DANYSEK: Ano, skutečný komunisti tak moc věděli, že to, co provedli se zrušením demokracie, je průser (protože to koneckonců sami byli občané, vychovávaní v kontextu demokratické republiky), že jim trvalo 12 let, než se vůbec rozhodli nějak právně zakotvit ty svoje "věčné časy a nikdy jinak".
Paralela s Pirátama je dost chabá teda. Minimálně zatím. Šance podle mě není tak velká, jako že Pitomio by vyhlásil referendum o tom, že je Fuhrer, kdyby vyhrál volby... ano, demoracie má v sobě zabudovaný potenciální prvek sebedestrukce... ale nepříliš funkční mi nepřijde ani systém dvou stran, kdy o jedné všichni vykřikují, že je to holt pravice a já je musím volit protože všechno ostatní je KOMUNISMUS a druhá jsou zlý socani, který jsou fuj a akorát vybíraj daně.
Osobně teda samozřemě nevím, jestli můj způsob, jak se k samotnému faktu existence demokracie postavit je ten správný, ale nějaký postoj jsem zkusi zaujmout (spoluzaložit Piráty a neutéct od nich). Podle mě jsou jenom tak špatní, jako všechny ostatní strany (a možná lepší, než některé) - jediné, co řeším, je právě to démonizování.
Piráti jsou následovníci liberaliismu, když už - sám Falkvingem to ve Švédsku tvrdil. Tedy ve své době nového politického směru. Prostě pokračování demokracie. Komunisti byli slepá ulička tohohle směru, protože prohlásili, že demokracie je zbytečná a že je to podvod a že těch cílů dosáhnou mimo platormu demokracie (což také, u nás jako málokde jinde ve svvětě po vítězství ve volbách, dokonce, naplnili a demokracii zrušili).
Komunisti kritiku demokracie měli v programu v podstatě i v době, kdy v demokratickém rámci působili (až teď se tváří, jako že demokracie ok, ale tomu bych radši fakt nevěřil). Piráti o zrušení demokracie sice v programu nic nemají - ale mohli by, že jo. Chápu, že protože jsi zvyklý, že politici běžně reálně dělají úplně něco jiného, než měli před volbami v programu, tak se bojíš, že zrovna v tomhle budou Piráti úplně stejní ... :-)