně zdůraznil: všichni, i nejchudší, v téhle zemi platí daně, protože i ti, co třeba nedosáhnou na daň z příjmu, která je v podstatě zlomkem příjmů veřejných rozpočtů, pořád utrácejí za spotřební zboží, které nakupují od plátců DPH, takže samozřejmě, zaplatí DPH které nakonec někdo vždy odvede státu. Ale já navíc založil firmu, která platí spoustu DPH, za ta léta fakt nemálo, tak jsem se prostě začal zajímat, co se s těmi penězi dál děje.
Takže nezlob se, ale pochopitelně mi trochu zajímá, kdo je u koryta: i když ty poněkud nepochopitelně za "koryto" pokládáš třeba poslanecký plat, když ve skutečnosti jde o ty miliardy, o kterých rozhoduje vláda - dotace Agrofertu jsou skutečné koryto, a samozřejmě, všemožné jiné výdaje jsou koryto. Protože ne všechny zakázky jsou za férovou cenu, ne všechny jsou potřeba.. .ano, právě tam někde se zrodily úvahy o ZP, protože na jednu stranu, peníze, které veřejný sektor vrací do ekonomiky, hrají důležitou roli, ale šlo by je tam vracet i jinak - třeba formou ZP. V ČR v roce 2021 sice nepředstavitelné, ale za sto let.. kdo ví.
Jinak samozřejmě, Piráti měli být v mém pojetí malá alternativní strana. To, že teď v průzkumech vedou, to jsem nikdy neplánoval, byl to omyl. Já myslel, že vše, do čeho se zapojím, akorát rozvrátím :-)